Connect with us

ROMÂNIA

Klaus Iohannis: Migrația a dus la situații tensionate în UE. Intervenția Rusiei în Siria complică situația

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine miercuri, la ora 12,00, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, informează Departamentul Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

Declaraţia de presă a preşedintelui vine în contextul în care acesta va pleca joi la Bruxelles, unde va avea o întâlnire de lucru cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, dar și o întâlnire cu europarlamentarii români.

iohannis presidency 2

CaleaEuropeana.ro va reda principalele declarații ale președintelui:

UPDATE. Declarațiile președintelui: 

-Despre participarea la Consiliul European

Subiectul cel mai important, care este și subiectul cel mai de actualitate, este migrația. E foarte clar că acest fenomen a dus la situații complicate în interiorul UE, a dus la situații tensionate, dar trebuie să recunoaștem că suntem pe calea cea bună de a găsi soluții.

Cu ocazia Consiliului European de mâine și poimâine vom discuta acele aspecte ale migrației care nu țin de interiorul UE, ci de securitatea frontierelor exterioare ale UE, despre chestiuni legate de țările de proveniență și cum pot fi ele ajutate și vom discuta și despre țările de tranzit și cum se poate ajunge la concluzii comune cu acestea.

Dacă vorbim despre migrație, punctul de vedere al României este foarte bine cunoscut, însă vreau să repet ceva important: România este și dorește să fie în continuare parte a soluției. România este solidară cu celelalte țări ale UE. Abordările noastre se beazează întotdeauna pe solidaritate și reponsabilitate.

Vom fi alături de celelalte state membre și vom contribui la soluții.

Asigurarea frontierelor exterioare: România stă foarte bine la acest capitol. Chiar dacă nu suntem membri Schengen, încă. Romania își ia foarte în serios responsabilitățile. România se comportă de facto ca și cum ar fi membră Schengen.

Conflictul din Siria este cauza unui număr imens de refugiați. Soluția este evidentă: pacea în Siria. Pentru asta trebuie să colaboreze toate părțile implicate.

Faptul că Rusia s-a angajat militar în Siria nu rezolvă situaţia, ci o complică. Singura cale de ieșire din această criză este calea negocierii. Atunci se vor găsi soluții.

Acesta este punctul de vedere oficial al României.

România este printre puținele țări care mai are personal la ambasada din Damasc. Prin simplul fapt că suntem acolo putem fi facilitatori pntru unele discuții  care pot duce la pace în zonă.

Turcia are un rol extrem de important – mai multe milioane de refugiați se află în taberele din Turcia.

Despre apartenența Marii Britanii la UE:

UE are un punct de vedere f clar: locul M.B. este în Uniunea Europeană

Cu ocazia deplasării mele la Bruxelles, voi merge la Parlamentul European, unde voi avea o întâlnire de lucru cu dl Martin Schulz, vom vorbi despre migrație, despre rolul PE, despre teme de actualitate.

Tot mâine, înainte de ședința Consilului European, i-am invitat pe toți parlamentarii români la o întâlnire, este o întâlnire necesară, vreau să fie prima dintr-o serie mai lungă. Cu toții reprezentăm acolo România.

În această seară voi avea o întâlnire cu românii din instituțiile UE. Sunt oameni care lucrează acolo, care cunosc problemele României și cunosc foarte bine problemele specifice ale Europei. Cred că un astfel de contact este bun și important. 

Întrebări din partea jurnaliștilor.

Despre declarația lui Juncker privind relația UE cu Rusia:

Este o poziție surprinzătoare. Voi afla mai multe detalii în marja întâlnirilor din Consiliu. Este neobișnuit ca președintele CE să facă declarații în chestiune cheie, fără să se armonizeze cu statele membre. Prefer să mă consult cu el, să văd ce a vrut să spună și apoi să mă pronunț.

Despre aderarea la Schengen și ultimul Consiliu JAI, unde tema aderării României a fost scoasă de pe agendă

Nu stiu de unde stiti. Nu, nu am nimic a-mi reproșa, și nici instituțiilor. Problema nu a fost nici a României, nici a Bulgariei, în puncte cheie spațiul Schengen nu a mai funcționat. Politicieni importanti au pus sub semnul intrebarii modul si existenta Schengen. Nu am considerat ca este oportun sa promovam subiectul pe agenda JAI. Cu siguranta, diplomatii au discutat la Bruxelles aceste chestiuni. Nu exista o opozitie consolidată împotriva aderării, dar am considerat că nu este oportun să se discute. Subiectul nu se va discuta în Consiliul European, ci în JAI. La prima ocazie, să se repună pe tapet.

-Despre declaratia Ambasadorului SUA, ca politicul să nu se implice în economie.

Declarația vine în continuarea celor făcute și de alți reprezentanți, și de mine. Considerăm că dacă politicul se amestecă în economia de piață, lucrurile nu functionează bine. E o aluzie și la corupție, care trebuie combatută. Declarația țintește și spre încurajarea elaborarii unei legislații transparente, predictibile, sustenabile. Toate aceste lucruri sunt cunoscute și noi le cunoaștem foarte bine. Trebuie doar să le aplicăm foarte bine. Această problemă este ridicată în toate discuțiile bilaterale și cu toți partenerii cu care dorim să avem relații aprofundate.

 

.

.

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

ROMÂNIA

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

Published

on

© captură video/ Guvernul României

Ministerul Sănătății a semnat, zilele trecute, o comandă de încă 9 milioane de vaccinuri împotriva COVID-19 de la compania germană CureVac, a anunțat miercuri, la Guvern, ministrul Vlad Voiculescu, potrivit Agerpres.

”Premierul şi-a exprimat deja disponibilitatea pentru a aloca resursele necesare pentru procurarea tuturor vaccinurilor care sunt disponibile. Ministerul Sănătăţii a semnat, zilele trecute, o comandă pentru încă 9 milioane de vaccinuri CureVac, unul dintre produsele care încă nu a fost aprobat, dar există încă o înţelegere clară că dacă procesul va merge mai departe, dacă vaccinul va fi aprobat, va ajunge în cantităţi rezonabile – cum spuneam, vorbesc de 9 milioane de doze – şi în România”, a spus ministrul.

România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar urma să recomande la 29 ianuarie utilizarea serului produs de AstraZeneca/ Oxford, care ar fi mai ușor de transportat decât cele produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, vaccinurile autorizate deja. 

Până în prezent, Executivul european a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru aproximativ două miliarde de doze, după cum urmează: Pfizer-BioNTech (600 de milioane), CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane).

Comisia Europeană a îndeamnat la 19 ianuarie statele membre să intensifice campania de vaccinare împotriva COVID-19. Executivul european a recoamndat statelor membre ca până în martie 2021 cel puțin 80 % dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și 80 % dintre cadrele medicale și asistenții sociali din fiecare stat membru să fie vaccinați.

De asemenea, până în vara anului 2021, ar trebui ca statele membre să fi vaccinat cel puțin 70 % din populația lor adultă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

Published

on

© Ambasada Germaniei în România

Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, a transmis miercuri un îndemn în favoarea unei inițiative ce își propunere realizarea unui ”monument digital” în memoria victimelor regimului nazist.

”În această zi de comemorare a Holocaustului, vă îndemn să donaţi o parte din timpul liber în beneficiul unei acţiuni deosebit de importantă pentru memoria istoriei #everynamecounts. <<Fiecare nume contează>> este iniţiativa Arhivelor Arolsen din Germania, de digitalizare a numelor şi poveştilor de viaţă ale victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului”, a precizat diplomatul într-un mesaj video publicat pe pagina de Facebook a ambasadei.

Acesta a explicat că scopul este acela de ”a ridica un monument digital în cinstea celor persecutați de național-socialism”.

”Vă rog aşadar, dragi prieteni, să deveniţi parteneri ai acestei iniţiative”, a transmis Cord Meier-Klodt. Mai multe detalii despre această iniţiativă se găsesc online, pe arolsen-archives.org.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost ucişi de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit TVR

Alegerea datei de comemorare a Holocaustului este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945 şi a fost decisă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin rezoluţia 60/7 din 1 noiembrie 2005.

În total, în lagărul nazist și-au pierdut viața peste un milion de persoane, în principal etnici evrei.

Continue Reading

ROMÂNIA

Comemorarea Holocaustului. Premierul Florin Cîțu: Să ne exprimăm cu fermitate împotriva intoleranței și a discriminării

Published

on

© Florin Cîțu/ Facebook

Premierul Florin Cîțu transmite un mesaj în memoria victimelor Holocaustului, la 76 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

„27 ianuarie reprezintă o zi cu o deosebită semnificație simbolică, de comemorare și de omagiere a victimelor tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Potrivit prim-ministrului, nu este sufiecient doar să cinstim în memoria victimelor Holocaustului: „În perioada pe care o traversăm, marcată de o proliferare a teoriilor conspiraționiste, a antisemitismului și a intoleranței, este cu atât mai mult necesar să transmitem un apel la acțiune. România susține cu tărie combaterea tuturor formelor de discriminare și a tuturor modalităților de propagare a acestora, a discursului instigator la ură și a antisemitismului.”

Exercitarea Președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, adoptarea, în 2018, a unei legi speciale pentru combaterea antisemitismului, pregătirea unei Strategii naționale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură „reprezintă doar o parte a preocupărilor semnificative ale țării noastre pentru ocrotirea valorilor unei societăți democratice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale fiecăruia dintre noi”, a mai adăugat acesta.

„Să nu uităm niciodată să ne exprimăm cu tărie și cu fermitate împotriva intoleranței și a discriminării, ori de câte ori și oriunde ar apărea acestea”, a conchis premierul în mesajul său.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

U.E.8 hours ago

Angela Merkel, “profund rușinată” de atrocitățile comise de naziști: Germania are “responsabilitatea perpetuă” de a nu lăsa să piară amintirea victimelor Holocaustului

ROMÂNIA11 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Papa Francisc: Comemorarea victimelor Holocaustului este un semn de omenie și de civilizație. Să fim atenți la cum a început această cale de moarte, exterminare și brutalitate

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Vladimir Putin salută, la Forumul de la Davos, prelungirea Tratatului New START dintre Rusia și SUA: Un nou conflict mondial ar marca “sfârşitul civilizaţiei”

Dacian Cioloș12 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj de Ziua Comemorării Holocaustului: Avem o datorie. Trebuie să creăm condițiile pentru ca o astfel de tragedie să nu aibă loc din nou

Corina Crețu13 hours ago

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Corina Cețu: Doar cunoscând istoria putem evita ca greșelile ei să se repete

ROMÂNIA13 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

Daniel Buda14 hours ago

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Eurodeputatul Daniel Buda: După mai mult de șapte decenii de la cumplitul genocid, Europa este acum un continent al păcii și al securității

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Președintele Consiliului European: Amintirea Holocaustului este o datorie morală și istorică. Nu vom tolera niciodată ca evreii să se teamă pentru siguranța lor în Uniunea Europeană

Cristian Bușoi14 hours ago

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA: Agenția Europeană pentru Medicamente va da aviz pozitiv pentru cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19

ROMÂNIA11 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

ROMÂNIA13 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac1 week ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE1 week ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

Advertisement
Advertisement

Trending