Connect with us

ROMÂNIA

Președintele Portugaliei, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni: ”Cooperarea politico-militară dintre România și Portugalia trebuie consolidată. Patru avioane portugheze F16 sunt instalate în România”

Published

on

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri la Palatul Cotroceni pe omologul său din Portugalia, Anibal Cavaco Silva, aflat într-o vizită de stat în România.

Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, după intonarea imnurilor celor două state, președintele Portugaliei a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol.

presid 5

Șeful statului i-a primit împreună cu soția sa, Carmen Iohannis, pe oficialul portughez și soția sa, Maria Cavaco Silva. Președintele Iohannis și soția sa au venit pe jos de la Palatul prezidențial până la Platoul de ceremonii.

După convorbirile oficiale, cei doi șefi de stat au participat la o declarație comună de presă.

”Dinamica relațiilor dintre România și Portugalia a crescut semnificativ în ultimii ani, lucru pe care am dorit să-l marcăm la cel mai înalt nivel. Am discutat despre relațiile noastre bilaterale, despre colaborarea în cadrul Uniunii Europene și al Alianţei Nord-Atlantice, dar și despre provocările actualului context geopolitic. Portugalia este un partener foarte important al României, iar două dintre domeniile în care acest lucru se reflectă cel mai bine sunt domeniul economic și cel al apărării”, a precizat Iohannis.

Românii sunt bine integrați în societatea portugheză

”Referitor la consolidarea relațiilor româno-portugheze președintele României a spus că ”un rol important îl are și comunitatea de peste 40.000 de români din Portugalia, despre care putem spune că reprezintă o punte de legătură între țările noastre. Aceştia sunt bine integraţi în societatea portugheză și contribuie la dezvoltarea Portugaliei. Apreciem sprijinul acordat de autorităţile portugheze pentru integrarea socială a comunităţii de români care trăiesc și muncesc în Portugalia”.

România a achiziționat patru avioane F-16 de la Portugalia

”Împreună cu Președintele Cavaco Silva am căutat să identificăm cele mai eficiente căi de a dezvolta relațiile bilaterale. În domeniul economic s-au făcut pași importanți, inclusiv recent. La începutul acestei luni a avut loc la Lisabona forumul „Invest in Romania”. Iar mâine, în cadrul acestei vizite, va avea loc deschiderea Forumului Oamenilor de Afaceri România-Portugalia. România îşi propune să devină un exportator de securitate energetică în regiune, iar companii portugheze şi-au exprimat deja intenţia de a investi în Romania în acest domeniu. Am convenit ca România și Portugalia să continue cooperarea în domeniul politico-militar și să se coordoneze mai strâns în cadrul Uniunii Europene. Parteneriatul în plan politico-militar s-a concretizat în cadrul NATO în mai multe proiecte sub egida inițiativei Smart Defence, dar și la nivelul Uniunii Europene în cadrul programului Flotei Europene de Transport Aerian. De asemenea, România a achiziționat în 2013 avioane multirol F-16 de la Portugalia. Am discutat și despre Europa, despre viitorul Uniunii, evoluțiile economice și securitatea energetică”, a spus președintele.

”Dat fiind că atât Portugalia cât și România sunt state la frontierele Uniunii Europene, am avut un schimb de opinii mai aplicat pe tema migrației, a Politicii Europene de Vecinătate – cu cele două dimensiuni ale sale, estică și sudică, precum și despre prevenirea și combaterea terorismului. Am convingerea că întărirea relațiilor dintre România și Portugalia este benefică în egală măsură pentru țările noastre și pentru Europa și că astăzi am făcut pași importanți pentru dezvoltarea parteneriatului nostru”, a conchis Iohannis.

De cealaltă parte, omologul său portughez a subliniat că ”am trecut în revistă temele agendei bilaterale, temele agendei europene și temele agendei internaționale. În planul bilateral, doresc să încep prin a sublinia două realități care întăresc prietenia dintre cele două popoare: comunitatea română din Portugalia – o comunitate coerentă, o comunitate bine integrată în cea portugheză și care își aduce contribuția pentru dezvoltarea socială și economică a țării, cea de-a doua realitate – legăturile în aria culturii”.

Președintele Portugaliei a fost însoțit de o delegație de oameni de afaceri

”Vizita mea are și o componentă economică foarte importantă. Sunt însoțit de o însemnată delegație de oameni de afaceri și vreau să vă spun că actualmente aproximativ 900 de companii portugheze dezvoltă relații comerciale cu antreprenori români și aproximativ 6 companii portugheze sunt deja stabilite aici, în România, dezvoltând proiecte de investiții. (…) Sunt convins că putem să întărim și mai mult relațiile comerciale și de investiții între cele două țări şi, în acest sens, mâine voi participa la un forum economic care reuneşte oameni de afaceri portughezi şi români. Este foarte important să îi aducem împreună pe antreprenorii celor două ţări, pentru a cunoaşte mai bine oportunităţile din cele două ţări”, a anunțat Anibal Cavaco Silva.

Cele două țări lucrează foarte bine în comun în interiorul NATO și abordează împreună proiectul Uniunii Energetice

Președintele portughez a abordat în discursul său și unul dintre cele mai recurente subiecte ale momentului: apărarea. ”Vreau să fac referire şi la o arie ceva mai sensibilă, anume apărarea. Există o cooperare între cele două ţări, atât în cadrul bilateral, cât şi în cadrul NATO, pe care domnul preşedinte Iohannis deja a menţionat-o. În interiorul NATO, Portugalia îşi aduce contribuţia pentru mişcările de pacificare pe flancul de est al Europei. Aşa cum se ştie, avioanele portugheze, patru F-16 sunt aici, instalate în România, în cadrul programului mişcărilor de pacificare NATO. Este o zonă sensibilă, dar în care cele două ţări lucrează foarte bine în comun”, a spus acesta.

”Am trecut în revistă şi temele agendei europene, cu accent pe Uniunea Energetică. (…) Este important să se îmbunătăţească legăturile între reţelele energetice care există în Europa. Apoi, planul Juncker de investiţii. Cele două ţări au o viziune convergentă în acest plan, iar acesta trebuie să dea un impuls important pentru a reduce nivelul mare de şomaj care există în Europa, în special şomajul în rândul tinerilor. O problemă mare este şi cea a imigraţiei. Nu putem să ignorăm ceea ce se întâmplă în zona mediteraneană. Instabilitatea pe flancul de est al Europei este la fel de importantă, însă planul mediteranean este cel al tuturor celor 28 de state membre ai Uniunii Europene, la fel cum şi problema frontierei dintre Ucraina şi Rusia este tot problema tuturor statelor membre europene. Nu putem să admitem ca milioane şi milioane de fiinţe umane să-şi piardă vieţile în Marea Mediterană din pricina ambiţiilor de a îngloba spaţiul european. Trebuie să combatem problema imigraţiei ilegale şi să dezvoltăm mecanismele de vigilenţă, pentru ca traficanţii de arme şi de fiinţe umane să nu profite de speranțele cetățenilor africani. În acest sens, sperăm că la următorul Consiliu European să se dezvolte mai mult tema refugiaţilor care ajung în Europa, luând în calcul situaţia particulară a fiecăreia dintre ţări. (…) Centrul Nord-Sud este o instituţie a Europei care aduce o contribuţie semnificativă pentru dialogul intercultural, între zona Europei şi ţările din proximitate, o contribuţie pentru propagarea ideilor democraţiei şi pentru promovarea cetăţeniei, pentru combaterea tentativelor teroriste în unele ţări situate pe flancul sudic al Europei”, a mai spus președintele portughez.

Președintele Iohannis, invitat să efectueze o vizită în Portugalia

Stimate domnule Preşedinte, sunt convins că vizita mea va avea o contribuţie pentru întărirea relaţiilor dintre ţările noastre şi aş vrea foarte mult să vă pot primi în vizită oficială în Portugalia. Vreau să vă spun că veţi fi foarte bine venit şi veţi constata faptul că comunitatea română este foarte bine integrată în Portugalia, că e foarte bine primită şi că, aşa cum am spus, aduce o contribuţie pentru dezvoltarea socio-economică a ţării mele. Ar fi o onoare pentru noi să vă primim, stimate domnule Preşedinte Iohannis, în Portugalia, în vizită!”, a conchis intervenția sa președintele Anibal Cavaco Silva.

 Galerie FOTO

bookmarks_12_4_14

presid 2

presid 3

presid 4

presid 5

 Seara, tot la Palatul Cotroceni, va avea loc un dineu oferit Klaus Iohannis şi de soţia sa, în cinstea oaspetelui portughez, care va fi însoţit de prima doamnă a Portugaliei. 

.

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

ROMÂNIA

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

Published

on

© captură video/ Guvernul României

Ministerul Sănătății a semnat, zilele trecute, o comandă de încă 9 milioane de vaccinuri împotriva COVID-19 de la compania germană CureVac, a anunțat miercuri, la Guvern, ministrul Vlad Voiculescu, potrivit Agerpres.

”Premierul şi-a exprimat deja disponibilitatea pentru a aloca resursele necesare pentru procurarea tuturor vaccinurilor care sunt disponibile. Ministerul Sănătăţii a semnat, zilele trecute, o comandă pentru încă 9 milioane de vaccinuri CureVac, unul dintre produsele care încă nu a fost aprobat, dar există încă o înţelegere clară că dacă procesul va merge mai departe, dacă vaccinul va fi aprobat, va ajunge în cantităţi rezonabile – cum spuneam, vorbesc de 9 milioane de doze – şi în România”, a spus ministrul.

România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar urma să recomande la 29 ianuarie utilizarea serului produs de AstraZeneca/ Oxford, care ar fi mai ușor de transportat decât cele produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, vaccinurile autorizate deja. 

Până în prezent, Executivul european a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru aproximativ două miliarde de doze, după cum urmează: Pfizer-BioNTech (600 de milioane), CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane).

Comisia Europeană a îndeamnat la 19 ianuarie statele membre să intensifice campania de vaccinare împotriva COVID-19. Executivul european a recoamndat statelor membre ca până în martie 2021 cel puțin 80 % dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și 80 % dintre cadrele medicale și asistenții sociali din fiecare stat membru să fie vaccinați.

De asemenea, până în vara anului 2021, ar trebui ca statele membre să fi vaccinat cel puțin 70 % din populația lor adultă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

Published

on

© Ambasada Germaniei în România

Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, a transmis miercuri un îndemn în favoarea unei inițiative ce își propunere realizarea unui ”monument digital” în memoria victimelor regimului nazist.

”În această zi de comemorare a Holocaustului, vă îndemn să donaţi o parte din timpul liber în beneficiul unei acţiuni deosebit de importantă pentru memoria istoriei #everynamecounts. <<Fiecare nume contează>> este iniţiativa Arhivelor Arolsen din Germania, de digitalizare a numelor şi poveştilor de viaţă ale victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului”, a precizat diplomatul într-un mesaj video publicat pe pagina de Facebook a ambasadei.

Acesta a explicat că scopul este acela de ”a ridica un monument digital în cinstea celor persecutați de național-socialism”.

”Vă rog aşadar, dragi prieteni, să deveniţi parteneri ai acestei iniţiative”, a transmis Cord Meier-Klodt. Mai multe detalii despre această iniţiativă se găsesc online, pe arolsen-archives.org.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost ucişi de către regimul nazist, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit TVR

Alegerea datei de comemorare a Holocaustului este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice, în după-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945 şi a fost decisă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin rezoluţia 60/7 din 1 noiembrie 2005.

În total, în lagărul nazist și-au pierdut viața peste un milion de persoane, în principal etnici evrei.

Continue Reading

ROMÂNIA

Comemorarea Holocaustului. Premierul Florin Cîțu: Să ne exprimăm cu fermitate împotriva intoleranței și a discriminării

Published

on

© Florin Cîțu/ Facebook

Premierul Florin Cîțu transmite un mesaj în memoria victimelor Holocaustului, la 76 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

„27 ianuarie reprezintă o zi cu o deosebită semnificație simbolică, de comemorare și de omagiere a victimelor tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Potrivit prim-ministrului, nu este sufiecient doar să cinstim în memoria victimelor Holocaustului: „În perioada pe care o traversăm, marcată de o proliferare a teoriilor conspiraționiste, a antisemitismului și a intoleranței, este cu atât mai mult necesar să transmitem un apel la acțiune. România susține cu tărie combaterea tuturor formelor de discriminare și a tuturor modalităților de propagare a acestora, a discursului instigator la ură și a antisemitismului.”

Exercitarea Președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, adoptarea, în 2018, a unei legi speciale pentru combaterea antisemitismului, pregătirea unei Strategii naționale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură „reprezintă doar o parte a preocupărilor semnificative ale țării noastre pentru ocrotirea valorilor unei societăți democratice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale fiecăruia dintre noi”, a mai adăugat acesta.

„Să nu uităm niciodată să ne exprimăm cu tărie și cu fermitate împotriva intoleranței și a discriminării, ori de câte ori și oriunde ar apărea acestea”, a conchis premierul în mesajul său.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

U.E.8 hours ago

Angela Merkel, “profund rușinată” de atrocitățile comise de naziști: Germania are “responsabilitatea perpetuă” de a nu lăsa să piară amintirea victimelor Holocaustului

ROMÂNIA11 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Papa Francisc: Comemorarea victimelor Holocaustului este un semn de omenie și de civilizație. Să fim atenți la cum a început această cale de moarte, exterminare și brutalitate

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Vladimir Putin salută, la Forumul de la Davos, prelungirea Tratatului New START dintre Rusia și SUA: Un nou conflict mondial ar marca “sfârşitul civilizaţiei”

Dacian Cioloș12 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj de Ziua Comemorării Holocaustului: Avem o datorie. Trebuie să creăm condițiile pentru ca o astfel de tragedie să nu aibă loc din nou

Corina Crețu13 hours ago

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Corina Cețu: Doar cunoscând istoria putem evita ca greșelile ei să se repete

ROMÂNIA13 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

Daniel Buda14 hours ago

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Eurodeputatul Daniel Buda: După mai mult de șapte decenii de la cumplitul genocid, Europa este acum un continent al păcii și al securității

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Președintele Consiliului European: Amintirea Holocaustului este o datorie morală și istorică. Nu vom tolera niciodată ca evreii să se teamă pentru siguranța lor în Uniunea Europeană

Cristian Bușoi14 hours ago

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA: Agenția Europeană pentru Medicamente va da aviz pozitiv pentru cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19

ROMÂNIA11 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

ROMÂNIA13 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac1 week ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE1 week ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

Advertisement
Advertisement

Trending