Connect with us

INTERNAȚIONAL

Un bărbat a intrat cu maşina în sediul Partidului Social Democrat din Berlin cu intenţia de a se sinucide

Published

on

Un şofer a intrat cu maşina în mod deliberat în sediul Partidului Social-Democrat (SPD) din Berlin duminică seara, după care a spus poliţiei că a vrut să se sinucidă, informează luni dpa, potrivit Agerpres.

Bărbatul, în vârstă de 58 de ani, a suferit răni minore în accident şi a fost dus la spital, a anunţat poliţia, adăugând că şoferul este cercetat pentru tentativă de incendiere după ce mai multe canistre de benzină şi sticle conţinând un lichid au fost descoperite în maşină.

Se pare că după impact maşina ar fi luat foc, imagini luate de la faţa locului arătând piese metalice şi husele de la scaunele maşinii topite.

Nu se ştie dacă în clădire avea loc un eveniment în momentul accidentului.

Partidul Social-Democrat a fost partener în guvernul de coaliţie condus de cancelarul Angela Merkel şi în prezent negociază cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aripa sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU) în vederea creării unei alte ‘mari coaliţii’ după alegerile legislative din septembrie.

 

 

.

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat luni speranța ca Hamas să accepte propunerea ”extraordinar de generoasă” de a opri ofensiva israeliană în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, conform AFP, citat de Agerpres.

”Hamas are în faţă o propunere extraordinar, extraordinar de generoasă din partea Israelului”, a declarat Blinken la Riad, în cadrul Forumului Economic Mondial.

”Trebuie să ia o decizie şi trebuie să o facă rapid (…) şi sper că vor lua decizia cea bună”, le-a declarat el liderilor Hamas.

Blinken a reiterat mesajul pe care președintele american Joe Biden i l-a transmit premierului israelian Benjamin Netanyahu într-o discuție telefonică, și anume că se opune unei campanii militare în Rafah fără un plan credibil menit să protejeze civilii din regiune.  

Secretarul de stat american efectuează în perioada 29 aprilie-1 mai un turneu în Orientul Mijlociu, care cuprinde și o oprire în Israel care are loc în paralel cu discuții legate de o încetare a focului, găzduite de Cairo.

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat duminică agenției franceze de știri AFP că delegația va transmite răspunsul Hamas la ultima contrapropunere a Israelului pentru o încetare a focului, conform Deutsche Welle.

Site-ul american de știri Axios a afirmat că ultima propunere a Israelului include o deschidere pentru a discuta despre ”restabilirea unui climat de calm durabil” în Gaza după eliberarea ostaticilor, citând doi oficiali israelieni. Site-ul a afirmat că este pentru prima dată când Israelul a dat de înțeles că este dispus să discute despre încetarea războiului.

”Hamas este deschis să discute pozitiv noua propunere”, a declarat pentru AFP o altă sursă Hamas apropiată negocierilor.

Sursa a adăugat că gruparea este ”dornică să ajungă la un acord care să garanteze o încetare permanentă a focului, întoarcerea liberă a persoanelor strămutate, un acord acceptabil pentru schimbul (de prizonieri) și asigurarea încetării asediului (din Gaza)”.

Sâmbătă, ministrul israelian de externe a declarat că ofensiva planificată în Rafah ar putea fi suspendată dacă se ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

Continue Reading

NATO

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a efectuat luni, 29 aprilie, o vizită la Kiev pentru a discuta cu președintele Volodimir Zelenski despre evoluția războiului și despre viitorul sprijinului acordat de Alianță Ucrainei, informează un comunicat.

Secretarul general a lăudat conducerea președintelui Zelenski și curajul forțelor și poporului ucrainean, dar a recunoscut că „doar leadership-ul și curajul nu pot respinge forțele rusești; aveți nevoie și de arme și muniție”. El a recunoscut că întârzierile serioase în ceea ce privește sprijinul s-au tradus prin consecințe grave pe câmpul de luptă. „Ucraina este în inferioritate militară de luni de zile… au fost doborâte mai puține rachete și drone rusești, iar Rusia a reușit să avanseze pe linia frontului”, a declarat Stoltenberg. „Dar nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă. Mai mult sprijin este pe drum”.

Miniștrii Apărării au auzit apelul clar al președintelui Zelenski la o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, în urmă cu câteva zile, „și au fost de acord să ne intensificăm sprijinul”, a spus Stoltenberg. El a salutat noul pachet de ajutor substanțial din partea Statelor Unite, care oferă un ajutor în valoare de peste 60 miliarde de dolari, precum și noile angajamente ale Regatului Unit, Germaniei și Olandei, adăugând: „Mă aștept la alte anunțuri în curând”.

De asemenea, cei doi lideri au abordat pregătirile pentru summitul NATO din iulie. „Aliații au convenit deja să planifice un rol mai important al NATO în coordonarea asistenței de securitate și a formării pentru Ucraina”, a declarat secretarul general. „Cred că avem nevoie, de asemenea, de un angajament financiar major, pe mai mulți ani, pentru a ne susține sprijinul. Pentru a demonstra că sprijinul nostru pentru Ucraina nu este pe termen scurt și ad-hoc, ci pe termen lung și previzibil. Moscova trebuie să înțeleagă: nu pot câștiga. Și nu ne pot lăsă în așteptare”.

În ceea ce privește aderarea, Stoltenberg a declarat: „Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Ucraina va deveni membră a NATO. Activitatea pe care o întreprindem acum vă plasează pe o cale ireversibilă către aderarea la NATO, astfel încât, la momentul potrivit, Ucraina să poată deveni imediat membru NATO”.

Continue Reading

CHINA

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

Published

on

© Emmanuel Macron/ Twitter

Președintele Chinei, Xi Jinping, va începe o vizită în Europa în prima săptămână a lunii mai, unde este așteptat să facă opriri în Franța, Ungaria și Serbia, informează AFP, preluat de Agerpres. Acesta este primul turneu european al liderului chinez post-pandemie.

Unul dintre motivele vizitei este decizia Italiei de a se retrage – după unele ezitări – din ambițiosul program al Chinei privind Noul Drum al Mătăsii, pe care premierul italian Giorgia Meloni urmează să o finalizeze la Beijing în luna iulie.

Decizia Romei sporește importanța Ungariei și a Serbiei, situate în Europa Centrală și de Est, pentru ca China să aibă acces neîngrădit la UE pe cale terestră.

Un nou acord cu guvernul italian nu va fi încheiat până când Xi nu își va finaliza turneul european din luna mai, unde va încerca să evalueze intențiile altor țări europene.

În acest sens, calea ferată de marfă Belgrad-Budapesta este un subiect-cheie și explică o mare parte din vizita în cele două capitale vecine.

Călătoria lui Xi la Paris face parte din agenda anuală a celor două țări, întrucât președintele francez Emmanuel Macron a promis să viziteze China în fiecare an atunci când a fost ales pentru prima dată și ar dori ca aceste vizite să fie returnate de către liderul chinez.

Cele două puteri doresc să ajungă la acorduri privind reducerea excedentului comercial al Chinei, problema încă controversată a drepturilor intelectuale și tehnice și măsuri reciproce în materie de politică climatică.

De asemenea, ele se confruntă cu probleme de politică de securitate, întrucât atât UE, cât și Franța consideră că este vital ca China să nu intervină de partea Rusiei în războiul din Ucraina și că aceasta ar trebui să înceteze sprijinul aparent mic acordat Chinei.

Discuţiile din Franţa „se vor axa pe crizele internaţionale, în primul rând pe războiul din Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu, pe aspectele comerciale, pe cooperarea ştiinţifică, culturală şi sportivă, precum şi pe acţiunile noastre comune în faţa provocărilor globale, în special urgenţa climatică, protecţia biodiversităţii şi situaţia financiară a celor mai vulnerabile ţări”, a informat preşedinţia franceză.

Potrivit Budapestei, este în interesul economiei ungare să mențină relații bune cu cât mai multe țări.

Autoritățile consideră că China este o mare putere care reprezintă o forță considerabilă, împotriva căreia nu este util să fie puse bariere ideologice.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL57 mins ago

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

ROMÂNIA1 hour ago

Bruxelles-ul a aprobat ajutorul de stat acordat transportatorului aerian TAROM pentru restabilirea viabilității pe termen lung a companiei

CONSILIUL UE2 hours ago

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

NATO2 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

U.E.2 hours ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez rămâne în funcție: Voi continua în fruntea guvernului cu și mai multă forță

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele

CHINA5 hours ago

Xi Jinping este așteptat în Franța, Ungaria și Serbia în luna mai

U.E.5 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE cere ”să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”: ”Puterea a fost redistribuită. Sunt mai mulţi actori şi mai puţine reguli”

NATO6 hours ago

Mugur Isărescu: Aniversarea a 20 de ani de la aderarea la NATO, o dovadă a mesajului puternic cu privire la identitatea europeană și euro-atlantică a României

ROMÂNIA6 hours ago

Klaus Iohannis: Ziua Veteranilor de Război ne readuce în memorie meritele celor care, cu mult curaj şi patriotism, au luptat pentru apărarea independenţei și a suveranităţii

NATO2 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20247 hours ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

Trending