Connect with us

ROMÂNIA

România și Bulgaria sărbătoresc 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. MAE: Relația celor două state este caracterizată de cooperarea consolidată prin calea comună în cadrul Uniunii Europene și NATO

Published

on

România și Bulgaria împărtășesc o istorie îndelungată, legăturile dintre cele două popoare fiind profunde și durabile. În prezent, relația dintre cele două state este caracterizată de o cooperare consolidată, bazată pe încredere reciprocă și respect, pe calea comună în cadrul Uniunii Europene și NATO, împreună cu prietenia și solidaritatea care leagă cele două popoare, transminte MAE român într-un comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că ”În ultimii ani, cele două țări au construit un parteneriat solid, bazat pe principiile relațiilor de bună vecinătate, valorilor europene și euro-atlantice comune și intereselor reciproce.”

Dialogul politic dintre cele două state s-a dovedit dinamic și eficient, ilustrat de contactele la nivel înalt (președinte, București – 2017 și Ruse – 2018, și de guvern – sesiunile Consiliului de cooperare la nivel înalt de la Varna – 2017 și București – 2019). Declaraţia politică andosată de cele două guverne cu ocazia celei de a cincea sesiuni a Consiliului de cooperare la nivel înalt detaliază sectoarele de cooperare şi trasează cadrul de acţiune viitoare pentru întărirea cooperării între cele două ţări, în plan bilateral, regional, european și internațional.

Cooperarea pe teme sectoriale s-a dezvoltat constant în ultimii ani și continuă să se extindă. Sporirea conectivității prin intermediul coridoarelor de transport, al legăturilor energetice, precum și valorificarea potențialului Dunării, coridor european de transport, rămân priorități pentru România și Bulgaria.

Dinamica schimburilor comerciale dintre ”țările noastre a cunoscut un real succes în ultimii ani, depășind 4 miliarde de euro în 2018. Un alt factor pozitiv al cooperării noastre îl reprezintă numărul turiștilor români care vizitează Bulgaria, respectiv bulgari care vizitează România care a crescut constant.”

Faptul că Bulgaria (în 2018) și România (în 2019) au exercitat cu succes Președinția Consiliului Uniunii Europene ”a demonstrat nu numai că suntem parteneri de esențiali în cadrul UE, ci și că există un potențial important pentru cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor europene, unde interesele noastre sunt convergente. Astfel, Marea Neagră, Balcanii de Vest, viitorul Europei și digitalizarea au fost priorități urmărite de ambele președinții.”, adaugă MAE.

Bulgaria și România colaborează și în cadrul NATO: ”Țările noastre cooperează strâns și în cadrul NATO. Vom continua să acționăm în vederea implementării depline a deciziilor aliate, în scopul asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre și la nivel euro-atlantic.”

Cele două țări și popoare împărtășesc numeroase legături culturale care se bazează pe o istorie îndelungată. Faptul că anul acesta Plovdiv deține titlul de capitală europeană a culturii, iar în 2021 Timișoara îi va urma, reprezintă un catalizator pentru consolidarea legăturilor noastre culturale comune, încheie MAE în mesajul transmis.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: La nivelul societății din România, avem în mass-media un partener ferm de partea adevărului

Published

on

© Guvernul României

La nivelul societății din România, avem în mass-media un partener ferm de partea adevărului, a transmis premierul Marcel Ciolacu, în mesajul său cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

„Ziua Mondială a Libertății Presei, pe care o marcăm în a treia zi din luna mai, în fiecare an, subliniază importanța pe care trebuie să o dăm în permanență libertății de exprimare, ca pârghie de informare a publicului și garanție a unei societăți democratice și libere. Oamenii vor să țină pasul cu cele mai noi informații, mai ales în momente în care unitatea colectivă poate face diferența, precum pandemia, conflictele de securitate și efectelor acestora”, a transmis premierul Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Premierul a mai arătat că, „pe fondul diversificării canalelor de comunicare în mediul online și într-o societate tot mai dezbinată de fenomenul de fake-news și dezinformare, oamenii din presă au o misiune și mai dificilă, cu responsabilități din ce în ce mai mari”.

„La nivelul societății din România, avem în mass-media un partener ferm de partea adevărului. Activitatea de jurnalist, cu toate valențele sale, are în sine și un rol de formator al societății. Apreciez munca acestor oameni, cu toată complexitatea pe care o implică, în reflectarea acțiunilor și măsurilor guvernamentale”, a mai transmis premierul.

Potrivit șefului de Guvern, „contactul cu problemele care îi preocupă pe cetățeni și eforturile noastre la nivel instituțional în direcția creșterii transparenței în administrația publică, misiuni importante asumate de Guvernul României, pot fi susținute doar printr-o informare echidistantă, responsabilă și de bună-credință a publicului, cu sprijinul mass-media”.

„Ziua Mondială a Libertății Presei este dedicată anul acesta importanței pe care o au presa și libertatea de exprimare pentru conștientizarea pericolelor pe care le implică schimbările climatice, un fenomen care vedem că ne afectează din ce în ce mai mult, la scară largă, dar pe care avem puterea să îl combatem prin corecta noastră informare, iar presa joacă un rol foarte important în acest sens. Indiferent de natura subiectelor pe care jurnaliștii le abordează, efortul lor rămâne în slujba cetățenilor și ai binelui societății în general. Le doresc tuturor jurnaliștilor, tuturor reprezentanților mass-media, să-și exercite profesia cu bună-credință și să găsească întotdeauna calea de a duce informația corectă în casele oamenilor. La mulți ani!”, a mai transmis premierul Marcel Ciolacu. 

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă, de Ziua Națională a Tineretului: Generaţia tânără este cea care va decide România de mâine. Investind în tineri, investim în România

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Generaţia tânără este cea care va decide România de mâine, motiv pentru care Ziua Naţională a Tineretului este una în care gândurile merg spre viitor, a afirmat, joi, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

“Astăzi, de Ziua Naţională a Tineretului, îi celebrăm pe cei aflaţi la începutul drumului în viaţă. Este o zi în care ne gândim la viitor, pentru că generaţia tânără este cea care va decide România de mâine. Deceniile care urmează vor fi definite de pregătirea şi oportunităţile tinerilor de azi, dar şi de problemele şi provocările pe care le au de înfruntat acum”, a scris Ciucă, pe Facebook.

El a adăugat că atunci când a ocupat funcţia de premier a acordat o atenţie deosebită programelor de sprijin şi de instruire a tinerilor pentru o integrare facilă pe piaţa muncii.

“Am acordat facilităţi celor care vor să îşi deschidă o afacere şi am finanţat sistemul de învăţământ, atât ca investiţii materiale, cât şi ca salarizare. Orice politician ajuns într-o funcţie de decizie are datoria morală de a se asigura că tinerii au parte de condiţii care să le favorizeze dezvoltarea profesională şi maturizarea armonioasă. Investind în tineri, investim în România”, a evidenţiat liderul PNL.

 

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luminița Odobescu și omologul croat, întâlnire în contextul reuniunii Consiliului Ministerial al OCDE. Cei doi miniștri vor menține coordonarea apropiată pe parcursul procesului de aderare a țărilor la organizație

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania / Facebook

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, 2 mai 2024, la Paris, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Croația, Gordan Grlić Radman, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OCDE.

Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile între cei doi oficiali au reflectat nivelul foarte bun al cooperării dintre România și Croația, precum și interesele comune în plan regional, european și internațional.

Ministrul Luminița Odobescu a exprimat aprecierea față de dialogul politic substanțial, atât la nivel înalt, cât și al ministerelor și autorităților de resort din cele două state.

În cadrul discuțiilor, cei doi înalți oficiali au  trecut în revistă evoluțiile recente din procesul de aderare a celor două state candidate la OCDE.

Oficialii au notat stadiul foarte bun al progreselor interne și au semnalat intenția menținerii unei coordonări apropiate pe parcursul procesului, în mod particular asupra temelor de interes orizontal.

Cei doi miniștri au discutat și situația regională de securitate și sprijinul acordat Ucrainei, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.

În privința agendei europene, șeful diplomației române a exprimat sprijinul ferm al Bucureștiului față de procesul de extindere a Uniunii Europene, atât în raport cu Balcanii de Vest, cât și cu candidații estici, îndeosebi Republica Moldova și Ucraina.

Țara noastră a devenit stat candidat la această organizație în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandumul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, țara noastră se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Recent, România a primit primul Aviz Formal în procesul de aderare la OCDE, iar secretarul general al organizației, Mathias Cormann, și-a exprimat încrederea că țara noastră va finaliza cu succes etapa tehnică a evaluărilor și în cele 25 de comitete ale OCDE rămase

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
MAREA BRITANIE15 hours ago

Cameron: Ucraina are dreptul să folosească armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi Rusia pe teritoriul său

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE16 hours ago

Consiliul Ministerial al OCDE: Șefa diplomației române a reliefat contribuția României în direcția eforturilor pentru dezvoltare durabilă ale organizației

NATO17 hours ago

Uniunea Europeană și NATO denunță Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

De Ziua Mondială a Libertății Presei, Comisia Europeană solicită statelor membre să pună în aplicare „cât mai curând” normele fără precedent adoptate pentru protejarea jurnaliștilor

U.E.19 hours ago

Germania nu va tolera atacul cibernetic sponsorizat de Rusia asupra SPD și amenință cu represalii

ROMÂNIA20 hours ago

Marcel Ciolacu: La nivelul societății din România, avem în mass-media un partener ferm de partea adevărului

ENGLISH22 hours ago

Op-Ed | A call from Moldova for a European budget for peace: A Marshall Plan could be Europe’s promise of peace

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Op-Ed | Un apel din Republica Moldova pentru un buget european pentru pace: Un Plan Marshall ar putea fi promisiunea de pace a Europei

U.E.1 day ago

Prima vizită de stat a unui președinte francez în Germania după 24 de ani: Macron va fi elogiat cu Premiul Pacea Westfalică într-o vizită ce va sta sub semnul cooperării europene

EDITORIALE1 day ago

Op-Ed | Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Susținerea libertății presei, un pilon al societăților democratice

COMISIA EUROPEANA4 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO5 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20245 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL1 week ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.2 weeks ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending