Connect with us

Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE): Incompetența, populismul și demagogia trebuie să iasă din clădirea Guvernului

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Incompetența, populismul și demagogia trebuie să iasă din clădirea Guvernului, parlamentarii având obligația morală de a demite cel mai incompetent guvern din istoria României, a scris europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta a subliniat nevoia României de a avea un guvern capabil și responsabil, criticând în același timp lipsa de reforme a Guvernului Dăncilă în sistemul medical.

”Nicio reformă nu a fost făcută în sistemul medical. Da, medicii au salarii mari și binemeritate, dar ei continuă să plece și să opereze afară pentru că în spitale condițiile sunt încă dezastruoase. Fondurile sunt insuficiente. Medicii trebuie să îi roage pe pacienți să vină cu medicamente de acasă, să își aducă rude ca să aibă grijă de ei cât stau în spital, pentru că nu există suficiente asistente. În continuare medicii tineri nu pot fi integrați, termină rezidențiatul și nu îșigăsesc posturi, nu se pot angaja și rămân pe baza unor contracte de gărzi”, a explicat Bușoi, vicepreședinte al Comsiei de mediu, sănătate și sigurață alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

Europarlamentarul român a atras atenția, în acest context, modul lent de derulare a construirii spitalelor regionale.

”Deși au promis în campania electorală că vor construi opt spitale regionale, suntem încă la stadiul de studiul de fezabilitate pentru cele trei care puteau fi construite cu fonduri europene. Pentru celelalte cinci, nici măcar în acest stadiu incipient. Doamna ministru al Sănătății a recunoscut singură că abia în anul 2027 vom putea avea spitalele finalizate. În toți acești ani în care PSD a avut toată puterea, nu au reușit să dea în folosință niciun spital.”, a scris Cristian Bușoi.

”Acest guvern trebuie să plece pentru că este incapabil să ofere românilor servicii de calitate. În continuare, românii stau la cozi în spitale. Sunt zile întregi în care sistemul care operează cardurile de sănătate se blochează. Medicii nu pot lucra, pacienții sunt obligați să aștepte. Suntem în epoca tehnologiei și noi nu suntem în stare să digitalizăm serviciile medicale. Sunt fonduri europene puse la dispoziție pentru acest lucru, dar Guvernul României nu e în stare să le absoarbă”, a explicat eurodeputatul român, vicepreședintele Comsiei de mediu, sănătate și sigurață alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

”Guvernul PSD a tratat accesul la medicamente într-un mod iresponsabil. Din cauza populismului tipic stângii, <<prețul cel mai mic>> am ajuns în situația în care 3.000 de medicamente au dispărut de pe piață. Un populism ieftin a dus și duce la o criză pe care o resimt pacienții”, a semnalat Cristian Bușoi.

Făcând trimitere la ”drama națională Colectiv”, care ”a scos la iveală și gravele probleme din sistemul sanitar”, eurodeputatul român a atras atenția că ”în patru ani s-au mai dat în folosință doar trei paturi pentru arși”, dând drept exemplu pozitiv Spitalul Județean Timișoara, care ”a reușit să își facă o secție specială pentru marii arși”.

Desemnat printre cei mai influenți 19 români din Parlamentul European, Cristian Bușoi reprezintă România, la Bruxelles, din anul 2007.  În prezent, este vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European. La finalul lui 2018 a fost numit raportor din partea Comisiei de Mediu și Sănătate pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene și Programul de Cercetare și Inovare, Orizont Europa. A reușit să obțină astfel majorarea bugetului pentru Programul de Sănătate din cadrul Fondul Social European Plus de la 413 milioane de Euro, la 473 milioane de Euro, precum și creșterea finanțării pentru Cercetare în Sănătate de la 7,7 miliarde de Euro, la 9,1 miliarde de Euro.  În Parlamentul European a muncit în mod constant în numele pacienților pentru accesul egal la tratamente și pentru cauza medicinei  personalizate. Pentru activitatea sa, Cristian Bușoi a primit de la Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei premiul EURORDIS pentru susținerea pacienților cu boli rare.

Mai mult despre activitatea europarlamentarului AICI.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Cristian Bușoi

România contribuie la securitatea energetică a Europei și competitivitatea industriei europene prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, subliniază Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

România contribuie la securitatea energetică a Europei și competitivitatea industriei europene prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, a subliniat eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Cristian Bușoi a reliefat importanța exploatării gazelor offshore din Marea Neagră, care ”reprezintă o bază importantă pentru securitatea aprovizionării cu energie în regiune. Prin valorificarea resurselor de gaz natural din Marea Neagră, Europa face pași importanți în reducerea dependenței de importurile de energie și în asigurarea independenței energetice regionale”, a mai spus acesta.

Acesta a amintit că Răzvan Popescu, CEO Romgaz, Aristotel Jude, deputy CEO Romgaz, Alexandru Maximescu, vicepreședintele OMV Petrom pentru Reglementări și Afaceri Publice Corporative au prezentat, recent, în Parlamentul European potențialul proiectului Neptun Deep pentru întărirea securității energetice a României și Europei.

”Cu o capacitate impresionantă de aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an, proiectul de exploatare a gazelor offshore din Marea Neagră se profilează ca o sursă esențială de gaz natural pentru Europa. Această inițiativă se aliniază perfect cu obiectivele Programului RePower EU, care vizează reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia și susținerea tranziției energetice către surse sigure, mai curate. Prin înlocuirea cărbunelui și oferirea unei resurse constante, care să completeze energia regenerabilă, proiectul aduce un impuls semnificativ eforturilor de decarbonizare”, consideră eurodeputatul.

La evenimentul de prezentare, Jerzy Buzek, fost prim-Ministru al Poloniei și Președinte al Parlamentului European, a evidențiat provocările aduse de războiul provocat de Rusia în Ucraina și a salutat proiectul pentru potențialul său de a consolida securitatea aprovizionării cu energie, atât pentru țările din regiunea Mării Negre, cât și pentru întreaga Uniune Europeană.

La rândul său, Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a punctat avantajele multiple pe care proiectul Neptun Deep le aduce Uniunii Europene: de la contribuția la tranziția energetică, la sprijinul pentru sectoarele economice și îmbunătățirea competitivității.

”Cred că potențialul onshore și offshore este important de folosit, pentru că astfel putem înlocui mai rapid importurile din Rusia, dar și pentru reducerea generală a importurilor din regiuni cu standarde de mediu scăzute, cum ar fi nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Marea Neagră și România pot deveni furnizori de securitate energetică și vor contribui la competitivitatea industrială a Europei”, a conchis eurodeputatul.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi avertizează Comisia Europeană: Reducerea cu 1 miliard de euro a programului EU4Health este îngrijorătoare

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi i-a semnalat comisarului european pentru sănătate că o scădere cu 1 miliard de euro din bugetul de 5,1 miliarde de euro al programului EU4Health este „îngrijorătoare” și ar pune în pericol implementarea programelor de sănătate din Uniunea Europeană și ar reprezenta o amenințare pentru calitatea vieții cetățenilor europeni.

„Programul de Sănătate EU4Health a reprezentat o victorie importantă a Parlamentului European și a comisiei ENVI. Un program ambițios, cu un buget de 5,1 miliarde euro, care sa răspundă unor amenințări de sănătate viitoare, dar și la provocările prezentului: lupta împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a bolilor rare, digitalizarea sistemelor de sănătate. Reducerea cu 1 miliard de euro a Programului este îngrijorătoare. Am intrebat-o în această seară la ședința Comisiei ENVI din Parlamentul European pe doamna comisar Stella Kyriakides cum va operationaliza această reducere și ce strategie are pentru pregătirea unor inițiative viitoare astfel încât Uniunea Sănătății să rămână o prioritate”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

Reamintim că eurodeputatul Cristian Bușoi a fost negociatorul Parlamentului European pentru programul emblematic al UE în domeniul sănătății, EU4Health.

Citiți și: Acord istoric pentru sănătate în UE. Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health: Avem 5,1 miliarde euro pentru sănătatea cetățenilor români și europeni

În urma acestui acord, sănătatea va deveni cu adevărat o prioritate a Uniunii Europene prin suma record obținută de 5,1 miliarde de euro: „Finanțarea fără precedent a acestui Program de Sănătate independent este dovada clară că vocea cetățenilor care ne-au cerut mai multă implicare pentru Sănătate a fost ascultată. Banii, e drept, nu pot cumpăra sănătate, dar ajută enorm”, declara Cristian Bușoi în urmă cu trei ani de zile.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, susține Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European: România trebuie să folosească oportunitățile de la nivel european

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, susține Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European și competitivitatea Europei.

”România are nevoie urgent de o strategie industrială și să folosească oportunitățile de la nivel european”, a evidențiat eurodeputatul într-un comunicat de presă.

”Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European”, susținută de lideri a 73 de companii din aproape 20 de sectoare industriale, a fost prezentată prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, și Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Summitul European al Indistriei, subliniind angajamentul ferm al industriei față de Europa și transformarea acesteia.

Prin acest act, liderii sectoarelor industriale fundamentale, reprezentând 7,8 milioane de lucrători din Europa, împreună cu sindicatele europene și liderii europeni, își unesc forțele pentru a răspunde preocupărilor urgente privind peisajul industrial european. ”Declarația de la Anvers” evidențiază necesitatea imperioasă a clarității, previzibilității și încrederii în politica industrială a Europei, pentru a face față provocărilor actuale.

Declarația propune 10 acțiuni concrete, printre care integrarea Acordului Industrial al UE în Agenda Strategică Europeană mai largă, simplificarea legislației și a cadrului pentru ajutor de stat.

Scopul este de a transforma Europa într-un lider global în furnizarea de energie accesibilă cu emisii reduse de carbon, prin parteneriate strategice și de a asigura un suport consolidat pentru proiectele UE”, a detaliat Bușoi.

De altfel, eurodeputatul a subliniat în repetate rânduri că ”un Acord Industrial – Industrial Deal în cadrul UE este deosebit de important”.

”Acesta ar echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice și ar oferi sprijin sectoarelor energetice intensive. De asemenea, ar menține competitivitatea Europei la nivel global”, consideră Cristian Bușoi.

El a punctat că la nivelul UE există deja un ”consens tot mai clar pentru a remodela abordarea față de industrie, în beneficiul atât al economiei, cât și al mediului. Crearea unui mediu mai propice pentru extinderea capacității de producție a UE în tehnologiile și produsele net zero necesare este esențială în acest sens”.

Semnatarii Declarației de la Anvers provin din sectoare diverse, inclusiv chimicale, farmaceutice, hârtie, oțel, minerit, aluminiu, sticlă, zinc, metale, textile, rafinării, ciment, var, îngrășăminte, ceramică, gaze industriale și biotehnologie.

”România trebuie să își construiască o strategie industrială și să folosească atât momentul de deschidere politică de la nivel european, cât și oportunitățile de finanțare europene”, a fost mesajul lansat de președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
MAREA BRITANIE2 days ago

Cameron: Ucraina are dreptul să folosească armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi Rusia pe teritoriul său

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Consiliul Ministerial al OCDE: Șefa diplomației române a reliefat contribuția României în direcția eforturilor pentru dezvoltare durabilă ale organizației

NATO2 days ago

Uniunea Europeană și NATO denunță Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei

COMISIA EUROPEANA2 days ago

De Ziua Mondială a Libertății Presei, Comisia Europeană solicită statelor membre să pună în aplicare „cât mai curând” normele fără precedent adoptate pentru protejarea jurnaliștilor

U.E.2 days ago

Germania nu va tolera atacul cibernetic sponsorizat de Rusia asupra SPD și amenință cu represalii

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: La nivelul societății din România, avem în mass-media un partener ferm de partea adevărului

ENGLISH2 days ago

Op-Ed | A call from Moldova for a European budget for peace: A Marshall Plan could be Europe’s promise of peace

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Op-Ed | Un apel din Republica Moldova pentru un buget european pentru pace: Un Plan Marshall ar putea fi promisiunea de pace a Europei

U.E.2 days ago

Prima vizită de stat a unui președinte francez în Germania după 24 de ani: Macron va fi elogiat cu Premiul Pacea Westfalică într-o vizită ce va sta sub semnul cooperării europene

EDITORIALE3 days ago

Op-Ed | Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Susținerea libertății presei, un pilon al societăților democratice

COMISIA EUROPEANA5 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO6 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20246 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.2 weeks ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending