Connect with us

INTERNAȚIONAL

Uniunea Bancara incotro?

Published

on

Dupa cum era de asteptat, dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a lansat propunerea Uniunii Bancare, prin discursul ”Starea Uniunii” si sustinand delegarea BCE de a supraveghea bancile europene, negocierile aprige s-au declansat.

Se anunta un drum lung catre Uniunea Bancara. Drum care in principiu ar trebui sa fie scurt.

Un prim pas este aceasta intens dezbatuta supraveghere bancara realizata eventual de BCE, urmand apoi un Consiliu Comun de Supraveghere, dezvoltarea unui management de criza si risc, un fond comun de garantii si un fond pentru tranzactii bancare. In principiu, Uniunea Bancara este alcatuita din 4 piloni: supravegherea institutiilor bancare, asigurarea depozitelor bancare, rezolvarea problemelor bancilor care falimenteaza si a crizelor bancare sistemice si asigurarea resurselor fiscale necesare.

Lupta a inceput la intalnirea de la Nicosia a ministrilor de finante europeni.

Liderii europeni au pozitii si pretentii dintre cele mai diverse cu privire la termenul de realizare realist sau nu, fata de preluarea unor atributii de catre o institutie unde nu toate statele au drept de vot, sau se tem chiar de stabilitatea financiara a tarii lor. Mai jos se regasesc pozitiile deja exprimate si asumate de oficialii statelor europene.

Pozitiile statelor europene cu privire la Uniunea Bancara:

Austria – Pro

Austria susţine o supraveghere bancară pentru toţi. Bancile austriece vor ca şi statele din Europa de Est şi Centrală să fie incluse în acest sistem, şi centrele economice importante precum Londra să nu rămână în afara lui. Partidele vor însă o soluţie uniformă, în timp ce nu vor ca supervizarea bancară să fie în cadrul BCE.

Belgia – Pro

Insistă ca zona euro să adopte rapid un sistem centralizat pentru a ajuta băncile cu probleme. Încă din iunie a făcut apel la o Uniune Bancară şi realizarea rapidă a acesteia.

Bulgaria – Contra

Accesul Bulgariei la viitoare uniune bancară şi la politica comună de taxe pentru toţi membrii Uniunii Europene nu va fi în interesul ţării. Alăturarea la planificata uniune bancară va însemna un transfer semnificativ a unei parti importante al suveranităţii naţionale către Bruxelles, fără prea multe beneficii.

Republica Cehă – Contra

Din iunie autorităţile cehe spun că sunt contra unei Uniuni Bancare deoarece ar afecta stabilitatea financiară a ţării.

Cipru – Pro

Guvernatorul băncii centrale a declarat că Cipru este mulţumit de propunere, şi că a contribuit la dezbatere. Sistemul de supraveghere bancară este necesar pentru că decuplează riscul suveran de riscurile băncilor. Este un mecanism util pentu statele cu sisteme bancare mari.

Danemarca – Incert

Reprezentanţii băncii centrale daneze au afirmat că e posibil să fie convinşi să adere dacă se va dovedi că credibilitatea băncilor din zona euro este întărită prin această autoritate.

Estonia – Pro

În iunie a declarat că sprijină o Uniune Bancară, dar nu şi o uniune fiscală. Uniunea Bancară trebuie să includă întreaga zonă comunitară, nu doar zona euro

Finlanda – Incert

Sprijină planurile pentru o uniune bancară însă este reticentă faţă de actualul calendar de implementare, vrea ca autoritatea de supraveghere să fie independentă şi credibilă.

Franţa – Pro

Insistă ca zona euro să adopte rapid un sistem centralizat, pentru supravegherea tuturor celor 6.000 de bănci din zona euro. E nevoie de încredere pentru rezolvarea situaţiei din UE şi pentru a obţine creştere, ceea ce nu se poate realiza decât prin rezolvarea problemelor băncilor europene.

Germania – Pro, cu unele condiţii

BCE să răspundă de monitorizarea băncilor mari, se opune gradului mare de centralizare propus de Comisia Europeană. Autorităţile de la Berlin resping şi introducerea rapidă a sistemului, prin care BCE ar trebui să preia supravegherea tuturor băncilor până în 2014.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble a complicat şi mai mult situaţia, cerând un test de stres pan-european pentru bănci, înainte ca supravegherea să fie trecută BCE.

Angela Merkel este în favoarea unei Uniuni Bancare însă economiştii germani au solicitat în luna iulie ca acest plan să nu fie pus în practică deoarece fortarea celei mai mari economii din zona euro sa ofere garantii pentru statele si bancile mai slabe din zona euro nu este solutia pentru criza datoriilor din Uniunea Monetara.

Ungaria – Incert

Împreună cu Polonia solicită drept de vot în BCE, vrea drepturi şi obligaţii egale pentru toate statele europene. În acelaşi timp, Ungaria are multe semne de întrebare asupra propunerii Comisiei şi nu se va pronunţa până când nu vor fi clare toate obligaţiile şi drepturile de care se vor bucura statele.

Irlanda – Pro

Oficialii irlandezi au sperat de mult timp că va fi adoptat un plan pentru implementarea unei uniuni bancare deoarece Irlanda ar beneficia de pe urma acesteia.

Italia – Pro

Insistă ca zona euro să adopte rapid un sistem centralizat, împărtăşeşte pe deplin viziunea şi calendarul stabilit de Comisia Europeană. Italia vrea ca până în ianuarie 2013 să fie stabilit un set principal de elemente, pentru ca primul stagiu de supraveghere să fie pus în practică.

Lituania – Pro, dar reticentă

Sprijină ideea unei autorităţi bancare unice, dar este reticentă deoarece propunerea ridică mai multe semne de întrebare şi oferă prea puţine răspunsuri. Oferă o vagă descriere a alocării funcţiilor supravegherii bancare, a sarcinilor şi puterilor între BCE şi autorităţile naţionale de supraveghere.

Luxemburg – Incert

Premierul a atras atenţia asupra grabei cu care se doreşte implementarea mecanismului, Luxembourg doreşte ca măsurile necesare să fie atent analizate şi pregătite. Junker împărtăşeşte scepticismul Germaniei că o singură autoritate va putea supraveghea toate băncile din zona euro.

 

Malta – Incert

Propunerea trebuie analizată în detaliu şi supusă dezbaterilor, înainte de a fi pusă în aplicare.

Olanda – Pro, unele condiţii

Vrea ca autoritatea să nu fie înfiinţată prea repede, susţine poziţia Germaniei. De asemenea, vrea ca până când autoritatea de supraveghere nu se dovedeşte eficientă, să nu mai fie făcut niciun pas înspre Uniunea Bancară. Abordare step-by-step.

Polonia – Contra

Polonia nu are drept de vot în Banca Centrală Europeană şi nu poate lua parte la un mecanism în care nu are niciun cuvânt de spus.

Portugalia – Pro

Oficialii portughezi au solicitat crearea unei Uniuni Bancare încă din iunie deoarece ar duce la stabilizarea sistemului bancar şi la ruperea legăturilor dintre datoriile băncilor şi cele guvernamentale. Uniunea Bancară este un instrument pentru a combate criza.

România – Incert

Preşedintele a declarat că România va adera la Uniunea Bancară deoarece 85% din piaţa banking-ului românesc e ocupată de bănci din zona Euro, însă vor trebui discutate modalităţile de aderare. Premierul a afirmat că România va decide în privinţa aderării la Uniunea Bancară după ce vor fi clarificate unele probleme expuse de alte ţări, după ce va analiza propunerea şi implicaţiile pentru România.

Slovenia – Pro

Sprijină ideea deoarece va duce la diminuarea costurilor împrumuturilor pentru că va sparge legătura dintre datoriile băncilor şi datoriile guvernamentale.

Spania –Pro

Insistă ca zona euro să adopte rapid mecanismul pentru supravegherea tututor celor 6.000 de bănci din zona euro. Mecanismul va ajuta în combaterea crizei şi este necesar pentru băncile cu probleme.

Suedia – Contra

A cerut prelungirea termenului de aplicare a mecanismului.

Nemulţumită de termenii oferiţi pentru statele non-euro care vor să intre în sistemul de supraveghere al BCE, pentru că ar trebui să respecte deciziile instituţiei fără să poată să îi influenţeze oficial deciziile.

Regatul Unit – Contra

Susţine că este o anomalie din punct de vedere legal ca Autoritatea Bancară Europeană să nu poată impune decizii obligatorii asupra BCE, dar să poată forţa statele suverane să se supună deciziilor sale, în cazul unei dispute.

A protestat şi în privinţa condiţiilor oferite ţărilor non-euro care vor să intre în sistemul de supraveghere al Uniunii Bancare.

***

Propunerea Uniunii Bancare nu  trebuie votata doar de cele 17 state din zona euro, ci este necesar acceptul unanim al celor 27 state europene. In mozaicul de pozitii deja asumate se desluseste un probabil blocaj sau o retrasare a obiectivelor proiectului european.

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

JAPONIA

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

Published

on

© Thierry Breton/ X

Uniunea Europeană și Japonia au organizat la Bruxelles cel de-al doilea Consiliu de parteneriat digital.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Consiliul a fost coprezidat de comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, și de ministrul japonez pentru transformare digitală, Taro Kono, de ministrul afacerilor interne și comunicațiilor, Takeaki Matsumoto, și de viceministrul parlamentar al economiei, comerțului și industriei, Taku Ishii.

UE și Japonia au reafirmat importanța parteneriatului lor strategic pentru a-și promova valorile comune și viziunea pentru o transformare digitală care să plaseze oamenii în centrul atenției și să respecte drepturile fundamentale.

”Astăzi am reafirmat parteneriatul nostru strategic din ce în ce mai strâns cu Japonia. Împreună, promovăm interoperabilitatea și cooperarea în ceea ce privește identitatea digitală, datele, tehnologiile emergente, semiconductorii, IA și platformele online. Eforturile în direcția unor standarde comune vor facilita schimburile digitale fără sincope, vor sprijini inovarea și competitivitatea și vor crea noi oportunități pentru economiile noastre”, a subliniat Thierry Breton, comisar pentru piața internă.

Partenerii au salutat punerea în aplicare cu succes a parteneriatului digital și au trecut în revistă progresele înregistrate de la primul Consiliu de parteneriat digital din 2023.

Aceștia au convenit asupra unei liste de noi rezultate pentru a coopera în continuare cu privire la tehnologiile digitale de bază, cum ar fi inteligența artificială (IA), 5G, 6G, semiconductorii, calculul de înaltă performanță (HPC) și tehnologia cuantică, consolidând colaborarea în economia datelor și a platformelor, cablurile submarine, identificarea electronică și securitatea cibernetică.

UE și Japonia au semnat astăzi un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere.

Acest memorandum va crea o înțelegere comună a inițiativelor privind identitatea digitală între UE și Japonia, generând beneficii pentru comerțul electronic și oportunități de afaceri prin reducerea birocrației și sporirea eficienței.

Memorandumul va facilita libera circulație a datelor în condiții de încredere prin cooperare și cazuri de utilizare pe baza portofelului de identitate digitală al UE și a serviciilor de încredere. Se preconizează că acesta va fi prezentat ca o ”bună practică comună” la următoarea reuniune ministerială a OCDE, care va avea loc la 2 și 3 mai 2024.

În domeniul semiconductorilor, UE și Japonia au decis să înființeze o echipă de experți care să dezvolte un program de cercetare pentru punerea în aplicare a Memorandumului de cooperare privind semiconductorii din iulie 2023. Acestea pregătesc, de asemenea, un acord administrativ pentru a încuraja schimbul de informații privind schemele de sprijin public.

UE și Japonia își vor continua activitatea comună privind calculul de înaltă performanță ( HPC) și au identificat aplicații hibride cuantice și cazuri de utilizare pentru a coopera în continuare. Aceștia vor lua în considerare subiecte pentru proiecte comune în domeniul cercetării de bază în domeniul cuantic. Cei doi parteneri explorează, de asemenea, cooperarea în materie de securitate cibernetică, inclusiv standarde și modalități de abordare a lacunelor în materie de competențe.

În ceea ce privește tehnologia 6G, UE și Japonia au lansat proiecte de cercetare în colaborare și intenționează să sprijine inițiativele globale de standardizare, esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor 6G. Ambele părți și-au reafirmat viziunea comună asupra unor rețele deschise și reziliente.

În plus, partenerii și-au anunțat intenția de a intensifica cooperarea dintre Biroul UE pentru Inteligență Artificială și Institutul japonez pentru Siguranța Inteligenței Artificiale.

Aceștia vor continua să susțină procesul și codul de conduită G7 de la Hiroshima privind IA, în vederea formării unei guvernanțe globale de încredere în materie de IA. De asemenea, UE a încurajat companiile japoneze să participe la Pactul privind IA lansat de Comisie pentru a promova respectarea rapidă a dispozițiilor-cheie ale Legii privind IA pe bază de voluntariat înainte ca aceasta să intre în vigoare și să devină general aplicabilă.

UE și Japonia au confirmat importanța instalării unor infrastructuri de cabluri submarine sigure și reziliente, în conformitate cu Memorandumul de cooperare privind cablurile submarine pentru o conectivitate globală sigură, rezilientă și durabilă, semnat la 3 iulie 2023, între Comisia Europeană și Ministerul Afacerilor Interne și al Comunicațiilor. Ambele părți vor continua cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea legăturilor de conectivitate directă între Europa și Japonia, de exemplu, prin intermediul regiunii arctice, pentru a promova oportunități comerciale, fluxuri transfrontaliere de date fiabile și cercetare oceanografică.

În cele din urmă, pentru a asigura un mediu online sigur în care este garantată libertatea de exprimare, UE și Japonia au convenit să analizeze posibilitatea instituirii unui canal periodic de schimb de informații cu privire la reglementările privind platformele online, cum ar fi Actul legislativ european privind serviciile digitale și piețele digitale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a reiterat poziția sa favorabilă față de un ajutor umanitar mai mare pentru Fâșia Gaza și față de o soluție cu două state în timpul dialogului cu omologi din țări occidentale și arabe, desfășurate la Riad, conform DPA, citat de Agerpres.

Aceasta a detaliat că un stat palestinian independent, ca element al unui proces de pace cuprinzător și al unei soluții cu două state, rămâne un obiectiv clar al politicii germane, conform rapoartelor care circulau în cercurile delegației germane luni seara.

Un astfel de mesaj a venit și din partea omologului francez Stephane Sejourne, care a descris situația din Gaza drept ”catastrofică” și a repetat apelul său la o încetare a focului, conform Deutsche Welle.

”Lucrurile avansează, dar întotdeauna trebuie să fii atent în aceste discuții și negocieri”, a declarat Sejourne pentru agenția de presă Reuters, în marja unei reuniuni a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Riad.

Anterior, luni, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat reporterilor că dorește ca statele membre ale UE să invite liderii arabi la Bruxelles pentru a-și prezenta propunerile pentru promovarea unei soluții cu două state.

”Singura mea speranță, voința mea puternică, este să cred că dacă arabii pun pe masă o propunere, europenii vor trebui să ia în considerare depășirea diviziunilor noastre, deoarece nu este un secret că europenii sunt puternic divizați”, a declarat el.

”Voi propune statelor membre să îi invite pe (n.r. reprezentanții țărilor arabe) să vină la Bruxelles și să ne împărtășească planul lor, pentru că trebuie să încercăm să punem cap la cap abordările noastre”, a adăugat el.

Între timp, președintele american Joe Biden a avut discuții telefonice cu liderii Egiptului și Qatarului cu privire la ultimele evoluții din regiune.

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat că apelul a abordat negocierile în curs de desfășurare cu privire la o propunere de încetare a focului, precum și pericolele unei escaladări militare în Gaza.

Cei doi lideri au discutat despre eliberarea ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni, unul dintre principalele puncte de blocaj în orice acord de încetare a focului cuprinzător între Hamas și Israel, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui egiptean.

Separat, Biden a vorbit cu șeicul qatarez Tamim bin Hamad Al Thani și l-a îndemnat să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

O delegație a Hamas a părăsit Cairo în urma discuțiilor pentru o încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor deținuți de militanții din Gaza, a anunțat televiziunea egipteană de stat Al Qahera TV.

Televiziunea Al Qahera TV a relatat luni seara târziu că Hamas se va întoarce din nou cu un răspuns scris la ultima propunere israeliană transmisă luni de mediatorii din Qatar și Egipt.

Negocierile pentru eliberarea ostaticilor au eșuat în lunile care au urmat unei încetări a focului de o săptămână în noiembrie, care a dus la eliberarea a peste 100 de ostatici în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni deținuți în Israel.

Cu toate acestea, soluția viabilă pentru acest conflict o reprezintă cea a celor două state, care prevede coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian, bazat pe graniţele teritoriilor palestiniene ocupate de Israel din 1967 – Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza.

Cu toate acestea, guvernul israelian respinge definitiv o astfel de soluţie cu două state, în timp ce organizaţia militantă palestiniană Hamas a spus că doreşte un stat palestinian independent, dar nu va recunoaşte oficial statul Israel.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american, Joe Biden, a discutat telefonic cu președintele egiptean, Abdel Fattah Al-Sisi, cu privire la cele mai recente evoluţii ale negocierilor privind încetarea focului în Fâşia Gaza, informează un comunicat de la Casa Albă.

Joe Biden a confirmat că Statele Unite, împreună cu Egiptul și Qatar, vor depune eforturi pentru a asigura punerea în aplicare integrală a condițiilor acordului. Acesta l-a îndemnat pe președintele Al-Sisi să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, întrucât acesta este acum singurul obstacol în calea unei încetări imediate a focului.

Președintele american a reiterat, de asemenea, importanța protejării civililor și a asigurării faptului că palestinienii nu sunt strămutați în Egipt sau în orice altă locație din afara Gaza.

Cei doi lideri au trecut în revistă inițiativele în curs de desfășurare pentru a spori fluxul de asistență vitală către populația din Gaza, iar președintele i-a mulțumit președintelui Al-Sisi pentru angajamentul său personal față de aceste eforturi pe tot parcursul crizei. Cei doi au convenit să rămână în strânsă coordonare directă și prin intermediul echipelor lor în zilele următoare.

       Citiți și: Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA4 hours ago

România și Germania au marcat, în premieră, Ziua Prieteniei româno-germane. Ambasadorul Peer Gebauer, decorat de președintele Iohannis pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ursula von der Leyen afirmă că va crea postul de comisar european pentru apărare dacă va fi realeasă președintă a Comisiei Europene

ROMÂNIA9 hours ago

România are șansa să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază Alexandru Rafila, care speră că va demara licitația cel târziu în august

JAPONIA10 hours ago

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA14 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO1 day ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending