Connect with us

SUA

Josep Borrell: Tranziția energetică va schimba echilibrele geopolitice. Vom impulsiona cooperarea transatlantică pentru tehnologii verzi și securitatea aprovizionării

Published

on

© State Department photo by Freddie Everett/ Public Domain

Tranziția energetică va schimba echilibrele geopolitice, astfel UE va impulsiona cooperarea transatlantică pentru tehnologii verzi și securitatea aprovizionării în contextul crizei generate de majorarea prețurilor la energie și a dependenței de gazul rusesc care vulnerabilizează Uniunea în fața Rusiei, a declarat Înaltul Reprezentant Josep Borrell, înaintea deplasării la Washington pentru Consiliul UE-SUA în materie de energie.

Luni, 7 februarie, Înaltul Reprezentant  Borrell va avea o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Ulterior, acesta va co-prezida, alături de comisarul european pentru energie, Kadri Simson, Consiliul UE-SUA pentru energie, din partea UE, și cu secretarul de stat Antony Blinken și secretarul pentru energie Jennifer Granholm, din partea SUA.

Consiliul UE-SUA pe probleme energetice va fi esențial pentru continuarea cooperării în domeniul securității energetice și pentru angajamentul comun de a accelera o tranziție energetică corectă și curată către neutralitatea climatică pentru cetățenii UE, ai Statelor Unite și din întreaga lume. Evenimentul are loc într-un moment crucial pentru abordarea aprovizionării cu energie, pentru a face față disponibilității gazelor naturale și prețurilor volatile.

„Având în vedere criza gravă prin care trecem în prezent cu Rusia, a devenit nu numai o problemă de preț, ci și o problemă de securitate a aprovizionării. Politica energetică ocupă întotdeauna un loc important în relațiile dintre UE și Rusia: peste 40% din importurile de gaz ale UE provin din Rusia și 60% din veniturile din import ale Rusiei provin din UE. Prin reducerea proporției totale a importurilor de gaz din Rusia, vom investi nu numai în tranziția ecologică, ci și în reducerea dependențelor noastre strategice. Ar trebui să luăm în considerare de urgență dezvoltarea rezervelor strategice de gaz ale UE și posibilitatea de a achiziționa gaze în comun, așa cum a sugerat Comisia. Acest lucru ar spori securitatea tuturor la un preț rezonabil”, afirmă șeful diplomației europene, într-un articol pe blogul său.

© Eurostat

El mai atrage atenția că, în trecut, Rusia a folosit deja aprovizionarea cu energie în scopuri politice și, deși în ultimele săptămâni, și-a respectat cu strictețe angajamentele contractuale, Gazprom, deținută de statul rus, a refuzat să trimită livrări suplimentare pentru a umple instalațiile de depozitare europene, ceea ce a creat și mai multă agitație pe piață.

„Împreună cu SUA și cu alți parteneri, ne opunem utilizării aprovizionării cu energie ca armă și pârghie geopolitică”, a subliniat Borrell. 

Recenta declarație comună UE-SUA privind securitatea energetică plasează deja reziliența la viitoarele șocuri ale prețurilor și măsurile de protecție împotriva tensiunilor geopolitice în centrul agendei transatlantice privind securitatea energetică.

„În cooperare cu SUA, UE va continua să construiască o tranziție energetică globală care să fie echitabilă din punct de vedere social și care să țină cont de provocările geopolitice. Mâine, vom lucra împreună la această agendă amplă, trimițând un mesaj puternic celor care încearcă să ne divizeze”, a mai subliniat șeful diplomației europene.

Punctul de plecare al strategiei celor doi parteneri transatlantici este reprezentat de Pactul Verde European și de tranziția energetică pe care doresc să o accelereze în contextul urgenței climatice.

Cu toate acestea, pe termen scurt, „ne confruntăm și trebuie să abordăm problema imediată a asigurării securității aprovizionării cu gaz. Aceasta înseamnă că trebuie să lucrăm pentru o mai mare diversificare a rutelor și surselor de import”, amintește înaltul oficial european.

Statele Unite sunt deja cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat (GNL) al Europei, iar Uniunea își intensifică cooperarea pentru a se asigura că aprovizionarea cu gaze naturale este sigură pe parcursul lunilor următoare. În afară de SUA, UE poartă discuții și cu Norvegia, Qatar, Azerbaidjan, Algeria și alții pentru a extinde aprovizionarea cu GNL.

„Aceste eforturi vor avea mai multe șanse de reușită dacă investim în relațiile cu potențialii furnizori de GNL, nu ca o soluție pe termen scurt, ci ca parte a interesului nostru pentru dezvoltarea unor relații mai strategice, lucrând, de asemenea, în domeniul energiilor regenerabile, cum ar fi hidrogenul și energia solară”, explică Borrell.

De asemenea, Înaltul Reprezentant a subliniat că „o energie fiabilă, accesibilă și sigură va veni doar printr-un sistem energetic decarbonizat bazat în mare parte pe surse regenerabile”. „Acesta este motivul pentru care cooperăm îndeaproape cu SUA și în domeniul tehnologiei. Eficiența energetică, energiile regenerabile (cum ar fi energia eoliană) și hidrogenul sunt prioritare pe agenda noastră comună”, a lămurit acesta.

Anul trecut a fost înființat un nou grup de acțiune la nivel înalt UE-SUA pentru climă și cele două parți și-au aliniat pozițiile înaintea COP26 de la Glasgow. Acest Consiliu pentru Energie va impulsiona Alianța transatlantică pentru tehnologii verzi în ceea ce privește inovarea și implementarea rapidă, la scară largă, a tehnologiilor energetice curate esențiale la nivel mondial, inclusiv pompele de căldură, contorizarea avansată, stocarea energiei pe termen lung, în special prin consolidarea eforturilor noastre comune în ceea ce privește codurile, standardele, certificarea și cadrele de reglementare.

În cele din urmă, șeful diplomației europene atrage atenția că „tranziția energetică va continua să schimbe echilibrele geopolitice, transferând puterea de la cei care controlează combustibilii fosili la cei care dezvoltă tehnologii energetice curate”.

„Acest lucru va necesita ca țările care acum se bazează în mare măsură pe exporturile de combustibili fosili să își diversifice economiile, iar noi trebuie să fim pregătiți să le ajutăm să facă acest mare pas înainte. Tranziția energetică netă zero și justă este vitală pentru salvarea planetei noastre, dar va avea și beneficii în materie de politică externă: o lume bazată pe energie curată va fi o lume mai stabilă și mai bună pentru toți, deși va crea, de asemenea, noi dependențe din cauza materialelor pe care le necesită”, a adăugat acesta. 

În acest sens, Jose Borrell a precizat că o nouă strategie a UE privind energia internațională va fi publicată în această primăvară, pentru a stabili mai detaliat răspunsul nostru la provocările mai largi din acest domeniu.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

Published

on

© State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni că, deși China nu furnizează Rusiei arme și muniții, oferă în schimb industriei militare ruse ”un sprijin incalculabil” prin vânzarea unor produse de micro-electronică, mașini-unelte și optică, anunță EFE, citat de Agerpres.

”Este corect să spunem că China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. Iranul o face. Coreea de Nord o face”, a precizat Blinken într-o dezbatere la o sesiune specială a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF), găzduit de Arabia Saudită.

În schimb, a completat secretarul de stat american, China ”oferă un sprijin incalculabil bazei industriale de apărare a Rusiei”, fapt ce reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra sectorului industrial militar al Moscovei prin sancțiuni, verificări și alte măsuri.

”Dacă ne uităm la ce a făcut Rusia în ultimul an în ce priveşte producţia de muniţii, rachete, tancuri şi vehicule blindate, le-a fabricat într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment al istoriei sale moderne, inclusiv în timpul Războiului Rece”, lucru care a fost posibil pentru că Rusia ”primeşte provizii masive de maşini-unelte, micro-electronică şi optică, majoritatea provenite din China”, a explicat şeful diplomaţiei americane, la scurtă vreme după întâlniri cu oficiali chinezi precum președintele Xi Jinping și ministrul de externe Wang Yi, cărora le-a transmis să nu sprijine Moscova prin furnizarea de produse cu dublă întrebuințare.

Citiți și: Blinken îi reiterează lui Xi Jinping că SUA s-au angajat „să mențină și să consolideze liniile de comunicare” cu China

Întâlnirea Blinken – Wang Yi de la Beijing, influențată de dilema “stabilității sau a spiralei descendente în relațiile China-SUA”. Blinken avertizează împotriva calculelor greșite

O preocupare în această direcție a fost exprimată și de președintele american Joe Biden în cadrul convorbirii telefonice pe care a avut-o cu omologul chinez.

De la declanșarea războiului ilegal și neprovocat de către Rusia împotriva Ucrainei, China și-a susținut neutralitatea în acest dosar și a continuat să se prezinte ca un potențial mediator în vederea obținerii păcii, deși consolidarea legăturilor economice, strategice și diplomatice cu Rusia se află la celălalt capăt al spectrului imparțialității.

Conștienți de influența pe care Beijingul o poate avea asupra Moscovei, oficiali americani și europeni și-au intensificat apelurile la adresa primului de a transmite un mesaj clar Rusiei, spunând că războiul din Ucraina privește întreaga comunitate internațională.

Este de așteptat ca această temă să fie abordată, la fel cum s-a întâmplat și cu ocazia vizitei lui Blinken în China, și de președintele francez Emmanuel Macron cu  ocazia vizitei pe care liderul chinez ar urma să o efectueze la începutul lunii mai în Europa, având programată o oprire la Paris, în aceeași lună în care Vladimir Putin va călători în China, prima vizită externă a acestuia din urmă după ce și-a asigurat un nou mandat de președinte al Rusiei într-un simulacru de alegeri.

La acest dialog va participa și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, invitată de liderul francez, respectând cutuma implicării oficialilor UE în creionarea poziționării față de China. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat luni speranța ca Hamas să accepte propunerea ”extraordinar de generoasă” de a opri ofensiva israeliană în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, conform AFP, citat de Agerpres.

”Hamas are în faţă o propunere extraordinar, extraordinar de generoasă din partea Israelului”, a declarat Blinken la Riad, în cadrul Forumului Economic Mondial.

”Trebuie să ia o decizie şi trebuie să o facă rapid (…) şi sper că vor lua decizia cea bună”, le-a declarat el liderilor Hamas.

Blinken a reiterat mesajul pe care președintele american Joe Biden i l-a transmit premierului israelian Benjamin Netanyahu într-o discuție telefonică, și anume că se opune unei campanii militare în Rafah fără un plan credibil menit să protejeze civilii din regiune.  

Secretarul de stat american efectuează în perioada 29 aprilie-1 mai un turneu în Orientul Mijlociu, care cuprinde și o oprire în Israel care are loc în paralel cu discuții legate de o încetare a focului, găzduite de Cairo.

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat duminică agenției franceze de știri AFP că delegația va transmite răspunsul Hamas la ultima contrapropunere a Israelului pentru o încetare a focului, conform Deutsche Welle.

Site-ul american de știri Axios a afirmat că ultima propunere a Israelului include o deschidere pentru a discuta despre ”restabilirea unui climat de calm durabil” în Gaza după eliberarea ostaticilor, citând doi oficiali israelieni. Site-ul a afirmat că este pentru prima dată când Israelul a dat de înțeles că este dispus să discute despre încetarea războiului.

”Hamas este deschis să discute pozitiv noua propunere”, a declarat pentru AFP o altă sursă Hamas apropiată negocierilor.

Sursa a adăugat că gruparea este ”dornică să ajungă la un acord care să garanteze o încetare permanentă a focului, întoarcerea liberă a persoanelor strămutate, un acord acceptabil pentru schimbul (de prizonieri) și asigurarea încetării asediului (din Gaza)”.

Sâmbătă, ministrul israelian de externe a declarat că ofensiva planificată în Rafah ar putea fi suspendată dacă se ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

Continue Reading

SUA

SUA încurajează Armenia şi Azerbaidjan să continue discuțiile lor în vederea unui acord de pace

Published

on

© Official State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken a încurajat duminică Armenia și Azerbaidjanul să continue discuțiile lor în vederea unor acord de pace, în urma unor proteste din partea armeană, anunță AFP, citat de Agerpres.

Conform unor comunicate ale Departamentului de Stat al SUA, Blinken a avut discuții cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, şi cu premierul armean, Nikol Paşinian.

Secretarul de stat a salutat decizia la care au ajuns Armenia și Azerbaidjanul de a folosi declarația de la Alma Ata din 1991 ca bază pentru delimitarea frontierelor și ”a subliniat importanța acesteia pentru ca cele două părți să încheie o pace durabilă și demnă”.

De la căderea Uniunii Sovietice, Armenia și Azerbaidjanul au dus lupte pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah – în urma cărora au fost ucise peste 30.000 de persoane – în timp ce se transformau în țări independente, potrivit Radio Free Europe.

Anul trecut, Azerbaidjanul și-a proclamat victoria în urma unei ofensive militare fulgerătoare în Nagorno-Karabah, forțând peste 100.000 de etnici armeni care trăiesc în regiunea separatistă să își părăsească locuințele.

Mișcarea a atras criticile Occidentului, fie că vorbim de o rezoluție prin care Parlamentul European solicita Uniunii Europene să-și revizuiască relațiile cu Azerbaidjan, fie că aduce în vedere poziția G7, care a solicitat Baku ”să-și respecte obligațiile”, conform Radio Free Europe

Aceleași țări din G7 au cerut Armeniei și Azerbaidjanului să rămână ”pe deplin angajate” în procesul de pace. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA3 hours ago

România și Germania au marcat, în premieră, Ziua Prieteniei româno-germane. Ambasadorul Peer Gebauer, decorat de președintele Iohannis pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ursula von der Leyen afirmă că va crea postul de comisar european pentru apărare dacă va fi realeasă președintă a Comisiei Europene

ROMÂNIA9 hours ago

România are șansa să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază Alexandru Rafila, care speră că va demara licitația cel târziu în august

JAPONIA10 hours ago

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA13 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO1 day ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending