Connect with us

CONSILIUL UE

Cu ce se laudă Grecia, după trei luni de preşedinţie a UE

Published

on

Europa este mai unită şi mai stabilă acum decât a fost vreodată, inspirând încredere cetăţenilor săi şi obţinând respectul tuturor celorlalţi pentru idealurile pe care le inspiră la nivel global. – Antonis Samaras, premier al Greciei

Preşedinţia Greciei, care a debutat la începutul anului, se poate lăuda cu o serie de realizări, cele realizate până în luna aprilie fiind cuprinse într-un raport.

Greek_flagDocumentul nu se rezumă însă numai la a lista schimbările care au intervenit în primele luni ale anului, ci conţine un mesaj puternic de unitate şi optimism, punând accentul pe aportul pe care cetăţenii europeni îl au în momentul de faţă  – cele 50 de acorduri despre care se vorbeşte în document au ca scop „îmbunătăţirea aproape fiecărui aspect din viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europeni”. Fie că este vorba de iniţiative aflate încă în formă de draft sau de realizări tangibile, vă prezentăm în continuare sumarul raportului.

EUROPA NOASTRĂ, LUMEA NOASTRĂ

Noile reglementări legate de finanţarea pertidelor politice, printre care şi modalităţile de finanţare a acestora din bugetul Uniunii Europene, modificările care stau la baza viitorului mecanism de comerţ cu state terţe, acordul legat de planificarea viitorului spaţiu maritim, considerat un element fundamental al preşedinţiei elene, regulile noi de funcţionare a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, realizarea unui plan în ceea ce priveşte programul „capitale culturale” pe perioada 2020-2033 şi noua legislaţie de repatriere a comorilor naţionale sunt realizările din domeniul afacerilor generale şi afacerilor externe menţionate în raport.

Dintre acestea, acordul referitor la spaţiul maritim pare a fi cel mai apreciat de către preşedinţia actuală, fiind considerat un element esenţial al tematicii pe care Grecia vrea să o traseze până în iulie. Planificarea spaţiului maritim se referă la procesul de analiză şi organizare a activităţii umane de către organismele autorizate ale statelor vizate , pentru a putea atinge diverse obiective comune, care au ca scop găsirea unui echilibru între obiectivele economice, ecologice şi sociale. Totodată, vizează dezvoltarea cât mai eficientă a activităţilor din acest domeniu pe viitor şi implică un nivel crescut de colaborare şi cooperare între statele membre, pentru a asigura coerenţă în acţiuni.

ECOFIN

Realizările legate de sfera economică şi financiară prezentate în document sunt următarele – noile prevederi pentru bănci, din prisma Mecanismului Unic de Rezoluţie, creşterea de capital din cadrul Fondului European de Investiţii pentru a stimula intreprinderile mici şi mijlocii, modifiările aduse strategiilor de garantare a depozitelor şi directiva asupra creditelor ipotecare, care au ca scop ridicarea nivelului se securitate şi un nivel crescut de coeziune, uniformizarea regulilor legate de depuneri şi a celor ce privesc politica de remunerare sau sancţiunile administrative la nivel european.

Poate cea mai importantă modificare la nivel economic este cea legată de Mecanismul Unic de Rezoluţie – prin coordonarea de la nivel central, se încearcă micşorarea efectelor negative asupra stabilităţii financiare şi reducerea dependenţei băncilor de posibilitatea de a acorda credite, fără a se face apel la banii contribuabililor. Se prevede că acest mecanism va deveni un element central al uniunii bancare europene, alături de Mecanismul Unic de Supraveghere, şi va viza atât băncile din cadrul zonei euro, cât şi pe cele din statele acre doresc să participe. Iannis Stournaras, preşedintele Consiliului ECOFIN, a declarat  : „Acesta este poate cea mai de seamă realizare a preşedinţiei de până acum. În ciuda tuturor dificultăţilor întâmpinate, am reuşit să conectăm opiniile diferite şi consider că am ajuns la un rezultat foarte satisfăcător, care asigură eficienţa şi credibilitatea unui mecanism de rezoluţie cu adevărat european, care va contribui la stabilitate financiară, ceea ce va facilita infuza foarte necesară de lichidităţi în economia reală, conducând la creştere economică şi la crearea de locuri de muncă”.

JUSTIŢIE ŞI AFACERI INTERNE

Noile reglementări împotriva falsificării bancnotelor, introducerea de mecanisme procedurale care să faciliteze soluţionarea transfrontalieră a problemelor cetăţenilor şi firmelor, directiva care priveşte statutul muncitorilor sezonieri din afara spaţiului european, măsurile care îmbunătăţesc şi uşurează cooperarea în investigaţii de infracţiuni în Uniunea Europeană, liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi acordul privind statele din afara Uniunii Europene pentru care nu mai este necesară viza sunt punctele-cheie în domeniul justiţiei şi afacerilor interne cu care preşedinţia elenă se poate mândri.

 

Subiectul care a prezentat cel mai mult interes în mass-media românească este cel legat de modificarea sistemului de vize pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice – de luna aceasta, ei vor putea călători fără a avea nevoie de vize în spaţiul Schengen. Discuţiile despre liberalizarea vizelor au început în iunie 2010, când a fost elaborat un plan de acţiune în acest sens, iar progresele făcute de Republica Moldova în materie de reforme ( care au vizat statul de drept, crima organizată, corupţia, îmbunătăţirea capacităţii administrative a controlului de frontieră şi a securităţii documentelor) au condus la rezultatul prezentat anterior. Interesul general faţă de situaţia Republicii Moldova a crescut la nivel european după summitul de la Vilnius, din noiembrie 2013.

POLITICI SOCIALE ŞI SĂNĂTATE

Siguranţa şi transparenţa pe piaţa locurilor de muncă, noile reglementări cu privire la produsele din tutun, consolidarea normelor legate de piaţa farmaceutică şi mărirea gradului de cooperare dintre serviciile publice de ocupare a forţei de muncă reprezintă punctele de interes din primele luni ale anului.

Realizarea reţelei de servicii publice de ocupare a forţei de muncă  poate fi considerată drept cea mai tangibilă propunere, din perspectiva cetăţenilor europeni. Problema locurilor de muncă este în continuare actuală – este, de altfel, o temă comună a candidaţilor la postul de viitor preşedinte al Comisiei Europene. La nivel european, crearea unui astfel de organism ar asigura echitate şi şanse egale pentru cetăţeni.

COMPETITIVITATE

Îmbunătăţirea legislaţiei anti-trusturi, responsabilizarea socială a marilor companii, reducerea obstacolelor cu care companiile (mai ales intreprinderile mici) se confruntau în încercarea de a intra pe piaţă, noul pachet de investiţii pentru inovaţie al Uniunii Europene, protecţia infrasctructurii spaţiale şi  noul cadru de lucru în domeniul radiotehnologiei  sunt temele legate de competitivitate prezentate în raport.

Noua generaţie de parteneriate publice şi private din cadrul propunerii de stimulare a inovaţiei permite o gestionare mai eficientă pe termen lung şi la scară mare a proiectelor din cadrul Horizon 2020, programul-cadru de cercetare europeană. Programul Horizon 2020 este cea mai importantă iniţiativă în domeniul de cercetare şi inovaţie al Uniunii Europene, care dispune de fonduri de aproximativ 80 miliarde euro pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă fondurile din partea investitorilor privaţi. Scopul este de a stimula descoperirile şi inovaţiile din toate domeniile şi de a asigura transpunerea rezultatelor pe piaţă.

TRANSPORT, TELECOMUNICAŢII, ENERGIE

Dintre noutăţile din domeniile transporturilor, telecomunicaţiilor şi energiei, documentul le enumeră pe următoarele – acordul privitor la reţele de telecomunicaţie trans-continentale, noile reglementări pentru navigaţie şi transport fluviale, crearea unei infrastructuri bazate pe combustibili “verzi”, sistemul de apeluri de urgenţă eCall pentru infrastructura rutieră europeană, securizarea tranzacţiilor on-line, îmbunătăţirea mecanismului de securitate maritimă care se ocupă de probleme ecologice, limitările de zgomot pentru operatorii de trafic aerian.

În ceea ce priveşte domeniul transportului, se poate observa tendinţa eco-friendly pe care presedinţia elenă o manifestă prin propunerile sale – se doreşte o stimulare a folosirii combustilillor alternativi, prin introducerea de puncte de reîncărcare pentru vehiculele care nu utilizează combustibili fosili, utilizarea transportului fluvial în interiorul continentului este promovat, simultan cu implementarea de noi măsuri care să asigure eficienţa şi caracterul ecologic, iar mecanismul  de răspuns care acţionează în cazul problemelor ecologice la nivel maritim  beneficiază de finanţare europeană.

AGRICULTURĂ

Cele două realizări din prima jumătate a mandatului preşedinţiei Greciei vizează promovarea produselor de calitate la nivelul Uniunii Europene şi finanţarea unei noi politici comune în domeniul pescuitului.

Despre prima dintre acestea, ministrul grec pentru Dezvoltare Rurală şi Agricultură, Athanasios Tsaftaris, a declarat că “a reprezentat o prioritate pentru preşedinţia elenă în domeniul agriculturii şi pescuitului, deoarece aduce multiple beneficii în comparaţie cu regimul existent – printre altele, creşterea semnificativă a bugetului alocat programului de promovare, dar şi a contribuţiei financiare din partea UE. Noile reglementări aduci avantaje diverse şi pentru agricultura Uniunii Europene, promovând diversitatea, calitatea, originea, identitatea şi standardele înalte de producţie care caracterizează produsele agricole europene.”

MEDIU

Amendarea standardelor de emisii pentru domeniul aviatic, modificarea reglementărilot în domeniul transportului de deşeuri, reducerea emisiilor de CO2 pentru vehicule de mici dimensiuni, protejarea ecosistemului şi a speciilor autohtone şi implementarea tehnică a Protocolului de la Kyoto sunt principalele puncte de interes pentru prima jumătate a mandatului Greciei.

Măsurile luate în domeniul protecţiei mediului, dintre care cea mai importantă poate fi considerată implementarea propriu-zisă a prevederilor Protocolului de la Kyoto până în 2020, indică aceeaşi preocupare deosebită a oficialilor UE pentru acest domeniu. Este vorba despre o temă recurentă, care nu este neapărat specifică preşedinţiei actuale, ci unei orientări generale a Uniunii Europene.

Raportul analizat prezintă modul în care au decurs primele trei luni ale preşedinţiei Greciei la Consiliul Uniunii Europene. Domeniile abordate au un putenic caracter social şi ecologic, iar popunerile şi inovaţiile aduse sunt tangibile şi accesibile cetăţenilor Uniunii. Este interesat de văzut cum va arăta raportul final – dacă în primele trei luni nu se vorbeşte de modificări substanţiale aduse în domeniul apărării sau afacerilor externe, este interesant de urmărit dacă situaţia din Ucraina va declanşa măsuri suplimentare până la finalul mandatului elen.

Laura BURTAN

 

.

.

CONSILIUL UE

Consiliul UE adoptă Actul privind infrastructura gigabit care asigură implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat Actul privind infrastructura gigabit care va înlocui Directiva privind reducerea costurilor aferente tehnologiilor în bandă largă (BCRD) din 2014 și care asigură o desfășurare mai rapidă a infrastructurii rețelelor digitale în întreaga Europă.

Potrivit unui comunicat al instituției, noua lege vizează simplificarea și accelerarea implementării rețelelor de mare viteză, cum ar fi fibra optică și 5G, în vederea atingerii obiectivelor și țintelor de conectivitate ale Europei stabilite în Busola Digitală pentru acest deceniu.

”Adoptarea Actului privind infrastructura gigabit reflectă angajamentul nostru de a aborda problema poverii administrative și de a stimula implementarea rețelelor de mare viteză. Acest lucru le va permite cetățenilor noștri să navigheze mai repede și să aibă o experiență digitală mai bună folosind fibra optică sau 5G”, a declarat Petra De Sutter, viceprim-ministru belgian și ministru al administrației publice, întreprinderilor publice, telecomunicațiilor și serviciilor poștale.

Noul regulament vizează reducerea costurilor inutil de ridicate ale implementării rețelelor de mare capacitate, cauzate parțial de procedurile de acordare a autorizațiilor. Acestea din urmă vor fi simplificate printr-un mecanism obligatoriu de conciliere între organismele din sectorul public și operatorii de telecomunicații.  În plus, noua legislație va oferi mai multă transparență și va asigura o planificare eficientă pentru operatorii de rețele publice de comunicații electronice.

Pentru a asigura un acces mai bun al publicului și al întreprinderilor la serviciile societății informaționale, Actul privind infrastructura gigabit se referă, de asemenea, la implementarea și accesul la infrastructura fizică din interiorul clădirilor.

În plus, noua lege permite un anumit grad de flexibilitate pentru statele membre, cum ar fi derogări pentru infrastructura națională critică.

În cele din urmă, având în vedere că actualul plafon al prețurilor cu amănuntul pentru comunicațiile intra-UE reglementate va expira la 14 mai 2024, plafoanele actuale de 0,19 EUR pe minut pentru apeluri și de 0,06 EUR pe mesaj SMS sunt prelungite până la 30 iunie 2032 pentru a asigura protecția, în special pentru consumatorii vulnerabili.

Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în zilele următoare și va intra în vigoare la trei zile după această publicare. Noua lege se va aplica la 18 luni de la intrarea sa în vigoare, unele dispoziții specifice urmând să se aplice ulterior.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Ungaria promite o președinție “central-europeană” a Consiliului UE și care să stopeze declinul Uniunii, prin lupta împotriva migrației și accelerarea extinderii în Balcani

Published

on

© Peter Szijjarto/ Facebook

Ungaria intenţionează să se axeze în cele şase luni în care va deţine preşedinţia Consiliului UE pe probleme care sunt importante pentru Europa Centrală, precum combatarea migraţiei ilegale, extinderea UE spre Balcanii de Vest şi securitatea energetică, a declarat vineri ministrul de externe Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă comună cu omologul ceh Jan Lipavsky, transmite MTI.

Szijjarto a remarcat că întrevederea are loc într-o perioadă extrem de dificilă, în care lumea să confruntă cu grave provocări, însă aceasta ar putea ajuta la întărirea experienţei comune a ţărilor Europei Centrale, pentru că acestea sunt cele mai afectate de consecinţele războiului din vecinătatea lor.

Unul din obiectivele principale ale viitoarei preşedinţii ungare a Consiliului UE, în a doua jumătate a anului, va fi să stopeze declinul comunităţii, iar celălalt să exercite o adevărată preşedinţie central-europeană, ceea ce înseamnă că Ungaria se va concentra pe teme care sunt importante pentru Europa Centrală, a spus Szijjarto, potrivit Agerpres.

O atenţie specială va fi acordată succesului luptei împotriva migraţiei ilegale, accelerării extinderii UE în Balcanii de Vest şi garantării securităţii energetice, a arătat el.

Comentând cu privire la extinderea UE în Balcanii de Vest, Szijjarto a criticat faptul că ţări candidate din regiune aşteaptă de peste 14 ani, ceea ce, în opinia sa, subminează credibilitatea politicilor UE.

“Aceasta este o situaţie care trebuie rezolvată, de aceea preşedinţia ungară (a Consiliului UE) are o agendă clară de a ajuta ţările din Balcanii de Vest să accelereze procesul de aderare”, a spus Szijjarto.

El a vorbit şi despre securitatea energetică, afirmând că atât Ungaria, cât şi Cehia au în plan dezvoltarea energiei nucleare şi, prin urmare, vor continua să se opună discriminării negative faţă de energia nucleară din partea Bruxellesului.

Tot potrivit lui Szijjarto, cooperarea în cadrul grupului de la Vişegrad – Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria – a jucat şi continuă să joace un rol important în strategia de politică externă a Budapestei. “Cooperarea în cadrul grupului de la Vişegrad contribuie la creşterea competitivităţii şi securităţii Europei Centrale şi ne aduce pe toţi mai aproape de realizarea obiectivelor noastre naţionale”, a subliniat el.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE prelungește cu un an sancțiunile împotriva persoanelor care încearcă să destabilizeze și să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să prelungească până la 29 aprilie 2025 măsurile restrictive împotriva persoanelor responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Măsurile restrictive ale UE se aplică în prezent unui număr total de 11 persoane și unei entități.

Persoanele enumerate în cadrul regimului de sancțiuni al UE fac obiectul unei înghețări a activelor. De asemenea, este interzisă generarea de fonduri sau accesul la resursele economice puse la dispoziția acestora, fie direct, fie indirect. În plus, persoanelor fizice enumerate li se aplică o interdicție de călătorie, împiedicându-le să intre și să tranziteze teritoriile UE.

În concluziile sale din 21-22 martie 2024, Consiliul European și-a reafirmat angajamentul de a oferi tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a face față provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și de a consolida reziliența, securitatea și stabilitatea țării în fața activităților destabilizatoare ale Rusiei și ale reprezentanților săi.

Măsurile restrictive ale UE au fost introduse pentru prima dată în aprilie 2023, la cererea Republicii Moldova, pentru a viza persoanele responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența acesteia, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

La 14 decembrie 2023, Consiliul European a convenit să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, după ce liderii UE i-au acordat statutul de țară candidată la 23 iunie 2022.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA11 mins ago

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA3 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

EDUCAȚIE3 hours ago

Rectorul Universității din București: Rolul universităților este să producă elite. Dacă România și R. Moldova doresc guvernanți competenți în viitor, datoria este să susțină universitățile de top

ROMÂNIA4 hours ago

ICI București, prezent la evenimentul de diseminare a rezultatelor Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate CF SEDSS

ROMÂNIA4 hours ago

Digitalizarea în România, conform Eurostat: Țara noastră, codașă la multe capitole privind transformarea digitală, dar este fruntașă când vine vorba de numărul femeilor angajate în domeniul TIC

NATO8 hours ago

Klaus Iohannis și Justin Trudeau au discutat despre viitorul summit NATO și acțiuni comune România – Canada în calitate de aliați

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Ursula von der Leyen, invitată de Macron la o reuniune trilaterală la Paris cu Xi Jinping, la prima vizită a președintelui chinez în Europa după cinci ani

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO23 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending