Connect with us

INTERNAȚIONAL

Abdullah Abdullah: SUA nu vor înregistra progrese în Afganistan fără un partener "legitim"

Abdullah Abdullah, care îl va înfrunta pe Hamid Karzai în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale afgane, la 7 noiembrie, a declarat că Statele Unite nu vor obţine progrese fără un partener “legitim” în această ţară, denunţând bilanţul preşedintelui în exerciţiu.

Published

on

Abdullah Abdullah, care îl va înfrunta pe Hamid Karzai în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale afgane, la 7 noiembrie, a declarat că Statele Unite nu vor obţine progrese fără un partener “legitim” în această ţară, denunţând bilanţul preşedintelui în exerciţiu.

Read the original here:
Abdullah Abdullah: SUA nu vor înregistra progrese în Afganistan fără un partener "legitim"

ONU

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

Published

on

© United Nations

Președintele sud-coreean  Yoon Suk Yeol a atras miercuri atenția, în cadrul discursului susținut la Adunarea Generală a ONU, asupra posibilelor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord, anunță DPA, citat de Agerpres.

Oficialul de la Seul a atras atenția asupra ”provocării directe” și asupra amenințării la adresa Ucrainei și Coreei de Sud, în egală măsură, dacă nord- coreenii vor primi, în schimbul livrării unor arme convenționale către ruși, tehnologia de care au nevoie pentru dezvoltarea armelor de distrugere în masă.

 El a avertizat că ţara sa, ”alături de aliaţi şi parteneri, nu va asista pasiv”.

Liderul de la Seul a acuzat Phenianul de încălcarea sancţiunilor decise de Consiliul de Securitate al ONU şi a făcut aluzie la Rusia, arătând că este paradoxal pentru un stat membru al Consiliului să invadeze o ţară suverană în timp ce primeşte “arme şi muniţii de la un regim care încalcă flagrant” rezoluţiile acestui for al Naţiunilor Unite.

Liderul nord-coreean Kin Jong Un a revenit zilele trecut acasă după o călătorie în Rusia, unde a aprofundat ”relațiile de camaraderie și de prietenie” cu președintele Vladimir Putin, a anunțat presa de stat, conform AP.

În timpul călătoriei de șase zile a lui Kim în Rusia, cea mai lungă deplasare externă a sa în calitate de lider, cele două țări au declarat că au discutat despre intensificarea legăturilor lor în domeniul apărării, dar nu au dezvăluit niciun pas specific.

Experții străini speculează că cele două țări, ambele angrenate în confruntări cu Occidentul, fac eforturi pentru a ajunge la acorduri de transfer de arme, încălcând rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

Published

on

© Video Screenshot/ France 24

Regele britanic Charles al III-lea a propus joi, de la tribuna Senatului francez, ca Franţa şi Marea Britanie să se angajeze într-un “Acord pentru Durabilitate” pentru a răspunde “mai eficient la urgenţa globală în materie de climă şi biodiversitate”.

Inspirat de Antanta Cordială, un text semnat în 1904 de cele două ţări pentru a soluţiona diferendele lor foarte puternice la acea vreme, regele britanic a justificat aceasta iniţiativă în numele “exemplului trecutului” pentru a “face faţă provocărilor imense ale lumii care ne înconjoară”, într-un discurs pronunţat atât în limba franceză, cât şi în engleză.

El a călcat pe urmele mamei sale, regina Elisabeta a II-a, adresându-se parlamentarilor din camera superioară a Parlamentului francez cu un discurs în care a cerut întărirea legăturilor pentru a contribui la abordarea provocărilor de mediu ale lumii, relatează France 24.

Aflat în Franța pentru o vizită de stat de trei zile, Charles s-a concentrat pe un mesaj de unitate dintre Franța și Marea Britanie, care s-a încheiat cu un angajament personal de a consolida ceea ce el a descris drept relația “indispensabilă” dintre cele două țări în timpul său ca monarh.

“Pentru timpul care mi se acordă ca rege, mă angajez să fac tot ce pot pentru a consolida relația indispensabilă dintre Regatul Unit și Franța”, a spus el.

 

 

El a subliniat legăturile politice, istorice și culturale dintre cele două națiuni, precum și provocările reciproce cu care se confruntă Franța și Regatul Unit. O determinare comună și o alianță au fost “mai importante ca niciodată” în contextul războiului din Ucraina și pentru a proteja lumea de amenințările mediului, a spus el.

Citiți și Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

Charles a sugerat că Franța și Marea Britanie ar trebui să facă echipă pentru a aborda împreună urgențele climatice și biodiversitate cu o nouă versiune a pactului Antantei Cordiale din 1904, care a pecetluit prietenia dintre Paris și Londra.

“Aș dori să propun ca acesta să devină, de asemenea, o “Entente pour la Durabilité” (Parteneriat pentru durabilitate), pentru a aborda mai eficient urgența globală legată de climă și biodiversitate”, a spus el.

Regele a făcut referire, de asemenea, la regretata Regina Elisabeta a II-a, ea însăși o figură populară în Franța, care s-a adresat Senatului în 2004. Charles a mulțumit Franței pentru “marea bunătate” de care a arătat-o familiei regale și Regatului Unit după moartea ei în septembrie 2022.

Discursul regelui, pe care l-a ținut în engleză și franceză, a primit o primire călduroasă din partea parlamentarilor francezi, care au ovaționat în picioare când se încheia. Discursul lui Charles la Senat, camera superioară a parlamentului Franței, a fost punctul culminant diplomatic al unei zile mai informale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

Published

on

© UNOCHA/Levent Kulu

Polonia și Ucraina au declarat că sunt pregătite să înceapă negocierile ”în zilele următoare” pentru a rezolva disputa lor cu privire la importurile de cereale ucrainene, anunță Politico Europe.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat joi că el și omologul său polonez au convenit să ”găsească o soluție care să țină cont de interesele ambelor țări” după o conversație telefonică.

”Părțile au confirmat relațiile strânse și constructive de care au dat dovadă în repetate rânduri și au convenit, ținând cont de acest lucru, să dezvolte o variantă de cooperare pe probleme de export în viitorul apropiat”, a precizat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-un comunicat.

Dialogul este dificil, dar a început, a declarat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, după convorbirea telefonică. ”Suntem întotdeauna gata să discutăm, dar invariabil interesul fermierului polonez este cel mai important pentru noi”, a completat acesta.

Discuțiile reprezintă primul pas pentru a sista o spirală a escaladării tensiunilor care, în mai puțin de o săptămână, a determinat ca Polonia, Ungaria și Slovacia să interzică importurile de cereale ucrainene, Kievul să le dea în judecată la Organizația Mondială a Comerțului, iar Polonia – până acum un aliat fidel – să anunțe că își reduce sprijinul militar acordat Ucrainei. 

Reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kachka, a confirmat că toate cele trei țări care au impus interdicții unilaterale asupra comerțului cu cereale ucrainene – Polonia, Ungaria și Slovacia – sunt pregătite să ia în considerare propunerea Ucrainei – un mecanism de verificare și aprobare comună a aprovizionării cu patru tipuri de produse agricole.

”Luni, am prezentat planul nostru de control asupra exportului de produse agricole în toate țările vecine. Avem un răspuns foarte bun din partea României și Bulgariei, care au reacționat destul de pozitiv și nu au impus interdicții naționale. De asemenea, celelalte trei țări, inclusiv Polonia, dau deja semnale pozitive cu privire la disponibilitatea lor de a lua în considerare mecanismul propus de Ucraina”, a declarat Kachka.

Deși Kachka a declarat că acest lucru nu va rezolva problema, va fi ”un pas înainte și o respingere a interdicțiilor care sunt inacceptabile pentru noi”.

”Propunerea ucraineană poate deveni baza pentru rezolvarea problemei exportului de produse agricole în cinci țări ale UE. Partea poloneză a declarat deja că este pregătită să lucreze la rezolvarea acestei probleme. Cred că, până la sfârșitul săptămânii, vom putea ajunge la un compromis”, a adăugat el.

Ministerul slovac al agriculturii a declarat, de asemenea, că au fost de acord să instituie un sistem de licențe pentru comerțul cu cereale, a relatat joi Reuters. La rândul său, Ucraina a fost de acord să oprească plângerea la OMC.

Tensiunile legate de exporturile agricole au scăzut de când Comisia Europeană a decis să permită vânzările de cereale ucrainene în cadrul blocului european, punând capăt restricțiilor privind importurile de cereale pe care cinci țări din estul UE le-au impus inițial pentru a-și proteja fermierii.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU7 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ7 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.7 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE8 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE9 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA9 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

U.E.11 hours ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Victor Negrescu13 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA13 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 day ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending