ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. PNL contestă la ICCJ protocolul PSD-UNPR-PC

european-justicePNL cere instanţei supreme să anuleze decizia BEC privind înregistrarea alianţei PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, pentru că protocolul de constituire a fost depus tardiv, dar şi pentru că ar fi o alianţă politică, nu una electorală, informează Realitatea.net.

În contestaţia formulată de PNL se arată că Protocolul de constituire a Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC nu reprezintă protocolul unei alianţe electorale, ci al unei alianţe politice, structură reglementată în mod expres prin prevederile Legii 14/2003, a partidelor politice.

Potrivit articolului 7, alineatul 1 din Legea 33/2007, “partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European”.

În contestaţia PNL sunt invocate şi dispoziţiile articolelor 6.3 – 6.7 din protocol, care conţin prevederi referitoare la situaţii ulterioare alegerilor europarlamentare, alianţa având, de fapt, un scop mult mai larg decât acela de a participa la alegerile europarlamentare: susţinerea unui anumit candidat la preşedinţia Parlamentului European, aderarea la un anumit grup politic, colaborarea, consultarea şi stabilirea acţiunilor comune în cadrul activităţilor comune din Parlamentul European, Parlamentul României, Guvernului României şi la nivelul autorităților administrației publice locale.

“În mod concret, situaţia prezentată întruneşte condiţiile de existenţă ale unei alianţe politice, structură care este reglementată, în principal, de art. 28 şi urm. din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice: «(1) Partidele politice se pot asocia pe baza unui protocol de asociere, constituind o alianţă politică. (2) În protocolul de asociere a partidelor politice într-o alianţă politică trebuie să se menţioneze denumirea integrală şi denumirea prescurtată ale alianţei politice, precum şi ale partidelor politice componente, semnul permanent al alianţei, obiectivele alianţei, modul de organizare şi factorii de decizie»”, se mai arată în contestaţie.

În documentul transmis instanţei se mai arată că Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC este o alianţă politică, iar înregistrarea la Biroul Electoral Central a avut drept scop eludarea procedurilor impuse de Legea 14/2003 a partidelor politice, pentru că, în mod concret, obiectivele acestei structuri politice exced cadrului delimitat de participările la alegerile europarlamentare.

Referitor la solicitarea de respingerea protocolul de constituire a alianţei electorale, PNL arată că acesta a fost depus tardiv, după expirarea termenului prevăzut de lege şi, astfel, nu poate produce efecte juridice.
În contestaţie se mai arată că articolul 7, alineatul 2 din Legea 33/2007 statuează că “protocolul de constituire a alianţei electorale se depune la Biroul Electoral Central în termen de 48 de ore de la înfiinţarea acestuia”. BEC a fost înfiinţat la 28 februarie 2014 şi, conform articolului 181, alineatul 1, punctul 1, raportat la alineatul 2 al aceluiaşi articol din Codul de Procedură Civilă, termenul limită de depunere a protocolului era 03.03.2014, ora 24.00.

“Protocolul a fost depus în data de 04.03.2014 (după prânz), deci în afara termenului legal”, se precizează în contestaţie.

Biroul Electoral Central a aprobat, miercuri, înregistrarea alianţei electorale PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, după ce iniţial BEC a respins solicitarea de înregistrare a alianţei Uniunii Social Democrate. BEC a acceptat solicitarea pentru înfiinţarea Alianţei electorale PSD-UNPR-PC şi a protocolului de funcţionare a acestei alianţe.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.