Connect with us

MAREA BRITANIE

Ambasadorul britanic îl felicită pe Nicușor Dan: Londra își dorește o cooperare strânsă cu România pentru securitatea flancului estic al NATO

Published

on

© UK Embassy Bucharest/ Facebook

Ambasadorul Regatului Unit în România, Giles Portman, l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru victoria în alegerile prezidențiale, exprimându-și încrederea într-o colaborare apropiată între cele două țări, în special în domeniul securității euroatlantice.

“A fost o plăcere să-l cunosc pe Nicușor Dan în calitate de primar al Bucureștiului. Acum aștept cu nerăbdare o cooperare cât mai strânsă britanico-română cu el în calitate de nou președinte al României și să consolidăm în continuare securitatea noastră colectivă pe flancul estic al NATO. Felicitări!”, a transmis ambasadorul Portman, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale.

 

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a fost ales președinte al României, devenind primul lider al republicii care obține funcția supremă în stat din postura de candidat independent, devansându-l pe contracandidatul său George Simion, liderul partidului naționalist Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), după ce a surmontat o diferență de aproape 2 milioane de voturi diferență în favoarea candidatului izolaționist în primul tur de scrutin.

Potrivit rezultatelor turului al doilea al alegerilor prezidențiale, după centralizarea tuturor voturilor, Nicușor Dan a obținut 6,17 milioane de voturi (53,6%), iar George Simion a primit 5,33 milioane de voturi (46,4%).

Victoria lui Nicușor Dan a fost salutată de lideri din întreaga Europă, de la liderii instituțiilor UE – președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola – la președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul polonez Donald Tusk, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez și șefa guvernului italian Giorgia Meloni.

În același timp, președintele francez Emmanuel Macron a fost primul lider european care l-a sunat pe Nicușor Dan pentru a-l felicita. “În pofida numeroaselor încercări de manipulare, românii au ales în această seară democrația, statul de drept și Uniunea Europeană”, a spus Macron.

Luni, președintele ales al României a mai avut discuții telefonice cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European: Acordurile de astăzi deschid un nou capitol în relația dintre Regatul Unit și UE — începutul unui Parteneriat Strategic reînnoit și consolidat

Published

on

© European Union 2025

Acordurile pe care le-am încheiat astăzi nu marchează doar un progres, ci deschid un nou capitol în relația dintre Regatul Unit și UE: începutul unui Parteneriat Strategic reînnoit și consolidat, a declarat președintele Consiliului European, Antonio Costa, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Londra, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul britanic Keir Starmer, la finalul primului summit UE-Regatul Unit post-BREXIT.

„În ultimele luni, am muncit neîncetat pentru a reconstrui încrederea. Așa cum am discutat în timpul vizitei mele la Downing Street, în decembrie, într-o lume tot mai instabilă, o colaborare profundă între parteneri cu aceleași valori — aliați firești, așa cum suntem noi — nu este un lux, ci o necesitate”, a precizat Costa.

Președintele Consiliului European a subliniat importanța rezultatelor obținute în urma acestui efort comun: o declarație comună privind cooperarea pe teme globale, un parteneriat în domeniul securității și apărării, precum și o înțelegere comună și o agendă reînnoită de cooperare.

„Aceste acorduri sunt mai mult decât simple declarații pe hârtie. Ele reflectă angajamentele noastre comune — pentru securitate, prosperitate, dezvoltare și, mai presus de toate, pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii. Relația noastră se bazează pe valori comune, interese reciproce și pe realitatea simplă a apropierii noastre geografice. Suntem vecini, aliați, parteneri. Și suntem prieteni”, a adăugat Antonio Costa.

Făcând referire la ordinea internațională bazată pe reguli, Antonio Costa, a atras atenția că aceasta se află sub asediu, în timp ce multilateralismul este pus la încercare. În acest context, el a subliniat că Uniunea Europeană și Regatul Unit rămân actori esențiali în asigurarea stabilității globale.

„Trebuie să fim apărătorii acestei ordini. Europa se confruntă cu cea mai gravă amenințare la adresa securității din ultimele decenii — provocată de războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Dar atât Regatul Unit, cât și Uniunea Europeană sunt unite într-o convingere fundamentală: împărtășim o responsabilitate esențială pentru securitatea Europei. De aceea, ne reafirmăm angajamentul comun de a lucra pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina — o pace care să garanteze independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Mingea este acum în terenul Rusiei. Vom intensifica presiunea asupra președintelui Putin — inclusiv printr-un nou pachet de sancțiuni — pentru a-l aduce la masa negocierilor. Rusia trebuie să accepte o încetare a focului necondiționată. Trebuie să înceteze să fie o amenințare pentru Ucraina și pentru securitatea europeană”, a punctat oficialul european.

Făcând trimitere la noul parteneriat în domeniul securității și apărării dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, Antonip Costa a subliniat că această inițiativă va consolida cooperarea bilaterală, va întări contribuția Europei la NATO și va permite o mai bună aliniere în jurul priorităților strategice comune.

„În domeniul comerțului, ne unește angajamentul pentru stabilitate economică. Credem amândoi în liberul schimb — echitabil, sustenabil și deschis — ca motor al prosperității, atât pentru cetățeni, cât și pentru economia globală. În ceea ce privește migrația, vom colabora pentru a reduce fluxurile neregulate și pentru a consolida cooperarea cu țările de origine și de tranzit”, a adăugat președintele Consiliului European.

În încheiere, Antonio Costa, a subliniat că Regatul Unit și Uniunea Europeană „sunt mai puternice atunci când acționează împreună — pentru prosperitate, pentru securitate și pentru pace, în Europa și dincolo de ea”.

„Acesta este mesajul care stă la baza noii noastre cooperări. Aceasta este direcția pe care o urmăm, împreună, după acest summit reușit — care va fi doar primul dintr-un lung șir. Pentru că, așa cum am convenit astăzi, de acum înainte Uniunea Europeană și Regatul Unit se vor întâlni în fiecare an”, a conchis președintele Consiliului European. 

Citiți și 

Ursula von der Leyen, la primul summit UE–Regatul Unit: Acordurile încheiate astăzi marchează un moment istoric. Europa rămâne unită

UE și Regatul Unit vor parafa un nou pact de apărare și securitate în cadrul primului summit pentru resetarea relațiilor post-BREXIT

Resetarea relației dintre UE și Regatul Unit începe cu un acord privind pescuitul și controalele fitosanitare

Keir Starmer: Acordul de „resetare” a relației cu UE demonstrează că Regatul Unit este „înapoi pe scena internațională”

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Keir Starmer: Acordul de „resetare” a relației cu UE demonstrează că Regatul Unit este „înapoi pe scena internațională”

Published

on

© European Union, 2025

Premierul britanic Keir Starmer a declarat luni că noul acord de „resetare” a relațiilor cu Uniunea Europeană arată că Marea Britanie este „înapoi pe scena internațională”. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă organizate la Londra, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, António Costa, la finalul primului summit UE-Regatul Unit post-BREXIT.

„Acesta este primul summit UK-UE. Marchează o nouă eră în relația noastră. Și acest acord este un câștig de ambele părți. Livrează ceea ce publicul britanic a votat anul trecut”, a declarat Starmer. „Ne oferă un acces fără precedent la piața UE, cel mai bun acces din partea unei țări din afara UE sau a spațiului EFTA, totul respectând liniile roșii din manifestul nostru: fără revenire în piața unică, în uniunea vamală și fără reluarea libertății de circulație.”

Acordul include și o concesie controversată: pescarii europeni vor avea acces la apele britanice pentru încă 12 ani. În schimb, Londra a obținut un acord extins privind facilitarea comerțului.

Citiți și 

Ursula von der Leyen, la primul summit UE–Regatul Unit: Acordurile încheiate astăzi marchează un moment istoric. Europa rămâne unită

UE și Regatul Unit vor parafa un nou pact de apărare și securitate în cadrul primului summit pentru resetarea relațiilor post-BREXIT

Resetarea relației dintre UE și Regatul Unit începe cu un acord privind pescuitul și controalele fitosanitare

Concesia a fost aspru criticată de liderul Reform UK, Nigel Farage, care a avertizat că „acest acord va însemna sfârșitul industriei britanice de pescuit”, și de lidera Partidului Conservator, Kemi Badenoch, care a declarat că „Marea Britanie devine din nou un stat care acceptă reguli de la Bruxelles”.

Întrebat în conferința de presă dacă „i-a trădat” pe pescarii britanici pentru a obține acest acord, Keir Starmer a respins categoric această caracterizare. El a argumentat că eliminarea barierelor birocratice pentru exporturile de alimente va aduce beneficii reale industriei și a anunțat un pachet de investiții de 360 de milioane de lire sterline pentru transformarea sectorului.

„Perioada de 12 ani oferă stabilitate, pentru că altfel am fi intrat anul viitor într-un sistem de negocieri anuale, în care nimeni nu știe de la an la an unde se află. Acum avem stabilitate. De asemenea, acordul redeschide piața europeană pentru exportul de fructe de mare și alte produse care nu puteau fi vândute anterior pe această piață”, a spus premierul britanic. „Și, desigur, am anunțat fondul de transformare de 360 de milioane de lire. Este un acord bun pentru pescuit”, a concluzionat liderul de la Londra.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ursula von der Leyen, la primul summit UE–Regatul Unit: Acordurile încheiate astăzi marchează un moment istoric. Europa rămâne unită

Published

on

© European Union 2025

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană va explora posibilitatea participării Regatului Unite la piața de energie electrică a UE, subliniind că o astfel de măsură ar sprijini stabilitatea fluxurilor energetice, ar consolida securitatea comună în domeniu și ar atrage investiții private, datorită unui cadru de reglementare stabil și previzibil.

„Am decis să analizăm participarea Regatului Unit la piața UE a energiei electrice. Este benefică pentru stabilitatea fluxurilor de energie. Este bună pentru securitatea noastră energetică comună. Deoarece știm că o piață mai mare va fi benefică și pentru scăderea prețurilor la energie și va atrage mai multe investiții private datorită stabilității și previzibilității reglementărilor. Trebuie să valorificăm potențialul vast al Mării Nordului, în special pentru energia regenerabilă, ieftină și locală”, a declarat von der Leyen, la conferința de presă comună ce a urmat summitului UE – Regatul Unit, desfășurat la Londra.

Tototdată, președinta Comisiei Europene a salutat acordul privind reluarea participării Regatului Unit la programul Erasmus+, precum și demararea unui nou program de mobilitate pentru tineri. 

Alături de președintele Consiliului European, Antonio Costa, și de premierul britanic Keir Starmer, von der Leyen a subliniat că noua cooperare va consolida legăturile între generațiile viitoare prin oportunități comune de studiu și trai în țările partenere.

„Mă bucur atât de mult că am convenit asupra reluării programului Erasmus+ pentru tinerii noștri. Și că vom colabora pentru crearea unui program comun de mobilitate pentru tineri. Acesta le va permite noilor generații să trăiască și să studieze din nou în țările celorlalți. Din propria mea experiență, astfel de programe creează prietenii care durează o viață”, a scris Ursula von der Leyen, pe X.

De asemenea, Ursula von der Leyen a precizat că UE și Regatul Unit au încheiat un parteneriat în domeniul securității și apărării, care va consolida cooperarea bilaterală în cadrul inițiativelor europene din acest sector.

„Sunt incluse teme variate, precum industria de apărare, mobilitatea militară, consolidarea păcii, gestionarea crizelor și combaterea amenințărilor hibride. Este primul pas către participarea Regatului Unit la programul european de investiții în domeniul apărării – SAFE – care prevede credite în valoare de 150 de miliarde de euro pentru achiziții comune. Acest parteneriat deschide calea pentru achiziții comune – un pas esențial pentru creșterea capacității noastre operaționale, reducerea deficitelor militare și, cel mai important, sporirea interoperabilității atunci când forțele noastre armate desfășoară misiuni comune”, a spus von der Leyen, 

Potrivit acesteia, parteneriatul va crea oportunități noi pentru industriile de apărare și va permite un sprijin mai solid pentru Ucraina – fie prin achiziții comune de echipamente militare care vor fi transferate Ucrainei, fie prin investiții directe în industria ucraineană de apărare.

„Suntem uniți în sprijinul luptei Ucrainei pentru supraviețuire și angajați ferm pentru o încetare completă și necondiționată a focului, care să conducă la o pace justă și durabilă”, a subliniat Ursula von der Leyen.

În finalul discursului său, Ursula von der Leyen a abordat tema justiției și migrației, subliniind consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit pentru asigurarea siguranței cetățenilor, prin acțiuni operaționale comune, în special prin Europol, și schimb eficient de informații.

„Criminalitatea nu se oprește la granițe – iar reacția noastră nu ar trebui să se oprească nici ea. În ceea ce privește migrația ilegală, ne unim forțele pentru a combate rețelele de traficanți și de călăuze – o formă de criminalitate organizată. Obiectivul este clar: protejarea frontierelor și prevenirea altor tragedii. În acest scop, intensificăm și cooperarea noastră cu țările terțe. Așa cum se știe, Uniunea Europeană a stabilit această direcție drept o prioritate, iar faptul că Regatul Unit ni se alătură în acest efort este binevenit”, a detaliat von der Leyen.

Mai mult, Ursula von der Leyen a subliniat că o relație solidă între Uniunea Europeană și Regatul Unit este esențială pentru securitatea, prosperitatea și destinul comun al Europei, evidențiind că acesta este mesajul central al reuniunii de la Londra.

„Dragă Keir, acordurile încheiate astăzi sunt de natură istorică. Ele vor aduce o schimbare reală pentru cetățenii din Regatul Unit și din întreaga Uniune Europeană. Însă poate chiar mai important este mesajul pe care îl transmitem lumii: într-o perioadă de instabilitate globală – când continentul nostru se confruntă cu cele mai mari amenințări din ultimele generații – Europa rămâne unită. Îți mulțumesc pentru găzduire – a fost un summit excelent. Și îți mulțumesc sincer pentru leadershipul tău”, a conchis președinta Comisiei Europene.

Citiți și 

Președintele Consiliului European: Acordurile de astăzi deschid un nou capitol în relația dintre Regatul Unit și UE — începutul unui Parteneriat Strategic reînnoit și consolidat

UE și Regatul Unit vor parafa un nou pact de apărare și securitate în cadrul primului summit pentru resetarea relațiilor post-BREXIT

Resetarea relației dintre UE și Regatul Unit începe cu un acord privind pescuitul și controalele fitosanitare

Keir Starmer: Acordul de „resetare” a relației cu UE demonstrează că Regatul Unit este „înapoi pe scena internațională”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
MAREA BRITANIE31 minutes ago

Ambasadorul britanic îl felicită pe Nicușor Dan: Londra își dorește o cooperare strânsă cu România pentru securitatea flancului estic al NATO

RUSIA46 minutes ago

Trump, după discuția cu Putin: Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile. I-am informat pe Zelenski și pe liderii europeni. Vaticanul este interesat să găzduiască negocierile

EDUCAȚIE3 hours ago

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Președintele Consiliului European: Acordurile de astăzi deschid un nou capitol în relația dintre Regatul Unit și UE — începutul unui Parteneriat Strategic reînnoit și consolidat

MAREA BRITANIE5 hours ago

Keir Starmer: Acordul de „resetare” a relației cu UE demonstrează că Regatul Unit este „înapoi pe scena internațională”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Ursula von der Leyen, la primul summit UE–Regatul Unit: Acordurile încheiate astăzi marchează un moment istoric. Europa rămâne unită

ROMÂNIA6 hours ago

Ilie Bolojan a promulgat legea care permite doborârea dronelor care încalcă spaţiul aerian național al României

U.E.6 hours ago

Franța cere extinderea „frânelor de urgență” la importurile de grâu ucrainean: Ajutorul pentru Kiev nu trebuie să fie cu prețul destabilizării economiilor noastre

ROMÂNIA6 hours ago

Vom continua să întărim punțile trainice dintre Chișinău și București, afirmă Maia Sandu după prima discuție telefonică cu Nicușor Dan

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski l-a invitat pe Nicușor Dan într-o vizită în Ucraina în prima lor discuție telefonică: De România depind multe lucruri legate de securitate

EDUCAȚIE3 hours ago

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional

ROMÂNIA5 days ago

Decidenți din Parlamentul României și European își exprimă deschiderea de a consolida dialogul cu mediul de afaceri românesc pentru a crește absorbția fondurilor europene: România trebuie să rămână ancorată în UE

ROMÂNIA5 days ago

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Concordia reliefează caracterul vital al fondurilor UE pentru economia românească: Dacă nu aducem fiecare euro în țară, ne paște recesiunea

ROMÂNIA5 days ago

Romanian Business Leaders face apel la dialog între decidenții politici și antreprenori și avansează un set de 10 măsuri concrete pentru a accesa ”mai mulți bani” europeni, ”mai repede și mai bine”

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, vești bune de la Bruxelles: România va încasa pe 10 iunie 1,3 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR

U.E.1 week ago

„Stare de urgență în gândire și acțiune”: Von der Leyen și noul cancelar german susțin mobilizarea rapidă privind competitivitatea UE, sprijinirea Ucrainei și gestionarea migrației

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș confirmă riscul de suspendare a fondurilor europene dacă reforma fiscală nu este implementată

ROMÂNIA2 weeks ago

Boloș: România pregătește cererea de plată nr. 4 din PNRR de 5.7 mld. de euro. La finalul lunii mai, vor fi încasate 1,3 mld. de euro din cererea de plată nr. 3

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Am ales ordinea, nu haosul. România are nevoie de un președinte cu majoritate parlamentară

ROMÂNIA2 weeks ago

Elena Lasconi: Am votat cu gândul și credința că sistemul poate fi resetat și că în sfârșit se va face dreptate pentru România

Trending