RUSIA
Trump, după discuția cu Putin: Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile. I-am informat pe Zelenski și pe liderii europeni. Vaticanul este interesat să găzduiască negocierile
Published
1 month agoon

Președintele ameircan Donald Trump a declarat, luni, după discuția sa telefonică de două ore cu președintele rus Vladimir Putin că dialogul “a decurs foarte bine” și că Rusia și Ucraina “vor începe imediat negocierile pentru un armistițiu”, subliniind că i-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe lideri europeni de conținutul discuției cu liderul rus și punctând că Vaticanul și-a exprimat interesul de a găzdui negocierile ruso-ucrainene.
“Tocmai am încheiat un apel telefonic de două ore cu președintele Vladimir Putin al Rusiei. Cred că a decurs foarte bine. Rusia și Ucraina vor începe imediat negocieri pentru un armistițiu și, mai important, pentru ÎNCHEIEREA războiului. Condițiile pentru aceasta vor fi negociate între cele două părți, așa cum este firesc, deoarece ele cunosc detalii ale unei negocieri pe care nimeni altcineva nu le-ar putea ști. Tonul și spiritul discuției au fost excelente. Dacă nu ar fi fost așa, aș spune acum, nu mai târziu”, a scris Trump, într-o postare pe rețeaua sa socială, Truth Social.
El a mai afirmat că Rusia “vrea să dezvolte un comerț de mari dimensiuni” cu Statele Unite odată ce războiul se va încheia și că și Ucraina ar putea beneficia enorm din schimburile comerciale.
“Rusia dorește să dezvolte un COMERȚ de mari dimensiuni cu Statele Unite când această catastrofă – acest „măcel sângeros” – se va încheia, și sunt de acord. Există o oportunitate imensă pentru Rusia de a crea un număr uriaș de locuri de muncă și de a genera bogăție. Potențialul său este NELIMITAT. La fel, Ucraina poate fi un mare beneficiar al comerțului, în procesul de reconstrucție a țării sale”, a continuat liderul american.
Într-o postare pe Truth Social, Trump a adăugat că Vaticanul și-a exprimat interesul de a găzdui negocierile.
“Negocierile dintre Rusia și Ucraina vor începe imediat. L-am informat deja pe președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei, pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pe președintele Emmanuel Macron al Franței, pe premierul Giorgia Meloni al Italiei, pe cancelarul Friedrich Merz al Germaniei și pe președintele Alexander Stubb al Finlandei, într-un apel cu mine, imediat după convorbirea cu președintele Putin.
Trump a mai spus că l-a informat pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, precum și pe liderii UE, Franței, Italiei, Germaniei și Finlandei, imediat după apelul cu Putin.
“Vaticanul, reprezentat de Papă, a declarat că ar fi foarte interesat să găzduiască negocierile. Să înceapă procesul!”, a conchis președintele american.
Discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană s-au încheiat după doar 90 de minute de la debut. Reuniunea a reprezentat prima întâlnire față în față a reprezentanților Rusiei și Ucrainei din 2022, imediat după începerea invaziei la scară largă a Rusiei.
Înaintea reuniunii, așteptările privind un progres în negocierile de pace au fost reduse. Atunci, Donald Trump a declarat că nu vor exista progrese în această privință până când el și președintele rus Valdimir Putin nu se vor întâlni.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă
Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO
Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”
UE analizează o schemă de investiții cu grad mai mare de risc pentru a crește profitul din activele rusești înghețate
Ucraina acuză Rusia că respinge de „100 de zile” propunerea de armistițiu, „prim pas fundamental către pace”: „A intensificat teroarea, în loc să îi pună capăt”
Iulian Chifu: Calea Georgiei: încotro Republica Moldova/ Libertatea sau Gulagul rusesc
INTERNAȚIONAL
MAE: Serviciile de specialitate ale UE investighează cazul diplomatului român agresat în Federația Rusă
Published
2 days agoon
June 18, 2025By
Diana Zaim
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a susținut o conferință de presă la sediul Guvernului României, context în care a răspuns jurnaliștilor cu privire la subiecte importante și actuale, inclusiv cazul diplomatului român care a fost agresat în Federația Rusă.
„Am știut din capul locului despre ce a fost vorba. Incidentul ne-a fost comunicat. Cunoaștem identitatea diplomatului, este angajatul serviciului de diplomație externă al Uniunii Europene. Evenimentul s-a întâmplat la sfârșitul lunii mai. Persoana a părăsit teritoriul Federației Ruse, se află în perfectă siguranță și în sănătate deplină la Bruxelles, urmând ca serviciile de specialitate ale Comisiei Europene, ale Uniunii Europene, inclusiv la nivelul investigațiilor și concluziilor să-și facă datoria”, a transmis înaltul oficial român.
De asemenea, Emil Hurezeanu a informat propriile servicii de investigații naționale: „Din păcate -nu știu dacă e formula cea mai potrivită – pentru păstrarea, să zicem, a secretului confidențialității datelor personale, nu vă pot spune mai mult. Suntem informați, însă, din capul locului. De altfel, diplomatul respectiv a vizitat chiar Bucureștiul la un moment dat, Ministerul Afacerilor Externe cu două săptămâni în urmă.”
MAE nu a putut confirma dacă un ofițer FSB a fost implicat în acest incident, așa cum relatează presa străină: „Este o presupunere pe care o face reporterul de la Der Spiegel după o discuție off-the-record care s-a transformat, iată, într-o discuție on-the-record cu un reprezentant al serviciului diplomatic extern al Uniunii Europene. (…) Această informație este în curs de cercetare. Concluziile le vor avea doar instituțiile specializate ale organismului, Serviciul Diplomatic Extern al Uniunii Europene al cărui angajat este diplomatul român.”
PARLAMENTUL EUROPEAN
Văduva lui Aleksei Navalnîi cere UE să „umple golul” lăsat de SUA și să susțină opoziția democratică rusă: Europa dispune de suficiente pârghii pentru a exercita presiune
Published
2 weeks agoon
June 5, 2025
Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, laureat al premiului Sakharov care a decedat subit într-o închisoare din Siberia în februarie 2024, a cerut joi Uniunii Europene să-și intensifice sprijinul — atât economic, cât și politic — pentru mișcările democratice din Rusia, considerate „motorul schimbării” în țară, relatează EFE, preluat de Agerpres.
Adresându-se eurodeputaților în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Navalnaia a subliniat că „nu poate exista o Europă sigură și prosperă dacă Rusia nu este și ea o țară democratică”, făcând apel la o mai bună colaborare între UE și opoziția rusă. În contextul schimbării de politică a Statelor Unite față de Kremlin, ea a remarcat că „nu e timpul de stat cu ‘brațele încrucișate’” și a cerut UE „să umple golul” lăsat de Washington.
„Europa dispune de suficiente pârghii pentru a exercita presiune. Mulți ruși se opun războiului și lui (Vladimir) Putin și ei vor fi motorul schimbării când va veni momentul”, a declarat Navalnaia.
Ea a evidențiat că „angajamentul de a sprijini societatea civilă rusă și pe rușii care se opun războiului în Ucraina trebuie să se transforme în fapte, în ceva practic” și să nu rămână „o simplă declarație”.
Navalnaia a mai întrebat retoric de ce „nimeni nu a reușit să oprească abuzurile” lui Putin în cei 25 de ani de putere și a răspuns că Europa și opoziția rusă „încă nu și-au unit forțele” pentru a face acest lucru. Ea a propus, printre altele, finanțarea activității media independente din Rusia, menționând că „trebuie să începem să lucrăm împreună prin lansarea unor proiecte care, chiar dacă sunt mici, au impact”.
Alături de Navalnaia, alți opozanți ruși au atras atenția asupra necesității unui dialog mai intens între UE și opoziția democratică rusă.
Vladimir Kara-Murza, activist politic ruso-britanic, jurnalist și fost deținut politic, a subliniat că „în secolul XXI este inacceptabil să te bazezi pe stereotipuri și să clasifici cetățenii după naționalitatea lor”, pledând pentru o „a treia cale”. El a insistat asupra importanței dialogului între UE și forțele democratice din Rusia și a cerut intensificarea eforturilor pentru eliberarea celor „peste 3.000 de prizonieri politici”, despre care a spus că „reprezintă cea mai mare speranță” pentru viitorul Rusiei.
Ilia Iașin, politician rus din opoziție, a cerut, la rândul său, un contact „sistemic” și „colaborare la nivel instituțional” între Uniunea Europeană și mișcarea democratică rusă, avertizând că „dacă Ucraina este cedată lui Putin, acest lucru va slăbi mișcarea noastră și va consolida regimul”. El a avertizat că „ar fi o lovitură dură pentru mișcarea democratică a compatrioților noștri și un pericol suplimentar pentru Europa”.
Potrivit lui Iașin, „aceasta îi va permite lui Putin să continue, el nu se va mulțumi doar cu Ucraina”.
IRAN
Putin i-a comunicat lui Trump că va răspunde atacurilor ucrainene. Liderii SUA și Rusiei au discutat despre implicarea Moscovei în negocierile cu Iranul privind programul nuclear
Published
2 weeks agoon
June 4, 2025
Președintele rus Vladimir Putin i-a spus miercuri lui Donald Trump, într-o conversație telefonică, că Moscova va trebui să răspundă recentelor atacuri ucrainene cu drone, a declarat președintele american, potrivit Reuters.
Trump a declarat că cei doi bărbați “au discutat despre atacul asupra avioanelor andocate ale Rusiei, de către Ucraina, și, de asemenea, despre diverse alte atacuri care au avut loc de ambele părți”.
Putin “a spus, și foarte ferm, că va trebui să răspundă la atacul recent asupra aerodromurilor”, a declarat Trump într-o postare pe rețelele sociale.
Trump a spus că “a fost o conversație bună, dar nu o conversație care va duce la pace imediată”.
Moscova a declarat mai devreme miercuri că opțiunile militare au fost “pe masă” pentru răspunsul său la atacurile ucrainene din adâncul Rusiei și a acuzat Occidentul că este implicat în acestea.
Rusia a îndemnat, de asemenea, SUA și Marea Britanie să rețină Kievul după atacuri, pe care oficialii ucraineni le-au lăudat ca demonstrând că Kievul încă poate riposta după mai mult de trei ani de război.
Oficialii britanici și americani au declarat că nu au avut cunoștință în prealabil de atacurile ucrainene asupra bombardierelor rusești cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară.
Poziția liderului american după convorbirea cu Putin vine în contextul în care, duminică, forțele ucrainene au folosit drone pentru a ataca mai multe baze aeriene rusești care găzduiesc bombardiere capabile să transporte arme nucleare. În cadrul operațiunii “Pânza de Păianjen”, Kievul susține că a lovit peste 40 de bombardiere, inclusiv la 4.300 de kilometri distanță de linia frontului
În postarea sa de pe rețelele sociale, Trump a afirmat că el și Putin au discutat și despre Iran. Putin a sugerat că ar participa la discuții menite să ajungă la un nou acord nuclear cu Teheranul, a precizat liderul de la Casa Albă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă