Connect with us

U.E.

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare se opune țintelor discreționare de reutilizare în PPWR (P)

Published

on

Ambalajele sunt necesare pentru protejarea și transportul mărfurilor. Fabricarea ambalajelor este, de asemenea, o activitate economică majoră în UE. Cu toate acestea, abordările în materie de reglementare diferă de la un stat membru la altul, ceea ce creează obstacole care împiedică funcționarea deplină a pieței interne a ambalajelor. Diferențele observate recent se referă, de exemplu, la cerințele de etichetare pentru ambalaje, la abordările privind definirea ambalajelor reciclabile sau reutilizabile, la abordările privind modularea taxelor de răspundere extinsă a producătorilor (REP) și la restricțiile de comercializare pentru anumite formate de ambalaje.

Astfel de discrepanțe creează insecuritate juridică pentru companii, conducând la scăderea investițiilor în ambalaje inovatoare mai prietenoase cu mediul și în noi modele de afaceri circulare. Acesta este motivul pentru care industria băuturilor răcoritoare a salutat propunerea Comisiei Europene de a avea un Regulament european pentru a promova armonizarea  aplicării legislației privind ambalajele la nivelul tuturor statelor membre, eliminând posibilitatea de a interzice, restricționa sau împiedica introducerea pe piață a ambalajelor conforme.

De asemenea, ambalajele reprezintă o preocupare esențială pentru mediu. Sectorul ambalajelor este unul dintre principalii utilizatori de materiale prime virgine (40 % din materialele plastice și 50 % din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor) și reprezintă 36 % din deșeurile municipale solide. Utilizarea sporită a ambalajelor, combinată cu rate scăzute de reutilizare și reciclare, împiedică dezvoltarea unei economii circulare cu emisii scăzute de dioxid de carbon. În ultimii ani, industria ambalajelor a avut o creștere mai rapidă decât venitul național brut, ceea ce duce la creșterea emisiilor de CO2 și a altor emisii, precum și la supraexploatarea resurselor naturale, la pierderea biodiversității și la poluare.

Datele furnizate de Eurostat[1] și rapoartele privind datele de piață[2] indică o utilizare sporită a caracteristicilor de proiectare a ambalajelor care pot inhiba reciclarea pe scară largă.

Există în prezent o percepție la nivel european  că unele deșeuri de ambalajele sunt „greu de reciclat atunci când nu pot fi colectate separat sau când prezintă provocări pentru procesele de sortare și reciclare de ultimă generație existente în UE. În perioada 2012-2020, ponderea deșeurilor de ambalaje nereciclate a crescut semnificativ. În plus, adesea, ambalajele reciclabile din punct de vedere tehnic nu sunt reciclate deoarece procesele necesare pentru colectarea, sortarea și reciclarea lor nu sunt disponibile în practică sau nu sunt eficiente din punctul de vedere al costurilor sau deoarece calitatea producției nu este suficientă pentru a satisface cererea de materii prime secundare de pe piețele finale.

În acest context, multe industrii au remarcat progresele Proiectului de Regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) în mai multe domenii, care le vor ajuta să-și atingă obiectivele economiei circulare. Cu toate acestea, înaintea votului în plenul Parlamentului European programat pentru sfârșitul lunii noiembrie, un grup de asociații naționale și europene din diverse sectoare, inclusiv Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR), și-au exprimat îngrijorarea cu privire la abordarea reutilizării pe care Comisia de Mediu a Parlamentului European (ENVI) a adoptat-o pe 24 octombrie 2023.

În special, suntem foarte preocupați de modificările articolului 26, care sunt legate de obiectivele de reutilizare. Prima îngrijorare este că țările membre pot depăși țintele de reutilizare mărite, propuse fără nicio justificare, ceea ce contravine obiectivului de promovare a armonizării și riscă fragmentarea pieței unice a UE. Acest lucru ar putea crea o combinație nedorită de ținte naționale, făcând imposibilă atingerea unor condiții de concurență echitabile”, explică Alice Nichita, Președinte ANBR.

Țintele ar trebui să poată fi atinse prin intermediul tuturor soluțiilor disponibile pentru reutilizare și reumplere. Un domeniu de aplicare prea restrâns (axat doar pe ambalajele reutilizabile) ar limita considerabil flexibilitatea operatorilor economici de a investi în cel mai relevant mix de opțiuni reutilizabile și de reumplere din fiecare țară și pentru fiecare canal de distribuție. De asemenea, ar direcționa toate investițiile către un singur sistem: tradiționalul ambalaj returnabil și reutilizabil, care nu reprezintă întotdeauna cea mai bună soluție din perspectiva impactului asupra  mediului. Alte soluții cu un mare potențial în ceea ce privește reducerea ambalajelor (cum ar fi dozatoarele care utilizează ambalaje parțial sau nu utilizează deloc) oferă alternative foarte valoroase care pot atrage și mai mulți consumatori datorită confortului lor.

A doua preocupare este legată de absența unui mecanism care să permită existența ambalajelor de unică folosință, care au proprietatea de a fi reciclate, ca alternativă la ambalajele reutilizabile, dacă se poate obține un rezultat general mai bun de mediu, bazat pe managementul deșeurilor sau pe evaluarea ciclului de viață: „Considerăm că este important să oferim o opțiune alternativă dacă operatorii economici pot demonstra că utilizarea ambalajelor reciclabile este mai sustenabilă din punct de vedere ecologic decât reutilizarea lor”, subliniază Alice Nichita.

Reprezentanții industriei băuturilor resping orice propunere care ar permite țărilor membre să stabilească obiective mai mari decât cele propuse de Comisia Europeană în temeiul articolului 26. Ei sprijină membrii Parlamentului European în ceea ce privește propunerea mecanismelor care ar permite complementaritatea ambalajelor reciclabile și reutilizabile și ar asigura că investițiile în procesele de reutilizare sunt viabile din perspectivă de mediu și economică. Industria ar trebui să aibă flexibilitatea de a investi în reutilizare numai acolo unde acest proces se justifică, spun liderii industriei, concluzionând că recunoașterea complementarității reutilizării și reciclării nu înseamnă lipsă de ambiție.

[1] https://ec.europa.eu/eurostat/web/waste/data/database

[2] Transparency Market Research (2018) Packaging Market – Europe Industry Analysis, Size, Share, Growth, Trends and Forecast, 2018 – 2026, December 2018.

JAPONIA

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

Published

on

© Thierry Breton/ X

Uniunea Europeană și Japonia au organizat la Bruxelles cel de-al doilea Consiliu de parteneriat digital.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Consiliul a fost coprezidat de comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, și de ministrul japonez pentru transformare digitală, Taro Kono, de ministrul afacerilor interne și comunicațiilor, Takeaki Matsumoto, și de viceministrul parlamentar al economiei, comerțului și industriei, Taku Ishii.

UE și Japonia au reafirmat importanța parteneriatului lor strategic pentru a-și promova valorile comune și viziunea pentru o transformare digitală care să plaseze oamenii în centrul atenției și să respecte drepturile fundamentale.

”Astăzi am reafirmat parteneriatul nostru strategic din ce în ce mai strâns cu Japonia. Împreună, promovăm interoperabilitatea și cooperarea în ceea ce privește identitatea digitală, datele, tehnologiile emergente, semiconductorii, IA și platformele online. Eforturile în direcția unor standarde comune vor facilita schimburile digitale fără sincope, vor sprijini inovarea și competitivitatea și vor crea noi oportunități pentru economiile noastre”, a subliniat Thierry Breton, comisar pentru piața internă.

Partenerii au salutat punerea în aplicare cu succes a parteneriatului digital și au trecut în revistă progresele înregistrate de la primul Consiliu de parteneriat digital din 2023.

Aceștia au convenit asupra unei liste de noi rezultate pentru a coopera în continuare cu privire la tehnologiile digitale de bază, cum ar fi inteligența artificială (IA), 5G, 6G, semiconductorii, calculul de înaltă performanță (HPC) și tehnologia cuantică, consolidând colaborarea în economia datelor și a platformelor, cablurile submarine, identificarea electronică și securitatea cibernetică.

UE și Japonia au semnat astăzi un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere.

Acest memorandum va crea o înțelegere comună a inițiativelor privind identitatea digitală între UE și Japonia, generând beneficii pentru comerțul electronic și oportunități de afaceri prin reducerea birocrației și sporirea eficienței.

Memorandumul va facilita libera circulație a datelor în condiții de încredere prin cooperare și cazuri de utilizare pe baza portofelului de identitate digitală al UE și a serviciilor de încredere. Se preconizează că acesta va fi prezentat ca o ”bună practică comună” la următoarea reuniune ministerială a OCDE, care va avea loc la 2 și 3 mai 2024.

În domeniul semiconductorilor, UE și Japonia au decis să înființeze o echipă de experți care să dezvolte un program de cercetare pentru punerea în aplicare a Memorandumului de cooperare privind semiconductorii din iulie 2023. Acestea pregătesc, de asemenea, un acord administrativ pentru a încuraja schimbul de informații privind schemele de sprijin public.

UE și Japonia își vor continua activitatea comună privind calculul de înaltă performanță ( HPC) și au identificat aplicații hibride cuantice și cazuri de utilizare pentru a coopera în continuare. Aceștia vor lua în considerare subiecte pentru proiecte comune în domeniul cercetării de bază în domeniul cuantic. Cei doi parteneri explorează, de asemenea, cooperarea în materie de securitate cibernetică, inclusiv standarde și modalități de abordare a lacunelor în materie de competențe.

În ceea ce privește tehnologia 6G, UE și Japonia au lansat proiecte de cercetare în colaborare și intenționează să sprijine inițiativele globale de standardizare, esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor 6G. Ambele părți și-au reafirmat viziunea comună asupra unor rețele deschise și reziliente.

În plus, partenerii și-au anunțat intenția de a intensifica cooperarea dintre Biroul UE pentru Inteligență Artificială și Institutul japonez pentru Siguranța Inteligenței Artificiale.

Aceștia vor continua să susțină procesul și codul de conduită G7 de la Hiroshima privind IA, în vederea formării unei guvernanțe globale de încredere în materie de IA. De asemenea, UE a încurajat companiile japoneze să participe la Pactul privind IA lansat de Comisie pentru a promova respectarea rapidă a dispozițiilor-cheie ale Legii privind IA pe bază de voluntariat înainte ca aceasta să intre în vigoare și să devină general aplicabilă.

UE și Japonia au confirmat importanța instalării unor infrastructuri de cabluri submarine sigure și reziliente, în conformitate cu Memorandumul de cooperare privind cablurile submarine pentru o conectivitate globală sigură, rezilientă și durabilă, semnat la 3 iulie 2023, între Comisia Europeană și Ministerul Afacerilor Interne și al Comunicațiilor. Ambele părți vor continua cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea legăturilor de conectivitate directă între Europa și Japonia, de exemplu, prin intermediul regiunii arctice, pentru a promova oportunități comerciale, fluxuri transfrontaliere de date fiabile și cercetare oceanografică.

În cele din urmă, pentru a asigura un mediu online sigur în care este garantată libertatea de exprimare, UE și Japonia au convenit să analizeze posibilitatea instituirii unui canal periodic de schimb de informații cu privire la reglementările privind platformele online, cum ar fi Actul legislativ european privind serviciile digitale și piețele digitale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a anunțat marți, 30 aprilie, că a început oficial procedurile de evaluare pentru a determina dacă Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale.

Acest demers survine în urma unor preocupări legate de politici și practici ale Meta referitoare la publicitatea înșelătoare, conținutul politic, disponibilitatea discursului civic în timp real și instrumentele eficiente de monitorizare a alegerilor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat angajamentul Comisiei pentru protejaprea cetățenilor europeni împotriva dezinformării și manipulărilor, mai ales în timpul alegerilor democratice. Aceasta a menționat că platformele digitale mari precum Meta trebuie să își asume responsabilitatea și să aloce suficiente resurse pentru a respecta normele, subliniind că protejarea democrațiilor este o luptă comună.

Comisia suspectează că Meta ar fi încălcat mai multe prevederi ale Actului legislativ privind serviciile digitale, inclusiv în ceea ce privește reclamele înșelătoare și dezinformarea, vizibilitatea conținutului politic, disponibilitatea discursului civic în timp real și mecanismele de semnalare a conținutului ilegal. Se așteaptă ca Meta să coopereze cu Comisia și să ia măsuri imediate pentru a asigura conformitatea cu regulile.

Comisia a subliniat că deschiderea acestei proceduri oficiale nu exclude inițierea altor proceduri în viitor legate de alte posibile încălcări ale Actului legislativ privind serviciile digitale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat marți, 30 aprilie, două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale (DSA), respectiv în temeiul Actului privind piețele digitale (DMA), potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. Aceste instrumente vor permite părților interesate să furnizeze, fără teamă de represalii, informații pentru a identifica și expune practicile dăunătoare ale platformelor online foarte mari (VLOP) sau ale motoarelor de căutare (VLOSE) desemnate în temeiul DSA, sau orice încălcare a obligațiilor care le revin operatorilor de acces în temeiul DMA.

Avertizorii vor putea furniza informații relevante în mod anonim sau nu, în orice limbă oficială a UE și în orice format relevant (de exemplu, rapoarte, memo-uri, schimburi de e-mailuri, măsurători de date, cercetări interne, decizii sau orice alt document relevant).

Instrumentele de alertă vor oferi un mijloc sigur de raportare a acestor informații. Toate datele vor fi criptate, asigurând o protecție solidă și conformitatea cu cadrele juridice standard. Instrumentele au fost certificate de o terță parte independentă, care va garanta confidențialitatea totală a avertizorului în toate comunicările cu Comisia.

Persoanele care se confruntă cu practici dăunătoare din partea VLOP sau VLOSE în cadrul DMA vor putea, de asemenea, să depună plângeri la coordonatorul lor național de servicii digitale. Orice caz de nerespectare a DMA de către controlorii de acces poate fi raportat la punctul de contact specific al Comisiei sau la autoritățile naționale de concurență din statul membru în care este stabilit reclamantul. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul web al Comisiei privind instrumentele de alertă DSA și DMA.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA35 mins ago

România are șansa să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază Alexandru Rafila, care speră că va demara licitația cel târziu în august

JAPONIA2 hours ago

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA5 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

EDUCAȚIE5 hours ago

Rectorul Universității din București: Rolul universităților este să producă elite. Dacă România și R. Moldova doresc guvernanți competenți în viitor, datoria este să susțină universitățile de top

ROMÂNIA6 hours ago

ICI București, prezent la evenimentul de diseminare a rezultatelor Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate CF SEDSS

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO1 day ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending