ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Bogdan Ivan a reprezentat România la reuniunea ministerială a Parteneriatului Global asupra IA de la Paris: Prin mințile sclipitoare din IT, transformăm țara într-un hub regional de tehnologii emergente
Published
1 month agoon
By
Teodora Ion
Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, a reprezentat România la reuniunea ministerială a Parteneriatului Global asupra Inteligenței Artificiale (GPAI) de la Paris, la invitația Franței, gazda din acest an a evenimentului, alături de Serbia și Slovacia.
Potrivit unui comunicat al ministerului, concluziile evenimentului au fost prezentate de Emmanuel Macron, președintele Franței, Justin Trudeau, premierul Canadei și de Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
”Suntem la masa la care se iau deciziile. Prin mințile sclipitoare ale românilor din industria IT, transformăm țara noastră într-un hub regional de tehnologii emergente. Și nu lăsăm pe nimeni în urmă! Impactul tehnologiilor de inteligență artificială, de la soluții medicale personalizate sau maşini autonome până la automatizarea sarcinilor de lucru repetitive, trebuie evaluat şi armonizat cu respectarea drepturilor fundamentale. Am mai spus că aderarea la OCDE este următorul obiectiv național al țării noastre pe scena globală. Prin participarea la reuniunea GPAI am mai făcut un pas important în această direcție”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
În perspectiva aderării la OCDE, GPAI este o organizație esențială pentru evoluția economică a României. Începând din 2024, GPAI a anunțat o integrare cu OCDE, formând un parteneriat integrat care reunește membrii OCDE și țările GPAI pentru a avansa o agendă ambițioasă în implementarea unei IA centrate pe om, sigure și de încredere, conform principiilor Recomandării OCDE privind IA.
La reuniunea din 9 februarie au participat miniștri ai celor 44 de state membre ale GPAI, miniștri din statele membre OCDE și UE, respectiv din 20 de state invitate de Franța, precum și reprezentanți ai organismelor internaționale: Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, Organizația Națiunilor Unite, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, Uniunea Africană, Organizația Internaţională a Muncii.
GPAI (Global Partnership on Artificial Intelligence) este o inițiativă internațională lansată în iunie 2020, propusă inițial de Canada și Franța la Summitul G7 din anul 2018.
Scopul GPAI este de a promova dezvoltarea și utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale într-un mod care respectă drepturile omului și valorile democratice.
Organizația reunește experți din industria IT&C, societatea civilă, sectorul public și mediul academic pentru a colabora la provocările și oportunitățile prezentate de IA.
GPAI funcționează prin intermediul unor grupuri de lucru tematice, inclusiv IA responsabilă, guvernanța datelor, viitorul muncii și inovarea.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical
Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare
Raport OCDE privind datoria globală: Costurile ridicate și îndatorarea în creștere riscă să limiteze capacitatea de împrumut într-o perioadă în care sunt necesare investiții în infrastructură, energie, digitalizare și apărare
Vicepreședintele PES, Victor Negrescu, le propune liderilor UE cinci direcții esențiale în contextul ”actualelor provocări europene și globale”: Vor contribui la consolidarea poziției României în cadrul UE
Premierul Marcel Ciolacu va face vizite neanunțate pe șantierele finanțate cu fonduri din PNRR: „Voi pune o presiune uriașă, să finalizăm aceste investiții și să decontăm banii europeni”
Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare
Published
23 minutes agoon
March 21, 2025By
Andreea Radu
Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, împreună cu Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE și coordonator național pentru aderarea României la OCDE, au participat, pe 20 martie, la o reuniune dedicată României în cadrul Grupului de Lucru al OCDE privind întreprinderile cu capital de stat și practici de privatizare (Working Party on State Ownership and Privatisation Practices – WPSOPP), format subsidiar al Comitetului OCDE privind Guvernanța Corporativă.
Potrivit comunicatului oficial, în cadrul reuniunii, secretarul general adjunct a prezentat eforturile autorităților române în vederea alinierii la standardele și cele mai bune practici în domeniul guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, cu accent pe implementarea cadrului legislativ revizuit pentru exercitarea funcției de proprietate a statului, elaborat cu sprijinul experților OCDE.
Prezentarea a avut loc în contextul evaluării României în cadrul Grupului WPSOPP, iar dezbaterile s-au axat pe progresele părții române în implementarea recomandărilor formulate în Raportul OCDE pe tema întreprinderilor de stat.
Reprezentanții OCDE au apreciat progresele notabile și eforturile constante ale autorităților române pentru îmbunătățirea sistemului de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice.
Din delegația României au facut parte și reprezentanți ai AMEPIP și ai Consiliului Concurenței.
În marja participării la reuniunea WPSOPP, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, a avut o întrevedere bilaterală cu reprezentanți ai Secretariatului OCDE pe tema reformei guvernanței corporative și pașilor următori în vederea îmbunătățirii alinierii la standardele OCDE.
Stadiul procesului de aderare a României la OCDE
Până la 19 martie 2025, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 12 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit. „România urmărește finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026”, potrivit Secretariatului General al Guvernului.
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Președinta Comisiei parlamentare pentru aderarea României la OCDE, Violeta Alexandru, își propune să aducă procesul de aderare a țării noastre la OCDE mai aproape de români
Published
2 days agoon
March 19, 2025By
Diana Zaim
Senatoarea Violeta Alexandru, în calitate de Președinte al Comisiei parlamentare (Cameră și Senat) pentru aderarea României la OCDE, pledează pentru o prezentarea a procesului de aderare a țării noastre care să fie pe înțelesul tuturor, încât foaia de parcurs să fie urmărită de oricine este interesat, chiar dacă întregul proces de aderare are multe componente tehnice.
„Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) are multe componente tehnice dar eu sunt hotărâtă să o aduc cât mai aproape de viața de zi cu zi a românilor. Când o să vorbesc despre aderare, nu voi folosi un limbaj de lemn, nici nu voi vorbi în clișee. Se practică! (…) Nu poate rămâne un proiect făcut din birou, nu poate fi exclusiv guvernamental, nici al unui partid, nici al unui om, nu e loc de agendǎ personalǎ, el trebuie să se miște, din toate punctele de vedere, ca un proiect de țară. Pentru că este”, a transmis Violeta Alexandru în urma reuniunii cu Gita Kothari, Coordonatoarea procesului de aderare din secretariatul OCDE.
Fostul Ministru al Muncii, Violeta Alexandru, subliniază că aderarea României la OCDE este spre binele țării noastre, dar asta nu înseamnă că se vor și rezolva toate probleme: „Aderarea, prevăzută pentru anul viitor, este spre binele României. Nu se vor rezolva toate metehnele pe care le știm foarte bine căci au ținut în loc multe zone în care trebuia făcută curățenie dar sigur, la final, la aderare, procesul decizional din România va fi mai corect și mai integru, mediul investițional va fi mai curat iar românii mai pregătiți să facă față în piața muncii, vor anticipa mai bine schimbările. E despre seriozitate în România, despre a funcționa cât mai corect și eficient și de aceea mi se și potrivește să pun umărul.”
Referitor la restul drumului pe care România îl are de parcurs pentru a îndeplini obiectivul de aderare, Violeta Alexandru susține că totul trebuie explicat celor interesați de acest subiect: „(…) Respect munca celor care au contribuit înaintea mea și o și arăt. Și ce s-a închis trebuie cunoscut public, într-un limbaj cât mai accesibil și ce urmează trebuie să fie explicat. De îndată ce am acces și termin de centralizat toate informațiile pe stadiu și ce urmează, le voi afișa într-o manieră succintă și ușor de urmărit. Orice reacție e binevenită. În fond, foaia de parcurs ar trebui să fie urmărită de oricine este interesat. Nu-i nicio tragedie dacă ai ușoare întârzieri când faci ce trebuie dar sigur te ține în priză faptul că îți urmăresc oamenii termenele.”
De asemenea, Violeta Alexandru a precizat că nu este suficient un singur document al Comisiei parlamentare pentru aderarea la OCDE, precum Convenția anti-mită: „Din 2022 de când a început, oficial, procesul de aderare, România a ratificat Convenția anti-mită. E bine că am ratificat-o (sunt o susținătoare a măsurilor anti-corupție!) dar nu poate să rămână singurul document al Comisiei parlamentare pentru aderarea la OCDE. Dă și un mesaj că România nu poate mai mult, nu dezvoltă, nu are decât corupție. Îmi doresc ca următorul să adreseze nevoile mediului de afaceri pe care îl văd mai implicat, mai cooptat în acest proces, dincolo de întâlniri protocolare.”
Potrivit senatoarei Violeta Alexandru, întreprinderile publice în pierdere trebuie închise cât mai rapid, în contextul în care acestea reprezintă o temă de aderare: „(…) Nu merge să aderi/faci parte și să mergi, de exemplu, înainte cu întreprinderi publice în pierdere. Și pline de politicieni. Sunt pe profit, bine, nu – nu va mai merge ca acum. (…) Fiecare zi în care ele nu se rentabilizează ci doar consumă bani publici din taxele și impozitele românilor, e o problemă, dincolo de aderarea la OCDE. Mă voi implica, alături de colegi, în camera decizională, Camera Deputaților. Rețineți acum că tema întreprinderilor publice cu pierderi este o temă de aderare.”
Stadiul procesului de aderare a României la OCDE
Până la 19 martie 2025, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 12 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit. „România urmărește finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026”, potrivit Secretariatului General al Guvernului.
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
”România, pe drumul cel bun către OCDE. Obiectivul aderării în 2026 poate fi atins”, subliniază secretarul de stat Luca Niculescu
Published
2 days agoon
March 19, 2025By
Diana Zaim
Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și coordonatorul național pentru procesul de aderare a României la OCDE, susține că țara noastră este pe drumul cel bun către OCDE, organizația care promovează «politici mai bune pentru vieți mai bune».
Potrivit secretarului de stat, vizita la București a echipei conduse de Gita Kothari, coordonatoarea procesului de aderare din partea OCDE, a confirmat că România este pe drumul cel bun către organizația care promovează «politici mai bune pentru vieți mai bune» și că „obiectivul aderării în 2026 poate fi atins în condițiile în care ne menținem ritmul bun și implicarea solidă a instituțiilor.”
Stadiul procesului de aderare a României la OCDE
Până la 19 martie 2025, România a fost evaluată (preliminar sau definitiv) de 24 dintre cele 25 de comitete sectoriale OCDE. Dintre acestea, până la acest moment, România a obținut 12 avize formale, din partea Comitetelor: Înalții Funcționari pentru Buget, Politica de Dezvoltare Regională, Industria Siderurgică, Industria Construcțiilor Navale, Politicile de Concurență, Politica Digitală, Protecția Consumatorului, Educația, Afaceri Sociale, Muncă și Ocuparea Forței de Muncă, Politica de Reglementare, Sănătate, Pescuit. „România urmărește finalizarea evaluărilor în comitete pe parcursul anului 2025, în vederea aderării în 2026”, potrivit Secretariatului General al Guvernului.
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI1 day ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- NATO1 week ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- ROMÂNIA1 day ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL3 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea