Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, face apel la stoparea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen

Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, le-a cerut statelor membre să “pună capăt”  prelungirii controalelor la frontierele interne ale spaţiului Schengen, notează Agerpres.

Dimitris Avramopoulos. Foto: Comisia Europeană

“Nu-mi pot imagina o Europă cu frontierele interne închise, nu vom permite niciodată ca Europa să se întoarcă în trecut”, a declarat comisarul UE pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, la o reuniune la Luxemburg a miniştrilor de interne din cele 28 de ţări membre UE.

Şase ţări au reintrodus din 2015 controale în spaţiul Schengen (Franţa, Germania, Austria, Danemarca, Suedia, Norvegia), utilizând derogări legale de la principiul liberei circulaţii.

Majoritatea ţărilor au justificat iniţial aceste măsuri prin valul de migranţi ilegali în interiorul UE, dar au invocat totodată şi temeri legate de securitate, în special atentate jihadiste care au vizat ţări europene.

Austria şi-a anunţat intenţia de a continua controalele la unele dintre graniţele sale.

Aceste controale reintroduse în spaţiul Schengen nu sunt efectuate în mod sistematic, însă notificarea lor permite ţărilor în cauză să procedeze la verificarea identităţii la frontierele lor, prin derogare de la regulile de liberă circulaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.