De Ziua Națională a Spaniei, Parlamentul Cataloniei a votat pentru abolirea monarhiei

Parlamentul Cataloniei a votat joi, de Ziua Națională a Spaniei, o rezoluție prin care solicită abolirea monarhiei, lucru ce a provocat o reacție dură din partea premierului madrilen, socialistul Pedro Sanchez, care a ameninţat cu înaintarea unei acţiuni în justiţie, calificând documentul adoptat de către legislativul catalan drept ”inacceptabil”, informează APF, citat de Adevărul.ro.

Foto: Twitter

Mişcările separatiste şi coaliţia de stânga ”En Comu Podem“ (”Împreună Putem)“ şi-au unit eforturile şi au votat în favoarea unei rezoluţii prin care condamnă ”intervenţia regelui în conflictul catalan“ şi cer „desfiinţarea unei instituţii depăşite şi nedemocratice precum monarhia“.

Regele Felipe al VI-lea a fost ținta unor critici în regiunea separatistă Catalonia, principala nemulțumire fiind discursul său ferm împotriva separatiștilor catalani în timpul crizei care a avut loc anul trecut.

Premierul Pedro Sanchez a denunțat votul, pe care l-a calificat drept ”inacceptabil”, amenințând cu înaintea unei acțiuni în justiție.

”Acest guvern va adopta măsurile juridice aflate la dispoziţia sa pentru a apăra legea, Constituţia şi instituţiile statului“, a spus el.

Instalat în fruntea Guvernului la 1 iunie, după înlăturarea conservatorului Mariano Rajoy printr-o moţiune de cenzură, Pedro Sanchez şi-a gestionat până în prezent cu mare prudenţă relaţiile cu separatiştii catalani. El a restabilit dialogul la nivel guvernamental cu ei şi chiar a propus un referendum pentru acordarea unei autonomii mai largi Cataloniei, dar a respins orice posibilitate de autodeterminare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.