Connect with us

BUSINESS

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu consideră necesară o revizuire profundă a implicațiilor politicilor monetare după “turbulențele bursiere din Tokyo până pe Wall Street”

Published

on

© Cosmin Marinescu

Este necesară o revizuire profundă a strategiilor investiționale și a implicațiilor politicilor monetare în plan global, atenționează consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, într-un articol în care a analizat recentul context al piețelor financiare globale, marcat de pierderi și recuperări rapide pe burse, de la cea din Tokyo până la cea de pe Wall Street.

În analiza sa, Marinescu a emis avertismente cu privire la politica monetară a băncilor centrale, subliniind riscurile asociate cu ratele dobânzilor “artificial” scăzute și fluctuațiile rapide ale politicii monetare.

Acesta a explicat că volatilitatea recentă de pe piețele bursiere globale evidențiază fragilitatea unui sistem economic profund interconectat și vulnerabil.

“Pierderile și recuperările rapide care au marcat recent bursele mondiale reflectă adâncimea riscurilor asociate cu strategii de investiții bazate pe rate ale dobânzilor ‘artificial’ scăzute și fluctuații rapide în politica monetară”, a scris Cosmin Marinescu, pe blogul său.

Consilierul prezidențial a subliniat necesitatea unei revizuiri profunde a strategiilor investiționale și a implicațiilor politicilor monetare la nivel global, în contextul inflaționist actual.

Marinescu a menționat și schimbarea recentă a politicii monetare în Japonia, unde Banca Japoniei a crescut rata dobânzii de referință, provocând turbulențe pe piețele financiare internaționale.

Potrivit consilierului președintelui Iohannis, politicile monetare trebuie gestionate cu responsabilitate și prudență pentru a susține stabilitatea economică pe termen lung.

“Într-o lume atât de interconectată, responsabilitatea și prudența deciziilor de politică vor susține stabilitatea economică pe termen lung”, a conchis Cosmin Marinescu.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

BUSINESS

Ministrul Radu Oprea: Guvernul a aprobat “Start up Nation – Romania”. 444 de milioane de euro pentru antreprenorii care vor să debuteze în afaceri

Published

on

© Guvernul României

Guvernul a aprobat ordonanţa pentru implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii “Start up Nation – România” ediţia 2024, finanţat din fonduri externe, a anunţat, joi, la Palatul Victoria, ministrul Economiei, Radu Oprea.

“Astăzi am aprobat Ordonanţa Guvernului privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii StartUp Nation 2024, adică a patra ediţie a acestui program, de data aceasta cu finanţare din fonduri europene”, a precizat Oprea, la sfârşitul şedinţei Executivului, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, finanţarea acestui program se va face din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027.

“Peste 444 milioane de euro vor fi la dispoziția antreprenorilor care vor să debuteze în afaceri. Finanțarea este din fonduri europene, programul educație și ocupare, iar pentru aceasta îi mulțumesc lui Adrian Câciu (n.r. – ministrul investițiilor și proiectelor europene) și echipei de la MIPE”, a spus Radu Oprea.

Una dintre noutățile din acest an vizează cursurile de pregătire antreprenorială, care vor deveni o condiție de eligibilitate.

În plus, valoarea alocației financiare nerambursabile va fi de maximum 250.000 lei/IMM, acoperind până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor depuse.

Pașii următori presupun selecția furnizorilor de formare profesională pentru constituirea și instruirea antreprenorială a grupului țință și înscrierea la finanțare a întreprinderilor înființate de către absolvenții primei etape.

Continue Reading

BUSINESS

Compania Sameday anunță achiziția grupului Pactic din Ungaria și își continuă extinderea regională în centrul și estul Europei

Published

on

© Sameday

SAMEDAY, compania de curierat care a introdus livrarea în easybox pe piața din România, continuă să-și dezvolte infrastructura regională de livrare și anunță achiziția unei noi companii maghiare – grupul Pactic. Astfel, potrivit unui comunicat al companiei remis CaleaEuropeană.ro, în urma extinderii infrastructurii de livrare out of home în Ungaria, această nouă tranzacție se aliniază cu strategia SAMEDAY de a crea o zonă deschisă de livrare în regiune și de a-și îmbunătăți prezența atât pe piețele din Ungaria, cât și din Bulgaria.

Prin achiziția grupului Pactic, grupul SAMEDAY își îmbunătățește serviciile pentru clienții implicați în livrări transfrontaliere, extinzând acoperirea serviciilor în mai multe piețe europene. Astfel, după finalizarea tranzacției, clienții SAMEDAY vor avea acces la servicii complete de livrare care le permit să livreze în întreaga regiune la parametri care le sporesc competitivitatea.

Fondat în 2010, grupul Pactic este o platformă multi-brand care oferă servicii pentru e-taileri și IMM-uri active în comerțul online. Prin intermediul resellerilor de servicii de curierat, Allpacka și Furgefutar, care fac parte integrantă din grup, utilizatorii individuali pot compara și accesa servicii de livrare naționale și internaționale cu doar câteva clicuri. În plus, Pactic facilitează externalizarea completă a proceselor logistice și de livrare, gestionând aproximativ 3,5 milioane de livrări în 2023.

Cu sediul central în Budapesta, grupul Pactic are aproximativ 40 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 15 milioane de euro în 2023.

„Credem în servicii de livrare fără frontiere, care oferă clienților aceeași experiență de înaltă calitate, fie că se află în România, Ungaria sau Bulgaria. Achiziția grupului Pactic este un alt pas în planul SAMEDAY de a-și îmbunătăți prezența în regiune. Rămânem angajați să atingem 8.500 de puncte de livrare în cele trei țări în care operăm până la sfârșitul anului, prin noi unități easybox, precum și prin introducerea soluțiilor shop-in-shop”, spune Lucian Baltaru, CEO al grupului SAMEDAY.

În aprilie, SAMEDAY a anunțat intenția de a achiziționa compania maghiară de curierat Sprinter. După aprobarea de către autoritățile relevante, tranzacția a fost finalizată în iunie. Clienții SAMEDAY și Sprinter, precum și noile magazine online care aleg serviciile companiei de curierat, au acces la o infrastructură tehnologică unificată, adaptată nevoilor comerțului modern, începând cu septembrie.

SAMEDAY a livrat aproape 100 de milioane de colete la nivel regional în 2023 și este prima companie de curierat românească care și-a extins operațiunile dincolo de granițele naționale. SAMEDAY Ungaria a fost lansată în 2020, urmată de filiala bulgară în 2022. De atunci, numărul magazinelor online care optează pentru servicii de transport transfrontalier s-a dublat, înregistrând o creștere de 106% în 2023.

Investiția totală planificată de grupul SAMEDAY pentru 2024 este de peste 60 de milioane de euro, jumătate din această sumă fiind direcționată către creșterea capacității de livrare prin extinderea rețelei out of home.

Continue Reading

BUSINESS

Ministerul Economiei caută soluții pentru relansarea industriei textile. Radu Oprea: Voi promova permanent conceptul ”Fabricat în România”

Published

on

© https://economie.gov.ro/

Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat miercuri, 17 iulie, într-o întâlnire consultativă cu reprezentanți ai Federației Sindicatelor Libere din România (FSLR), afiliată la Blocul Național Sindical, și ai companiei autohtone Braiconf, că vor fi explorate posibilitățile de susținere a industriei de confecții textile din România, astfel încât să poată fi facilitată tranziția de la modelul de afaceri bazat pe regimul lohn către dezvoltarea de mărci proprii, asupra cărora companiile să dețină proprietate intelectuală, informează un comunicat al ministerului.

„Unul dintre conceptele pe care le voi promova permanent este «Fabricat în România». Crearea de branduri locale, autentice și puternice, și în industria de confecții textile, reprezintă maniera prin care putem asigura protejarea capacității de producție și a capitalului intern. Însă, pentru a atinge acest obiectiv, care reprezintă și o expresie a patriotismului economic, trebuie să avem o strânsă colaborare cu toate companiile de profil”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

În cadrul discuțiilor, susținerea cercetării și inovării pentru dezvoltarea de produse sub marcă proprie a fost una dintre soluțiile competitive identificate pentru relansarea industriei locale de confecții textile. Aceasta schimbare de paradigmă implică renunțarea la regimul lohn, care limitează perspectivele reale de viitor ale industriei, și o posibilă extindere a producției pentru a include, spre exemplu, echipamente necesare în diverse sectoare de activitate, cum ar fi cel medical sau al apărării naționale.

În continuare, au fost explorate și alte măsuri pentru repoziționarea industriei de confecții textile, referitoare la costurile operaționale și formarea profesională. În context, reprezentanții FSLR și Braiconf au evidențiat dificultățile actuale ale sectorului, generate inclusiv de creșterea salariului minim care, în ultimii cinci ani, a afectat rentabilitatea multor companii. În astfel de cazuri, costurile cu forța de muncă pot reprezenta chiar până la 90% din cifra de afaceri.

La finalul întâlnirii, pentru continuarea discuțiilor, ministrul Ștefan-Radu Oprea și-a exprimat dorința de a vizita Centrul de Cercetare al Braiconf din București, în perioada următoare.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.14 mins ago

Cancelarul german Olaf Scholz subliniază necesitatea imigrației pe fondul preocupărilor economice

CHINA21 mins ago

Uniunea Europeană și China trebuie să construiască punți pentru a evita un război comercial, subliniază premierul Spaniei: Noi vom fi constructivi

SUA1 hour ago

Kamala Harris, percepută mult mai favorabil de alegători decât Trump după dezbaterea prezidențială (sondaj)

ROMÂNIA1 hour ago

Bogdan Ivan, ”discuție pragmatică” cu Jill Bruby, responsabilă de securitatea nucleară în cadrul Departamentului Energiei din SUA: România este în avangarda soluțiilor energetice inovative

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Cătălin Predoiu, discuții despre Schengen cu jurnaliști germani și austrieci: Consolidarea protecției frontierei justifică legitimitatea ridicării controalelor la frontiere în acest an

U.E.2 hours ago

Tusk califică drept “inacceptabilă” decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră: “O suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”

SUA2 hours ago

Lupta pentru mintea și inima americanilor. Care au fost temele dominante din dezbaterea Harris-Trump și cât de mult a contat limbajul nonverbal în netezirea drumului spre fotoliul prezidențial

POLITICĂ2 hours ago

Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România

POLITICĂ2 hours ago

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”

ROMÂNIA3 hours ago

23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic

NATO21 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

ROMÂNIA24 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

U.E.2 days ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA2 days ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ6 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA6 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.1 week ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

Trending