Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Laboratorul de inovare-InoLab, din cadrul Secretariatul General al Guvernului, creat cu sprijinul OCDE, continuă activitățile de inovare din cadrul proiectului-pilot ”Tinerii On the Spot”

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului/ Facebook

Laboratorul de inovare- InoLab, din cadrul Secretariatul General al Guvernului, creat cu sprijinul OCDE, continuă activitățile în cadrul proiectului pilot ”Tinerii On the Spot”.

Potrivit unui mesaj publicat de Secretariatul General al Guvernului, o parte dintre tinerii care participă la programul de internship al Guvernului au luat parte la un nou workshop unde au avut posibilitatea de a cerceta și identifica serviciile de interes pentru publicul tânăr și a propune modalități eficiente pentru comunicarea ”user friendly” a informațiilor și din partea administrației publice.

Ulterior, reprezentanți din  cadrul Direcției Dezvoltare Comunitară, Bună Guvernare, Monitorizare Întreprinderi și Instituții Publice au discutat și prezentat finanțările nerambursabile acordate de Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, și rolul acestora în promovarea valorilor naționale și identității românești și au explicat procesul de guvernare deschisă, care promovează transparența, participarea activă a cetățenilor în procesul decizional și accesul la informațiile de interes public.

Totodată, a fost prezentat conceptul și procesul de monitorizare a întreprinderilor și instituțiilor publice, axat pe evaluarea performanței și asigurarea transparenței și responsabilității acestora.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Raportul ”Education at a Glance 2024”. Cheltuielile României în educație sunt sub media OCDE, țara noastră are un deficit de cadre didactice și un procent peste medie privind adulții fără studii liceale

Published

on

© European Union, 2020

Nivelul de educație din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și rezultatele pe piața muncii s-au îmbunătățit pentru tinerii adulți care se află în cel mai mare risc de a rămâne în urmă, dar sistemele de educație se pot adapta în continuare pentru a îmbunătăți rezultatele pentru toate categoriile, inclusiv pentru fete, femei și elevi cu venituri mici, relevă cel mai recent raport al OCDE privind educația, intitulat ”Education at a Glance 2024”, care prezintă o radiografie și a sistemului de educație din România, pentru al doilea an la rând.

Documentul a fost lansat marți la Universitatea din București, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, care dezvăluie că la eveniment au participat Corinne Heckman, Programme Manager al OCDE Education and Skills Directorate, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, și prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector al Universității din București pentru Proiecte de dezvoltare, Învățare continuă și Infrastructură educațională și profesor de politici publice și cercetare în educație.

”Deși nivelul de educație și rezultatele pe piața muncii s-au îmbunătățit în multe țări OCDE, constatările din raportul din acest an arată că rămân provocări. Extinderea accesului la educație și a calității acesteia va permite țărilor să valorifice potențialul neexploatat al grupurilor subreprezentate în beneficiul societăților și economiilor lor. De asemenea, va contribui la asigurarea faptului că elevii proveniți din familii vulnerabile pot recupera decalajul și sunt dotați cu instrumentele și competențele necesare pentru a se adapta la nevoile în continuă evoluție ale pieței muncii. Cea mai recentă ediție a publicației noastre Education at a Glance oferă recomandări factorilor de decizie politică pentru a contribui la îmbunătățirea egalității în ceea ce privește oportunitățile educaționale prin îmbunătățirea accesului la educație timpurie de înaltă calitate, soluționarea problemei lipsei de cadre didactice și o mai bună aliniere a sistemelor educaționale la nevoile pieței muncii”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.

Notă de țară: România 

Nota de țară anexată la raportul mai sus amintit scoate la iveală faptul că România șchioapătă la indicatori relevanți – 1. rezultatele instituțiilor de învățământ și impactul învățării, 2. resursele financiare investite în educație, 3. numărul de cadre didactice existente la toate nivelurile de învățare –  fapt ce plasează România sub media OCDE.

Rezultatele instituțiilor de învățământ și impactul învățării

Potrivit Organizației, 25%, cu 12 puncte procentuale sub media OCDE, dintre adulții din România nu aveau pregătire liceală, fapt ce îi face mai vulnerabili în fața riscului de a obține rezultate slabe pe plan social și pe piața forței de muncă pe tot parcursul vieții lor. Comparativ, reducerea ponderii tinerilor adulți fără studii liceală a reprezentant o prioritate în multe țări, fapt ce a dus la o scădere a procentului în 28 din 35 de țări membre ale OCDE în perioada 2016-2023.

Dificultățile de inserție pe piața muncii în rândul celor fără o astfel de pregătire se observă cel mai limpede când ne uităm la rata de angajare în rândul persoanelor cu vârsta între 25 și 34 de ani.

În România, 48% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă în intervalul anterior amintit erau angajați, comparativ cu 79% dintre cei care au terminat studiile liceale sau postliceale. În cazul primei categorii, țara noastră se situează sub media OCDE, de 61%, în vreme ce a doua categorie se înscrie în media Organizației.

Conform indicatorilor, fetele și femeile au rezultate educaționale mai bune decât băieții și bărbații, dar și la acest capitol România nu excelează peste media OCDE. În toate statele membre, femeile cu vârsta între 25-34 de ani sunt mai înclinate decât bărbații de aceeași vârstă să termină studiile liceale (54% dintre femei, comparativ cu 41% dintre bărbați). În țara noastră, doar 26% dintre femeile între 25 și 34 de ani au această pregătire, comparativ cu 19% dintre bărbații de aceeași vârstă.

Deși fetele și femeile obțin rezultate net superioare băieților și bărbaților în educație, situația se inversează atunci când vine vorba de integrarea pe piața muncii.

În România, doar 30% dintre femeile tinere cu vârsta între 25-34 de ani fără studii liceale sunt angajate, în timp ce ponderea corespunzătoare pentru bărbații tineri este de 65% (mediile OCDE corespunzătoare sunt de 47% și 72%).

În schimb, 86% dintre femeile tinere care au finalizat studiile liceale reușesc să își găsească un loc de muncă, în timp ce ponderea corespunzătoare pentru bărbații tineri este de 93% (mediile OCDE corespunzătoare sunt de 84% și 90%).

Cât investește România în educație?

Cheltuielile medii anuale per elev din ciclul primar până la cel liceal (inclusiv cercetare și dezvoltare) în România sunt de 6.279 de dolari, comparativ cu o medie de 14.209 de dolari în țările OCDE.

În majoritatea țărilor, cheltuielile cresc în funcție de nivelul de educație. În România, cheltuielile per elev sunt de 3.346 de dolari în ciclul primar, 6.885 de dolari în ciclul gimnazial și liceal și 10.137 de dolari în ciclul universitar.

În 2021, România a cheltuit 2,5% din produsul intern brut (PIB) pentru educație, inclusiv cercetare și dezvoltare. Aceasta este mai mică decât media OCDE de 4,9% din PIB.

Profesorii, mediul de învățare și organizarea școlilor

În cadrul OCDE, 18 din 21 de țări cu date disponibile privind învățământul liceal raportează că se confruntă cu un deficit de profesori pe deplin calificați la începutul anului universitar 2022/2023.

România se confruntă cu un deficit de profesori la toate nivelurile de învățământ, la unele discipline, dar nu la toate, inclusiv matematică, științe naturale, educație fizică și sănătate, arte, alte discipline.

În 2023, salariile efective ale profesorilor din învățământul secundar inferior din România au ajuns la 45.602 de dolari (față de 56.462 de dolari în medie în țările OCDE), cu 37% mai mari decât salariul minim legal (salariul de bază cu calificări minime) de 33.267 de dolari.

Diferența dintre salariile efective și salariile minime legale rezultă parțial din structura populației de profesori (în funcție de calificare și experiență), deoarece aceasta afectează nivelul salariilor legale, dar și din valoarea plăților suplimentare legate de muncă.

Între 2013 și 2022, vârsta medie a profesorilor a crescut în întreaga OCDE. În învățământul gimnazial, 36% dintre profesori au 50 de ani sau mai mult, față de 35% în 2013. România are mai puțini profesori în vârstă de 50 de ani sau mai mult, doar 26% dintre profesori fiind în această categorie de vârstă, față de 25% în 2013.

Majoritatea sistemelor de învățământ implică elevii și părinții în administrarea școlilor publice. În majoritatea țărilor, este obligatoriu ca reprezentanții părinților să facă parte din consiliul de administrație al școlilor publice. Participarea elevilor este mai puțin răspândită, dar totuși frecventă, observă Organizația.

În România, participarea părinților în organul de conducere al școlilor publice este obligatorie, iar participarea elevilor este, de asemenea, obligatorie.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul aliniază legislația privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind astfel integral un ”jalon esenţial” din PNRR, informează Agerpres.

”Aliniem astăzi legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi îndeplinim astfel integral un jalon esenţial din PNRR. Eliminăm toate excepţiile şi aplicăm aceste reguli corporatiste inclusiv companiilor de stat din industria de apărare, precum şi în cazul RA-APPS”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.

România este în plin proces de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cel mai important obiectiv de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO, iar una dintre priorități în această perioadă o reprezintă îmbunătățirea guvernanței corporative a tuturor întreprinderilor publice din România, prin aplicarea și performarea principiilor elaborate de către Organizație.

Pentru a pune în acord reglementările naționale în materie de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice cu principiile OCDE și, conform celor asumate prin PNRR, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost modificată și completată în mod substanțial.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice se află pe ordinea de azi. Prin adoptarea documentului, jalonul 439 din PNRR ar urma să fi implementat în integralitate.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nicolae Ciucă evidențiază „potențialul imens” de colaborare economică și politică cu Japonia și exprimă recunoștința României pentru „sprijinul nemijlocit” privind aderarea la OCDE

Published

on

© Nicolae Ciucă/Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat potențialul imens al relațiilor economice și politice dintre România și Japonia, în urma întâlnirii avute luni la Palatul Parlamentului cu Hiroyuki Nagahama, vicepreședintele Camerei Consilierilor din cadrul Dietei Naționale a Japoniei. Totodată, el a subliniat importanța consolidării cooperării bilaterale și extinderii acesteia în multiple domenii.

Nicolae Ciucă a amintit de Parteneriatul Strategic semnat în martie 2023 de președintele Klaus Iohannis, care a marcat o etapă importantă în relațiile bilaterale dintre cele două țări. „Parteneriatul Strategic – semnat în martie 2023 de președintele Klaus Iohannis cu partea niponă – a ridicat relațiile țărilor noastre la cel mai înalt nivel din istoria acestui dialog bilateral,” a afirmat Ciucă, subliniind rolul pe care l-a avut în reluarea dialogului cu Tokyo pentru negocierea acestui acord diplomatic în timpul mandatului său de prim-ministru.

În cadrul întâlnirii, președintele Senatului a exprimat recunoștința față de „sprijinul nemijlocit” acordat de Japonia în procesul de integrare a României în Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Totodată, Nicolae Ciucă a evidențiat că admiterea României în OCDE va consfinți statutul de țară dezvoltată și va atrage marii investitori internaționali.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.44 mins ago

Cancelarul german Olaf Scholz subliniază necesitatea imigrației pe fondul preocupărilor economice

CHINA51 mins ago

Uniunea Europeană și China trebuie să construiască punți pentru a evita un război comercial, subliniază premierul Spaniei: Noi vom fi constructivi

SUA2 hours ago

Kamala Harris, percepută mult mai favorabil de alegători decât Trump după dezbaterea prezidențială (sondaj)

ROMÂNIA2 hours ago

Bogdan Ivan, ”discuție pragmatică” cu Jill Bruby, responsabilă de securitatea nucleară în cadrul Departamentului Energiei din SUA: România este în avangarda soluțiilor energetice inovative

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Cătălin Predoiu, discuții despre Schengen cu jurnaliști germani și austrieci: Consolidarea protecției frontierei justifică legitimitatea ridicării controalelor la frontiere în acest an

U.E.2 hours ago

Tusk califică drept “inacceptabilă” decizia Germaniei de a înăspri controalele la frontieră: “O suspendare de facto a Acordului Schengen pe scară largă”

SUA2 hours ago

Lupta pentru mintea și inima americanilor. Care au fost temele dominante din dezbaterea Harris-Trump și cât de mult a contat limbajul nonverbal în netezirea drumului spre fotoliul prezidențial

POLITICĂ3 hours ago

Nicolae Ciucă, mesaj la 23 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: Securitatea şi siguranţa statală sunt pilonii centrali ai viziunii mele prezidenţiale pentru România

POLITICĂ3 hours ago

Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinție, intrând oficial în cursa pentru Cotroceni: “Haideți să renaștem împreună!”

ROMÂNIA4 hours ago

23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Premierul Marcel Ciolacu: Rămânem solidari cu poporul american, prieten și partener strategic

NATO22 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

U.E.2 days ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA2 days ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ6 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA6 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.1 week ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

Trending