VIDEO Corespondență din Bruxelles. Donald Tusk, despre viitorul economiei europene într-o competiție globală: Dacă Europa va conduce sau va fi condusă în economia globală, depinde de calitatea liderilor

Corespondență din Bruxelles – Robert Lupițu

La două săptămâni de la atentatele care au readus spaima și teroarea în inima Uniunii Europene, capitala Belgiei și sediul instituțiilor europene – Bruxelles – a fost gazda celei de-a 6-a ediții a Dialogului PPE Saint-Géry, un forum de dezbateri la care lideri europeni, factori de decizie, experți internaționali și specialiști din varii domenii discută despre politicile economice ale UE.

Calea Europeana în DIRECT de la BruxellesViitorul economiei europene într-o competiție globală, dezbătut de EPP – EPP – European People’s Party cu președintele Consiliului European. Donald Tusk – “Dacă vrem să conducem trebuie să facem față populismului, care ne reîntoarce la diviziune și naționalism”—> http://bit.ly/25GMDqn

Posted by Calea Europeana on Monday, April 4, 2016

Desfășurată sub auspiciile Partidului Popular European, conferința pe teme economice ”Uniunea Europeană și viitorul economiei globale; a conduce sau a fi condus” a readus în discuție competitivitatea Uniunii Europene, într-o economie globală deopotrivă mai interdependentă, dar și mai influențată de situația securității internaționale și globale.

La eveniment au participa președintele Consiliului European, Donald Tusk, fost premier polonez din familia PPE, președintele formațiunii pan-europene de centru dreapta, Joseph Daul, dar și secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.

”Avem nevoie de transformare politică nu pentru a invalida principiile democrației liberale, ci pentru a le proteja. Dacă ma întrebați dacă Europa va conduce sau va fi condusă, vă voi spune că depinde de calitatea liderilor noștri și capacitatea lor de a sa adapta. Dacă vrem să conducem trebuie să facem față populismului, care ne reîntoarce la diviziune și naționalism”, a declarat Donald Tusk în cadrul evenimentului.

Privind provocările recente, Tusk a completat: ”Asistăm în dezbaterea prezidențială americană la dorința de a dizolva NATO. În scurgerile de informații Panama Papers am regăsit multe nume importante. Apoi, chiar Margaret Thatcher spunea în anii 1980 că cineva poate veni cu ideea unui Brexit. Acestea sunt vremurile în care trăim”.

Conferința a oferit și prilejul unei dezbateri dedicate rolului Uniunii Europene în economia globală, la care vor lua parte Maria Luis Albuquerque, fost ministru de Finanțe al Portugaliei, Dara Murphy, ministrul Afacerilor Europene din Irlanda și vicepreședinte PPE, Benoît Potier, președinte al Mesei Rotunde a Industrialiștilor Europeni și Martin Wolf, jurnalist Financial Times specializat în economie.

Potrivit organizatorilor, urmând tradiția edițiilor anterioare, invitații și participanții la această conferință vor dezbate pe marginea provocărilor pe care economiile europene le întâmpină în competiție cu celelalte mari economii ale lumii și despre rolul pe care Uniunea Europeană îl va avea în viitor pe piața globală.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.