Connect with us

RENEW EUROPE

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew din PE: Susținerea pentru Comisia von der Leyen nu este un cec în alb. Fiecare comisar are un rol clar în a reda dorința Europei cu ambiție și viziune

Published

on

© Dacian Cioloș/Twitter

Susținerea pentru Comisia von der Leyen nu este un cec în alb, fiecare comisar având un rol clar în a reda dorința Europei cu ambiție și viziune, a declarat Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, din Parlamentul European, înaintea votului pentru învestirea Comisiei Ursula von der Leyen.

,,Comisia trebuie să aibă capacitatea de a motiva cetățenii și statele membre să se încreadă în proiectele europene. Trebuie să recunoaștem, niciodată Europa nu a avut o Comisie cu un asemenea nivel de ambiție pentru mediu și digital, cu o abordare promițătoare. Niciodată nu am avut o Comisie care să aplice în felul acesta egalitatea de gen, care este importantă pentru noi toți. Egalitatea înseamnă și a da posibilitatea tuturor să se exprime. Niciodată nu am avut un asemenea dialog pentru a construi o agendă politică, iar Parlamentul și-a pus amprenta pe acest program”, a subliniat liderul Renew. 

Prin urmare, a precizat Dacian Cioloș, ,,grupul nostru va susține Comisia dumneavoastră, dnă von der Leyen, însă nu va fi un cec în alb. Sper că toți cei care au făcut din mediu, egalitate, statul de drept stindardul lor își vor asuma și responsabilitatea, nu-și vor exprima doar dorințele. Pentru ca aceste programe să fie aplicate, trebuie să construim un parteneriat clar și cinstit aici în Parlament, pentru că fără încredere între noi nu vor exista rezultate și fără perspectiva rezultatelor, Renew nu va fi de acord”, a mai precizat Dacian Cioloș.

,,Vom fi foarte vigilenți cu privire la propunerile care vor fi făcute. Fiecare comisar are un rol clar în a reda dorința Europei cu ambiție și viziune. Din nord până în sud, din est până în vest, toată lumea trebuie să fie încantată de proiectul european și nu o să venim cu declarații mari și cu promisiuni frumoase, ci cu fapte care vor face Europa concretă în cotidianul cetățenilor noștri”, și-a încheiat mesajul liderul grupului Renew. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță, apel către Congresul SUA: Administrația Trump să își reconsidere decizia ”dezavantajoasă” de a suspenda vizele de muncă pentru lucrătorii străini 

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, membru al grupului parlamentar Renew Europe, în calitate de vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite din Parlamentul European, a înaintat către Camera Rerprezentanților din SUA o scrisoare prin care solicită să facă demersuri pe lângă administrația de la Casa Albă, astfel încât să își reconsidere decizia de a suspenda acordarea unor categorii de vize până la finalul anului. 

”Împreună cu Radosław Sikorski, președintele Delegației PE pentru relația cu SUA și cu Miapetra Kumpula-Natri vicepreședinte, am înaintat, ieri, o scrisoare către colegii noștri din Camera Reprezentanților din SUA, Jim Costa și Bill Huizenga, cu privire la decizia recentă a președintelui Donald Trump de a suspenda acordarea unor categorii de vize până la finalul anului”, a transmis Nicolae Ștefănuță pe pagina de Facebook.

Reamintim că pe fondul crizei provocate de epidemia noului coronavirus, președintele american Donald Trump a decis să prelungească ”pauza” de eliberare a ”cărților verzi” (green card) până la sfârșitul anului. Prioritatea președintelui fiind să îi ”readucă pe americani la locurile de muncă”.

Potrivit europarlamentarului român, această decizie este una ”dezavantajoasă” care ar putea avea un ”impact negativ asupra asupra cetățenilor UE în plan academic, profesional și personal, ca și asupra relațiilor transatlantice în ansamblu.”

”Am făcut un apel la colegii noștri americani să facă demersuri pe lângă administrația de la Casa Albă, astfel încât să reconsidere această decizie, pe care o văd ca reciproc dezavantajoasă”, a mai adăugat acesta.

Prin prelungirea acestei ”pauze” de eliberare a ”cărților verzi” sunt afectate mai multe categorii de locuri de muncă, printre care muncitorii sezonieri, dar și profesorii sau studenții care aleg un program ”Work and Travel”: ”Este vorba despre vizele H-1B (persoane calificate în special în industria tehnologiei), H-2B (muncitori sezonieri, excepție cei din domeniul medical, agricultură și industria alimentară), H4 (soții sau soțiile deținătorilor de vize H-2B), L (transferuri ale corporațiilor), J (interni, profesori, studenți, Work and Travel)”, a mai explicat Ștefănuță.

Todoată, deputatul european atrage atenția că accesul lucrătorilor străini nu trebuie să fie afectat în relansarea economiei: ”Relansarea economiei nu înseamnă să blochezi accesul pe piața muncii al lucrătorilor, profesorilor, cercetătorilor străini, care au contribuit enorm la succesul economic american, plasând SUA în topul liderilor globali în tehnologie, de exemplu.”

Citiți și: Președintele Donald Trump prelungește ”pauza” de eliberare a ”cărților verzi”, dorind să îi readucă pe cetățenii americani la locurile de muncă

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru, numit co-raportor al Parlamentului European pentru instrumentul de 560 de miliarde de euro din cadrul planului de relansare a UE: Avem o oportunitate istorică pentru România

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) a fost numit co-raportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare și Reziliență, care se ridică la o anvelopă bugetară de 560 miliarde de euro din Planul de Relansare de 750 de miliarde de euro intitulat #NextGenerationEU pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție statelor membre pentru a face reforme și investiții.

“Am fost numit co-raportor al Parlamentului European pe acest dosar crucial pentru viitorul Europei și al României desigur. În cele două comisii responsabile – economie și afaceri monetare (ECON) și buget (BUDG) vor mai fi doi colegi de la socialiști și populari care vor fi alături de mine co-raportori. În această formulă de trei vom finaliza designul RRF și stabili eligibilitatea cheltuielilor. România va avea 24 miliarde de euro alocare, din care 13 miliarde de euro granturi și 11 miliarde de euro împrumuturi în condiții extrem de favorabile”, a scris Pîslaru, într-o postare pe Facebook, în care a făcut anunțul.

La un an de la preluarea mandatului de membru al Parlamentului European, Pîslaru a spus că această alocare este în plus față de fondurile clasice (+REACT) de aproximativ 42 de miliarde de euro din Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună și în plus față de fondurile alocare pe Fondul de Tranziție Justă de cca. 4,4 de miliarde de euro.

De asemenea, Suma de 24 de miliarde de euro pentru România precizată de eurodeputatul PLUS este completată de restul instrumentelor de finanțare în cadrul Next Generation EU până la 33 de miliarde de euro.

“Avem în față o oportunitate istorică pentru România”, a subliniat el.

Prin noul Mecanism pentru redresare și reziliență, în valoare de 560 de miliarde de euro, se va oferi sprijin financiar pentru investițiile și reformele ce vor viza, în special, tranziția către o societate digitală și verde și reziliența economiilor naționale; aceste investiții și reforme vor fi corelate cu obiectivele incluse în semestrul european. Acest mecanism va fi integrat în semestrul european și va avea o facilitate de finanțare de până la 310 miliarde de euro și va putea să ofere până la 250 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Sprijinul va fi pus la dispoziția tuturor statelor membre, dar va fi concentrat în zonele cele mai afectate și acolo unde nevoile în materie de reziliență sunt cele mai mari.

Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European. În Parlamentul European, Dragoș Pîslaru este membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare, în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și în Delegația pentru relațiile cu Japonia. Totodată, europarlamentarul PLUS este coordonator al grupului Renew Europe în Comisia pentru muncă și afaceri sociale a PE. Este doctor în științe economice, antreprenor, analist și consultant economic cu experiență în domeniul reformelor structurale, dezvoltării locale și creșterii competitivității fiind manager general al companiei de consultanță strategică GEA Strategy & Consulting. Este absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), are un Master în Științe — Relații Internaționale obținut în cadrul London School of Economics and Political Science din Marea Britanie și o diplomă de studii ”Entrepreneurship — Case Study Centered Learning” obținută în cadrul Harvard Business School (iulie 2006).

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș propune “o viziune pentru Europa rurală”: Liderul Renew Europe organizează un webinar la care participă Ursula von der Leyen și Michel Barnier

Published

on

© Dacian Cioloș/ Twitter

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe în Parlamentul European, organizează marți, 7 iulie, începând cu ora 14:30, un nou webinar LIVE pe Facebook despre valorificarea potențialului comunităților rurale din Europa.

La eveniment vor participa, printre alții, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții, și Michel Barnier, șeful Grupului de lucru al Comisiei Europene privind relațiile viitoare cu Regatul Unit și fost comisar european pentru dezvoltare regională, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Zonele rurale se află în centrul celor mai grave probleme cu care ne confruntăm în prezent iar, la rândul lor, fermierii și întreprinderile rurale se confruntă cu o serie de provocări serioase. Mai mult, vedem cum depopularea zonelor rurale se accentuază în Europa, iar locurile de muncă în mediul rural devin din ce în ce mai greu de găsit”, a spus Dacian Cioloș, citat în comunicat.

Fostul comisar european pentru agricultură afirmă că mediul rural are potențialul de a oferi soluții unice, de la creștere durabilă la incluziune socială, de la transformări ecologice și digitale la suveranitatea alimentară.

“De aceea, zonele rurale trebuie să joace un rol mai important în planul de recuperare și reconstrucție a Uniunii Europene după criza COVID-19. Cu o viziune corectă și politici adecvate implementate, comunitățile rurale pot face tranziția către o Europă mai ecologică și mai rezistentă, în beneficiul tuturor cetățenilor săi din mediul urban și rural. Într-un moment în care Uniunea Europeană este pregătită să ia măsuri decisive pentru a-și elabora strategia pentru perioada 2021-2027, acest seminar își propune să creioneze conceptul «o singură Europă», care să diminueze decalajul dintre zonele rurale și cele urbane, Est, Vest  Nord și Sud și să ducă la stabilirea de bune practici pentru zonele rurale de succes, durabile și prospere de pe continentul nostru”, a mai declarat Dacian Cioloș.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending