Connect with us

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, către Ursula von der Leyen: Sper să restabiliți echilibrul dintre Est și Vest în viitoarea Comisie Europeană

Published

on

© Dacian Cioloș/Twitter

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, și-a exprimat marți regretul că pachetul de nume convenit de liderii europeni pentru conducerea instituțiilor UE nu reflectă echilibrul geografic și geopolitic dintre est și vest.

În intervenția sa susținută în plenul PE cu ocazia dezbaterii cu Ursula von der Leyen, candidata Consiliului European la șefia Comisiei Europene, Cioloș a arătat că eurodeputații caută ”o majoritate care să permită Europei să avanseze și să răspundă așteptărilor foarte clar exprimate în timpul alegerilor”.

Parlamentul în fața căruia vă aflați astăzi nu a fost niciodată atât de important și de implicat, conștient de responsabilitate și gata să și-o asume pe deplin. Știți foarte bine, Consiliul care v-a desemnat este un Consiliu divizat. A convenit în cele din urmă asupra unui pachet global de numiri pentru a obține un compromis în urma unor negocieri lungi și dificile. De altfel, regret că echilibrul dintre Estul și Vestul Uniunii Europene nu este reflectat în acest pachet”, a afirmat Cioloș, în contextul în care Ursula von der Leyen este numele din vârf dintr-un pachet din care mai fac parte Charles Michel (Belgia, ALDE) – ales președinte al Consiliului European, Josep Borrell (Spania, S&D) – propus pentru poziția de Înalt Reprezentant și Christine Lagarde (Franța, PPE) – pentru șefia Băncii Centrale Europene. 

Cu toate acestea, Dacian Cioloș a transmis că speră ca acest echilibru să fie ”parțial restabilit o dată cu atribuirea portofoliilor în viitorul Colegiu”. 

“Grupul nostru este pregătit să vă susţină, dacă puteţi promite înnoirea Europei”, a adăugat Cioloş.

De altfel, Renew Europe este primul grup politic din PE care i-a transmis o scrisoare Ursulei von der Leyen, impunând condiții pentru ca membrii grupului liberal-centrist, 108 eurodeputați, să îi acorde votul pentru a deveni prima femeie președintă a Comisiei Europene.

Între condițiile grupului condus de Dacian Cioloș se numără un mecanism european pentru statul de drept, Conferința privind viitorul Europei propusă de Renew Europe, atribuirea unei poziții ”pe picior de egalitate” cu Frans Timmermans (S&D) lui Margrethe Vestager (ALDE/ Renew Europe) și realizarea unui echilibru geografic în distribuția portofoliilor de la nivelul Comisiei Europene

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș: Delegația USR PLUS a devenit una dintre cele mai influente din Parlamentul European. Muncim pentru România și Europa și așa vom face și la guvernare

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European și co-președintele USR PLUS, a criticat vineri discursul politic de pe scena politică autohtonă și a acuzat existența unor “reclame plătite cu dezinformări grosolane despre așa-zise „voturi antiromânești” ale delegației USR PLUS în Parlamentul European”.

“Credeam că anii ‘90 au trecut și că discursul politic a evoluat, mai ales când sursa acestor campanii vine dinspre potențialii noștri viitori parteneri de guvernare, membri ai Partidului Popular European. De exemplu, se ia un amendament marginal al grupului Conservatorilor europeni despre energia nucleară și se spune că am fi votat împotriva lui. Se „uita” însă că am votat împotrivă pentru că am propus un amendament mai bun, care susține producerea de energie curată și, în plus, insistă asupra măsurilor adecvate pentru asigurarea celui mai mare grad de siguranță posibilă atunci când vine vorba de energia nucleară”, a spus Cioloș.

Liderul Renew Europe a subliniat cu fermitate că delegația USR PLUS nu votează în Parlamentul European alături de populiști și eurosceptici.

“Ca să fie clar, de principiu, USR PLUS nu votează alături de conservatorii populiști de la PiS-ul lui Kaczyński și nici alături de FIDESZ-ul lui Viktor Orban, colegii de grup politic ai PNL, PMP si UDMR. Adică nu votăm împreună cu aceia care în aceste zile blochează bugetul european viitor și bugetul de relansare economică din care România poate beneficia de aproape 80 de miliarde de euro. Tot așa cum nu votăm nici alături de comuniștii din PE sau de orice alte formațiuni de extremă și populiste. Așa cum nu am votat nici împotriva ridicării vizelor pentru cetățenii români care vor să călătorească în SUA, și nici împotriva unei rezoluții care cerea mai puțină corupție în Bulgaria, ceea ce colegii de la PNL, PMP și UDMR au făcut”, a detaliat Cioloș, 

În context, el s-a referit la frustrarea multor vechi politicieni.

“Delegația USR PLUS a devenit, în mai puțin de doi ani, una dintre cele mai influente din Parlamentul European. Muncim însă pentru România, pentru Europa, pentru interesele europene ale țării, așa cum o să o facem curând și de la guvernare”, a conchis el.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, omagiu în memoria lui Valéry Giscard d’Estaing: Și-a dedicat întreaga viață slujirii țării sale și a Europei. Inima îi bătea atât pentru Franța, cât și pentru Europa

Published

on

© European Parliament

Prin președintele Valéry Giscard d’Estaing, Europa își pierde unul dintre cei mai eminenți susținători, iar familia centristă și liberală, din care a fost președinte de grup în Parlamentul European, una dintre marile sale figuri, a afirmat joi Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe în legislativul european, urmaș al fostului lider francez care între 1989-1993 a fost membru al PE și președinte al grupului liberal și democrat.

Ne alăturăm durerii celor dragi și oferim condoleanțe poporului francez“, a spus Cioloș, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În continuare, șeful Renew Europe a adresat un omagiu în memoria celui care a fost Valéry Giscard d’Estaing.

El “și-a dedicat întreaga viață slujirii țării sale și a Europei. Inima îi bătea atât pentru Franța, cât și pentru Europa. De-a lungul carierei sale, a demonstrat acest lucru prin fapte. La nivel național, local și european, el nu a încetat niciodată să contribuie cu perseverență și determinare la construirea proiectului european“, a afirmat Cioloș.

Liderul Renew Europe a mai arătat că implicarea lui Giscard d’Estaing a fost decisivă pentru a permite alegerea Parlamentului European prin vot universal.

“Prin Conferința privind viitorul Europei, dorim să continuăm această ancorare a Uniunii noastre în cetățenii noștri. De asemenea, dorim să ne amintim că a jucat un rol esențial în alegerea lui Simone Veil în funcția de președinte al Parlamentului European, în strânsă colaborare cu cancelarul Helmut Schmidt, cu care a jucat un rol de lider în aprofundarea proiectului european”, a mai spus Cioloș.

Eurodeputatul român a mai spus că președintele Valéry Giscard d’Estaing a fost un reformator îndrăzneț, profund atașat de valorile umaniste, oferind ca exemple angajamentul lui față de drepturile femeilor, în special prin legea care a dezincriminat avortul, scăderea dreptului de vot la 18 ani și introducerea divorțului de comun acord.

Acestea “sunt o moștenire pe care o amintim într-un moment în care unii din Europa intenționează să ne conteste edificiul de valori”, a mai declarat Cioloș

“Valéry Giscard d’Estaing părea uneori să se îndoiască de amprenta pe care o va lăsa în istorie, „desenăm semne pe nisip, știind ce face valul de fapt”, obișnuia să spună. Noi știm ce îi datorăm”, a conchis el.

Fostul preşedinte Valéry Giscard d’Estaing, în vârstă de 94 de ani, a decedat miercuri seara “ca urmare a COVID”.

Prin contribuția sa decisivă a fost creat, în 1974, și Consiliul European, instituție care reunește șefii de stat sau de guvern din UE și care a fost oficializată ca atare abia în 2009, prin Tratatul de la Lisabona, apărut pe scheletul reformei gândite prin Tratatul Constituțional din 2005. Primul summit al Consiliului European a avut loc în decembrie 1974, la Paris, la inițiativa lui Valéry Giscard d’Estaing.

Valéry Giscard d’Estaing a instituit în 1975 reuniunea anuală la nivel înalt a ţărilor celor mai industrializate, devenită ulterior G8. În noiembrie 1975, Giscard d’Estaing a reunit la Château de Rambouillet, lângă Paris, şefii de stat şi de guvern din SUA, RFG, Japonia, Marea Britanie şi Franţa şi a invitat Italia să participe la reuniune în calitate de ţară care prezida Comunitatea Economică Europeană. Aşa s-a născut G6, devenită G7 în 1976 la presiunea SUA, care a pledat pentru participarea Canadei.

La opt ani după încheierea președinției sale, Valéry Giscard d’Estaing a fost ales, în 1989, membru al Parlamentului European, unde a fost și președinte al grupului liberal și democrat, până în 1993.

Un european convins, fostul preşedinte francez Valéry Giscard d’Estaing a susţinut proiectul european în timpul mandatului său de şapte ani şi a revenit în prim-plan zece de ani mai târziu, la conducerea Convenţiei Europene însărcinate cu redactarea articolelor proiectului unui Tratat constituţional european. Votul negativ al francezilor acordat acestui proiect la referendumul din mai 2005 a fost o dezamăgire imensă pentru Giscard d’Estaing. A avut o colaborare fructuoasă cu cancelarul german Helmut Schmidt.

În 2003 a fost distins cu Premiul Carol cel Mare al orașului Aachen pentru merite deosebite în promovarea unității europene.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, mesaj de unitate de Ziua Națională a României: Când îți iubești țara, nu stai deoparte atunci când alții îi fac rău. Trebuie să fim cu adevărat împreună

Published

on

Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European, a afirmat marţi, într-un mesaj de Ziua Naţională, că pentru a-i arăta României “că o iubim, trebuie ca de azi înainte să fim cu adevărat împreună, nu doar de ziua ei”.

“Toţi spunem, an de an, pe 1 Decembrie, că ne iubim ţara şi că vrem ca şi în România să triumfe cinstea şi competenţa, că vrem o ţară unde respectul faţă de muncă e sfânt, o ţară unde grija faţă de cei tineri şi faţă de cei bătrâni să existe cu adevărat, o ţară în care provinciile sunt legate între ele şi prin drumuri bune, nu doar prin bune intenţii, că vrem o ţară în care legea e aceeaşi pentru toţi, nu doar pentru privilegiaţi. Ce ne împiedică să ajungem la o asemenea ţară? Ce anume se întâmplă în cursul anului – adică în afara zilei cu discursuri frumoase – de nu reuşim să construim cu adevărat o Românie pe care ne-o dorim? Trebuie să trecem de la discurs la faptă”, a spus Cioloş, co-președinte al Alianței USR PLUS, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că “atunci când îţi iubeşti ţara, în primul rând nu îi faci rău cu bună ştiinţă, nu o scotoceşti prin buzunare atunci când nu e atentă şi nu o păcăleşti că îi vrei binele dar îi furi avuţia când nu e atentă, nu o minţi şi nu o manipulezi cu cinism, nu-i tai pădurile prin care respiră, nu stai deoparte atunci când alţii îi fac rău”.

“Şi nu îţi aduci aminte să îi zici discursuri şi vorbe frumoase doar de ziua ei. La mulţi ani, Românie! Trecem de la vorbe la fapte, altfel nu se poate. Ca să îi arătăm că o iubim, trebuie ca de azi înainte să fim cu adevărat împreună, nu doar de ziua ei. Să îi arătăm că ne pasă şi să o scăpăm de hoţie, de impostori şi de falşi patrioţi. La mulţi ani, Românie!”, a conchis Cioloş.

Ziua Naţională a României și marcarea celor 102 ani de la Marea Unire este sărbătorită marţi în ceremonii restrânse, fără public, din cauza măsurilor restrictive impuse de pandemia de coronavirus, în unele cazuri evenimentele desfăşurându-se exclusiv online. Parada militară tradiţională de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf nu va mai avea loc iar ceremonia va fi restrânsă, fiind invitaţi ambasadori străini, medici şi personal medical. Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale au participat, începând cu ora 11:00, la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf.

Potrivit MApN, pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune.

Evenimentul, care nu va fi deschis publicului, se va desfăşura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ulterior, de la ora 18:00, președintele Klaus Iohannis va găzdui, la Palatul Cotroceni, o ceremonie de decorare a unor personalități civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Ursula von der Leyen și Boris Johnson au decis revenirea la masa tratativelor post-Brexit. Negociatorii UE și Regatului Unit revin duminică la discuții

ROMÂNIA11 hours ago

Klaus Iohannis: Viitorul înseamnă acces universal la actul medical şi un nou concept bazat pe prevenţie, inovare şi sustenabilitate

NATO11 hours ago

Autonomia strategică UE. Mircea Geoană: O semantică insuficient de precisă poate crea confuzii. Nu există securitate europeană credibilă fără o relație transatlantică puternică

NATO12 hours ago

Mircea Geoană: Aliații NATO au aprobat un raport referitor la zona Mării Negre, care este rampa de lansare a Federaţiei Ruse către Orientul Mijlociu și Mediterană

NATO12 hours ago

Mircea Geoană: NATO va declanșa procesul de evaluare privind intenția României de a înființa un centru de reziliență pentru spațiul euro-atlantic

FONDURI EUROPENE14 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Nicușor Dan: O parte din problemele Bucureștiului pot fi soluţionate dacă se folosesc foarte mult banii europeni

Marian-Jean Marinescu15 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a organizat prima vizită virtuală în Parlamentul European pentru un grup de elevi din Oltenia

CONSILIUL UE15 hours ago

Țările UE au adoptat noi reguli anti-fraudă pentru a asigura cooperarea strânsă între OLAF și Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană avertizează Ungaria și Polonia că “UE va merge înainte fără ele”: Nu vom capitula în faţa acestui veto privind pachetul de 1,82 trilioane de euro

POLITICĂ17 hours ago

Standard & Poor’s menține ratingul României la “BBB minus /A-3”. Ministrul finanțelor Florin Cîțu: Am câștigat încrederea investitorilor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, despre cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE: Am pierdut acel Plan Marshall după al Doilea Război Mondial. Nu putem pierde acest Plan Marshall

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță pledează pentru o modificare de tratat pentru a oferi UE mai multe prerogative în domeniul sănătății: Criza COVID-19 a arătat că niciun stat nu poate face față singur unor astfel de provocări

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Ludovic Orban: Peste 5 miliarde de euro finanțare europeană în perioada 2021-2027 pentru infrastructura de apă şi canalizare

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru Programul EU4Health: În PNRR trebuie incluse proiecte de sănătate competitive și care pot fi implementate în patru ani pentru a primi finanțare de la UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Ludovic Orban: Finalizarea gazoductului BRUA, o investiţie extrem de importantă pentru România şi pentru Europa, permiţând diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural ale UE

ROMÂNIA1 week ago

Faza I a gazoductului BRUA, finalizată. Președintele Klaus Iohannis: O etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Ludovic Orban: În următoarea perioadă, România va beneficia de finanțări extrem de importante de la nivel european

EVENIMENTE2 weeks ago

Coaliția “Votez pentru Sănătate” organizează dezbaterea “De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?” (LIVE, 26 noiembrie, ora 11:00)

Dacian Cioloș2 weeks ago

Dacian Cioloș: Europa este ținută ostatică de două țări, iar Bruxelles-ul trebuie să arate că știe să ia decizii ferme pentru a apăra libertatea și democrația

U.E.2 weeks ago

Președinția Germaniei la Consiliul UE patronează proiectul fotografic ”Faces of Europe”, un tablou despre toleranță și conviețuirea în pace

Advertisement
Advertisement

Trending