Connect with us

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș, scrisoare către Ursula von der Leyen. Ce condiții îi impune a treia forță politică din Parlamentul European pentru a o vota președinte al Comisiei Europene

Published

on

© Dacian Cioloș/Twitter

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, i-a transmis joi o scrisoare Ursulei von der Leyen, la o zi după ce eurodeputații celui de-al treilea grup politic din legislativ au discutat cu candidata la șefia Comisiei Europene, în care i-a prezentat condițiile prin care aceasta poate beneficia de voturile celor 108 eurodeputați ai Renew Europe pentru alegerea în funcția de președinte al Comisiei Europene.

În scrisoarea de două pagini, Cioloș îi transmite lui von der Leyen că statul de drept, Conferința privind viitorul Europei propusă de Renew Europe, atribuirea unei poziții ”pe picior de egalitate” cu Frans Timmermans lui Margrethe Vestager și realizarea unui echilibru geografic în distribuția portofoliilor de la nivelul Comisiei Europene sunt condițiile pe care Renew Europe i le impune pentru a-i acorda votul prin care aceasta are șansa de a deveni prima femeie președinte din istoria Comisiei Europene.

”Statul de drept este piatra de temelie a stabilității și prosperității Uniunii Europene. De aceea, insistăm asupra angajamentului foarte clar și precis de a crea un mecanism european pentru statul de drept. (…) În al doilea rând, dincolo de susținerea generală pentru Conferința privind viitorul Europei, dorim să știm cum vedeți această conferință funcționând și către ce rezultat să ne îndrepte”, se arată în scrisoarea semnată de liderul Renew Europe.

Un punct sensibil al scrisorii îi privește pe cei doi viitori prim-vicepreședinți ai Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen.

Ne așteptăm să nu existe nicio diferență de statut între Frans Timmermans și Margrethe Vestager. Pentru a fi clar, Margrethe Vestager trebuie să se regăsească la același nivel cu Frans Timmermans, cu o puternică responsabilitate politică, cu putere de decizie și cu un portofoliu solid. Aceasta este parte a angajamentului Consiliului European și orice retractare a acestuia ar fi inacceptabilă pentru grupul nostru”, scrie Cioloș.

De altfel, acest subiect a fost tratat și în timpul discuțiilor dintre Ursula von der Leyen și grupul Renew Europe, candidata la șefia Comisiei Europene dând asigurări că va proceda așa cum a promis liderilor europeni. La 2 iulie, după un summit maraton care a început la 30 iunie, președintele Consiliului European Donald Tusk a anunțat că șefii de stat sau de guvern au luat ”notă de dorința Ursulei von der Leyen de a-i numi vicepreședinți cu cel mai înalt nivel de decizie pe Frans Timmermans și pe Margrethe Vestager”.

Propunerea transmisă atunci de von der Leyen, care a apărut drept candidat PPE la șefia Comisiei Europene după ce liderii europeni l-au respins pe candidatul inițial al PPE Manfred Weber și pe candidatul PES Frans Timmermans, are rolul de a echilibra pozițiile politice în viitoarea Comisie Europeană, dar și de a facilita crearea unei majorități în Parlamentul European, acolo unde PPE, S&D și Renew Europe au nevoie de voturile fiecăruia din cele trei grupuri menționate pentru a întruni o majoritate pro-europeană.

În scrisoarea lui Cioloș este precizat și aspectul unui echilibru geografic în distribuția portofoliilor din viitoarea Comisie Europeană, în condițiile în care nicio poziție de top din cele anunțate de lideri nu sunt deținute de oameni politici din Est.

”Pentru a avea o Comisie eficientă este esențial să avem comisari politici solizi, cu experiență și competenți și cu o atribuire a portofoliilor-cheie echilibrată geografic”, mai spune Cioloș, primul om politic din Europa Centrală și de Est devenit lider al unui grup politic din Parlamentul European.

Mai mult, scrisoarea lui Cioloș apare și în urma discuțiilor politice pe care Ursula von der Leyen le-a avut miercuri la Bruxelles cu celelalte grupuri politice din care a reieșit sprijinul fără echivoc al grupului PPE, precum și decizia grupurilor Verzilor și GUE/NGL de nu o vota pe von der Leyen la plenara de săptămâna viitoare. La acestea este adăugată și poziția grupului S&D, care a hotărât să amâne o decizie pentru începutul săptămânii viitoare în privința modului cum vor vota eurodeputații celui de-al doilea grup politic din PE.

Pentru a deveni președinte al Comisiei Europene, actualul ministru german al Apărării are nevoie de minim de 376 de voturi din totalul celor 751 de eurodeputați. Cu toate acestea, o majoritate ar putea fi asigurată și prin 374 de voturi, în condițiile în care pe pagina Parlamentului European figurează înregistrați 746 de eurodeputați ca urmare a deciziei justiției spaniole de a nu acorda mandatele unor candidați aleși în regiunea Catalonia. Împreună, PPE, S&D și Renew Europe pot genera o majoritate de 445 de eurodeputați, însă actualmente este incertă o astfel de majoritate.

O dezbatere între Ursula von der Leyen și plenul Parlamentului European este programată marți, 16 iulie, la Strasbourg, urmată de un vot al eurodeputaților în cursul aceleiași zile.

Ursula von der Leyen este numele de vârf din pachetul agreat de Consiliul European după un summit cu negocieri maraton și încheiat cu respingerea candidaților instituiți prin intermediul principiului Spitzenkandidat, lui Manfred Weber fiindu-i reproșată lipsa de experiență executivă la nivel înalt, iar Frans Timmermans întâmpinând opoziția țărilor grupului de la Vișegrad, a Italiei, dar și a liderilor PPE care nu au fost de acord ca popularii europeni să cedeze șefia Comisiei Europene.

Din acest pachet mai fac parte Charles Michel – ales președinte al Consiliului European, Josep Borrell – propus pentru poziția de Înalt Reprezentant și Christine Lagarde – pentru șefia Băncii Centrale Europene.

În cazul în care va fi aleasă de Parlamentul European în fruntea Comisiei Europene, von der Leyen va fi deopotrivă prima femeie ce ocupă această funcție, dar și primul german, după 52 ani, care va conduce executivul european.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dacian Cioloș

COVID-19: Dacian Cioloș propune preluarea modelului ”Kurzarbeit” din Germania la nivel european pentru a se ”trece cu bine” de criza economică

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Dacian Cioloș, liderul Grupului Renew Europe din Parlamentul European, a avut o videoconferință cu reprezentanții mediului de afaceri din România și a anunțat că va purta o discuție cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care va aborda un set de măsuri economice.

Fostul premier al României a propus preluarea modelului Kurzarbeit din Germania (în care o companie își poate diminua programul de lucru și își poate plăti mai puțin angajații, iar statul plătește diferența) la nivelul tuturor statelor membre.

De asemenea, în cadrul discuțiilor de luni cu șefa Executivului European, Dacian Cioloș va aborda mai multe măsuri care pot fi implentate în contextul pandemiei care afectează piața unică europeană, dar și fiecare stat în parte.

Europarlamentarul propune o coordonare la nivel european pentru creșterea masivă a producției de materiale și echipamente medicale și stabilirea unor metode de achiziții, stocare și aprovizionare centralizată a acestora.

Potrivit eurodeputatului, transportul de mărfuri nu trebuie să fie afectat: ”Crearea rapidă a unor culoare aeriene și terestre care trebuie să rămână deschise pentru transportul de mărfuri și pentru cetățenii care vor să revină acasă”, mai propune Dacian Cioloș.

Fondurile europene trebuie să fie flexibile în următoarea perioadă, subliniază Dacian Cioloș în postarea publicată pe Facebook.

Flexibilizarea la nivel UE a modului de utilizare a fondurilor europene, pentru a ne adapta la aceste situații și nevoi fără precedent

”Derogări în aplicarea legislației europene, acolo unde nu este compatibilă cu nevoia de acțiune rapidă și noua realitate economică din statele membre”, a fost tot una dintre soluțiile propuse de Dacian Cioloș.

Parlamentul European se va reuni joi, 26 martie, în sesiune plenară extraordinară pentru a vota cele trei propuneri ale Comisiei Europene, propuneri care să abordeze efectele pandemiei COVID19 în statele membre ale UE.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Liderul Renew, Dacian Cioloș: Este nevoie de un mecanism pentru statul de drept în cadrul bugetului UE care să nu penalizeze cetățenii, ci guvernele

Published

on

© Dacian Cioloș/Facebook

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a declarat că este nevoie de un mecanism pentru statul de drept în cadrul bugetului UE care să nu penalizeze cetățenii, ci guvernele și să prevină, totodată, derapajele iliberale din Europa, potrivit unui mesaj pe Facebook.

Dacian Cioloș a făcut aceste declarații, joi, cu prilejul întâlnirii de lucru cu șefii de stat și de guverne și cu comisarii europeni din grupul Renew Europe, familia politică europeană din care face parte și Alianța USR PLUS, înaintea Consiliului European dedicat bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

„Avem cu toții aceeași ambiție: aceea de a lansa un proces de reînnoire la nivel european. Reînnoirea Europei – am spus foarte clar că această ambiție trebuie să fie reflectată de viitorul buget UE. Doar cu un buget european solid vom putea face investiții pentru a moderniza industria si agricultura, vom putea lupta împotriva schimbărilor climatice, vom crea locuri de muncă pentru tineri, vom face din transformarea digitală a Europei o oportunitate. Un buget european veritabil are nevoie de mai multe resurse proprii”, transmite liderul Renew.

Totodată, a precizat Dacian Cioloș, bugetul european trebuie să reflecte valorile europene. De aceea, acesta a subliniat că „respectarea statului de drept nu poate fi o condiție facultativă – avem nevoie de un mecanism credibil și funcțional în cadrul bugetului UE, care să nu penalizeze cetățenii, ci guvernele, și să prevină derapajele iliberale din Europa”.

În ceea ce privește bugetul UE pentru următorii șapte ani, liderul Renew precizează că vor urma negocieri dure în Consiliul European și, ulterior, Parlamentul European.

„Grupul politic pe care îl conduc, Renew Europe, își va asuma pe deplin această responsabilitate în Parlamentul European. Nu peste mult timp ne vom întoarce către fermieri, către tineri, către cei care fac cercetare și inovare, către cei care muncesc pentru un trai mai bun și le vom explica ce am făcut pentru fiecare dintre ei. Trebuie să încetăm să mai vedem bugetul european ca pe o cheltuială. Este o investiție în viitorul Uniunii Europene și al cetățenilor ei”, a punctat Dacian Cioloș.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Liderul Renew, Dacian Cioloș: Președintele Klaus Iohannis nu trebuie să accepte un buget european care nu garantează finanțarea consistentă a politicilor tradiționale esențiale pentru dezvoltarea României

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Președintele Klaus Iohannis și guvernul interimar nu trebuie să accepte un buget european care nu garantează finanțarea consistentă a politicilor tradiționale esențiale pentru dezvoltarea României, a transmis liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, într-un mesaj pe Facebook, înaintea summitului special al Consiliului European privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

 

Dacian Cioloș transmite că are în aceste zile discuții și negocieri despre noul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu liderii grupurilor politice din Parlamentul European, cu mai mulți comisari europeni și șefi de stat și de guvern din familia Renew Europe.

„Sunt discuții importante, pentru că propunerile de buget făcute de Consiliul European și de Comisie sunt mai mici decât ceea ce am agreat în Parlamentul European. Avem ambiții mari cu privire la Pactul Verde și tranziția către o Europă digitală – iar eu susțin alocări de fonduri suficiente pentru cele două teme – dar nu putem să uităm că există țări ca România, care încă au nevoie de bugete consistente pentru infrastructură și agricultură”, scrie liderul Renew. 

În aceste condiții, Dacian Cioloș susține că „fără un buget care să acopere toate aceste nevoi pentru următorii ani, Parlamentul nu va accepta propunerea Consiliului European pentru MFF 2021-2027”. 

Acesta consideră că solidaritatea UE trebuie să se reflecte în banii alocați pentru politica de coeziune și în investițiile din zona rurală, dar și în creșterea plăților directe pentru fermierii din Vest și Est.

Prin urmare, Dacian Cioloș va fi gazda unei întâlniri cu șefii de stat și de guverne și comisarii europeni care fac parte din grupul Renew Europe, familie politică din care face parte Alianța USR PLUS, înaintea summitului Consiliului European.

„Voi explica de ce este nevoie de un buget mai mare când avem ambiții mari, dar și de ce trebuie continuată politica de solidaritate și sprijin pentru statele din estul Uniunii. Este un moment critic și cred că toți politicienii români, indiferent de grupul politic din care fac parte, trebuie să spună răspicat punctul de vedere al României în aceste negocieri”, a precizat Cioloș.

De asemenea, liderul Renew subliniază că „este nevoie ca atât președintele Klaus Iohannis, cât și Guvernul interimar al României să nu accepte un buget european decât dacă va garanta un nivel consistent de finanțare atât pentru politicile tradiționale care asigură continuarea dezvoltării economiei, infrastructurii și sprijină mediul rural, cât și pentru noile priorități de mediu și digitalizare care reprezintă o oportunitate pentru UE și România”. 

 

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending