Connect with us

U.E.

Emmanuel Macron lanseză un avertisment statelor care se abat de la principiile UE: Europa nu este un supermarket. Avem o obligaţie colectivă de coerenţă şi solidaritate

Published

on

Președintele francez, Emmanuel Macron, a lansat vineri un nou avertisment la adresa statelor care nu respectă principille Uniunii Europene, vizând în mod special Ungaria și Polonia.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Mesajul său a fost transmis în timpul vizitei sale la Bratislava și Praga, cu ocazia participării, alături de cancelarul german Angela Merkel, la celebrarea a o sută de ani de la fondarea Cehoslovaciei, informează France Presse, citat de Agerpres.

Într-un interviu acordat pentru patru publicații , cehă, poloneză, slovacă și ungar, Macron a reiterat, la fel ca anul trecut, că ”Europa nu este un supermarket” și și-a exprimat îngrijorarea față de abordările împotriva migranților și față de abaterile de la principiile statului de drept din Polonia și Ungaria.

Poziția președintelui francez, Emmanuel Macron, vine cu doar șapte luni înainte de alegerile europarlamentare, în cadrul cărora liderul de la Palatul Elysee se așteaptă la un duel între ”progresiști” și ”naționaliști”, ai căror reprezentați pot fi identificați în persoana premierului ungar, Viktor Orban, sau vicepremierului italian, Matteo Salvini.

Avem o obligaţie colectivă de coerenţă şi solidaritate. Nu putem beneficia de bugetul european fără a admite solidaritatea în domeniul migraţiei, de exemplu”, a spus Emmanuel Macron. ”Nu putem încerca să ne reducem contribuţia la bugetul european fără a înţelege ceea ce aduce piaţa unică, printre altele. Dacă vrem să ucidem Europa, vom continua aşa. Europa nu este o stradă cu sens unic: este un angajament reciproc”, a subliniat el.

Într-un avertisment privind reformele judiciare în Polonia, Macron şi-a exprimat speranţa că ”guvernul polonez va face gesturile necesare pentru a răspunde la îngrijorările Comisiei şi partenerilor săi”.

Întrebat despre liderul ungar Viktor Orban, pe care îl consideră principalul său oponent în alegerile europene, preşedintele francez a apreciat că ”situaţia statului de drept în Ungaria cunoaşte evoluţii îngrijorătoare”, cu ameninţări la adresa echilibrului puterilor în stat şi activităţii ONG-urilor.

”Am o relaţie bună cu Viktor Orban, pe care îl respect personal şi în calitate de prim-ministru ales de poporul ungar. (…) Dar o Europă care ignoră diversitatea ideilor şi a convingerilor, independenţa justiţiei sau a presei, primirea refugiaţilor care au fugit de persecuţia politică este o trădare a ceea ce suntem noi”, a adăugat preşedintele france

Afirmațiile președintelui francez reprezintă o nouă salvă de tun îndreptată împotriva statelor care nu respectă principiile democratice. 

În luna septembrie, după reuniunea informală găzduită de Austria, liderul de la Elysee a spus că Uniunea nu e un meniu a la carte, iar cine nu acceptă regulile trebuie să iasă din Schengen şi să nu se mai atingă de fondurile europene.

”Cei care creează criza sunt tocmai cei care vă explică pe urmă că Europa nu se poate pune de acord. (…) Ţările care nu vor avantajele aduse de Europa să nu se mai atingă de fondurile structurale. Trebuie ca primăvara viitoare să avem cu adevărat această discuţie. Europa nu e un meniu a la carte, e un proiect politic”, a spus Macron.

Deși nu a făcut nicio nominalizare, Emmanuel Macron pare să se fi referit la liderii est-europeni care nu vor să accepte refugiaţi şi nici să respecte regulile şi valorile europene, în condițiile în care Polonia și Ungaria sunt primele și singurele țări membre ale Uniunii Europene cărora le-a fost activat articolul 7 din Tratatul UE privind riscul unei încălcări grave a valorilor fundamentale ale Uniunii.

Criticile lui Macron, care este angajat într-o dispută politică cu premierul maghiar Viktor Orban, dar și cu vicepremierul italian Matteo Salvini, apar și în condițiile în care Comisia Europeană și-a asumat introducerea de noi criterii precum statul de drept și indicatorii economici în viitorul Cadru Financiar Multianual.

Pe de altă parte, președintele francez insistă pentru dezbaterea și tranșarea acestor aspecte în contextul alegerilor europene de anul viitor, în timp ce preferințele sale pentru construirea unei forțe politice pan-europene nu sunt complet conturate.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire: Statul se va asigura că Renault nu va lua decizii care să afecteze locurile de muncă din Franța

Published

on

© Bruno Le Maire/ Twitter

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a avertizat marți producătorul de automobile Renault împotriva  închiderii unor uzine din Franța și a reducerii locurilor de muncă din această țară, după ce producătorul auto a anunțat reduceri de costuri săptămâna trecută, informează Agerpres.

Renault a raportat săptămâna trecută prima sa pierdere anuală într-un deceniu care a declanșat un angajament de reducere a costurilor cu 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) în următorii trei ani, în cadrul unui plan care ar putea afecta și fabricile din Franța,  potrivit directorului general interimar al companiei Clotilde Delbos, care a anunțat că nu există „tabuuri” cu privire la posibila închidere a fabricilor în Franța.

Zguduit de scandalul în care este implicat fostul CEO al partenerului strategic Nissan, Carlos Ghosn, și slăbit de schimbările în curs în industria auto, grupul francez a înregistrat o pierdere netă de 141 milioane de euro în 2019, o premieră din 2009 încoace. Nici pentru 2020, Renault nu este mai optimistă și preconizează noi scăderi. Prognozele au fost parțial confirmate de cifrele pentru ianuarie: grupul (care include Alpine, Dacia, Lada) a înregistrat livrări în scădere cu 16,3%.

În plus, Delbos a recunoscut că Renault şi aliatul său japonez Nissan dispun de capacităţi de producţie excedentare şi a promis că în luna mai a acestui an va fi făcut un anunţ în acest sens. Renault şi Nissan încearcă să îşi îmbunătăţească performanţele prin punerea în comun a tehnologiilor şi uzinelor lor.

Cu toate acestea, Le Maire a avertizat că „statul își va juca rolul de acționar al Renault pentru a se asigura că alegerile care vor fi făcute nu vor afecta negativ locurile de muncă și fabricile din Franța”, le-a spus Le Maire jurnaliștilor aflați la Bruxelles.

Guvernul francez este principalul acționar al Renault, cu o participație de 15%  și două poziții în consiliul director.

Ministrul a mai spus, de asemenea, că guvernul va discuta cu producătorul auto și va rămâne „foarte vigilent” cu privire la strategia sa de reducere a costurilor.

Le Maire a discutat duminică despre planul industrial al Renault într-un apel telefonic cu președintele companiei Jean-Dominique Senard și a punctat că dialogul va continua. Deși a recunoscut nevoia Renault de a se adapta pentru a face față noilor provocări de pe piață, ministrul de finanțe a subliniat că că schimbările ar trebui să țină seama de interesele pe termen lung ale companiei în Franța.

 

Continue Reading

U.E.

Noul președinte croat Zoran Milanovic promite să lupte împotriva corupției: Sistemul judiciar şi mass-media trebuie să lucreze la dezvoltarea mecanismelor împotriva corupţiei din interiorul propriilor rânduri

Published

on

© Zoran Milanovic/ Facebook

Noul președinte croat, Zoran Milanovic, a depus marți jurământul și a promis să lupte împotriva corupției, anunță DPA, citat de Agerpres.

În primul său discurs în calitate de șef al statutul care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Milanovic a cerut tuturor partidelor croate să lucreze împreună împotriva corupției ce afectează toate sferele vieții, inclusiv împotriva eforturilor de a ascunde problema schimbărilor climatice.

Cred că există o singură cale adecvată – sprijinul complet şi activ pentru comunitatea ştiinţifică şi pentru sistemul judiciar independent şi mass-media”, a declarat Zoran Milanovic după preluarea oficială a funcţiei.

”Dar oamenii de ştiinţă, sistemul judiciar şi mass-media trebuie să lucreze continuu la dezvoltarea mecanismelor împotriva necinstei şi corupţiei din interiorul propriilor rânduri”, a completat acesta.

Zoran Milanovic, în vârstă de 53 de ani, fost premier social-democrat al Croației până în ianuarie 2016 care a lucrat în Ministerul de Externe croat înainte de a intra în politică, a înfrânt-o pe Kolinda Grabar-Kitarovic, candidata Uniunii Democrate Croate (HDZ), reușind să obțină 53.25%.

Funcţia de preşedinte este în mare parte ceremonială în Croaţia, dar şeful statului are un cuvânt de spus în apărare şi diplomaţie.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, informează europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

”Am fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, poate cea mai importantă comisie a acestui mandat, având în vedere competențele exclusive pe majoritatea propunerilor legislative din cadrul Pactului Ecologic European care va stabili un nivel ridicat de protecție a mediului, tranziția către o economie curată și o bună calitate a vieții pentru cetățeni”, a scris Motreanu.

 

În perioada 2017-2019, Comisia ENVI a fost condusă de fostul europarlamentar și actual comisar european Adina Vălean, aceasta fiind primul român președinte de comisie europarlamentară. 

Anterior numirii lui Motreanu, una din funcțiile de vicepreședinte al Comisiei ENVI a fost deținută de eurodeputatul Cristian Bușoi, însă acesta a fost ales președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia.

Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016.

Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE.

În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.

La alegerile prezidențiale din 2019 a fost șeful de campanie al PNL pentru susținerea candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru un nou mandat.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending