Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Fum alb la Bruxelles. Liderii europeni au decis: La timona instituțiilor UE vor fi Ursula von der Leyen (Comisia Europeană), Antonio Costa (Consiliul European) și Kaja Kallas (Înalt Reprezentant)

Published

on

Corespondență din Bruxelles

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord, adoptat cu majoritate, privind următoarea garnitură de lideri ai instituțiilor Uniunii Europene, nominalizând-o pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de președintă a Comisiei Europene, alegându-l pe fostul premier social-democrat portughez Antonio Costa în funcția de președinte al Consiliului European și numind-o pe Kaja Kallas, premierul Estoniei, în funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

“Consiliul European o propune pe Ursula von der Leyen drept candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Consiliul European îl alege pe Antonio Costa în calitate de nou președinte al Consiliului European. Consiliul European o alege pe Kaja Kallas drept candidată pentru funcția de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate”, a scris, într-o serie de mesaje pe X, președintele în funcție al Consiliului European, Charles Michel.

Potrivit concluziilor adoptate, Consiliul European l-a ales pe António Costa în calitate de președinte al Consiliului European pentru perioada 1 decembrie 2024 – 31 mai 2027. De asemenea, Consiliul European a adoptat decizia de a o propune pe Ursula von der Leyen Parlamentului European în calitate de candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene.

Totodată, Consiliul European consideră că Kaja Kallas este candidatul adecvat pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, sub rezerva acordului președintelui ales al Comisiei.

 

 

Prin acest acord, liderii au pecetluit pachetul de numiri în funcțiile cheie convenit de negociatorii celor trei mari familii politice pro-europene – PPE, Socialiști și Liberali – cei trei lideri numiți reprezentând fiecare forță politică pro-europeană, cu Ursula von der Leyen de la PPE, Antonio Costa de la social-democrații europeni și Kaja Kallas de la Liberali/ Renew Europe.

În procesul de numiri ale liderilor instituțiilor UE, rolul Consiliului European, în conformitate cu Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), este de a alege președintele Consiliului European, de a nominaliza președintele Comisiei Europene și de a numi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate. 

Tratatul UE prevede că deciziile la nivelul Consiliului European privind numirile liderilor reclamă un vot cu majoritate calificată, ceea ce înseamnă o majoritate de minim 55% din statele membre care reprezintă 65% din populația UE, sau un vot cu majoritate calificată consolidată, ceea ce semnifică o majoritate de minim 72% din statele membre ale UE (20 din 27) care întrunesc 65% din populația Uniunii.

Dintre cei 27 de lideri europeni, premierul italian Giorgia Meloni s-a abținut la vot în ceea ce o privește pe Ursula von der Leyen și a respins candidaturile lui Antonio Costa și Kaja Kallas, iar premierul maghiar Viktor Orban a votat împotriva Ursulei von der Leyen, a optat pentru candidatura lui Antonio Costa și s-a abținut în cazul Kajei Kallas.

Pe lângă cei trei lideri – Ursula von der Leyen (Germania), Antonio Costa (Portugalia) și Kaja Kallas (Estonia) – este de așteptat ca Roberta Metsola (Malta, PPE) să fie reconfirmată în funcția de președintă a Parlamentului European pentru încă doi ani și jumătate la momentul constituirii noului Parlament European, la sesiunea plenară inaugurală din perioada 16-19 iulie.

În vreme ce Ursula von der Leyen este nominalizată pentru un al doilea mandat, Antonio Costa îl va înlocui pe belgianul Charles Michel la prezidiul Consiliului European, fiind pentru prima dată în istoria acestei funcții, creată în 2009, când social-democrații europeni vor prelua această poziție. Predecesorii lui Michel (Renew Europe) au provenit din rândurile PPE, și anume fostul premier belgian Herman Van Rompuy și fostul și actualul prim-ministru polonez Donald Tusk. Costa devine astfel primul politician portughez care vine la conducerea unei instituții UE după un deceniu de la încheierea mandatelor de președinte al Comisiei Europene ale lui Jose Manuel Barroso. Mandatul său este de doi ani și jumătate și va depinde de liderii europeni dacă va fi reînnoit la jumătatea anului 2027.

Și în cazul poziției de șef al diplomației europene este înregistrată o premieră, fiind pentru prima dată când Renew Europe și Europa de Est, prin Kaja Kallas, preia funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, care este deopotrivă și vicepreședinte al Comisiei Europene. În egală măsură, prin decizia de a-i încredința Kajei Kallas funcția de șefă a diplomației europene, UE pune capăt unui monopol de 25 de ani în care acțiunea externă a UE a fost dominată de un șablon social-democrat, funcția de Înalt Reprezentant fiind deținută, încă din 1999 de la crearea sa, numai de reprezentanți ai Socialiștilor Europeni. Totodată, Kallas este fiica fostului prim-ministru estonian Siim Kallas, care a fost și comisar european în perioada 2004 – 2014. Numirea lui Kallas în această funcție are și o miză simbolică, Estonia fiind în grupul celor zece țări care au aderat la UE în 2004, anul “Big bang-ului”, așa cum este supranumit cel mai mare val de extindere din istoria Uniunii din urmă cu două decenii.

Dacă Antonio Costa și Kaja Kallas au numirile securizate, Ursula von der Leyen se îndreaptă cu această nominalizare spre plenul Parlamentului European, unde are nevoie de o majoritate de cel puțin 361 de voturi pentru a fi aleasă, din nou, președintă a Comisiei Europene. Majoritatea firavă cu care a fost aleasă în 2019, cu doar nouă voturi peste limita minimă a majorității, și faptul că marile familii politice pro-europene (PPE, S&D și Renew) au o majoritate de doar 399 de mandate, sunt elemente care preconizează negocieri complicate cu grupurile politice din Parlamentul European în pregătirea votului, estimat să aibă loc în plenul PE de la Strasbourg, la data de 18 iulie 2024.

Noul Parlament European se va reuni de la 16 iulie 2024, în timp ce mandatul actualei Comisii Europene se încheie la 30 noiembrie 2024, împreună cu finalizarea mandatelor președintelui Consiliului European și Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, care deține și poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Și la summitul informal din 17 iunie, pachetul “Ursula von der Leyen – Antonio Costa – Kaja Kallas” a fost cel avansat de negociatori, însă liderii europeni au eșuat în a ajunge la un acord, chiar și de principiu, după ce negociatorii PPE, S&D și Renew Europe au încercat să o izoleze pe premierul italian Giorgia Meloni, a cărei grupare politică din Parlamentul European, ECR, a devenit a treia forță politică, însă Socialiștii și Liberalii resping orice majoritate cu forțe suveraniste sau de extremă-dreapta.

La acel moment, existau și rezerve exprimate de unii lideri europeni faţă de António Costa, care este investigat în Portugalia într-un dosar care a condus la demisia sa din funcţia de premier, şi faţă de Kaja Kallas, datorită atitudinii sale radicale anti-Rusia și a faptului că deși are experiență politică în privința vecinătății estice, îi lipsește abordarea globală în relațiile cu America Latină, Africa sau Asia.

Un summit crucial care va stabili calea de urmat pentru Uniunea Europeană până la finalul acestui deceniu are loc joi și vineri, 27-28 iunie, la Bruxelles. Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au întrunit în cadrul Consiliului European de vară, punctele cardinale ale reuniunii fiind aprobarea pachetului de lideri care vor conduce Comisia Europeană și Consiliul European în următorii cinci ani, numirea viitorului Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, adoptarea Agendei Strategice 2024-2029, bazată pe trei piloni: o Europă liberă și democratică, o Europă puternică și sigură, o Europă prosperă și competitivă, și convenirea unei foi de parcurs privind reforma internă a Uniunii Europene în perspectiva procesului de extindere a UE.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Comisarii Adina Vălean și Virginijus Sinkevičius i-au adus la cunoștință președintei Ursula von der Leyen decizia de a demisiona din executivul european pentru a ocupa locurile în Parlamentul European.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, efectul demisiilor comisarului Adina Vălean și comisarului Virginijus Sinkevičius va fi cu data de 15, respectiv 16 iulie.

Pentru a asigura continuitatea activității Comisiei, președinta a decis să îi atribuie temporar vicepreședintelui executiv  Maroš Šefčovič responsabilitățile pentru mediu, ocean și pescuit, pe lângă obligațiile legate de Pactul verde european și de relațiile interinstituționale și prospectivă.

Din același motiv, președinta a decis, de asemenea, să atribuie temporar responsabilitățile pentru transport comisarului Wopke Hoekstra, în plus față de portofoliul său actual axat pe acțiuni climatice.

Președinta a informat, de asemenea, Parlamentul European și Consiliul cu privire la aceste modificări temporare.

Săptămâna trecută, Adina Vălean și-a prezentat la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din România bilanțul celor cinci ani de mandat în funcția de comisar european pentru Transporturi, asumat în 2019, înainte de a-și prelua prerogativele de eurodeputat, funcție pe care a mai deținut-o în trecut.

Citiți și: Adina Vălean prezintă bilanțul mandatului de comisar european pentru Transporturi: România a primit 12 miliarde de euro pentru acest sector, un coridor nou de transport. Portul Constanța, poartă de intrare în UE pentru mărfurile din Asia

Aceasta a fost membră a Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderare României la Uniunea Europeană, a fost vicepreședinte al acestei instituții între 2014 și 2017 și a făcut parte din comisii importante precum cea pentru industrie, cercetare și energie, sau cea pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, pe aceasta din urmă prezidând-o în perioada 2017-2019.

Parlamentul European recent ales se reunește săptămâna aceasta într-o sesiune plenară de constituire în care își va alege președintele pentru următorii doi ani și jumătate, va decide cine sunt cei 14 vicepreședinți și cei cinci chestori și va hotărî dacă aprobă sau nu un nou mandat al Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană informează platforma X cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia încalcă Actul legislativ privind serviciile digitale

Published

on

© European Commission/ Facebook

Comisia Europeană a informat platforma X, fostă Twitter, cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia încalcă Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) în domenii legate de elementele de design manipulator, de transparența publicității și de accesul la date pentru cercetători, informează comunicatul oficial.

Transparența și responsabilitatea în ceea ce privește moderarea conținutului și publicitatea se află în centrul Actului legislativ privind serviciile digitale. Pe baza unei investigații aprofundate care a inclus, printre altele, analiza documentelor interne ale întreprinderii, interviuri cu experți, precum și cooperarea cu coordonatorii naționali ai serviciilor digitale, Comisia a emis constatări preliminare de neconformitate cu privire la trei plângeri:

În primul rând, X își proiectează și operează interfața pentru „conturile verificate” cu „marca de verificare albastră” într-un mod care nu corespunde practicii din industrie și induce în eroare utilizatorii. Întrucât oricine se poate abona pentru a obține un astfel de statut „verificat”, acesta afectează negativ capacitatea utilizatorilor de a lua decizii libere și în cunoștință de cauză cu privire la autenticitatea conturilor și a conținutului cu care interacționează. Există dovezi ale unor actori motivați răuvoitori care abuzează de „contul verificat” pentru a induce în eroare utilizatorii.

În al doilea rând, X nu respectă transparența necesară în materie de publicitate, deoarece nu oferă un registru de publicitate cu funcție de căutare și fiabil, ci, în schimb, instituie caracteristici de proiectare și bariere de acces care fac ca registrul să fie inadecvat scopului său de transparență față de utilizatori. În special, proiectarea nu permite supravegherea și cercetarea necesare cu privire la riscurile emergente generate de distribuirea de publicitate online.

În al treilea rând, X nu oferă acces la datele sale publice cercetătorilor în conformitate cu condițiile prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale. În special, X interzice cercetătorilor eligibili să acceseze în mod independent datele sale publice, de exemplu prin casare, astfel cum se menționează în condițiile sale de serviciu. În plus, procesul lui X de a acorda cercetătorilor eligibili acces la interfața sa de programare a aplicațiilor (API) pare să descurajeze cercetătorii să își desfășoare proiectele de cercetare sau să nu le lase nicio altă opțiune decât să plătească taxe disproporționat de mari.

„Astăzi publicăm pentru prima dată constatări preliminare în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale. În opinia noastră, X nu respectă Actul legislativ privind serviciile digitale în domenii-cheie ale transparenței, prin utilizarea unor elemente de design manipulator și, prin urmare, prin inducerea în eroare a utilizatorilor, prin faptul că nu a furnizat un registru adecvat de anunțuri publicitare și prin blocarea accesului la date pentru cercetători. Regulamentul privind serviciile digitale are în centrul său transparența și suntem hotărâți să ne asigurăm că toate platformele, inclusiv X, respectă legislația UE”, a declarat  Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digital.

Prin transmiterea constatărilor preliminare, Comisia informează X cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia încalcă Actul legislativ privind serviciile digitale. Acest lucru nu aduce atingere rezultatului anchetei, întrucât X are acum posibilitatea de a-și exercita dreptul la apărare prin examinarea documentelor din dosarul de investigație al Comisiei și prin răspunsul în scris la constatările preliminare ale Comisiei. În paralel, va fi consultat Comitetul european pentru servicii digitale.

La 18 decembrie 2023, Comisia a inițiat proceduri oficiale pentru a evalua dacă este posibil ca X să fi încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale în domenii legate de diseminarea de conținut ilegal și de eficacitatea măsurilor luate pentru combaterea manipulării informațiilor, pentru care continuă investigația, precum și elementele de design manipulator, transparența publicității și accesul la date pentru cercetători, care fac obiectul constatărilor preliminare adoptate vineri.

Comisia a instituit, de asemenea, un instrument de semnalare a neregulilor, care le permite angajaților și altor persoane care dețin cunoștințe să contacteze Comisia în mod anonim pentru a contribui la monitorizarea de către Comisie a conformității de către platformele online foarte mari/platformele online foarte mari desemnate.

De asemenea, Comisia a inițiat proceduri oficiale împotriva TikTok în februarie și aprilie 2024, a AliExpress în martie 2024 și a Meta în aprilie și mai 2024.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană salută prelungirea cu un an a serviciilor de roaming pentru apeluri către și dinspre Ucraina

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia Europeană salută cea de-a cincea prelungire cu încă douăsprezece luni a acordului voluntar încheiat între 22 de operatori de telecomunicații europeni și șapte ucraineni pentru a garanta că refugiații din Ucraina pot rămâne conectați dincolo de frontiere.

Comisia, împreună cu NCEC, autoritatea națională de reglementare ucraineană, a facilitat acordul. Apelurile la prețuri accesibile le permit celor care caută adăpost în Europa să contacteze familia și prietenii din Ucraina și viceversa.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, acest lucru a fost posibil datorită semnatarilor, care s-au angajat să își reducă reciproc tarifele pentru a permite convorbirile transfrontaliere.

”Facem eforturi continue pentru a facilita conexiunea mobilă la prețuri accesibile pentru persoanele care au fugit de război și încurajăm alți operatori de telecomunicații să se alăture. Această a cincea prelungire a acordului, facilitată de Comisie, este un alt exemplu de solidaritate europeană și o demonstrație a unei colaborări rapide și eficiente în momente de extremă necesitate. Așteptăm cu nerăbdare să primim Ucraina în zona de roaming a UE în timp util”, a declarat Thierry Breton, comisar pentru piața internă.

Cele mai recente date furnizate de Organismul autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice (OAREC) arată că acordul a fost eficient, permițând operatorilor să ofere apeluri la prețuri accesibile.

Operatorii care sunt semnatari ai declarației comune beneficiază, în general, de tarife reciproc mai mici decât cei care nu au semnat, ceea ce înseamnă, la rândul lor, că pot oferi tarife mai mici clienților lor.

OAREC constată, de asemenea, că atât operatorii din Spațiul Economic European (SEE), cât și cei din Ucraina (UA) transferă beneficiile rezultate din aceste tarife scăzute către consumatori. Operatorii din SEE continuă să ofere refugiaților cartele SIM gratuite, apeluri internaționale gratuite către Ucraina și pachete lunare utilizabile în țara gazdă.

În plus față de serviciile de telecomunicații, operatorii din SEE pun la dispoziția refugiaților smartphone-uri, power bank-uri și laptopuri sau sprijină organizațiile caritabile.

În ciuda scăderii traficului de intrare, a dificultăților de menținere a bazei de abonați, precum și a necesității de a investi în refacerea rețelei, pe lângă alte consecințe negative ale războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, operatorii ucraineni continuă să ofere servicii de roaming gratuite sau la prețuri foarte reduse, axate pe nevoile clienților.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.6 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.7 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA7 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA8 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA10 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA10 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA12 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending