INTERNAȚIONAL
Garanțiile de securitate pentru Ucraina vor fi eficiente numai dacă sunt oferite de Statele Unite, afirmă Volodimir Zelenski
Published
4 months agoon
By
Andreea Radu
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că garanțiile de securitate ce ar putea fi oferite Ucrainei pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia vor fi eficiente numai dacă sunt oferite de Statele Unite și a spus că speră să se întâlnească Donald Trump imediat după ce acesta va reveni la Casa Albă, scrie Reuters.
Într-un interviu cu podcasterul american Lex Fridman, Zelenski a spus că ucrainenii se bazează pe Trump pentru a forța Moscova să pună capăt războiului și că Rusia va escalada conflictul din Europa dacă SUA va părăsi alianța militară NATO.
La aproape trei ani de la invazia Rusiei, alegerea lui Trump, care revine la Casa Albă pe 20 ianuarie, a stârnit speranța unei soluții diplomatice pentru oprirea războiului, dar și temeri ale Kievului că o pace rapidă ar putea veni cu un preț ridicat.
În cadrul interviului, Zelenski a solicitat aderarea Ucrainei la NATO, subliniindu-și convingerea că o încetare a focului fără garanții de securitate pentru Kiev nu ar face decât să ofere Rusiei timp să se reînarmeze pentru un nou atac.
Liderul ucrainean a declarat că, sub conducerea lui Trump, Casa Albă are un rol vital de jucat în furnizarea de garanții de securitate și a afirmat că el și președintele ales al SUA sunt de aceeași părere cu privire la necesitatea unei abordări de tip „pace prin forță” pentru a pune capăt conflictului.
„Fără Statele Unite, garanțiile de securitate nu sunt posibile. Mă refer la aceste garanții de securitate care pot preveni agresiunea rusă”, a spus el, recunoscând tacit că aliații europeni ai Kievului ar fi prea slabi militar pentru a se descurca singuri.
Zelenski a susținut că președintele rus Vladimir Putin nu este interesat de negocieri serioase pentru a pune capăt războiului și că liderul de la Kremlin ar trebui să fie obligat să se oprească și să accepte o pace durabilă.
Deși a spus că depinde de Statele Unite să determine viitorul său, Zelenski a avertizat că orice decizie a Washingtonului sub conducerea lui Trump de a ieși din NATO ar slăbi alianța militară și l-ar încuraja pe Putin în Europa.
„Spun pur și simplu că dacă o vor face (să părăsească alianța), Putin va distruge Europa”, a spus el.
Liderul ucrainean a declarat că trebuie să se așeze la masă cu Trump pentru a stabili un curs de acțiune pentru a opri Kremlinul și că statele europene trebuie, de asemenea, să aibă un cuvânt de spus în acest proces înainte ca Ucraina să se poată așeza la masa discuțiilor cu Rusia.
Trump, a adăugat liderul ucrainean, a indicat, când au vorbit la sfârșitul anului trecut, că va exista o vizită oficială ucraineană în Statele Unite imediat după preluarea mandatului.
„Mi-a spus la telefon că vizita mea va fi una dintre primele sale. Acest subiect este important pentru el. Sper că ne vom întâlni”, a spus Zelenski.
Liderul ucrainean a mai spus că va participa la inaugurarea lui Donald Trump din 20 ianuarie dacă va primi o invitație oficială.
Liderul de la Kiev a participat la reuniunea de iarnă a Consiliului European, unde a discutat cu liderii europeni despre garanții de securitate, sisteme anti-aeriene și posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina în eventualitatea unei încetări a focului sau a unui acord de pace între Kiev şi Moscova, în timp ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, nu doreşte să trimită trupe pentru a garanta securitatea Ucrainei. Aceleași subiecte au fost dezbătute într-un cerc restrâns organizat la reședința secretarului general al NATO, Mark Rutte, și la care au participat alături de Zelenski și liderii mai multor state europene din UE și NATO.
Înainte de participarea la summitul Consiliului European, președintele ucrainean a făcut apel la unitate între UE și SUA pentru a obține pacea, a-l opri pe Putin și a salva Ucraina, în timp ce mai mulți lideri europeni și-au exprimat punctul de vedere că nu e momentul potrivit pentru tratative de pac
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”
Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe
Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane
Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”
Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”
UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European
INTERNAȚIONAL
Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”
Published
2 hours agoon
April 30, 2025By
Andreea Radu
Estonia este pregătită să contribuie cu trupe la o potențială misiune europeană de menținere a păcii în Ucraina, a declarat miercuri premierul Kristen Michal, relatează dpa, potrivit Agerpes.
Țara baltică, membră a UE și NATO, este pregătită să desfășoare o forță terestră, împreună cu instructori și ofițeri, se arată în comunicatul publicat de biroul premierului la Tallinn.
„Securitatea Ucrainei este securitatea Europei. O Ucraină independentă și suverană, aparținând familiei europene, este cea mai bună garanție strategică pentru noi toți împotriva imperialismului Moscovei. Trebuie să arătăm că putem pune idei bune în practică”, a spus Michal.
Marea Britanie și Franța conduc o coaliție de țări dispuse să trimită trupe în Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia, deși rămân multe întrebări în legătură cu această chestiune.
Desfășurarea de trupe de către Estonia ca parte acestei misiuni ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului.
Coaliția este un grup informal de țări care susțin Ucraina pentru a obține o pace justă. SUA nu s-au angajat până acum să ofere Ucrainei garanții de securitate.
Informații apărute recent în presa britanică sugerează că Regatul Unit și Franța și-ar putea limita contribuțiile la misiuni de antrenament, la sprijin cu echipamente și misiuni de supraveghere aeriană, în locul desfășurării de trupe.
Coaliția a apărut după ce președintele american Donald Trump a cerut o încetare rapidă a focului între Kiev și Moscova. Multe țări europene se tem că Ucraina ar putea fi forțată să facă concesii dureroase în eventuale negocieri și că, fără garanții ferme de securitate, țara ar putea rămâne vulnerabilă în fața unei noi agresiuni ruse.
INTERNAȚIONAL
Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane
Published
3 hours agoon
April 30, 2025
Președintele american Donald Trump l-a sunat pe prim-ministrul canadian Mark Carney pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile generale din această țară, iar cei doi au convenit să se întâlnească în viitorul apropiat, deși campania electorală s-a desfășurat a fost umbrită de provocările neîncetate și tarifele comerciale abrupte impuse de președintele american Donald Trump.
“Președintele Trump l-a felicitat pe prim-ministrul Carney pentru recenta sa alegere. Liderii au convenit asupra importanței colaborării dintre Canada și Statele Unite – ca națiuni independente și suverane – în vederea îmbunătățirii lor reciproce. În acest scop, liderii au convenit să se întâlnească personal în viitorul apropiat“, a informat guvernul canadian într-un comunicat.
Partidul lui Carney nu a obținut o majoritate absolută la alegerile câștigate, ceea va ar putea influența negocierile cu președintele american și abordarea unor provocări în relațiile bilaterale americano-canadiane.
Liberalii vor trebui să se bazeze pe sprijinul acestor partide pentru a trece legislația prin Camera Comunelor. De asemenea, se confruntă cu o posibilă înfrângere în orice vot de încredere în Cameră.
Cel mai probabil, liberalii vor găsi parteneri dispuși să colaboreze cu Noua Democrație, partid de stânga diminuat, care i-a susținut în trecut pe liberali, și cu Blocul Québécois. Liberalii ar urma să obțină 169 de locuri, cu trei mai puține decât cele 172 necesare pentru o majoritate în Camera Comunelor din Canada.
Fostul bancher central al Băncii Canadei și Băncii Angliei, în vârstă de 60 de ani, a condus un val de sentimente anti-Trump de când a obținut conducerea partidului său într-o victorie zdrobitoare ca urmare a demisiei fostului prim-ministru Justin Trudeau.
El a mobilizat publicul împotriva amenințărilor președintelui american de a anexa țara ca “al 51-lea stat” și a făcut din apărarea Canadei o parte centrală a platformei sale.
În discursul său de victorie, Carney a transmis națiunii că a ales să intre în politică pentru că a crezut că Canada are nevoie de mari schimbări ghidate de valori canadiene puternice: smerenie, ambiție și unitate, relatează The Guardian.
El a promis să colaboreze cu toți canadienii pentru progresul țării și protejarea Canadei și a lansat un atac împotriva președintelui american.
“America ne vrea pământul, resursele, apa. Acestea nu sunt amenințări deșarte. Trump încearcă să ne distrugă pentru ca America să ne poată deține. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a spus Mark Carney, care a numit SUA un vecin “uneori ostil”.
“Cumpărăm canadian, ne sprijinim prietenii și vecinii aflați în vizorul președintelui Trump. Vom câștiga acest război comercial și vom construi cea mai puternică economie din G7”, a conchis el.
Canada deține în acest an și președinția G7.
INTERNAȚIONAL
Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”
Published
4 hours agoon
April 30, 2025By
Andreea Radu
Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său, motiv pentru care avem nevoie de mai multă cooperare în domeniul securității, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.
„Este minunat că formatul celor Trei Mări funcționează. Și cred că, având în vedere tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, vom avea și mai multe motive să rămânem uniți și să cooperăm. Tocmai am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu prietenii noștri din Spania și Portugalia – o criză energetică gravă. Ambele țări au fost aproape în pană de curent. Din fericire, acestea au reușit să restabilească cea mai mare parte a energiei electrice. Dar simplul fapt că o astfel de întrerupere se poate întâmpla este o provocare – o provocare la care trebuie să răspundem, și să răspundem împreună”, a transmis Zelenski.
De asemenea, președintele ucrainean a menționat că a discutat cu prim-ministrul Spaniei despre situația actuală și despre posibilitățile de sprijin, subliniind faptul că experții ucraineni dețin o experiență unică în protejarea și restabilirea aprovizionării cu energie.
„Războiul ne-a învățat multe – nu doar cum să ne recuperăm după rachetele și bombele rusești, ci și cum să gestionăm atacurile cibernetice și alte amenințări. Ucraina are expertiză și experiență unice și suntem pregătiți să le împărtășim. Mai ales acum, când energia este probabil să fie una dintre primele ținte în regiunea noastră. Din păcate, Rusia este încă aproape – și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său. Așa că avem nevoie de mai multă cooperare în domeniul securității. Ucraina sugerează să facem acest lucru prin intermediul formatului celor Trei Mări”, a mai spus Zelenski.
Acesta a pledat pentru protejarea infrastructurii energetice, în special în apropierea frontierelor rusești, precum și pentru elaborarea unor planuri comune de urgență.
„Ar trebui să verificăm cât de pregătiți suntem să apărăm și să reparăm sistemele energetice dacă se întâmplă ceva. Avem nevoie de mai multe modalități de a ne sprijini reciproc. Rețelele energetice, conductele, sistemele de comunicații – toate infrastructurile critice – ar trebui construite cu rute de rezervă. Astfel încât fiecare țară să le poată ajuta pe celelalte în caz de criză. Haideți să lucrăm la asta”, a insistat Zelenski.
Ukrainian experts have unique experience in protecting and restoring energy supply. The war has taught us a lot – not just how to recover after Russian missiles and bombs, but also how to handle cyberattacks and other threats. Ukraine has unique expertise and experience, and we… pic.twitter.com/0mNG7XhdsQ
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 29, 2025
În încheierea discursului său, președintele ucrainean a subliniat că regiunea are nevoie de legături logistice mai eficiente, explicând că, așa cum Marea Baltică poate oferi sprijin în situații de criză din Marea Neagră, și Marea Neagră ar trebui să joace un rol similar în sprijinul țărilor din regiune.
„Este vorba despre mai mult decât comerț – este vorba despre siguranța oamenilor noștri. Și ar trebui să avem cu toții acces rapid la Marea Adriatică – în cazul în care se întâmplă ceva în regiune. Trebuie să învățăm din modul în care se comportă Rusia și să ne pregătim mai bine. Și pentru ca acest lucru să se întâmple cu adevărat, avem nevoie de pace. Una durabilă. Și putem ajunge la ea doar acum, împreună, rămânând uniți”, a punctat liderul de la Kiev.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării

Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe

PPE a adoptat o rezoluție prin care cere ca agricultura să fie finanțată în mod adecvat, iar sprijinul să fie distribuit echitabil între țările UE, anunță Dan Motreanu

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice