CONSILIUL EUROPEAN

În ajunul președinției germane a Consiliului UE, Emmanuel Macron merge în Germania pentru a arăta “voința comună” cu Angela Merkel privind relansarea UE

Published

on

©️ Bundesregierung

Președintele francez Emmanuel Macron va efectua luni, 29 iunie, o vizită în Germania pentru discuţii cu cancelarul Angela Merkel înaintea viitoarei preşedinţii germane a Consiliului Uniunii Europene, care debutează la 1 iulie a anunţat miercuri Palatul Elysee, întrevederea urmând a fi prima între cei doi lideri de la debutul crizei coronavirusului.

Macron va fi primit de Merkel la castelul Meseberg, reşedinţă oficială a guvernului german situată la 70 km de Berlin, pentru “o întrevedere, urmată de o conferinţă de presă şi de un dineu de lucru”, menţionează preşedinţia franceză, citată de AFP, potrivit Agerpres. Castelul Meseberg a fost locul în care, în iunie 2018, Marcon şi Merkel au încheiat acordul cu acelaşi nume, pentru a face să avanseze Uniunea Europeană şi, mai ales, pentru crearea unui buget al zonei euro.

La Meseberg, discuţiile “se vor referi la agenda europeană, în particular la acordul necesar asupra bugetului UE şi planului de relansare”, precizează preşedinţia franceză, menţionând că vor mai fi abordate “criza COVID-19, mizele climatice şi marile dosare internaţionale”.

“În ajunul preşedinţiei germane a Consiliului UE, această întâlnire traduce voinţa comună de strânsă coordonare între Franţa şi Germania, în prelungirea iniţiativei din 18 mai”, arată aceeaşi sursă.

Cei doi lideri au convenit la acea dată să propună un plan de relansare de 500 miliarde de euro care să ajute UE, fiind pentru prima dată în istorie când Parisul și Berlinul au căzut de acord asupra necesității unei datorii comune la nivel european.

Pe scheletul acestui plan a fost conceput instrumentul de redresare Next Generation EU de către Comisia Europeană, un pachet cu o putere de foc de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde sub formă de subvenții și 250 de miliarde sub formă de împrumuturi. Acest plan, alături de varianta revizuită de 1.100 de miliarde de euro privind Cadrul Financiar Multianual, va fi pe agenda summitului extraordinar al liderilor europeni, primul în format fizic de la începutul pandemiei.

În acest cadru, Macron s-a întâlnit marţi seară, la Haga, cu premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară se numără, alături de Austria, Danemarca şi Suedia, printre cele foarte rezervate în legătură cu proiectul planului de relansare.

“Acest schimb de opinii a permis progrese”, a dat asigurări Parisul, precizând că Macron îşi va “înmulţi schimburile bilaterale cu partenerii săi europeni” până la summitul din 17 iulie.

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni într-un Consiliu European extraordinar convocat de președintele instituției, Charles Michel, în perioada 17-18 iulie, pentru negocierile privind planul gigantic de 1.850 de miliarde de euro destinate relansării economice. Reuniunea, considerată crucială viitorul post-criză al Uniunii Europene, va fi prima întrunire în format fizic a liderilor UE de la izbucnirea pandemiei cu noul coronavirus și primul summit al UE în cursul președinției germane a Consiliului, care debutează la 1 iulie.

Un acord asupra fondului european de redresare şi asupra bugetului multianual, care împreună formează planul european de relansare, necesită unanimitatea celor 27 de state membre. Pentru aceasta ele trebuie să depăşească divergenţele ce privesc sumele alocate planului, durata acestuia, raportul între împrumuturi şi subvenţii, criteriile de repartiţie a acestora între state, precum delicata problemă a ”condiţionalităţii”, adică reformele cerute în schimbul accesării fondurilor.

Planul propus de Comisia Europeană și Cadrul Financiar Multianual, care trebuie aprobate de Consiliul European și de Parlamentul European pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, reprezintă răspunsul pe care UE încearcă să-l furnizeze la criza economică asociată pandemiei de coronavirus și care este estimată să genereze o contracție de proporții istorice a economiei europene.

Germania, stat fondator al UE și mare beneficiar politic al păcii postbelice, preia la 1 iulie, de la Croația, ștafeta președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, deschizând un nou trio și un nou program de lucru de 18 luni al Consiliului UE formate alături de președințiile pe care Portugalia (1 ianuarie – 30 iunie 2021) și Slovenia (1 iulie – 31 decembrie 2021) le vor asigura anul viitor.

Președinția germană a Consiliului UE debutează la 1 iulie 2020 sub motto-ul “Împreună pentru relansarea Europei”, iar Angela Merkel și guvernul german și-au asumat că mandatul semestrial al Germaniei la cârma Consiliului va fi influențat de măsurile și acțiunile necesare combaterii crizei coronavirusului.

Prezentând săptămâna trecută prioritățile președinției germane în Bundestag, Angela Merkel a spus că răspunsul inițial al statelor membre la criza provocată de COVID-19 ”a dezvăluit cât de fragil este încă proiectul european”, aceasta punctând că solidaritatea și coeziunea sunt mai necesare ca oricând.

Europa nu este numai o moștenire istorică, ci “un proiect care ne duce spre viitor”, a spus Merkel, referindu-se la cele trei priorități pe care președinția germană și le propune in extenso la lupta împotriva pandemiei cu noul coronavirus. Aceste priorități, la pachet cu programul de lucru al trio-ului de președinții format de Germania alături de Portugalia și Slovenia, au fost prezentate anterior și în Consiliul Afaceri Generale drept “sprintul” unei “curse de ștafetă”, un joc de cuvinte care îmbracă urgența acțiunilor din următoarele șase luni și necesitatea unei gândiri pragmatice pe parcursul următoarelor 18 luni.

Cele trei priorități vizează protecția climatică și tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, digitalizarea economiei și a societății, cu accent independență, suveranitate și reducere a dependenței exagerate de părți terțe, și o responsabilitate globală mai mare pentru Europa.

Click to comment

Trending

Exit mobile version