Connect with us

U.E.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel, înainte de ultima sa președinție la Consiliul UE: Europa nu este numai o moștenire istorică, ci “un proiect care ne duce spre viitor”. Lumea are nevoie de “vocea puternică a Europei”

Published

on

© Bundesregierung

Tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, suveranitatea digitală și tehnologică și o mai mare responsabilitate a Europei pe scena globală sunt prioritățile pe care cancelarul german Angela Merkel le pune în prim-planul agendei Uniunii Europene pentru următoarele șase luni. Cu mai puțin de două săptămâni înainte de asumarea, la 1 iulie, președinției Consiliului UE pentru ultima oară în calitate de lider al Germaniei și înaintea unui summit european virtual și crucial privind finanțarea viitorului post-criză al Europei, Angela Merkel a prezentat joi, în Bundestag, ambițiile pe care Berlinul și le asumă concomitent cu cea mai mare provocare din istoria Uniunii Europene: gestionarea consecințelor pandemiei de COVID-19 și crearea unei Europe mai reziliente și mai autonome. 

Nicio țară nu poate supraviețui crizei în izolare și de una singură“, a spus Merkel, joi, într-un discurs tradițional în fața parlamentarilor germani înaintea unui summit european, însă special prin prisma prezentării priorităților președinției Germaniei la Consiliul UE, care debutează la 1 iulie 2020 și care va trebui să preia rezultatele Consiliului European din 19 iunie și să le transforme într-un acord pentru planul de 1.850 de miliarde de euro de redresare a economiei europene, compus dintr-un instrument de redresare de 750 de miliarde de euro și dintr-un Cadru Financiar Multianual de 1.100 de miliarde de euro.

Între timp, vorbind vineri în urma videoconferințe în care șefii de stat sau de guvern au convenit să se întâlnească la mijlocul lunii iulie pentru se apropia de un acord în ce privește relansarea economică a UE dintr-o criză prefigurată a fi de proporții istorice, Angela Merkel s-a prevalat, din nou, de cuvinte puternice: “Nu este exagerat să spunem că ne confruntăm cu cea mai mare provocare economică din istoria Uniunii Europene. Măsurile pe care le luăm trebuie să fie în conformitate cu acest lucru“.

În fața celei mai grave crize de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, atât pentru Germania, cât și pentru Europa, Angela Merkel a sintetizat însă, în Bundestag, sarcina principală a Germaniei în poziția de președinție a Consiliului UE, subliniind că “Europa are nevoie de noi cum și noi avem nevoie de ea”.

În același timp, cancelarul german și-a arătat regretul cu privire la răspunsul inițial ”mai degrabă național decât european” al statelor membre la pandemie, care ”a dezvăluit cât de fragil este încă proiectul european”, punctând că solidaritatea și coeziunea sunt mai necesare ca oricând.

Citiți și Președinția Germaniei la Consiliul UE prezintă “sprintul” unei “curse de ștafetă”: Reziliența și valorile UE, suveranitatea economică a Europei și parteneriatul cu SUA, principalele priorități post-coronavirus

Europa nu este numai o moștenire istorică, ci “un proiect care ne duce spre viitor”, a spus Merkel, referindu-se la cele trei priorități pe care președinția germană și le propune in extenso la lupta împotriva pandemiei cu noul coronavirus. Aceste priorități, la pachet cu programul de lucru al trio-ului de președinții format de Germania alături de Portugalia și Slovenia, au fost prezentate anterior și în Consiliul Afaceri Generale drept “sprintul” unei “curse de ștafetă”, un joc de cuvinte care îmbracă urgența acțiunilor din următoarele șase luni și necesitatea unei gândiri pragmatice pe parcursul următoarelor 18 luni.

Cele trei priorități evocate de Merkel vizează protecția climatică și tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, digitalizarea economiei și a societății, cu accent independență și reducere a dependenței exagerate de părți terțe, și o responsabilitate globală mai mare pentru Europa.

Green Deal: Angela Merkel pune Germania în slujba inițiativei emblematice a celui mai apropiat aliat politic

Următoarea președinție germană este contextualizată de un decor politic rarisim, care poate fi prilej de oportunități. Ea va conlucra cu prima Comisie Europeană condusă de un german după 52 de ani, Ursula von der Leyen fiind ministru în toate guvernele Merkel, iar prioritățile strategice ale executivului său pe care l-a intitulat îndrăzneț drept “Comisia geopolitică” sunt într-o oglindă politică aproape perfectă cu ambițiile Germaniei. La acest decor politic, adăugăm și colaborarea cu un Parlament European în care cel mai mare grup politic (PPE) este condus tot de un german din aceeași familie politică, Manfred Weber fiind susținut inițial pentru șefia Comisiei Europene în timpul alegerilor europene de anul trecut. Peisajul este întregit și de mostra de cooperare germano-franceză pe care Angela Merkel a oferit-o alături de Emmanuel Macron, când prin propunerea lor de 500 de miliarde de euro au pregătit terenul pentru instrumentul de recuperare economică lansat de Comisia Europeană, oferind un gir politic în avanpremieră executivului european.

Strategia “Green Deal” a Comisiei Europene oferă “o orientare centrală și, de asemenea, o oportunitate excelentă” pentru redresarea economiei europene, a spus Merkel, în condițiile în care Ursula von der Leyen pledează pentru ca modelul de redresare economică pe care statele membre îl vor finanța să se bazele pe principiile Pactului Ecologic European.

Astfel, în numele președinției germane, Angela Merkel a promis că vor fi continuate intens consultările pentru o lege europeană privind protecția climei, scopul fiind de a face ca neutralitatea climatică a Europei să fie obligatorie până în 2050 și să fie ajustate obiectivele pentru 2030.

O Europă mai suverană: un gând bun și pentru Emmanuel Macron

Europa trebuie “să poată decide singură unde este necesară independența europeană și cum dorim să o punem în aplicare”, a mai spus Angela Merkel, referindu-se la necesitatea ca Europa să își capete suveranitatea tehnologică și digitală și precizând că pandemia a scos la iveală provocările unor anumite ale dependenței UE față de alți actori. 

Drept exemplu, cancelarul german s-a referit la crearea unei infrastructuri securizate de date la nivel european.

Acest apel la suveranitate și la independență este în concordanță cu obiectivele de emancipare strategică enunțate în multiple rânduri de președintele francez Emmanuel Macron și care au căpătat un nou contur în contextul crizei COVID-19, liderii UE căzând de acord că Uniunea trebuie să își reducă dependența exagerată de țările terțe.

Acest perimetru strategic compus “în mare” din nevoia de revigorare industrială, de relansare a pieței interne și cu ambiții ale unei economii digitalizate este o prioritate majoră a președintelui francez, reflectat inclusiv în Comisia Europeană, acolo unde comisarul din partea Franței, Thierry Breton, are în subordinea sa aceste domenii.

Ultimul mare recital al lui Merkel pe scena internațională și pentru o Europă globală

Cea din urmă prioritate merită și o scurtă incursiune într-o istorie recentă: luna noiembrie a anului 2016, ultima vizită în Germania a lui Barack Obama în calitate de președinte al SUA, care a simbolizat politic o predare de ștafetă către Angela Merkel, fiind poate pentru prima dată când liderul politic al lumii transatlantice avea să fie considerat cineva din Europa.

Lumea are nevoie de “vocea puternică a Europei pentru protecția demnității umane, a democrației și a libertății”, a mai spus Merkel, vorbind despre prioritatea și ambiția Germaniei ca Europa să își asume o mai mare responsabilitate globală.

O temă centrală a acestei priorități va fi relația Uniunii Europene cu Africa, în contextul în care șeful diplomației europene Josep Borrell a invocat oportunitatea ca “UE să devină cel mai bun partener al Africii” și ca Europa să își relocheze o parte din procesul de producție în Africa

Vorbim despre “a privi spre Africa ca un continent al viitorului și să formăm o relație de parteneriat”, a spus Merkel.

Președinția germană a Consiliului UE va insista însă pentru o linie mai dură a UE faţă de China și va reafirma faptul că Statele Unite sunt cel mai apropiat partener al Uniunii Europene în materie de politică externă și de securitate. De altfel, în pofida susținerii ideeii “unui dialog deschis” cu China pentru edificarea unui acord de investiții sau pentru protecția climei, Angela Merkel a convenit cu președintele chinez Xi Jinping să anuleze summitul UE – China, programat pentru luna septembrie la Leipzig, transmițând indirect și un semnal că Europa dezaprobă modul în care China a acționat pe parcursul pandemiei de COVID-19, dar și atitudinea Beijingului, care este deja perceput ca un actor ce folosește narativul dezinformării și al propagandei împotriva Occidentului.

Separat de discursul din Bundestag, Angela Merkel a mai detaliat și în alte ocazii amprenta pe care președinția germană la Consiliul UE va căuta să o lase asupra posturii globale a Europei. Cancelarul german continuă să afirme că “SUA sunt partenerul cel mai important al Europei”, deși tensiunile cu actuala administrație de la Washington sunt la un nivel ridicat, atât pe axa UE – SUA, cât și pe axa Berlin – Washington. În ce privește Rusia, cancelarul Germaniei a criticat Moscova pentru că atacă democraţiile occidentale.

Puteți citi, pe larg, despre președinția germană a Consiliului UE aici

Germania, stat fondator al UE și mare beneficiar politic al păcii postbelice, preia la 1 iulie, de la Croația, ștafeta președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, deschizând un nou trio și un nou program de lucru de 18 luni al Consiliului UE formate alături de președințiile pe care Portugalia (1 ianuarie – 30 iunie 2021) și Slovenia (1 iulie – 31 decembrie 2021) le vor asigura anul viitor.

Pentru Angela Merkel, acest mandat semestrial, mai diluat în prerogative după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, va fi echivalentul unei moșteniri politice.

Dacă în 2007, în cursul precedentei președinții germane la Consiliul UE, Angela Merkel îi găzduia pe liderii UE în Germania pentru a celebra 50 de ani de la semnarea Tratatelor fondatoare și debloca eșecul Tratatului Constituțional prin transpunerea sa în Tratatul de la Lisabona, în 2020, situația stă diferit și ea a fost impecabil sintetizată de Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München: Angela Merkel vrea ca ultima sa președinție la Consiliul UE “să intre în istorie ca un serviciu de succes pentru existența Uniunii Europene, și nu ca o procesiune funerară”.

Programul integral al președinției germane și al trio-ului de președinții Germania – Portugalia – Slovenia este disponibil aici.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Țările UE au aprobat PNRR-ul Ungariei și plata primei tranșe, în timp ce Comisia Europeană ar putea decide deblocarea condiționată a fondurilor de coeziune pentru Budapesta

Published

on

© European Union, 2023

Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al Ungariei şi plata către această ţară a unei tranşe de 920 de milioane de euro din sumele ce revin Ungariei în acest plan de redresare post-pandemie, revizuit acum prin includerea planului REPowerEU, iar Comisia Europeană ar putea decide în zilele următoare deblocarea condiţionată a fondurilor de coeziune pentru Ungaria, ce reprezintă circa 10 miliarde de euro în actualul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Potrivit ministrului ungar de finanţe, Mihali Varga, citat de agenţia MTI, această tranşă va fi plătită în luna ianuarie.

Acuzându-l pe premierul ungar Viktor Orban de încălcarea statului de drept, Comisia Europeană a blocat accesul Ungariei atât la fondurile de coeziune, cât şi la cele din planul european de relansare post-pandemie, cele din urmă fiind acordate în baza PNRR-ului, amintește Agerpres.

Aceste decizii ale Bruxelles-ului vin în contextul în care liderul de la Budapesta pune în pericol o decizie unanimă istorică a liderilor UE de a deschide negocierile de aderare a Ucrainei la UE, dar și aprobarea unui plan de ajutor de 50 de miliarde pentru Kiev. Orbán amenință să deraieze summitul, precizând în două scrisori adresate președintelui Consiliului European, Charles Michel, că se opune negocierilor de aderare cu Kievul și că dorește, în schimb, să aibă o dezbatere strategică despre sprijinul blocului pentru Ucraina. Pe cale de consecință, șeful Consiliului European s-a deplasat în Ungaria pentru a dezamorsa tensiunile cu Viktor Orban, iar acum își scurtează o călătorie la Beijing pentru summitul UE-China pentru a căuta în continuare un compromis. În scenă a intrat și președintele francez Emmanuel Macron, care l-a găzduit pe Orban la Paris în încercarea de a-l convinge să nu blocheze decizii istorice. Într-o reacție post-întrevederii de la Elysee, Viktor Orbán și-a reafirmat opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe
Aprobarea PNRR-ului Ungariei, anunţată de executivul european pe 23 noiembrie, împreună cu eliberarea respectivei tranşe de 920 de milioane de euro, decizii validate acum de statele membre în Consiliul UE, unde Olanda şi cele trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) s-au abţinut, survin în timp ce liderii europeni fac eforturi să-l convingă pe Orban să nu blocheze prin veto la summitul european de săptămâna viitoare lansarea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE şi un nou ajutor european de 50 de miliarde de euro destinat acestei ţări.

PNRR-ul revizuit al Ungariei are o valoare de 10,4 miliarde de euro, din care 6,5 miliarde de euro reprezintă granturi şi 3,9 miliarde de euro împrumuturi. Suplimentar, Ungaria va beneficia de 4,6 miliarde de euro în cadrul planului european REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată. Prima plată va fi făcută pentru planul REPowerEU. Această plată nu necesită revizuirea deciziei de aplicare a mecanismului de condiţionalitate privind statul de drept, activat în premieră de Comisia Europeană împotriva Ungariei pentru a-i reţine fondurile de coeziune.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc săptămâna viitoare la Bruxelles, având pe agendă recomandările Comisiei Europene de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, acordarea statului de țară candidat Georgiei și obținerea unui compromis pentru suplimentarea bugetului multianual european, UE făgăduind Ucrainei un sprijin de 50 de miliarde de euro.

Continue Reading

ROMÂNIA

Viitorul parteneriat strategic România – Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare la UE, discutate la București de Luminița Odobescu și Olha Stefanishyna

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a avut vineri consultări politico-diplomatice cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna, în contextul vizitei la București a oficialului ucrainean, tematica discuțiilor s-a concentrat, în principal, pe agenda europeană a Ucrainei, în contextul pregătirii reuniunii Consiliului European, informează un comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra perspectivelor privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova la următoarea reuniune a Consiliului European, ca rezultat firesc al eforturilor autorităților din cele două țări de implementare a reformelor necesare aderării.

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova. Astfel, a apreciat eforturile depuse de autoritățile ucrainene în implementarea reformelor, în contextul deosebit de dificil generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă.

 

Ministrul român de externe a subliniat că se depun eforturi susținute pentru ca la finalul Consiliului European de săptămâna viitoare să avem deciziile pe care Ucraina, Republica Moldova, cât și România le așteaptă.

De asemenea, ministrul Odobescu a precizat că este importantă continuarea implementării tuturor reformelor solicitate de Comisia Europeană, inclusiv a legislației privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina.

În acest context, ministrul  român de externe a evidențiat că legea propusă de autoritățile de la Kiev pentru amendarea legislației relevante constituie un pas pozitiv înainte și un demers salutar. A asigurat că partea română va continua să aibă o abordare transparentă și constructivă pe această temă, subliniind că protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este în egală măsură importantă pentru un stat ucrainean inclusiv, democratic și european, salutând eforturile Guvernului ucrainean în acest sens.

Ministrul Luminița Odobescu a exprimat aprecieri pentru decizia Guvernului de la Kiev privind așa-numita „limbă moldovenească”, subliniind că, pe mai departe, este importantă implementarea integrală a acestei decizii la toate nivelele – central, regional și local și în toate regiunile din Ucraina.

A fost salutată, în context, şi reacția promptă a autorităților de la Kiev în reglarea aspectelor privind editarea manualelor de limba română în zonele cu comunitate română din Ucraina.

Cei doi demnitari au agreat accelerarea procesului de implementare a deciziilor asumate ca urmare a vizitei președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski la București (10 octombrie 2023) și a primei ședințe comune a guvernelor României și Ucrainei (Kiev, 18 octombrie 2023), în vederea demarării procesului de ridicare a relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic.

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna, a prezentat propunerile legislative aflate în dezbatere în Rada Supremă a Ucrainei, în vederea implementării reformelor. De asemenea, a prezentat amendamentele la legislația privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din Ucraina.

Viceprim-ministrul ucrainean a exprimat încredere că Ucraina va deschide negocierile de aderare la UE în acest an, apreciind procesul de integrare europeană ca având un caracter profund transformator, în sensul asigurării unui stat ucrainean democratic, dezvoltat economic și incluziv.

Demnitarul ucrainean a transmis mulțumiri României pentru sprijinul constant pentru Ucraina atât în plan bilateral, cât și în ceea ce privește aderarea la UE.

Continue Reading

CONSILIUL UE

“Istoric!”: Europa devine primul continent din lume care reglementează inteligența artificială, după negocieri maraton și un acord între instituțiile UE

Published

on

© European Union 2023

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei legislaţii fără precedent la nivel global pentru a reglementa inteligenţa artificială (IA), după trei zile de negocieri intense între statele membre, conduse de președinția spaniolă a Consiliului, şi Parlamentul European, condus de echipa de negociere din care a făcut parte și eurodeputatul român Dragoș Tudorache, în calitate de co-raportor. S-a ajuns astfel la un “acord politic”, salutat de Comisia Europeană, cu privire la un text ce ar trebui să promoveze inovarea în Europa, limitând în acelaşi timp posibilele abuzuri ale acestor tehnologii foarte avansate.

În urma unor discuții “maraton” de trei zile, președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea privind normele armonizate în materie de inteligență artificială (IA), așa-numita lege privind inteligența artificială, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Proiectul de regulament vizează să garanteze că sistemele de inteligență artificială introduse pe piața europeană și utilizate în UE sunt sigure și respectă drepturile fundamentale și valorile UE.

De asemenea, această propunere de referință are ca scop stimularea investițiilor și a inovării în materie de IA în Europa.

“‘Istoric! UE devine primul continent care stabilește reguli clare pentru utilizarea IA. Legea privind inteligenta artificială este mult mai mult decât o carte de reguli – este o rampă de lansare pentru întreprinderile nou-înființate și cercetătorii din UE pentru a conduce cursa globală a inteligenței artificiale” a salutat comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, cel care se află la originea proiectului prezentat în aprilie 2021.

De atunci, discuţiile s-au prelungit. Ultima rundă de negocieri, începută miercuri după-amiază, a durat aproape 35 de ore.

Legea privind IA este o inițiativă legislativă emblematică, cu potențialul de a promova dezvoltarea și adoptarea unei IA sigure și demne de încredere pe piața unică a UE, atât de către actorii publici, cât și de către cei privați.

“Legea UE privind inteligența artificială este primul cadru juridic cuprinzător privind inteligența artificială la nivel mondial. Așadar, acesta este un moment istoric. Actul privind IA transpune valorile europene într-o nouă eră. Un angajament pe care ni l-am asumat în orientările noastre politice pentru acest mandat al Comisiei – și l-am îndeplinit”, a transmis și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ideea principală este de a reglementa IA pe baza capacității acesteia de a cauza prejudicii societății, urmând o abordare “bazată pe riscuri”: cu cât riscul este mai mare, cu atât mai stricte sunt normele.

Fiind prima propunere legislativă de acest tip din lume, aceasta poate stabili un standard global pentru reglementarea IA în alte jurisdicții, la fel cum a făcut-o GDPR, promovând astfel abordarea europeană a reglementării tehnologiilor pe plan mondial.

Principalele elemente ale acordului provizoriu

Comparativ cu propunerea inițială a Comisiei, principalele elemente noi ale acordului provizoriu pot fi rezumate după cum urmează:

– norme privind modelele de inteligență artificială de uz general cu impact ridicat, care pot cauza riscuri sistemice în viitor, precum și privind sistemele de inteligență artificială cu risc ridicat;

– un sistem revizuit de guvernanță cu anumite competențe de aplicare la nivelul UE;

– extinderea listei de interdicții, dar cu posibilitatea de a utiliza identificarea biometrică la distanță de către autoritățile de aplicare a legii în spațiile publice, sub rezerva unor măsuri de protecție;

– o mai bună protecție a drepturilor, prin obligația pentru cei care utilizează sisteme de inteligență artificială cu risc ridicat de a efectua o evaluare a impactului asupra drepturilor fundamentale înainte de a pune în funcțiune un sistem de inteligență artificială.

Măsuri de sprijinire a inovării și a IMM-urilor

Deputații europeni au dorit să se asigure că întreprinderile, în special IMM-urile, pot dezvolta soluții de inteligență artificială fără o presiune nejustificată din partea giganților industriali care controlează lanțul valoric. În acest scop, acordul promovează așa-numitele sandbox-uri de reglementare și testele în lumea reală, stabilite de autoritățile naționale pentru a dezvolta și antrena IA inovatoare înainte de introducerea pe piață.

“Legea privind IA stabilește norme pentru modelele mari și puternice de IA, asigurându-se că acestea nu prezintă riscuri sistemice pentru Uniune și oferă garanții puternice pentru cetățenii și democrațiile noastre împotriva oricăror abuzuri ale tehnologiei din partea autorităților publice. Ea protejează IMM-urile noastre, ne consolidează capacitatea de a inova și de a fi lideri în domeniul IA și protejează sectoarele vulnerabile ale economiei noastre”, a subliniat și europarlamentarul Dragoș Tudorache.

Sancțiuni și intrarea în vigoare

Nerespectarea normelor poate duce la amenzi cuprinse între 35 de milioane de euro sau 7 % din cifra de afaceri globală și 7,5 milioane de euro sau 1,5 % din cifra de afaceri, în funcție de încălcare și de mărimea întreprinderii.

Acordul de compromis precizează, de asemenea, că o persoană fizică sau juridică poate depune o plângere la autoritatea relevantă de supraveghere a pieței cu privire la nerespectarea legii privind IA și se poate aștepta ca o astfel de plângere să fie tratată în conformitate cu procedurile specifice ale autorității respective.

Textul convenit va trebui acum să fie adoptat în mod oficial atât de Parlament, cât și de Consiliu pentru a deveni legislație UE. Comisiile pentru piața internă și pentru libertăți civile ale Parlamentului European vor vota asupra acordului în cadrul unei reuniuni viitoare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.13 mins ago

Țările UE au aprobat PNRR-ul Ungariei și plata primei tranșe, în timp ce Comisia Europeană ar putea decide deblocarea condiționată a fondurilor de coeziune pentru Budapesta

ROMÂNIA3 hours ago

Viitorul parteneriat strategic România – Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare la UE, discutate la București de Luminița Odobescu și Olha Stefanishyna

CONSILIUL UE3 hours ago

“Istoric!”: Europa devine primul continent din lume care reglementează inteligența artificială, după negocieri maraton și un acord între instituțiile UE

U.E.21 hours ago

Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe

PARLAMENTUL EUROPEAN21 hours ago

Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate

ROMÂNIA23 hours ago

Modificarea PNRR a fost evaluată pozitiv de Consiliul UE. Planul modificat include capitolul REPowerEU și se ridică la 28,5 mld. de euro

U.E.23 hours ago

Eurogrupul a ajuns la un acord privind direcția politicii bugetare pentru 2024, stabilind un echilibru între menținerea flexibilității și adaptarea la condițiile globale

ROMÂNIA24 hours ago

Luminița Odobescu și James O’Brien au discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic, cu accent pe creșterea prezenței economice a SUA în România

ROMÂNIA1 day ago

SUA, alături de România, Ucraina, R. Moldova și UE, pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene și securitatea alimentară globală

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA4 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending