CONSILIUL UE
Președinția Germaniei la Consiliul UE prezintă “sprintul” unei “curse de ștafetă”: Reziliența și valorile UE, suveranitatea economică a Europei și parteneriatul cu SUA, principalele priorități post-coronavirus
Published
3 years agoon

Pandemia de COVID-19 constituie o provocare fără precedent pentru Europa și pentru întreaga lume, iar Germania, Portugalia și Slovenia sunt pregătite să facă tot ce este necesar pentru a crește reziliența Europei, pentru a-i proteja pe cetățeni și pentru a depăși criza, salvgardând în același timp valorile europene și stilul de viață european, se arată în programul de lucru al viitorului trio de președinții ale Consiliului Uniunii Europene.
Viitorul trio de președinții debutează cu președinția germană a Consiliului UE, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020, și continuă cu președinția portugheză (1 ianuarie – 30 iunie 2020) și cea slovenă (1 iulie – 31 decembrie 2021).
Programul a fost prezentat marți la reuniunea Consiliului Afaceri Generale de ministrul de stat pentru Europa al guvernului german, Michael Roth, aceasta reamintind că viitorul trio reprezintă și primul trio de președinții din istoria UE, în 2007, când a fost creat acest concept. Principiul unui trio alcătuit din câte trei președinții succesive la Consiliul UE a fost introdus pentru a asigura o tranziție lină între mandatele semestriale ale țărilor UE la cârma Consiliului și o coordonare între priorități.
“În 2007, am format primul trio de președinții la nivelul UE. Astăzi, în 2020, în mijlocul crizei coronavirusului, ar fi trebuit să îl inventăm. Am dezvoltat un program comun pentru următoarele 18 luni și vom avea nevoie de o respirație lungă pentru calea de urmat: împreună, trebuie să depășim criza COVID0-19. În același timp, vom lucra spre o Europă mai socială, mai durabilă și mai democratică. În special în aceste perioade de criză, Europa trebuie să își respecte valorile și să consolideze statul de drept în toate statele membre ale UE. De asemenea, trebuie să găsim un răspuns solid în domeniul migrației și să urmărim lupta împotriva schimbărilor climatice. (…) Ce vom face în următoarele șase luni va fi un sprint. Dar ceea ce avem nevoie este o cursă de ștafetă“, a spus Michael Roth, într-o declarație de presă publicată de Reprezentanța Permanentă a Germaniei la UE și pe pagina președinției germane la Consiliul UE.
Conținutul programului de lucru este influențat de angajamentul UE de a aborda criza și recuperarea post-COVID-19, bazându-se pe principalele priorități prezentate în agenda strategică pentru anii 2019-2024, agreate de liderii UE anul trecut la finalul președinției României la Consiliul UE.
Cele patru priorități vizează protejarea cetățenilor și a libertăților, dezvoltarea unei baze economice puternice și vibrante, construirea unei Europe neutre din punct de vedere climatic, verde, corectă și socială și promovarea intereselor și valorilor europene pe scena globală, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Programul subliniază, de asemenea, importanța de a ajunge la un acord cu privire la următorul Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și programele sectoriale conexe cât mai curând posibil și de a agrea un “parteneriat complet și global” cu Marea Britanie până la sfârșitul anului 2020.
Prioritatea zero: redresarea solidă a economiei europene la intersecția dintre obiectivele neutralității climatice și principiile solidarității, coeziunii și convergenței
Cele trei președinții viitoare subliniază că statele membre și instituțiile UE au făcut front comun, în spiritul solidarității, pentru a coordona și a pune în aplicare măsuri relevante în materie de sănătate, însă subliniază că “numai dacă politicile în domeniul sănătății se dovedesc eficace în a pune sub control și, în cele din urmă, a depăși amenințarea reprezentată de COVID-19 putem asista la o redresare de durată în toate celelalte sectoare ale economiei și în toate sferele vieții publice”.
“Ca prioritate primordială, cele trei președinții sunt hotărâte să pună în aplicare toate măsurile adecvate unei redresări solide a economiei europene, prin respectarea unei strategii de creștere economică durabilă și favorabilă incluziunii, care să țină cont de obiectivul atingerii neutralității climatice până în 2050 și care să abordeze impactul social și aspectele umane ample aferente. Trioul de președinții va da curs viitoarelor propuneri ale Comisiei pentru a institui un sistem mai ambițios, mai amplu și mai bine coordonat de gestionare a crizelor la nivelul UE”, se arată în programul de lucru.
Trioul de președinții își confirmă angajamentul față de principiile foii de parcurs europene comune pentru ridicarea măsurilor de limitare a răspândirii bolii COVID-19: planul de redresare trebuie să se bazeze pe solidaritate, coeziune și convergență; redresarea trebuie să fie flexibilă, agilă și evolutivă; trebuie să fie incluzivă și toți cei implicați trebuie să subscrie la ea; și mai trebuie să respecte valorile și drepturile noastre, precum și statul de drept.
Cele trei președinții vor face tot ce le stă în putință pentru a restabili piața unică și pentru a o consolida în continuare, pentru a duce mai departe tranziția verde și transformarea digitală, pentru a urmări instituirea suveranității digitale, pentru a asigura autonomia strategică a UE prin intermediul unei politici industriale dinamice, pentru a sprijini IMM-urile și întreprinderile nou-înființate, pentru a monitoriza investițiile străine directe, pentru a construi o infrastructură mai rezilientă, în special în sectorul sănătății, și pentru a urmări să asigure producerea de bunuri de importanță critică în Europa, astfel încât să se reducă dependența exagerată de țări terțe, în conformitate cu principalele recomandări conținute de foaia de parcurs.
Către suveranitatea economică a Europei
Consolidarea IMM-urilor și a competitivității industriale în Europa constituie un obiectiv esențial al trioului de președinții, întrucât aceasta servește suveranității economice a Europei și contribuie la reziliența sa. Strategia UE de redresare după criza provocată de COVID-19 și strategia pe termen lung pentru o creștere durabilă necesită, la rândul lor, atât o strategie ambițioasă pentru politica industrială a UE, care să abordeze inclusiv problema concurenței, a reglementării ajutoarelor de stat și a condițiilor-cadru generale, cât și consolidarea tehnologiilor-cheie, inclusiv prin alinierea politicilor în domeniul științei, al cercetării și al inovării și prin promovarea autonomiei tehnologice a UE.
Identificarea lanțurilor valorice strategice, noua încadrare a ecosistemelor industriale și continuarea eforturilor de identificare a alianțelor industriale și a unor proiecte importante de interes european comun (PIIEC) vor fi componente importante.
Cadrul Financiar Multianual 2021-2027: viitoarele trei președinții cer evitarea întârzierilor inutile pentru punerea în aplicare a viitorului buget european
Cele trei președinții consideră că este important să se ajungă la un acord cu privire la cadrul financiar multianual 2021-2027. CFM va fi un instrument de bază, care va veni în sprijinul unei redresări de durată. Acesta ar trebui să ofere sprijin statelor membre în direcția unor investiții susținute în obiectivele strategice ale UE și la nivelul tuturor politicilor, în conformitate cu Foaia de parcurs pentru redresare. În tandem cu fondul de redresare, viitorul CFM va fi răspunsul ambițios de care Europa are nevoie, în sprijinul priorităților noastre comune. Trioul se angajează să acționeze neobosit pentru a obține aprobarea Parlamentului European și pentru a finaliza cât mai curând posibil propunerile sectoriale, respectând totodată strict mandatul acordat de Consiliul European
Trioul va face tot ce îi stă în putință pentru a evita întârzierile inutile legate de punerea în aplicare a cadrului financiar multianual 2021-2027 și a programelor conexe. Adoptarea în timp util a legislației aferente tuturor politicilor în materie de investiții și altor politici relevante este de importanță covârșitoare pentru a oferi un răspuns adecvat și ferm consecințelor pandemiei de COVID-19 și altor obiective strategice și provocări permanente ale Uniunii.
“Echipa Europa”: UE continuă să meargă pe calea multilateralismului și ordinii internaționale bazate pe norme. Parteneriatul cu SUA, o prioritate principală
În dimensiunea acțiunii externe a Uniunii Europene, cele trei președinții afirmă că îl vor sprijini pe Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell și menționează modul în care UE trebuie să se poziționeze în raport cu principalii actori de pe scena internațională.
“Cele trei președinții consideră importante provocarea mondială pe care o reprezintă pandemia și rolul UE de actor pe scena internațională, căruia îi revine o responsabilitate deosebită în a contribui la elaborarea unui răspuns la nivel mondial prin multilateralism și printr-o ordine internațională bazată pe norme. Aceasta va include urmărirea unor priorități esențiale în materie de politici acolo unde există un deficit grav de resurse, consolidarea capacităților de reacție în țările cu cele mai precare sisteme de sănătate, de aprovizionare cu apă și de salubrizare, mai ales în Africa, precum și atenuarea consecințelor socioeconomice grave. Un răspuns la nivel mondial necesită o mai strânsă colaborare regională în cadrul eforturilor de descoperire a unor noi vaccinuri și a unor noi metode de diagnoză și de tratament. Cele trei președinții se vor implica în toate aceste eforturi într-un spirit demn de „Echipa Europa”, se arată în programul lor.
Parteneriatul transatlantic și relațiile comerciale ale UE cu SUA vor fi una dintre principalele priorități ale trioului de președinții, în strânsă cooperare cu Comisia și cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, pentru ca Uniunea să se bazeze în continuare pe această relație reciproc avantajoasă și echilibrată.
În ce privește relațiile cu Rusia, trioul de președinții îl sprijină pe Înaltul Reprezentant în procesul de evaluare referitor la cele cinci principii directoare ale relațiilor UE-Rusia, în vederea conturării în mod activ a politicii UE.
Referitor la relațiile cu China, cele trei președinții menționează posibilitatea organizării unei reuniuni a liderilor UE-China, în condițiile în care summitul programat pentru luna septembrie la Leipzig a fost amânat din cauza pandemiei COVID-19. De asemenea, Germania, Portugalia și Slovenia afirmă că “se vor depune toate eforturile pentru a asigura semnarea acordului privind protejarea indicațiilor geografice și încheierea negocierilor pentru un acord cuprinzător, ambițios și echilibrat privind investițiile cu China”.
Statele membre care dețin Președinția Consiliului Uniunii Europene lucrează în grupuri de câte trei, denumite „Trio-uri“. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona, în anul 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni.
Trio-ul deschis de președinția germană la 1 iulie se va confrunta cu cea mai importantă provocare la adresa Uniunii Europene de la înființarea sa, generată de pandemia de COVID-19
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
-
Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată
-
Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans
-
Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei
-
Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate
-
Charles al III-lea, primul șef de stat primit cu onoruri militare la Poarta Brandenburg: Monarhul britanic a început prima sa vizită externă, în Germania, țara ultimei vizite de stat a reginei Elisabeta a II-a
-
UE caută o soluție legală pentru a împiedica exportatorii de gaze din Rusia și Belarus să depună în avans oferte de livrare a gazelor lichefiate către Europa
CONSILIUL UE
UE caută o soluție legală pentru a împiedica exportatorii de gaze din Rusia și Belarus să depună în avans oferte de livrare a gazelor lichefiate către Europa
Published
2 days agoon
March 29, 2023By
Teodora Ion
Țările membre UE au convenit marți să identifice o modalitate legală prin care să împiedice firmele rusești să trimită gaze lichefiate spre blocul european, anunță Reuters, citat de Agerpres.
Propunerea sprijinită de miniștrii Energiei din UE prevede opțiunea prin care guvernele vor putea să împiedice, temporar, exportatorii de gaze din Rusia și Belarus să depună în avans pentru capacităţi pe infrastructura necesară pentru a livra gaze lichefiate în Europa.
Propunerea face parte din poziţia de negociere cu privire la noile reguli de pe piaţa gazelor din UE. Propunerea nu este definitivă şi va trebui negociată cu Parlamentul European, un proces care se poate întinde pe mai multe luni.
Chiar dacă livrările prin conducte au fost reduse, fapt relevat de cel mai recent Eurostat, livrările de gaze naturale lichefiate rusești spre Europa au înregistrat o creștere anul trecut, până la 22 miliarde metri cubi, de la 16 miliarde metri cubi în 2021, potrivit unei analize realizată de UE şi consultată de Reuters.
Cu toate acestea, cantităţile de gaze lichefiate livrate de Rusia sunt mult mai mici decât cele 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Moscova le livra anual Europei prin conducte, înainte de declanşarea războiului din Ucraina.
CONSILIUL UE
UE a dat undă verde finală legislației prin care este interzisă vânzarea mașinilor cu motoare termice din 2035
Published
3 days agoon
March 28, 2023By
Teodora Ion
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți, în mod oficial și în cele din urmă, o legislație care prevede eliminarea treptată a vânzărilor de mașini și camionete noi poluante până în 2035, punând capăt opoziției de ultim moment a Germaniei și a unui mic grup de aliați, anunță Politico Europe.
Prețul plătit de Uniunea Europeană pentru această înțelegere a fost un acord de culise încheiat săptămâna trecută între Comisia Europeană și Berlin, care va duce la publicarea ulterioară a unei legislații tehnice suplimentare care va stabili o soluție pentru combustibilii sintetici, o alternativă mai ecologică pentru benzină care emite CO2 pe țeava de eșapament.
Cu toate acestea, o astfel de portiță va trebui să fie aprobată de instituțiile UE. Angajamentul Comisiei de a revizui standardele de emisii de CO2 în cazul în care soluția tehnică va fi respinsă va depinde, de asemenea, de aprobarea Parlamentului European și a țărilor membre.
Normele care au primit undă verde finală reprezintă o parte esențială a pachetului legislativ ecologic “Fit for 55” al UE, menit să abordeze problema creșterii emisiilor din transportul rutier.
Pe lângă stabilirea obiectivului privind vehiculele nepoluante pentru 2035, legislația ridică obiectivul intermediar de reducere a emisiilor pentru 2030, ceea ce va obliga producătorii de automobile să intensifice vânzarea de vehicule electrice în următorii ani.
A fost propusă o legislație separată care să acopere emisiile provenite de la camioane, autocare și autobuze, în timp ce se discută, de asemenea, un pachet extins de norme care să acopere toți poluanții non-CO2 ale vehiculelor, în conformitate cu standardele Euro 7.
Regulamentul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale.
CONSILIUL UE
România susține dezvoltarea programului nuclear civil pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, reiterează ministrul Energiei, Virgil Popescu, înaintea unei întâlniri a omologilor din UE
Published
3 days agoon
March 28, 2023By
Teodora Ion
România susține dezvoltarea programului nuclear civil pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, reiterează ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Acesta se află la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie.
”La prima oră am participat la o întâlnire cu mai mulți miniștrii din statele UE pentru a discuta detalii despre măsurile de susținere a energiei nucleare. România susține dezvoltarea programului nuclear civil, pentru că decarbonizare fără energie nucleară nu se poate. De aceea este nevoie de cooperare la nivelul statelor UE pentru a putea să ne atingem țintele asumate”, a precizat oficialul român într-un mesaj publicat pe Facebook.
Între timp, Germania, Austria, Spania și alte șapte țări membre au organizat înaintea reuniunii mai sus amintite o întâlnire cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, pentru a discuta despre obiectivele privind implementarea energiei regenerabile în UE.
”Regenerabil înseamnă regenerabil”, dezvăluie Reprezentanța Austriei la UE poziția centrală a celor zece țări.
„Renewable means renewable“
Ahead of today’s #EnergyCouncil @lgewessler invited ministers of 🇧🇪 🇪🇪 🇪🇸 🇩🇪 🇩🇰 🇮🇪 🇱🇺 🇵🇹 🇳🇱 🇱🇻 met with @KadriSimson 🇪🇺 to discuss the targets regarding the deployment of renewable energy in the #RenewableEnergyDirective #RED. pic.twitter.com/Ox1aIG4S8A
— Austria at EU (@AustriaatEU) March 28, 2023
La mijlocul lunii martie, șapte state membre Austria, Danemarca, Germania, Irlanda, Luxemburg, Portugalia şi Spania) au trimis o scrisoare preşedinţiei sudeze a UE în care cer ca sursele non-regenerabile să nu fie luate în calcul pentru atingerea obiectivelor privind energiile regenerabile.
”Includerea hidrogenului low-carbon şi a combustibilor low-carbon în țintele privind energiile regenerabile în 2030 ar însemna o diluare a ambiţiilor şi ar încetini dezvoltarea regenerabilelor, ceea ce, pe cale de consecinţă, ar pune în pericol atingerea obiectivelor climatice”, scriau atunci miniștrii în scrisoarea trimisă preşedinţiei suedeze şi consultată de Reuters, exprimându-și astfel opoziția față de eforturile Franței de a include energia nucleară în obiectivele UE privind energia regenerabilă.
Cele 11 ţări (Franţa, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Finlanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Olanda şi Ungaria) s-au declarat de acord să îşi unească forţele pentru ”a susţine noi proiecte nucleare, bazate în special pe tehnologiile inovatoare” precum şi ”exploatarea centralelor existente”.
Textul acordului prevede proiecte comune de pregătire, ”posibilităţi de cooperare ştiinţifică extinsă” şi ”introducerea coordonată a celor mai bune practici în materie de securitate”.
Să nu uităm că executivul european a decis să includă pe lista investițiilor verzi energia nucleară și gazele, în pofida nemulțumirilor exprimate de unele state care au decis să atace în justiție această hotărâre.
Cert este că Franța conduce această cavalcadă și nu doar la nivel european. Nu mai târziu de luna decembrie, această țară și Statele Unite, parteneri ai României, au căzut de acord să promoveze energia nucleară civilă la nivel mondial.
Este lesne de înțeles de ce. 67% din producția totală a electricității din Franța provine din surse nucleare, conform Eurostat. Și în România, energia nucleară reprezintă o cincime din totalul energiei produse.

Secretarul american al apărării l-a primit la Pentagon pe omologul român: Parteneriatul strategic dintre SUA și România nu a fost niciodată mai puternic

Premierul Nicolae Ciucă, vizită în Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE și care este ținută în șah de Turcia și Ungaria privind aderarea la NATO

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică
Team2Share


Trending
-
U.E.1 week ago
Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride
-
CHINA1 week ago
Putin, pregătit să discute planul de pace între Rusia și Ucraina propus de China. SUA cere lumii să nu se lase păcălită de decizii ale Rusiei, susținute de China, pentru a îngheța conflictul în propriile condiții
-
CHINA1 week ago
Declarație cu repetiție anti-SUA și anti-NATO semnată de Putin și Xi la Moscova: Rusia şi China sunt ”preocupate” de prezenţa în creştere a NATO în Asia
-
MAREA BRITANIE1 week ago
România și Marea Britanie au preluat mandatul de ambasade punct de contact NATO în Georgia
-
MAREA BRITANIE1 week ago
Miniștrii de externe român și britanic vor semna, la Londra, Declarația Comună de actualizare a Parteneriatului Strategic România – Marea Britanie