INTERVIU. Liderul PPE din Parlamentul European, despre viitorul României în UE: După rezolvarea problemelor la granițele externe, ne putem îndrepta privirea către aderarea României la spațiul Schengen

“Principalul mesaj pe care domnul Juncker l-a transmis este faptul că Uniunea Europeană livrează bunăstare, dacă vedem că PIB-ul este în creștere și șomajul este în scădere în întreaga Europă, începem să controlăm frontierele externe, acestea fiind probleme cu care ne-am confruntat în ultimii ani. Deci UE produce rezultate, chiar dacă totul nu este perfect. Important este că acesta este un proces gradual. Cel de-al doilea mesaj transmis este cel al folosirii a acestui moment pentru continuarea avansării integrării și pentru menținerea unei Europe unite, pentru desăvârșirea spațiului Schengen, pentru întărirea zonei euro”, a declarat Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European în cadrul unui interviu acordat Calea Europeană.

“Am văzut că granițele externe nu pot fi controlate 100% în Grecia  sau Italia, de exemplu, și de aceea a trebuit să ne asigurăm că le putem controla și inclusiv românii și bulgarii înțeleg acest aspect. Având în vedere că suntem pe drumul cel bun pentru securizarea granițelor, acum putem reveni la situația internă, ne putem gândi la lărgirea spațiului Schengen, iar mesajul domnului Juncker a fost unul pozitiv, îndemând către integrarea celor care au rămas pe dinafară”, a precizat liderul grupului PPE din Parlamentului European, referindu-se la șansa României și a Bulgariei de a accede în spațiul Schengen.

Manfred Weber a abordat și problematica integrării țării noastre în zona euro, explicând necesitatea impunerii unor condiționalități: “În mod formal, dacă vorbești despre politică, statele membre deja au hotărât intrarea în Uniunea Europeană iar parlamentele lor naționale au ratificat Tratatul de la Lisabona, iar conform acestuia, decizia de a intra în zona euro aparține acum guvernelor. Anumite state, văzând ce s-a întâmplat în ultima perioadă în zona euro sunt reticente să adere, iar oamenii sunt speriați. Cu toate acestea, principalul criteriu de aderare este cel al îndeplinirii tuturor criteriilor tehnice. Dacă vrei să ai stabilitate a monedei unice, trebuie să fie respectate criteriile și nu poți încălca pentru o mare perioadă de timp regulile pieței comune. Trebuie să respectăm angajamentele asumate. Suntem foarte optimiști în ceea ce privește crearea sau consolidarea monedei unice. Sunt multe state membre care au adoptat-o, de aceea trebuie să respectăm principiile care stau la baza monedei unice.”

“Principalul mesaj de ieri a fost faptul că Uniunea Europeană nu ar trebui să se destrame, să nu permitem acest lucru. Suntem egali, fiecare cetățean este, în primul rând, unul european și ar trebui să fim tratați în mod egal. În ceea ce privește piața unică, președintele Juncker a vorbit despre calitatea produselor, dar este ceva mai mult de spus decât atât. Pentru noi, PPE, principalul mesaj este menținerea Europei unite și găsirea unui numitor comun pentru viitorul Europei. Principiile noastre comune, ale europenilor standardele și valorile acestui continent: democrației, libertate, stat de drept, nu sunt aceleași când privești la nivel global. De aceea trebuie să protejăm acest mod european de viață. Acesta este principalul mesaj, precum un brand al nostru, al europenilor pentru următorii ani.”

În ceea ce privește viitorul cooperării româno-germane Manfred Wber a declarat: “Nimeni nu știe care va fi rezultatul acestor alegeri, vedem sondaje, dar nu putem prezice rezultatul. Oamenii trebuie să decidă, acesta este un proces democratic și, de aceea, oamenii trebuie să își spună cuvântul. Cred că principalul mesaj care reiese din cadrul alegerilor parlamentare germane este faptul că toate partidele democratice prezente acum în Parlament sunt atașate valorilor europene și doresc să fie parteneri, unii egali, chiar având în minte faptul că Germania este o țară mare, cu o economie puternică. Cu toate acestea, partidele vor să contruibuie precum parteneri egali în Uniunea Europeană. Acesta este un mare mesaj, și anume faptul că această țară mare este atașată valorilor europene. În ceea ce privește mandatului domnului Klaus Iohannis, este un lucru foarte bun că cei doi lideri (n.r – cancelarul Germaniei și președintele României) au o relație atât de bună de cooperare, ceea ce ar trebui să îi garanteze României faptul că va avea sprijinul pentru integrarea în zona euro.”

“Este o mare responsabilitate, dar și o onoare pentru România să organizeze într-o așa importantă perioadă pentru întreaga Europă summit-ul (n.r – din Sibiu) care va fi crucial pentru viitorul UE.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.