Jim Rogers: Nu cred ca va mai exista moneda euro peste 10 ani

Jim Rogers, un important investitor american, a dat un interviu pentru  HotNews despre viata pe care o duce in Singapore, despre viitorul euro si ciclurile de afaceri.

Rep:​ De ce Singapore?

Rep:​Ce urmariti cel mai atent in aceasta perioada? La ce acordati atentia cea mai mare?
J.R.: Cresterea Asiei si a Chinei sunt  de departe cele mai importante lucruri. Asa cum secolul al 19-lea a fost al Marii Britanii, secolul 20 a fost fara indoiala al SUA, acum a venit randul Chinei si al Asiei. Ce se intampla acum? Avem turbulente pe pietele valutare si vedem in viitor o prelungire a acestor turbulente, avem State datoare vandute, avem uriase dezechilibre in interiorul Statelor, exceptie facand China, Japonia, Singapore, Coreea. Stim cine si cat datoreaza marii debitori ai planetei. SUA este cel mai mare dator din istoria lumii. Asistam in aceasta perioada la mari schimbari. Balanta puterii mondiale se schimba dinspre Vest la Est. Dupa ce in ultimii 30 de ani SUA a fost liderul businessului financiar, acest lucru se schimba. De fapt sunt cicluri care se repeta.

Exista perioade in care sistemul financiar are o importanta mai mare si altele in care importanta lor paleste in fata crearii de produse “adevarate”, cum face agricultura de pilda. Din acest punct de vedere Romania se afla intr-o buna pozitie pentru ceea ce va urma.

Acestea sunt schimbarile pe care le urmaresc. Sunt optimist cu privire la rolul pe care agricultura il va avea in urmatorii 20-30 de ani si repet, Romania se afla intr-o situatie favorabila.

 

Rep: Cum vedeti Europa peste 10 ani?
J.R.: Un singur euro. Moneda euro a fost ceva bun, totusi. Lumea are nevoie de o contraputere la dolarul american.  Peste cativa zeci de ani poate yuanul sa devina acea contrapondere, dar acum? Singura moneda pe care o vad in stare este euro. Europa este o economie mare, cu o populatie numeroasa, nu foarte indatorata ca intreg, sau in nicun caz nu atat de indatorata ca SUA.

Din pacate, nu cred ca proiectul va functiona. Nu cred ca va exista moneda euro peste 10 ani sau oricum, nu va fi acest euro pe care il stim astazi. Poate cateva state vor avea o moneda comuna dar va fi o moneda politica nu economica. Cata vreme vei lasa tari cum e Grecia sa cheltuiasca bani pe care nu-i are, vei auto-eroda propria moneda. In mod normal cineva ar trebui sa spuna raspicat: Grecia, falimenteaza si ia-o de la capat!  Daca nu in 10, in 20 de ani euro nu va mai exista in actuala forma, chiar daca regret asta. USD are nevoie asa cum spuneam de o contrapondere.

Articolul integral AICI.

Sursa: HotNews.ro
Sursa foto:  en.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.