ROMÂNIA

John Kerry, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni: Emisarul pentru climă al președintelui Biden anunță noi acțiuni ale SUA care extind “rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic din Europa”

Published

on

Președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, au avut joi o întrevedere la Palatul Cotroceni, în contextul participării înaltului oficial american la Summitul Inițiativei celor Trei Mări și la Forumul de Afaceri al Celor Trei Mări, evenimente găzduite pentru a doua oară de către România.

Cooperarea pentru tranziția climatică și energetică face parteneriatul nostru strategic dintre România și SUA mai puternic“, a transmis Klaus Iohannis, după întrevedere, în timp ce emisarul special al președintelui Biden a anunțat acțiunile SUA pentru promovarea rolului tehnologiilor nucleare noi în accelerarea tranziției către energie curată, acțiuni care extind rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic (SMR) din Europa.

 

Șeful statului român și emisarul prezidențial pentru climă al Casei Albe au precizat că România și SUA vor intensifica acțiunile comune privind generarea și stocarea energiei cu emisii scăzute de carbon, investițiile durabile, producția ecologică și biodiversitatea.

Într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro de către Departamentul de Stat, emisarul special al președintelui SUA a anunțat participanții la Proiectul Phoenix și Programul Nuclear Expediting the Energy Transition (NEXT).

Aceste acțiuni extind rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic (SMR) din Europa și în transformarea unei foste centrale pe cărbune pentru a promova energia nucleară” arată Departamentul de Stat.

Pe baza anunțului său privind Proiectul Phoenix la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Sharm El Sheikh (COP27), secretarul Kerry a anunțat într-un eveniment organizat în marja summitului și forumului de afaceri ale Inițiativei celor Trei Mări că propunerile de proiecte din Cehia, Slovacia și Polonia au fost selectate în mod competitiv pentru a participa la Proiectul Phoenix și vor să primească sprijin pentru studii de fezabilitate de la cărbune la SMR.

Evenimentul a avut loc la Universitatea Politehnică din București și a avut în vedere și centrul de pregătire al simulatorului SMR care a fost instalat la începutul acestui an. 

În timp ce se afla la București, secretarul Kerry a lansat și Nuclear Expediting the Energy Transition (NEXT) pentru sprijinul SMR, o platformă care sprijine țările din Europa și Eurasia care se apropie de deciziile de implementare a SMR.

John Kerry este cel care a reprezentat SUA la două momente importante în relația energetică cu România, la conferințele COP26 de la Glasgow și COP27 din Egipt, când a fost anunțată intenția României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) și au fost semnate două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

De altfel, la ultimul summit G7, găzduit de Japonia, președintele Joe Biden a anunțat un sprijin de până la 275 de milioane de dolari din SUA, Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite pentru reactorul modular din România, în timp ce Statele Unite au lansat și scrisori de interes pentru un sprijin de 4 miliarde de dolari.

Click to comment

Trending

Exit mobile version