Connect with us

ROMÂNIA

John Kerry, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni: Emisarul pentru climă al președintelui Biden anunță noi acțiuni ale SUA care extind “rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic din Europa”

Published

on

Președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, au avut joi o întrevedere la Palatul Cotroceni, în contextul participării înaltului oficial american la Summitul Inițiativei celor Trei Mări și la Forumul de Afaceri al Celor Trei Mări, evenimente găzduite pentru a doua oară de către România.

Cooperarea pentru tranziția climatică și energetică face parteneriatul nostru strategic dintre România și SUA mai puternic“, a transmis Klaus Iohannis, după întrevedere, în timp ce emisarul special al președintelui Biden a anunțat acțiunile SUA pentru promovarea rolului tehnologiilor nucleare noi în accelerarea tranziției către energie curată, acțiuni care extind rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic (SMR) din Europa.

 

Șeful statului român și emisarul prezidențial pentru climă al Casei Albe au precizat că România și SUA vor intensifica acțiunile comune privind generarea și stocarea energiei cu emisii scăzute de carbon, investițiile durabile, producția ecologică și biodiversitatea.

Într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro de către Departamentul de Stat, emisarul special al președintelui SUA a anunțat participanții la Proiectul Phoenix și Programul Nuclear Expediting the Energy Transition (NEXT).

Aceste acțiuni extind rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic (SMR) din Europa și în transformarea unei foste centrale pe cărbune pentru a promova energia nucleară” arată Departamentul de Stat.

Pe baza anunțului său privind Proiectul Phoenix la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Sharm El Sheikh (COP27), secretarul Kerry a anunțat într-un eveniment organizat în marja summitului și forumului de afaceri ale Inițiativei celor Trei Mări că propunerile de proiecte din Cehia, Slovacia și Polonia au fost selectate în mod competitiv pentru a participa la Proiectul Phoenix și vor să primească sprijin pentru studii de fezabilitate de la cărbune la SMR.

Evenimentul a avut loc la Universitatea Politehnică din București și a avut în vedere și centrul de pregătire al simulatorului SMR care a fost instalat la începutul acestui an. 

În timp ce se afla la București, secretarul Kerry a lansat și Nuclear Expediting the Energy Transition (NEXT) pentru sprijinul SMR, o platformă care sprijine țările din Europa și Eurasia care se apropie de deciziile de implementare a SMR.

John Kerry este cel care a reprezentat SUA la două momente importante în relația energetică cu România, la conferințele COP26 de la Glasgow și COP27 din Egipt, când a fost anunțată intenția României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) și au fost semnate două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

De altfel, la ultimul summit G7, găzduit de Japonia, președintele Joe Biden a anunțat un sprijin de până la 275 de milioane de dolari din SUA, Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite pentru reactorul modular din România, în timp ce Statele Unite au lansat și scrisori de interes pentru un sprijin de 4 miliarde de dolari.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luminița Odobescu și omologul croat, întâlnire în contextul reuniunii Consiliului Ministerial al OCDE. Cei doi miniștri vor menține coordonarea apropiată pe parcursul procesului de aderare a țărilor la organizație

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania / Facebook

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, 2 mai 2024, la Paris, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Croația, Gordan Grlić Radman, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OCDE.

Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile între cei doi oficiali au reflectat nivelul foarte bun al cooperării dintre România și Croația, precum și interesele comune în plan regional, european și internațional.

Ministrul Luminița Odobescu a exprimat aprecierea față de dialogul politic substanțial, atât la nivel înalt, cât și al ministerelor și autorităților de resort din cele două state.

În cadrul discuțiilor, cei doi înalți oficiali au  trecut în revistă evoluțiile recente din procesul de aderare a celor două state candidate la OCDE.

Oficialii au notat stadiul foarte bun al progreselor interne și au semnalat intenția menținerii unei coordonări apropiate pe parcursul procesului, în mod particular asupra temelor de interes orizontal.

Cei doi miniștri au discutat și situația regională de securitate și sprijinul acordat Ucrainei, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.

În privința agendei europene, șeful diplomației române a exprimat sprijinul ferm al Bucureștiului față de procesul de extindere a Uniunii Europene, atât în raport cu Balcanii de Vest, cât și cu candidații estici, îndeosebi Republica Moldova și Ucraina.

Țara noastră a devenit stat candidat la această organizație în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandumul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, țara noastră se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Recent, România a primit primul Aviz Formal în procesul de aderare la OCDE, iar secretarul general al organizației, Mathias Cormann, și-a exprimat încrederea că țara noastră va finaliza cu succes etapa tehnică a evaluărilor și în cele 25 de comitete ale OCDE rămase

Continue Reading

NATO

SUA încurajează aliații să doneze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. Germania, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia au în dotare aceste rachete

Published

on

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în faţa Rusiei, transmite AFP.

“Există ţări care au (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste ţări”, a spus Austin la o audiere în Camera Reprezentanţilor, potrivit Agerpres.

“Eu însumi am discutat cu liderii mai multor ţări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente”, a continuat el, fără a preciza care sunt aceste ţări.

Germania a anunţat mai devreme luna aceasta că va furniza Kievului încă o baterie Patriot, a treia de acest fel pe care o oferă Ucrainei de când a început războiul cu Rusia. Celelalte state membre ale NATO și UE care au în dotare astfel de sisteme sunt Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia.

De altfel, printre oficialii cu are Lloyd Austin a discutat săptămâna trecută se numără și ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, convorbirea telefonică având loc imediat după ce președintele american Joe Biden a promulgat pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a semnat livrarea primului lot de echipamente militare în valoare de 1 miliard de dolari.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Apărării Naționale, discuțiile Tîlvăr – Austin au vizat, în principal, “situația de securitate generată de războiul de agresiune și sprijinul necondiționat pentru Ucraina, fiind reiterată importanța menținerii unității transatlantice în actualul context de securitate”. Comunicatul oficial nu face nicio referire la bateriile Patriot.

Germania, Olanda, România și Spania sunt țările NATO care participă și la un program de achiziție comun finanțat de Alianță prin care este prevăzută achiziționare în comun a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT. 200 dintre acestea revin României.

Subiectul privind furnizarea de sisteme antiaeriene Ucrainei a fost abordat săptămâna trecută la o reuniune a miniştrilor europeni de externe şi ai apărării, care au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană, dar fără să anunţe noi angajamente pentru furnizarea unor sisteme americane Patriot, cerute insistent de Kiev.

Oficiali din ţările ce au în dotare astfel de sisteme afirmă că este dificil să le furnizeze Ucrainei, întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană.

“Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a explicat premierul polonez Donald Tusk. “Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (…), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti”, a argumentat el.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul Franței la București: Prezența militară franceză în România este o garanție a securității și stabilității noastre

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut marți o întrevedere cu ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, discuțiile punând accentul pe sprijinul Franței privind aderarea completă a României la Schengen și prezența militară franceză în România în contextul conducerii grupului NATO de la Cincu.

“România colaborează excelent cu Franța în toate domeniile de activitate și îmi doresc ca aceste relații să se aprofundeze”, a spus Ciucă, după întâlnirea ce s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.

Ambasadorul francez a fost însoțit la întrevedere de colonelul Pierre Pacqueteau, atașatul pentru apărare al Ambasadei Franței la București.

“În această perioadă plină de provocări, contăm pe sprijinul Parisului în multe aspecte ce necesită o atenție deosebită, precum transportul cerealelor ucrainene. Totodată, Grupul de Luptă al NATO de la Cincu este coordonat de Franța, iar prezența militară franceză este o garanție a securității și stabilității noastre. Franța ne este un partener de încredere și pe plan european, dovedind acest lucru în procesul de aderare a României la Spațiul Schengen. Excelența Sa mi-a spus că urmărește consolidarea bunelor relații deja existente, apreciind că există un potențial major în domeniile economic, educațional și diplomatic”, a mai transmis liderul PNL Nicolae Ciucă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE44 mins ago

Luminița Odobescu și omologul croat, întâlnire în contextul reuniunii Consiliului Ministerial al OCDE. Cei doi miniștri vor menține coordonarea apropiată pe parcursul procesului de aderare a țărilor la organizație

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Din Beirut, Ursula von der Leyen promite Libanului un sprijin financiar de 1 miliard de euro până în 2027, în parte pentru a contribui la limitarea fluxului de refugiați către Europa

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

La 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE, Valdis Dombrovskis cere ca membrii mai noi să nu fie lăsați în urmă și solicită o acțiune rapidă privind începerea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Volodimir Zelenski anunță că Ucraina pregătește șapte noi acorduri de securitate: Orice mijloc de a ne spori protecția împotriva terorii rusești are o prioritate specială

CHINA5 hours ago

SUA continuă să slăbească baza militar-industrială a Rusiei și impune sancțiuni împotriva unor entități din țări terțe, inclusiv din China, pentru că ajută Moscova în războiul ilegal

SUA6 hours ago

SUA condamnă legislația georgiană de sorginte rusească privind ”influența străină”: Reduce la tăcere vocile critice. Traiectoria occidentală a Georgiei este în pericol

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ursula von der Leyen condamnă violențele împotriva protestatarilor georgieni care ”își exprimă atașamentul puternic față de democrație” și își arată îngrijorarea față de ”legea privind influența străină”

U.E.20 hours ago

Marcând 20 de ani de la aderare, Polonia anunță că va găzdui un summit privind relațiile UE- SUA în perioada președinției sale la Consiliul UE din 2025

U.E.20 hours ago

Miniștrii de externe german și polonez au marcat pe cele două maluri ale râului Oder 20 de ani de la aderarea Poloniei, la indigo cu predecesorii lor la 1 mai 2004

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare cu partenerii sociali privind o potențială legislație UE pentru “telemuncă și dreptul la deconectare”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL1 week ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending