Connect with us

ROMÂNIA

John Kerry, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni: Emisarul pentru climă al președintelui Biden anunță noi acțiuni ale SUA care extind “rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic din Europa”

Published

on

Președintele Klaus Iohannis și emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, au avut joi o întrevedere la Palatul Cotroceni, în contextul participării înaltului oficial american la Summitul Inițiativei celor Trei Mări și la Forumul de Afaceri al Celor Trei Mări, evenimente găzduite pentru a doua oară de către România.

Cooperarea pentru tranziția climatică și energetică face parteneriatul nostru strategic dintre România și SUA mai puternic“, a transmis Klaus Iohannis, după întrevedere, în timp ce emisarul special al președintelui Biden a anunțat acțiunile SUA pentru promovarea rolului tehnologiilor nucleare noi în accelerarea tranziției către energie curată, acțiuni care extind rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic (SMR) din Europa.

 

Șeful statului român și emisarul prezidențial pentru climă al Casei Albe au precizat că România și SUA vor intensifica acțiunile comune privind generarea și stocarea energiei cu emisii scăzute de carbon, investițiile durabile, producția ecologică și biodiversitatea.

Într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro de către Departamentul de Stat, emisarul special al președintelui SUA a anunțat participanții la Proiectul Phoenix și Programul Nuclear Expediting the Energy Transition (NEXT).

Aceste acțiuni extind rolul de lider al României în construirea primului reactor modular mic (SMR) din Europa și în transformarea unei foste centrale pe cărbune pentru a promova energia nucleară” arată Departamentul de Stat.

Pe baza anunțului său privind Proiectul Phoenix la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Sharm El Sheikh (COP27), secretarul Kerry a anunțat într-un eveniment organizat în marja summitului și forumului de afaceri ale Inițiativei celor Trei Mări că propunerile de proiecte din Cehia, Slovacia și Polonia au fost selectate în mod competitiv pentru a participa la Proiectul Phoenix și vor să primească sprijin pentru studii de fezabilitate de la cărbune la SMR.

Evenimentul a avut loc la Universitatea Politehnică din București și a avut în vedere și centrul de pregătire al simulatorului SMR care a fost instalat la începutul acestui an. 

În timp ce se afla la București, secretarul Kerry a lansat și Nuclear Expediting the Energy Transition (NEXT) pentru sprijinul SMR, o platformă care sprijine țările din Europa și Eurasia care se apropie de deciziile de implementare a SMR.

John Kerry este cel care a reprezentat SUA la două momente importante în relația energetică cu România, la conferințele COP26 de la Glasgow și COP27 din Egipt, când a fost anunțată intenția României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) și au fost semnate două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

De altfel, la ultimul summit G7, găzduit de Japonia, președintele Joe Biden a anunțat un sprijin de până la 275 de milioane de dolari din SUA, Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite pentru reactorul modular din România, în timp ce Statele Unite au lansat și scrisori de interes pentru un sprijin de 4 miliarde de dolari.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Alexandru Rafila: România a urcat trei locuri în clasamentul performanței sistemelor de sănătate din UE

Published

on

© Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, în cadrul evenimentului “Bucharest Leaders’ Summit: Reporting for Duty”, că România a urcat trei locuri în clasamentul performanței sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană, conform unei evaluări recente, relatează Agerpres.

„România se găsea la sfârșitul anului 2021 pe ultimul loc, însă până la sfârșitul lui 2023 a depășit Bulgaria, Polonia și Letonia”, a precizat Rafila, subliniind că această îmbunătățire este rezultatul unor indicatori clari de performanță. Totuși, el a adăugat că este important ca progresul să fie resimțit și în percepția publică și în încrederea cetățenilor în sistemul public de sănătate.

De asemenea, Rafila a evidențiat necesitatea continuității proiectelor și a unei viziuni clare pentru dezvoltarea susținută a sistemului de sănătate.

„În România sunt în desfășurare foarte multe proiecte, poate cele mai multe din istorie”, a declarat ministrul, referindu-se la investiții în infrastructură, inclusiv cabinete de medicină de familie, ambulatorii și construcții de spitale noi. Aceste proiecte vor fi susținute și printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, care va asigura un acces echitabil la servicii de sănătate pentru toți cetățenii.

Ministrul a menționat că investițiile se vor concentra pe centrele de tratare a arșilor, secțiile de terapie intensivă și neonatologie. De asemenea, a subliniat importanța atragerii personalului medical și rolul autorităților locale și al Ministerului Sănătății în acest demers.

În cele din urmă, Alexandru Rafila a menționat și necesitatea unor politici de prevenție pentru bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul, subliniind importanța programelor de screening și a accesului la servicii preventive.

Continue Reading

ROMÂNIA

ICI București participă la Bucharest Leaders’ Summit

Published

on

© ICI București

ICI București participă la Bucharest Leaders’ Summit: Reporting for Duty, un eveniment care se desfășoară în perioada 7-31 octombrie 2024, fiind organizat în cadrul proiectului „Împreună Protejăm România”. Aceasta este cea de-a XXV-a ediție a conferințelor găzduite de Grupul de Presă MediaUno, în colaborare cu Institutul Național de Statistică, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și Asociația MediaUno.

ICI București va contribui la discuțiile strategice și dezbaterile multisectoriale pe teme esențiale pentru România și Europa, incluzând domenii de apărare, energie, digitalizare, securitate cibernetică și inovare, în contextul provocărilor internaționale actuale. Participarea institutului subliniază angajamentul său în sprijinirea dezvoltării digitale a României și în promovarea soluțiilor tehnologice avansate care să răspundă nevoilor actuale de securitate cibernetică și digitalizare.

„Bucharest Leaders’ Summit: Reporting for Duty” oferă o platformă unică de dialog între decidenți politici, experți și reprezentanți ai mediului de afaceri și societății civile, contribuind la identificarea de mecanisme reziliente și inovatoare pentru a face față provocărilor globale. Prezența ICI București în cadrul acestui summit este un pas semnificativ în susținerea transformării digitale a României și în consolidarea poziției sale pe plan internațional în domeniul cercetării și inovării.

Continue Reading

ROMÂNIA

Două proiecte de patrimoniu din România, premiate la Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024 de la București

Published

on

© colaj foto MEAT

Două proiecte de patrimoniu din România se află printre cei 26 de câștigători ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural, provenind din 18 țări de pe întreg continentul european, a anunțat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Premiile Europene pentru Patrimoniu au fost instituite de către Comisia Europeană în anul 2002 drept un instrument pentru promovarea și recunoașterea valorilor patrimoniului, tradițiilor și culturii și sunt gestionate de către federația Europa Nostra, care cuprinde ONG-uri din domeniul Patrimoniului, susținută atât de instituții publice cât și de companii private și persoane fizice din peste 40 de țări.

 

Ceremonia de acordare a premiilor Europa Nostra este unul din momentele cheie ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024, care este organizat de Federația Europa Nostra, cea mai mare federație de organizații neguvernamentale de profil de pe continent, pentru prima oară, la București, între 6-8 octombrie 2024. Evenimentul este organizat sub patronajul Președintelui României, cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii și al Primăriei Generale a Capitalei.

Aproape 800 de profesioniști, promotori ai conservării patrimoniului cultural din Europa și din România, precum și oficiali se întâlnesc la lucrările Summit-ului, pentru a partaja experiențele proprii și a învăța din proiectele reușite și premiate, precum și pentru a dezbate și agrea asupra liniilor strategice de politici publice pe care Europa Nostra le va promova în perioada mandatului viitoarei Comisii Europene.

Cei 26 de câștigători au fost selectați de Juriul Premiilor, compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecție. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizații și persoane fizice din 38 de țări europene.

Potrivit Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, respectarea standardelor de calitate, promovarea identității europene, semnificația europeană, implicarea comunităților și impactul asupra tradițiilor au fost câteva dintre criteriile care au stat la baza analizei proiectelor candidate.

Două remarcabile proiecte de patrimoniu din România se numără printre câștigătorii acestui an, respectiv:

Biserica Săsească din Alma Vii este un monument istoric transilvănean de importanță națională construit în secolul al XIV-lea, iar fortificațiile care o înconjoară au fost construite două secole mai târziu. Biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare, timp de 8 ani, din 2015 pana in 2023, în prezent fiind deschisă vizitatorilor. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală și istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală și, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.

•Biserica Sfântul Mihail, Cluj-Napoca este o capodoperă a arhitecturii gotice europene. Este a doua cea mai mare biserică din Transilvania și este situată în centrul orașului Cluj-Napoca. Monumentul s-a bucurat atât de aprecierea localnicilor cât și a vizitatorilor. S-a aflat într-un amplu proces de restaurare între anii 2016-2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.

Premiile Europa Nostra vor fi acordate pe 7 octombrie, în cadrul unei ceremonii fastuoase, găzduite de Ateneul Român.

De asemenea, cele două proiecte românești se află și în cursa pentru cele cinci premii Grand Prix și un premiu al publicului – Public Choice Award – în valoare de 10.000 de euro fiecare, care vor fi anunțate astăzi, în premieră, la București, la ceremonia de premiere a competiției Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra.

Evenimentul va fi găzduit de Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură și Tineret, Iliana Ivanova și de Președintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger, care vor veni special la București pentru ceremonie. Din partea autorităților române vor participa și lua cuvântul: ministrul Culturii, Raluca Turcan, consilierul prezidențial pentru cultură, Sergiu Nistor și primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ungaria calcă pe urmele Olandei și cere Comisiei Europene o derogare de la aplicarea regulilor UE în materie de migrație și azil

ROMÂNIA3 hours ago

Alexandru Rafila: România a urcat trei locuri în clasamentul performanței sistemelor de sănătate din UE

SUA4 hours ago

Ambasadoarea SUA la București subliniază importanța egalității de șanse: Pacea și prosperitatea la nivel global sunt strâns legate de echitatea de gen

ROMÂNIA5 hours ago

ICI București participă la Bucharest Leaders’ Summit

INTERNAȚIONAL5 hours ago

La un an de la atacul Hamas, președintele Isaac Herzog cere comunității internaționale să sprijine ”lupta contra inamicilor” Israelului pentru ”a aduce pacea şi un viitor mai bun în regiune”

ROMÂNIA5 hours ago

Două proiecte de patrimoniu din România, premiate la Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024 de la București

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

UE devine emitent de tip suveran pe piețele europene de capital prin lansarea Mecanismului pentru contracte de răscumpărare (Repo)

ROMÂNIA7 hours ago

România sprijină Ucraina în procesul de aderare la UE prin Programul de formare în domeniul afacerilor europene dedicat funcționarilor publici ucraineni: Munca grea abia acum începe. Vă vom fi alături

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Maia Sandu, mesaj electoral pentru moldoveni pe modelul sloganului și cărții lui Nicolae Ciucă: “Puneți politica în slujba țării!”

ROMÂNIA7 hours ago

Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în capacitatea de producție de biocombustibili

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 days ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 days ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA6 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO6 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA6 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.6 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA7 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending