GENERAL
Leonard Orban anunta posibile angajari in structurile de gestionare a fondurilor europene
Published
13 years agoon
By
REDACTIA
Ministrul Leonard Orban va prezenta miercuri in sedinta de guvern evaluarea privind necesarul de personal suplimentar in structurile care gestioneaza fondurile europene. “Foarte probabil, va fi aprobata o suplimentare. (…) Ulterior va trebui sa se faca angajari”, a spus ministrul, intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro.
Prim-ministrul Emil Boc a acordat termen pana in 16 ianuarie pentru o evaluare a personalului din structurile de gestionare a fondurilor europene – autoritati de management si organisme intermediare.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, spune ca a finalizat analiza si ca o va prezenta in sedinta de guvern de miercuri, 18 ianuarie.
“Voi prezenta aceasta analiza in sedinta de guvern de maine si, foarte probabil, va fi aprobata o suplimentare a personalului din structurile care gestioneaza fondurile comunitare. Ulterior, va trebui sa se faca angajari conform respectivei decizii, cat mai rapid posibil, astfel incat sa se poata imbunatati activitatea in domeniu”, a spus Orban in dialogul cu cititorii HotNews.ro.
Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto: gov.ro
You may like
Emmanuel Macron susține că depune ”toate eforturile” în căutarea unui nou prim-ministru pentru ”a ajunge la cea mai bună soluţie pentru ţară”
Marcel Ciolacu: Vom menține ritmul alert al investițiilor atât pentru a finaliza cât mai repede proiectele pe care cetățenii le așteaptă, dar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele
Curtea de Conturi Europeană arată o rată scăzută de punere în aplicare în statele membre a recomandărilor din Raportul anual privind statul de drept
INTERVIU Leonard Orban, fost comisar european: Solicitările fermierilor sunt justificate, dar nu toate sunt realiste. Legislația UE nu se modifică în 48 de ore
Eurobarometru: 87% dintre români au obținut recent știri despre UE, cel mai mare procent din Uniune. Temele europene și internaționale, pe primul loc al subiectelor accesate
Marcel Ciolacu: Aprobăm actul de constituire a Băncii de Investiții și Dezvoltare a României
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu se opune centralizării Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune: O astfel de centralizare ar fi dăunătoare pentru țara noastră
Published
1 month agoon
May 6, 2025By
Andreea Radu
Eurodeputatul Dan Motreanu a transmis marți că este nevoie de mai multă descentralizare a Politicii de Coeziune, prin creșterea atribuțiilor autorităților regionale și locale, deoarece deciziile luate mai aproape de cetățeni sunt mai bine adaptate realităților din teren, mai eficiente și mai rapide.
„Nu sunt de acord cu centralizarea Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune. Sunt politici pe baza cărora s-a dezvoltat România și o centralizare a lor ar fi dăunătoare pentru țara noastră. Am depus un punct de vedere scris în contextul dezbaterilor din Parlamentul European referitoare la al nouălea raport privind coeziunea economică și socială”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Potrivit eurodeputatului, Politica de Coeziune reprezintă cel mai concret și vizibil instrument al Uniunii Europene pentru majoritatea cetățenilor. „Investițiile în spitale, infrastructură, educație și IMM-uri consolidează încrederea în proiectul european și combat eficient discursurile eurosceptice”, a spus Motreanu.
„Din acest motiv, consider că finanțarea alocată Politicii de Coeziune în viitorul buget al Uniunii Europene trebuie să fie cel puțin la nivelul actual, dacă nu chiar mai consistentă”, a adăugat Dan Motreanu.
De asemenea, eurodeputatul a pledat pentru o simplificare reală a normelor, subliniind că introducerea unui set unic de reguli pentru toate fondurile europene ar accelera și eficientiza absorbția acestora, facilitând accesul beneficiarilor la finanțare.
„În unele state membre, criteriile de cofinanțare stabilite la nivel de regiune nu reflectă cu exactitate realitățile bugetare ale județelor și capacitatea acestora de a acoperi partea de cofinanțare în atragerea fondurilor europene. Avem nevoie de mai multă flexibilitate în acest sens”, a concluzionat Dan Motreanu.
COMISIA EUROPEANA
Ursula von der Leyen: Tehnologiile curate de ultimă generație sunt esențiale pentru adaptarea la schimbările climatice, protejarea mediului și prosperitatea Europei
Published
2 months agoon
April 8, 2025By
Andreea Radu
Tehnologiile curate de ultimă generație sunt esențiale pentru adaptarea la schimbările climatice și protejarea mediului, iar dezvoltarea acestora în Europa este crucială pentru prosperitatea noastră, generând antreprenoriat, locuri de muncă de înaltă calitate și un viitor sustenabil pentru toți europenii, a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la Conferința Cleantech 2025.
„Astăzi este o ocazie de a sărbători industria de vârf a Europei în domeniul tehnologiilor ecologice. Toți cei prezenți aici sunteți dovada că renașterea industrială curată a Europei a început. Tehnologia curată este o poveste de succes europeană, dar cunoaștem și provocările cu care se confruntă întreprinderile dumneavoastră: costurile ridicate ale energiei, lipsa accesului la finanțare, concurența globală neloială și aprovizionarea dificilă cu materii prime esențiale”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen a subliniat că, pentru ca Europa să rămână un lider global, este esențial să acționăm rapid. Comisia Europeană a răspuns acestei nevoi prin prezentarea a zece pachete în ultimele trei luni, menite să sporească competitivitatea Europei. Ea a precizat, de asemenea, câteva puncte cheie relevante pentru europeni.
„În primul rând, dorim să mobilizăm mai multe fonduri pentru companiile inovatoare. Aici putem învinge cu adevărat concurența globală. Fondul nostru de inovare a finanțat multe proiecte inovatoare – inclusiv cele pe care le prezentăm astăzi. Însă fiecare apel al Fondului este suprasubscris în mare măsură și trebuie să refuzăm multe proiecte bune. Acesta este motivul pentru care mobilizăm acum 100 de miliarde de euro”, a detaliat von der Leyen.
De asemenea, Ursula von der Leyen a precizat că, pentru a sprijini tranziția industrială, Comisia Europeană mobilizează 100 de miliarde de euro pentru a crește puterea de acțiune a fondului prin înființarea unei bănci de decarbonizare industrială. Scopul acestui demers este de a asigura că întreprinderile europene inovatoare se pot transforma în lideri globali în domeniul lor.
„În al doilea rând, simplificăm normele pentru întreprinderi ori de câte ori putem. Propunerile noastre omnibus au redus obligațiile de raportare, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii. De exemplu, exceptăm 90% dintre importatori de la obligațiile CBAM, deoarece aceștia reprezentau doar 1% din emisii”, a adăugat președinta CE.
Aceasta a menționat că Executivul European a simplificat procedura de autorizare pentru a permite demararea rapidă a proiectelor inovatoare. În plus, vor fi stabilite norme clare pentru hidrogenul cu emisii reduse de carbon, oferind astfel claritate antreprenorilor și investitorilor care lucrează pentru decarbonizarea industriilor europene cu cel mai mare consum de energie.
„Obiectivele noastre climatice rămân aceleași. Dar vom fi mai flexibili și mai pragmatici în ceea ce privește modul în care le vom atinge. În sfârșit, acționăm pentru a asigura accesul la materiile prime esențiale. Aceste minerale sunt elementele de bază ale tranziției ecologice. În urmă cu două săptămâni, am anunțat 47 de noi proiecte strategice în cadrul UE. Pentru a consolida securitatea aprovizionării Europei. Și am intensificat cooperarea cu partenerii globali”, a mai spus Ursul von der Leyen.
COMISIA EUROPEANA
UE lansează mecanismul SAFE de 150 de mld. euro pentru apărare: După Războiul Rece, unii au crezut în integrarea Rusiei în securitatea Europei și în protecția nelimitată a SUA. Am creat un deficit de securitate
Published
3 months agoon
March 11, 2025
Într-o perioadă marcată de provocări geopolitice fără precedent, Uniunea Europeană face un pas decisiv către consolidarea capacităților sale de apărare prin lansarea unui nou instrument financiar: SAFE – Security Action for Europe. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat această inițiativă miercuri, în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European privind securitatea europeană și concluziile recente ale Consiliului European.
Șefa Comisiei Europene a participat alături de președintele Consiliului European, Antonio Costa, la o dezbatere cu eurodeputații, în care a subliniat necesitatea unui efort colectiv pentru a face față amenințărilor externe și a reiterat că Europa trebuie să treacă de la pași incrementali la acțiuni hotărâte.
“Aceasta este clipa pentru pace prin forță. Este momentul pentru o apărare comună”, a declarat ea în fața eurodeputaților.
La rândul său, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a evocat faptul că “Uniunea Europeană trăiește un moment definitoriu” și că resimte un “sentiment de urgență” privind acțiunile sale în condițiile tensiunilor geopolitice care au crescut în ultimele săptămâni.
Un moment critic pentru securitatea europeană
În discursul său adresat Parlamentului, von der Leyen a subliniat urgența consolidării apărării europene ca răspuns la schimbarea peisajului de securitate. Invocând deteriorarea climatului geopolitic, ea a avertizat că “Europa este chemată să se ocupe mai mult de propria sa apărare. Nu într-un viitor îndepărtat, ci deja astăzi”.
Ea a recunoscut că certitudinile din trecut privind securitatea și dependența de aliații externi au fost răsturnate. “După Războiul Rece, unii au crezut că Rusia ar putea fi integrată în arhitectura economică și de securitate a Europei, în timp ce alții au sperat că ne putem baza pe termen nelimitat pe protecția deplină a Americii. Dar nu făceam decât să avem un deficit de securitate”, a remarcat ea.
SAFE: Consolidarea industriei și a capacităților de apărare ale UE
Un element central al noii strategii europene este SAFE, un mecanism prin care statele membre vor avea acces la împrumuturi de până la 150 de miliarde de euro pentru a-și consolida capacitățile de apărare. Aceste fonduri vor fi direcționate către domenii strategice precum apărarea aeriană, dronele, securitatea cibernetică și alte capabilități esențiale. Scopul este de a crește producția europeană de echipamente militare și de a reduce dependența de furnizori externi.
“Aceste împrumuturi vor finanța achiziții de la producători europeni pentru a stimula industria noastră de apărare”, a explicat von der Leyen. Contractele vor fi multianuale, oferind predictibilitate companiilor din sector și sprijinind investițiile pe termen lung.
Un alt aspect esențial al SAFE este achiziția comună de echipamente militare. Președinta Comisiei a evidențiat succesul inițiativelor conduse de Cehia și Danemarca pentru furnizarea de arme și muniții Ucrainei, subliniind că “un stat a preluat conducerea, altele s-au alăturat pentru comenzi mai mari, iar industria a răspuns prin creșterea producției și reducerea costurilor. A fost rapid și eficient. Acesta este exact tipul de acțiune de care avem nevoie acum: viteză și amploare.”
O schimbare de paradigmă în cheltuielile pentru apărare
Ursula von der Leyen a recunoscut că Europa a trăit prea mult timp cu iluzia că securitatea sa este garantată, reducând cheltuielile pentru apărare la mai puțin de jumătate față de nivelul din timpul Războiului Rece. “Am crezut că ne bucurăm de un dividend al păcii. Dar, în realitate, ne aflam într-un deficit de securitate”, a afirmat ea.
Prin urmare, UE propune activarea clauzei de excepție bugetară națională, prevăzută în noile reguli fiscale, prin care investițiile în apărare vor fi exceptate de la calculul deficitului bugetar. Astfel, statele membre ar putea aloca până la 650 de miliarde de euro suplimentar pentru apărare în următorii patru ani, reprezentând o creștere de 1,5% din PIB.
“Avem nevoie de o creștere accelerată a investițiilor în apărare și avem nevoie de ea acum”, a punctat președinta Comisiei, subliniind că această măsură va transforma rapid și eficient bugetele de apărare ale statelor UE.
Fonduri de coeziune și investiții private în industria de apărare
În completarea SAFE, UE oferă și posibilitatea statelor membre de a redirecționa fonduri de coeziune către proiecte legate de apărare, inclusiv infrastructură, cercetare și dezvoltare. Această opțiune este voluntară și va fi supusă aprobării Parlamentului și Consiliului UE.
Mai mult, planul ReArm Europe include măsuri pentru mobilizarea investițiilor private prin intermediul Băncii Europene de Investiții și a viitoarei Uniuni a Economiilor și Investițiilor. “Noile fabrici și linii de producție vor crea locuri de muncă bine plătite chiar aici, în Europa”, a adăugat von der Leyen.
O Uniune Europeană mai puternică și mai unită
În încheiere, președinta Comisiei Europene a reiterat că momentul actual necesită o Europă mai unită și mai hotărâtă. “Dacă ne declanșăm puterea industrială, putem restabili descurajarea împotriva celor care ne amenință. Este timpul să construim o Uniune Europeană a Apărării care să asigure pacea pe continent prin unitate și forță”, a conchis von der Leyen.
Prin lansarea SAFE și a altor măsuri complementare, Uniunea Europeană arată că este pregătită să își asume un rol mai activ în garantarea securității proprii și a aliaților săi.
Discursul președintei Comisiei Europene vine la o săptămână după ce a prezentat planul “ReArm Europe” de 800 de miliarde de euro pentru apărarea și securitatea europeană, un plan avizat joia trecută de cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE, întruniți la Bruxelles pentru un summit extraordinar consacrat apărării și înarmării.
Prima parte a Planului ReArm Europe vizează activarea clauzei de scutire națională din Pactul de Stabilitate și Creștere, care va permite statelor membre să-și crească semnificativ cheltuielile pentru apărare fără a declanșa procedura de deficit excesiv, ceea ce ar putea crea un spațiu fiscal de aproape 650 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani în bugetele naționale de apărare cumulate ale tuturor statelor membre. A doua propunere vizează crearea unui nou instrument care va furniza 150 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru investiții în apărare. Al treilea element este utilizarea bugetului UE prin mecanisme suplimentare și stimulente pentru ca statele membre să poată folosi fondurile de coeziune pentru a-și spori cheltuielile pentru apărare. Ultimele două măsuri vizează mobilizarea capitalului privat prin accelerarea Uniunii Piețelor de Capital și prin Banca Europeană de Investiții.
Reuniți pe 6 martie la Bruxelles pentru un summit anticipat a fi unul de cotitură pentru apărarea și înarmarea Uniunii Europene, liderii celor 27 de state membre au dat undă verde planului “ReArm Europe”. Concluziile șefilor de stat sau de guvern statuează că “Europa trebuie să devină mai suverană, mai responsabilă pentru propria apărare și mai bine echipată pentru a acționa și a face față în mod autonom provocărilor și amenințărilor imediate și viitoare, cu o abordare la 360°” și că UE va “accelera mobilizarea instrumentelor și a finanțării necesare”, reafirmând totodată că o UE a securității și apărării este “complementară NATO”, alianță care rămâne “fundamentul apărării colective” pentru statele sale membre.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Comisia Europeană: România nu a luat măsuri suficiente pentru reducerea deficitului bugetar excesiv și riscă măsuri disciplinare dure, inclusiv suspendarea fondurilor europene