Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luca Niculescu: Dacă lucrurile evoluează în ritmul actual, România ar trebui să fie membră a OCDE în 2026. Nu avem nicio întârziere, până acum suntem în grafic

Published

on

© Luca Niculescu/ Facebook

Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE, evaluează că România va fi membră al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în 2026, dacă ”lucrurile evoluează în ritmul actual”, procesul fiind foarte dinamic, informează Agerpres.

El a detaliat că, până în prezent, ”nu avem nicio întârziere, până acum suntem în grafic”.

”Nu avem nicio întârziere, până acum suntem în grafic. Există un consens politic care ne ajută foarte mult. (…). Avem 26 de capitole pe care trebuie să le parcurgem. La finalul acestui proces trebuie să fim aliniaţi la standardele politice şi cele mai bune practici ale OCDE. Sunt 26 de comitete care se ocupă de aderarea României la OCDE – şi care acoperă practic toate domeniile vieţii publice, de la bună guvernanţă, anticorupţie, digitalizare, la agricultură, sănătate, educaţie. Aproape orice se află în viaţa noastră are o legătură cu OCDE. Încet-încet parcurgem aceste comitete şi, odată încheiate, vom fi membri ai organizaţiei. Până acum am încheiat cu succes şase astfel de comitete. Mai avem 20”, a explicat Niculescu amplul și complexul proces de aderare.

Secretarul de stat a descris pe scurt și avantajele statului de membru al OCDE și rezultatele transformatoare ale călătoriei până la obținerea acestei titulaturi.

”Vor veni mai mulţi bani în ţara noastră, vor fi mai multe investiţii străine. Multe fonduri de investiţii au, printre criterii, apartenenţa statului respectiv la OCDE pentru a finanţa un proiect, însă nu este vorba numai despre investiţii. Este vorba pur şi simplu despre o guvernanţă mai bună. Ţara aceasta va fi bine guvernată odată ce vom intra în OCDE. Politicile pe care le propun cei de la OCDE şi care se bazează pe date, pe cifre, pe statistici, sunt probabil cele mai bune politici din lume”, a adăugat Luca Niculescu.

Citiți și: Aderarea la OCDE va aduce un trai mai bun, subliniază coordonatorul național Luca Niculescu

Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România, evaluată în Comitetul pentru politici de reglementare OCDE. Mircea Abrudean: Accentul va fi pus în continuare pe implementarea reformelor, aflate pe un parcurs bun

Published

on

© SGG

România a fost evaluată joi în Comitetul pentru Politici de Reglementare al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), delegația țării noastre fiind condusă de Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, informează un comunicat al SGG.

Discuțiile purtate cu reprezentanții statelor membre au fost ghidate de proiectul raportului elaborat de Secretariatul OCDE, care face o evaluare a legislației, politicilor și practicilor din România în domeniul unei mai bune reglementări din perspectiva instrumentelor Organizației.

Printre temele abordate în raport se numără evaluarea impactului reglementărilor, consultarea publică și reducerea birocrației pentru cetățeni și mediul de afaceri.

Reprezentanții delegației României au avut intervenții legate de progresele privind transparentizarea procesului decizional, îmbunătățirea calității reglementărilor prin utilizarea analizelor de impact și transformarea digitală.

“Ca parte a procesului de aderare la OCDE, România s-a concentrat pe dezvoltarea unei arhitecturi instituționale care prioritizează reformele în domeniul unei mai bune reglementări, coordonate de Secretariatul General al Guvernului. În continuare, ne propunem consolidarea practicilor de reglementare prin planificare strategică, politici publice fundamentate pe date și mecanisme de participare incluzivă la luarea deciziilor. În urma discuțiilor avute în cadrul Comitetului s-a desprins concluzia că accentul din partea Organizației va fi pus pe continuarea implementării măsurilor de reformă, aflate pe un parcurs bun, în acord cu principiile și standardele OCDE”, a declarat secretarul general al Guvernului.

 

O informare oficială din partea Comitetului cu privire la rezultatul evaluării de astăzi este așteptată până la sfârșitul anului 2024.

Delegația României a fost alcătuită din coordonatorul național pentru aderarea României la OCDE, Luca Niculescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, experți din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și din agenții și autorități de reglementare.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ligia Deca a participat la sesiunea de evaluare a României în cadrul procesului de aderare la OCDE: „Aderarea va consolida drumul către un sistem educațional modern”

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Mnistrul Educației, Ligia Deca, a participat marți la sesiunea de evaluare a României în cadrul procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurată în marja Comitetului Politici Educaționale (EDPC), la Paris.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul acestei audieri, au fost prezentate principalele elemente ale raportului de aderare al României, privind componenta de educație, realizat în vederea evaluării capacității și a inițiativei României de a pune în aplicare instrumentele juridice ale OCDE aflate în competența EDPC. Discuția, moderată de președintele Comitetului, a fost urmată de intervenții ale unor state membre care au prezentat, sectorial, principalele constatări, punctele tari, precum și provocările cu care se confruntă România în educație, în calitate de țară candidat.

Ministrul Educației a apreciat calitatea și consistența raportului redactat de Secretariatul OCDE. Discuțiile au avut un caracter pozitiv și s-au concentrat pe schimburi de bune practici privind:

  • îmbunătățirea abordărilor unitare și integrate pentru învățământul antepreșcolar și preșcolar;
  • dezvoltarea politicilor ce vizează calitatea, echitatea și incluziunea elevilor în învățământul preuniversitar;
  • creșterea capacității instituțiilor de învățământ superior de a oferi programe relevante și accesibile;
  • extinderea posibilităților de perfecționare și recalificare, ca parte esențială a învățării pe tot parcursul vieții.

Potrivit sursei citate, reuniunea de marți reprezintă un pas important în procesul tehnic de evaluare a României în domeniul politicilor educaționale, conform Foii de Parcurs pentru aderarea la OCDE.

De asemenea, în cadrul deplasării efectuate la OCDE, ministrul Ligia Deca a avut o întâlnire bilaterală cu Andreas Schleicher, Directorul OCDE pentru Educație și Competențe. Printre subiectele abordate s-a numărat și participarea României la studiile OCDE (TALIS 2024, Education at a Glance 2024, PISA 2026, PIIAC 2025-2029) și potențiale viitoare colaborări.

„România este deja câștigătoare în urma colaborării cu OCDE în domeniul educației, care s-a intensificat în ultimii ani, prin participarea la studiile internaționale prestigioase pe care organizația le desfășoară. Pentru a avea o educație care să ofere fiecărui tânăr șansa de a-și atinge potențialul, indiferent de mediul social sau economic, avem nevoie să ne fundamentăm măsurile pe aceste studii obiective și de înaltă calitate și mă bucur că am putut iniția și consolida participarea României în studiile OCDE în domeniul educației. Aderarea cu drepturi depline va reprezenta, însă, o confirmare a eforturilor depuse și va consolida drumul nostru către un sistem educațional modern și echitabil. Aceasta este o viziune pe termen lung, căreia vom putea să-i culegem roadele în timp”, a declarat  Ligia Deca. 

De asemenea, ministrul a subliniat că România  a demonstrat deja alinierea la principiile și standardele acestei organizații.

„Ministerul Educației a fost parte activă în procesul de aderare, sprijinind dialogul experților noștri cu omologi din statele membre OCDE. Participăm la numeroase proiecte internaționale, contribuim cu date pentru a fi prezenți în rapoartele organizației și am primit constant asistență tehnică de înalt nivel în implementarea legilor educației din 2023, cu accent pe învățământul preuniversitar. Mulțumesc întregii echipe a Ministerului Educației, a Ministerului Afacerilor Externe, precum și Secretariatului OCDE pentru colaborarea excelentă în acest proces esențial pentru fructificarea avantajelor pe care le oferă aderarea țării noastre la OCDE”, a continuat Ligia Deca. 


Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro că până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România primește cel de-al șaptelea Aviz Formal în cadrul Comitetului de Politici Digitale. Ivan: Aderarea la OCDE, cel mai important proiect de țară

Published

on

© MCID

România a primit astăzi, 19 noiembrie, Avizul formal al Comitetului de Politici Digitale al OCDE, confirmând alinierea țării noastre la cele mai înalte standarde internaționale privind transformarea digitală. Acest pas marchează finalizarea evaluării României în acest Comitet și alinierea țării noastre la standardele Organizației în ce privește politicile digitale, informează un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a condus delegația României la această sesiune de evaluare, delegație din care au făcut parte secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Coordonatorul Național al procesului de aderare al României la OCDE, Luca Niculescu, precum și secretarii de stat din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Bogdan Dumea și Andrei Alexandru.

În cadrul intervenției sale, ministrul Bogdan Ivan a subliniat că „aderarea la OCDE este cel mai important proiect de țară al României, după ce am devenit membri ai NATO și ai Uniunii Europene. Tehnologiile digitale sunt esențiale într-o lume tot mai competitivă, iar cel mai mare avantaj al României în această competiție îl reprezintă mințile geniale ale românilor”.

Oficialul român a evidențiat faptul că transformarea digitală este un proces care, odată început, nu mai poate fi oprit și, tocmai de aceea, nu poate lăsa pe nimeni în urmă.

Evaluarea Comitetului de Politici Digitale a vizat guvernanța tehnologiilor emergente – cu accent pe inteligența artificială, open data și utilizarea eficientă a datelor publice agregate pentru a crea produse și servicii digitale inovative, măsurile de consolidare a securității cibernetice, precum și potențialul dezvoltării competențelor digitale.

La reuniunea Comitetului au luat parte, în format fizic și online, 90 de reprezentanți ai celor 37 de instituții publice din România pentru care MCID are rolul de punct focal la nivel național în cadrul acestui Comitet și pentru care a asigurat coordonarea la nivel tehnic a procesului de evaluare, printre care Secretariatul General al Guvernului, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Autoritatea pentru Digitalizarea României.

   Citiți și: Aderarea României la OCDE. Țara noastră primește cel de-al șaselea Aviz Formal în cadrul Comitetului pentru Protecția Consumatorilor

Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro că până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO3 minutes ago

NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów

SECURITATE14 minutes ago

Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO

INTERNAȚIONAL28 minutes ago

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

U.E.31 minutes ago

”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv

MAREA BRITANIE1 hour ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA3 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ14 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending