Connect with us

MAREA BRITANIE

MI6 a descoperit o ”campanie incredibil de nesăbuită” de sabotaj rusesc în Europa: Dacă Putin va reuși să reducă Ucraina la un stat vasal, securitatea noastră va fi pusă în pericol

Published

on

© Foreign Office/ Facebook

Serviciul Secret de Informații al Regatului Unit a descoperit o ”campanie incredibil de nesăbuită” de sabotaj rusesc în Europa, care se derulează în vreme ce Moscova recurge la amenințări de natură nucleară pentru a slăbi sprijinul țărilor occidentale pentru Ucraina, a menționat vineri șeful MI6, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Richard Moore, șeful MI6, a atras atenția într-un discurs susținut la Paris că Putin nu se va opri la Ucraina dacă va reuși să transforme țara pe care a invadat-o în vasal.

”Dacă Putin va reuși să reducă Ucraina la un stat vasal, nu se va opri aici. Securitatea noastră – britanică, franceză, europeană și transatlantică – va fi pusă în pericol. Am descoperit recent o campanie uluitor de îndrăzneaţă de sabotaj rusesc în Europa, chiar dacă Putin şi acoliţii săi recurg la zgomot de sabie nucleară pentru a semăna teama cu privire la consecinţele ajutării Ucrainei”, a precizat Moore.

El a atras atenția asupra riscului ca Ucraina să piardă în fața Rusiei.

”Dacă Putin va reuşi, China va cântări implicaţiile, Coreea de Nord va fi încurajată, iar Iranul va deveni şi mai periculos”, a semnalat acesta.

Recent, șefii diplomaţiilor din Marea Britanie şi Franţa, David Lammy şi Jean-Noel Barrot, și-au exprimat agajamentul de a lupta împotriva ”putinizării” lumii.

În această direcție, Regatul Unit va furniza 7,5 milioane de lire sterline (9,5 milioane de dolari) pentru noi drone de atac şi de supraveghere.

Cele 7,5 milioane de lire vor fi investite via coaliţia de drone, alţi aliaţi furnizând încă 16 milioane lire sterline, din care 10 milioane lire sterline din partea Germaniei, 3 milioane lire din partea Canadei şi 3 milioane lire de la Luxemburg.

Aceasta ridică fondul total la 67 de milioane de lire sterline, inclusiv un total de 15 milioane de lire sterline de la Regatul Unit, a precizat Ministerul Apărării.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Premierul Marii Britanii va fi invitat în februarie la o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din UE pentru discuții pe probleme de securitate

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Uniunea Europeană îl va invita pe premierul britanic Keir Starmer în februarie pentru discuții dedicate apărării cu liderii celor 27 de țări membre ale UE, a anunțat joi un responsabil european, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Va fi o întâlnire informală a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de țări membre, prezidată de noul președinte al Consiliului European, Antonio Costa, care se va desfășura în Belgia.

Antonio Costa, fost prim-ministru portughez, care îi va succeda de la 1 decembrie în funcţia de şef al Consiliului European belgianului Charles Michel, intenţionează să organizeze mai multe întâlniri de acest tip, cu delegaţii restrânse pentru a le oferi liderilor oportunitatea de a ”se exprima liber”, potrivit oficialului european citat.

”Vom începe la 3 februarie (…) Pentru această dată, ideea este să-i invităm pe secretarul general al NATO (Mark Rutte) şi pe premierul britanic”, a indicat aceeaşi sursă.

Această întâlnire, prima de acest gen după ani de tensiuni generate de Brexit, va avea loc la scurtă distanță după ce Donald Trump va fi fost învestit în funcția de președinte al Statelor Unite, a cărui atitudine generează îngrijorări în rândul europenilor.

Recent, premierul Keir Starmer menționa că Marea Britanie dorește să aibă relații bune cu toți aliații săi, fie că este vorba de UE, fie că este vorba de SUA conduse de Donald Trump.

De altfel, oficialul britanic și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat de curând o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summituri bilaterale.

Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a  relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit nu va trimite trupe în Ucraina, risipește speculațiile pe această temă ministrul britanic de externe

Published

on

© UK Foreign Office/ Flickr

Regatul Unit nu va trimite trupe în Ucraina, a declarat miercuri ministrul britanic de externe David Lammy, pe fondul unor informații conform cărora Londra și Parisul ar avea discuții despre o astfel de opțiune, anunță DPA, citat de Agerpres.

Publicația franceză Le Monde a menționat luni că Franța și Regatul Unit ”nu exclud” trimiterea de trupe și de societăți militare private în Ucraina, pe fondul dificultăților cu care se confruntă țara invadată de Rusia în lupta pentru menținerea integrității teritoriale, a suveranității și a democrației.

Întrebat despre aceste informaţii apărute în media, ministrul de externe britanic a declarat că poziţia de mult timp a Marii Britanii de a nu trimite trupe la sol în Ucraina nu s-a schimbat.

”O spunem foarte clar că suntem pregătiţi şi vom continua să-i sprijinim pe ucraineni, în special în ceea ce priveşte instruirea, dar există o poziţie de lungă durată conform căreia nu angajăm trupe britanice în teatrul de acţiune”, a declarat Lammy pentru ziarele La Repubblica, Le Monde şi Die Welt la reuniunea miniştrilor de externe din G7 în Italia (25-26 noiembrie). ”Aceasta este cu siguranţă poziţia Regatului Unit şi rămâne poziţia Regatului Unit în acest moment”, a insistat el.

Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a declarat pentru BBC în acest weekend că nu poate exclude trimiterea de trupe de luptă în Ucraina dacă este necesar, reiterând comentariile anterioare ale președintelui francez Emmanuel Macron făcute la începutul acestui an. ”Nu renunțăm la nicio opțiune”, a spus el, potrivit Politico Europe.

Macron a rămas ferm în fața unui val de critici în februarie, când a refuzat să excludă trimiterea de trupe franceze în Ucraina.

Nr. 10 Downing Street a minimizat ideea încă o dată, purtătorul de cuvânt al lui Starmer spunându-le reporterilor care au insistat asupra informațiilor publicate de Le Monde că ”nu există planuri pentru în acest sens”.

Întrebat dacă Marea Britanie ar putea exclude trimiterea de trupe în Ucraina, purtătorul de cuvânt al premierului a spus: ”Da, dincolo de ceea ce am spus anterior despre furnizarea de pregătire medicală și prezența militară pe care o avem în jurul ambasadei, nu avem planuri ca trupele britanice să lupte alături de trupele ucrainene”.

Acesta a menționat că nu este familiarizat în legătură cu posibila discuție dintre Starmer și Macron privind trimiterea de trupe în Ucraina.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Mandat de arestare emis de CPI: Marea Britanie ”ar urma procedura legală” în cazul în care Benjamin Netanyahu ar face o vizită, anunță ministrul britanic de Externe

Published

on

© UK Foreign Office/ Flickr

Marea Britanie ar respecta procedura legală în cazul în care Benjamin Netanyahu ar face o vizită în această țară, a declarat luni ministrul de externe David Lammy, întrebat dacă Londra ar pune în executare mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele premierului israelian, conform Reuters, citat de Agerpres.

”Suntem semnatari ai Statutului de la Roma (actul fondator al CPI, n.red.), am fost întotdeauna ataşaţi faţă de obligaţiile noastre în virtutea dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar”, le-a declarat Lammy jurnaliştilor în marja unei reuniuni a G7 în Italia.

”Desigur, dacă ar fi să existe o astfel de vizită în Regatul Unit, ar exista o procedură judiciară şi ar fi urmată procedura legală în ce priveşte aceste probleme”, a adăugat el.

Mandatele de arestare ale CPI împotriva lui Netanyahu, Gallant și Deif trebuie puse în aplicare, sublinia săptămâna trecută Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, în vreme ce președintele american în exercițiu Joe Biden a descris drept ”scandaloasă” hotărârea instanței internaționale.

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a anunțat joi că a emis mandate de arestare pe numele liderului grupării islamiste palestiniene Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (cunoscut totodată şi drept Mohammed Deif) şi al premierului israelian Benjamin Netanyahu şi al fostului său ministru al apărării, Yoav Gallant.

Mandatul înseamnă că Netanyahu și Gallant ar putea fi arestați dacă călătoresc în oricare dintre cele 120 de țări care sunt părți la CPI.

Curtea de la Haga a declarat că Netanyahu și Gallant ”au fiecare responsabilitate penală” pentru ”crima de război a înfometării ca metodă de război și crimele împotriva umanității precum crima, persecuția și alte acte inumane”, precum și ”direcționarea intenționată a unui atac împotriva populației civile”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
COMISIA EUROPEANA11 minutes ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ3 hours ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

POLITICĂ4 hours ago

Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie

POLITICĂ5 hours ago

Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc

U.E.5 hours ago

Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor

U.E.5 hours ago

Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană

CHINA7 hours ago

În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”

COMISIA EUROPEANA11 minutes ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending