Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ministrul israelian al Apărării l-a informat telefonic pe omologul german despre ”ameninţările din partea Iranului şi a sateliţilor săi împotriva Israelului”

Published

on

© Yoav Gallant / Facebook

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a discutat miercuri la telefon cu omologul său german, Boris Pistorius, despre amenințarea Iranului și a aliaților acestuia, care au promis să se răzbune după ce lideri ai Hezbollah și Hamas au fost asasinați la Beirut și Teheran, anunță EFE, citat de Agerpres.

”L-am informat pe ministru cu privire la cele mai recente evoluţii în materie de securitate şi la ameninţările din partea Iranului şi a sateliţilor săi împotriva Israelului şi a regiunii”, a spus Gallant într-un mesaj pe contul său de X.

Ministrul israelian se află în mijlocul unei runde de contacte cu aliaţii săi, în contextul iminenţei unui atac din partea Iranului.

Luni, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a discutat cu omologul american Lloyd Austin. Acesta din urmă ”a reiterat sprijinul ferm al SUA pentru securitatea Israelului și pentru dreptul la autoapărare (n.r. al acestuia) împotriva amenințărilor din partea Iranului, Hezbollahului libanez, Houthis și altor grupuri teroriste susținute de Iran”.

Discuția dintre Austin și Gallant vine la câteva zile după un dialog telefonic pe care cei doi l-au avut, principala temă fiind aceeași – cooperarea bilaterală împotriva amenințării Iranului – în contextul intensificării situației din Orientul Mijlociu după ce săptămâna trecută, Israelul l-a eliminat la Beirut pe comandantul militar al Hezbollah, Fuad Shukr, și la Teheran pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Acesta din urmă se afla în capitala Iranului pentru a participa la ceremonia de învestire a noului președinte iranian Massoud Pezeshkian, așadar uciderea lui Haniyeh poate fi cu atât mai mult percepută de Teheran ca fiind o umilință.

Pe fondul acestor tensiuni în creștere și în expectativa unor represalii iraniene, Statele Unite au anunțat că vor desfășura mai multe nave de razboi și avioane de luptă în Orientul Mijlociu.

Desfășurarea aceasta de capabilități are doar scop defensiv, nu ofensiv, fapt reflectat și de apelul Statelor Unite și al celorlalți parteneri din G7 la ”maximă reținere” pentru a evita o escaladare în Orientul Mijlociu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

Published

on

© NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost decorat marţi cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos”, în semn de recunoaştere a “excepţionalei activităţi în slujba Alianţei Nord-Atlantice” la finalul celor cinci ani de mandat.

Ceremonia de decorare a avut loc la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles şi a fost găzduită de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Secretarul general i-a mulțumit lui Geoană pentru că este “un susținător fruntaș al NATO, care se implică – și se conectează – cu publicul din toate categoriile sociale, promovând valorile noastre comune și explicând cum le apărăm în fiecare zi”.

În timpul mandatului său ca prim secretar general adjunct al NATO din Europa Centrală și de Est, Geoană a adus numeroase contribuții la NATO, arată Alianța într-un comunicat.

În calitate de “campion al inovației” al Alianței și președinte al Consiliului de inovare al NATO, el a contribuit la crearea Acceleratorului de inovare în apărare pentru Atlanticul de Nord (DIANA) și a Fondului de inovare al NATO (NIF). El a jucat, de asemenea, un rol esențial în aprofundarea parteneriatelor NATO, “ajutând să ducem cooperarea noastră cu UE la niveluri fără precedent și îmbunătățind activitatea noastră cu alți parteneri din întreaga lume”, a spus secretarul general Stoltenberg la ceremonia de decorare.

Mircea Geoană a declarat în discursul din cadrul evenimentului de decorare că a fost un privilegiu să lucreze alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să îşi reprezinte ţara, România şi să fie la cârma NATO alături de cel mai influent lider din ultimele decenii, într-o reverență la adresa lui Stoltenberg.

”Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieţii mele. (..) Într-un fel, bunul Dumnezeu, unii îi zic şi destin, m-a chemat pe mine şi familia mea, şi mă bucur să este aici alături de mine, să participăm la o călătorie prin care Europa fostă comunistă să se întoarcă acolo unde merita să fie, în familia democraţiei, libertăţii” a mai spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană l-a notificat la 3 septembrie pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că se va retrage din funcţia de secretar general adjunct al Alianţei începând cu data de 10 septembrie.

Secretarul general adjunct al NATO este numit de către secretarul general al organizației. În ultimii cinci ani, această poziție a fost ocupată de fostul ministru de externe român, Mircea Geoană, numit de Jens Stoltenberg în 2019. 

În istoria de 75 de ani a NATO, poziția de secretar general al Alianței a revenit de cele mai multe ori Italiei, care a deținut această funcție de 10 ori, Olandei de două ori, Statelor Unite de două ori, precum și Turciei și Canadei, câte o singură dată.

Geoană este deopotrivă primul român care ocupă această funcție și primul secretar general adjunct dintr-o țară care a aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.

Boris Ruge, asistent al secretarului general pentru afaceri politice și politica de securitate, va îndeplini funcția de secretar general adjunct interimar până la numirea unui succesor.

Potrivit informațiile apărute în mass-media, Mircea Geoană urmează să își anunțe candidatura la alegerile prezidențiale, intrând în cursa pentru Palatul Cotroceni la un deceniu și jumătate distanță de când a pierdut finala prezidențială din 2009 în fața președintelui de atunci, Traian Băsescu.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece

Published

on

© Denys Shmyhal/ Twitter

Ucraina se pregătește să facă față ”planurilor” Rusiei de a-i distruge ”infrastructura energetică” în această iarnă, a menționat premierul ucrainean Denys Shmyhal, informează AFP, citat de Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la Kiev, oficialul ucrainean a acuzat că ”rușii au planuri teroriste de a distruge infrastructura energetică” a țării, aflată și așa sub presiunea bombardamentelor neîntrerupte ale Moscovei.

Shmyhal a dat asigurări că Ucraina face toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece, menționând că sectorul energetic este o ”prioritate” pentru guvernul său.

În egală măsură, el a anunțat că aproximativ ”85% din instalaţiile (electrice) esenţiale care necesită protecţie sunt deja protejate” prin două niveluri de apărare constând din ”saci de nisip” şi ”structuri de beton armat” care pot rezista loviturilor cu drone, a specificat Shmyhal.

Acesta a adăugat că ”peste 80% din şcoli şi 100% din spitale au fost echipate cu generatoare”.

Chestiunile legate de securitatea sistemului energetic au fost abordate și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul italian Giorgia Meloni, a cărei țară deține președinția semestrială a G7, după ce liderul ucrainean s-a întâlnit și cu cancelarul german Olaf Scholz, nu înainte de a reitera apelul său la adresa partenerilor occidentali de a accelera ritmul furnizării ajutorului militar destinat Kievului, cu prilejul participării la reuniunea desfășurată la baza americană Ramstein din vestul Germaniei.

În contextul atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, Uniunea Europeană a decis să mobilizeze un ajutor umanitar de 40 de milioane de euro.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Șeful Serviciului de Informații Externe al Norvegiei consideră că există un risc mai ridicat, comparativ cu acum un an, ca Rusia să încerce să-i saboteze infrastructura de petrol și gaz, deoarece Moscova devine din ce în ce mai îndrăzneață în a contracara sprijinul occidental pentru Ucraina, informează Reuters.

”Nivelul de risc s-a schimbat. Credem că sabotajul este mai probabil și vedem acte de sabotaj care se întâmplă acum în Europa”, a declarat pentru Reuters viceamiralul Nils Andreas Stensoenes, șeful Serviciului Norvegian de Informații (NIS).

La începutul acestui an, agențiile de informații norvegiene au estimat că Rusia „ar putea considera oportun” să comită acte de sabotaj, având ca țintă principală petrolul, în timp ce anul trecut au considerat că acest lucru este puțin probabil.

Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze din Europa și un important exportator de țiței.

Stensoenes, a cărui agenție este responsabilă de colectarea de informații în străinătate și de sprijinirea armatei norvegiene, nu a oferit detalii cu privire la amenințările Rusiei în cadrul unui scurt interviu acordat în marja unei conferințe privind energia din orașul Stavanger.

Dar acesta a menționat că națiunea lui Vladimir Putin a devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria” pentru Occident, fapt ce înseamnă că are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante, deși ar avea grijă să nu meargă până într-acolo încât să declanșeze articolul 5 al NATO de apărare colectivă.

După actele de sabotaj asupra Nord Stream din septembrie 2022, Norvegia a mobilizat marina pentru a-și proteja platformele de petrol și gaze din Marea Nordului, cu sprijinul aliaților NATO.

Nu doar Norvegia a fost trezită din letargie de aceste evenimente, ci și Comisia Europeană, care a conștientizat că are nevoie de o legislație consolidată pentru a-și proteja infrastructura critică, așa că a propus în luna septembrie a anului 2023 un plan de acțiune menit să consolideze coordonarea la nivelul UE ca răspuns la încercările de perturbare a infrastructurii critice, după ce, în luna octombrie 2022, instituția europeană a propus un plan în cinci punte pentru consolidarea rezilienței infrastructurii critice a UE, având în vedere ”realitatea geopolitică”.

Revenind la Norvegia, infrastructura subacvatică a acestei țări este atât de vastă, constând în conducte de gaz care se întind pe o lungime de aproximativ 9 000 km, încât este dificil de protejat. Norvegia are, de asemenea, mai mult de 90 de câmpuri petroliere și de gaze offshore.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.9 hours ago

Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional

NATO10 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece

U.E.10 hours ago

O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite

ROMÂNIA11 hours ago

Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță

U.E.12 hours ago

CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple

ROMÂNIA13 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene

NATO10 hours ago

Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct

ROMÂNIA13 hours ago

Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită

U.E.2 days ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA2 days ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ6 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA6 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.7 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

Trending