Connect with us

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

Published

on

© Guvernul României

România este o țară care are un mare potențial de investiții și oferă predictibilitate, a transmis premierul Nicolae Ciucă în cadrul evenimentului de marcare a 30 de ani de activitate a Camerei de Comerț Americană în România.

”Guvernul este unul orientat pro-business, este un guvern care își dorește să atragă investiții, care sprijină investițiile și este un guvern care este conștient. Dumneavoastră ați vorbit mai devreme și care este procentul în PIB, și care este valoarea nominală a afacerilor pe care AmCham le desfășoară în România, și care este numărul de locuri pe care-l asigură și, desigur, care este potențialul de multiplicare a unui loc de muncă asigurat pe orizontală. Acestea sunt chestiuni de aritmetică pe care noi l-am avut în vedere și pe care le avem în vedere în continuare;  trebuie să subliniem că, în acest ansamblu, abordarea nu poate să fie decât una de tip win-win, pentru că este nevoie ca atât investitorul, cât și noi, cei care găzduim afacerile respective, trebuie să avem un beneficiu, că pentru asta ne punem la dispoziție toate eforturile, toate resursele și umane și materiale, pentru că nu dorim altceva decât să facem în așa fel încât cetățenii țării noastre să simtă că eforturile care se fac, modul în care sunt întrebuințate resursele din țara noastră sunt în beneficiul tuturor”, a mai spus Ciucă în intervenția sa susținută la întoarcerea din Republica Moldova, unde a avut întâlniri cu președinta acestei țări, Maia Sandu, omologul moldovean, Dorin Recean, precum și cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

În acest context, premierul a lansat un apel de a sprijini asigurarea prosperității Republicii Moldova prin investiții.

”Am discutat că este important ca în aceste condiții să privim către palierul economic, pentru că este cel care cu adevărat asigură instrumentele necesare guvernului, prin a proba în fața cetățenilor că tot ceea ce se întâmplă în interiorul activității guvernamentale are o singură direcție, și anume asigurarea prosperității și unei evoluții a bunăstării în Republica Moldova, iar asta se poate face prin investiții, prin relații economice bilaterale cu mediul de afaceri din România și relații cu mediul de afaceri din Uniunea Europeană, din Statele Unite. Chiar am menționat astăzi, și în conferința de presă din Republica Moldova,  nevoia aceasta de coagulare a relațiilor nu numai la nivel bilateral, ci și la nivelul celorlalți parteneri care au potențial și pot să sprijine aceste eforturi. În continuare, doresc să fac o mențiune pe care am agreat-o împreună domnul prim-ministru Recean, și anume ne-am angajat amândoi ca, în perioada imediat următoare, să identificăm acele oportunități de relații economice care au potențial să se întâmple, să se dezvolte și să aibă atractivitate pentru terți parteneri în dezvoltarea acestora”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Adresându-se președintelui AmCham România, șeful Guvernului de la București a reiterat că ”ne oferim sprijinul și pentru Republica Moldova, astfel încât nu doar potențialul și oportunitățile din România să fie puse la dispoziția partenerilor noștri, investitorilor americani, dar și cel din Republica Moldova, pentru că se poate face această punte de legătură între cele două țări, prin investiții comune sau prin complementaritatea investițiilor care se fac într-o țară sau în alta pentru că, așa cum spuneam, potențial există”.

Nicolae Ciucă și-a exprimat speranța că, odată ce România va deveni membru OCDE, ”să continue și să aibă potențial, să ajute mai mult și Republica Moldova, și celelalte țări partenere cu care noi avem relații și cu care noi suntem angajați, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în interiorul NATO”.

”Am să reiterez ceea ce am menționat la întâlnirea noastră și la momentul în care am marcat OCDE, și la ultima dumneavoastră activitate, tot aici, în această sală. Domeniile de potențial major pentru România sunt domeniul energetic – și s-a vorbit aici și despre Cernavodă, și despre SMR. Sunt dezvoltări foarte bune, sunt relații foarte bune. Mulțumim Statelor Unite pentru implicare, mulțumim celorlalte țări care sunt parteneri în aceste două proiecte. Dar importantă a fost încrederea pe care Statele Unite au avut-o în potențialul României”, a reamintit premierul, făcând trimitere la ”potențialul uman, pentru că nu poți să faci dezvoltări în domeniul nuclear civil fără să ai oameni pregătiți pentru a face acest lucru”.

Ca atare, este nevoie în ”continuare să ne menținem focusul pe pregătirea resursei umane și sistemul de educație din România să poată să asigure forța de muncă înalt calificată pentru realizarea acestor obiective. Domeniul gazelor naturale – Republica Moldova are nevoie de gaze naturale. Până când ajungem noi să exploatăm resursele din Marea Neagră, și sunt convins că cele două companii care s-au angajat în acest demers o vor face așa cum au promis și așa cum s-au angajat, trebuie ajutate și trebuie să vină în linie cu noi, astfel încât pentru iarna viitoare și de aici încolo să gândim proiecte pe termen mediu și lung, pentru că nu putem să discutăm de asigurarea de energie și gaze de pe o iarnă pe alta”, și-a exprimat convingerea Nicolae Ciucă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Mecanismul de protecție civilă al UE: România a furnizat civililor palestinieni din Gaza un ajutor umanitar format din 88.000 de conserve

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

România a furnizat civililor palestinieni din Fâșia Gaza peste 88.000 de conserve, costurile de transport ale acestei livrări fiind asigurate de Comisia Europeană, care a anunțat că a fost înființat un centru logistic al UE în Cipru pentru a contribui la gestionarea fluxului de asistență către Gaza.

”Sosirea primului transport de asistență din partea UE la noul debarcader american din Gaza prin intermediul coridorului maritim este o veste excelentă. Livrările de alimente românești au fost canalizate prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE. Aceasta arată calea de urmat. Vom continua să furnizăm ajutor umanitar palestinienilor care au nevoie”, a precizat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twiter.

La rândul său, comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a salutat ”disponibilitatea României de a participa la acest prim transport de ajutoare UE via noul debarcader american”.

”Salut sprijinul acordat de Cipru prin intermediul unui centru logistic al UE stabilit acolo și disponibilitatea României de a participa la acest prim transport de ajutoare UE via noul debarcader plutitor construit de SUA. UE va continua să facă tot ce îi stă în putință pentru a atenua suferința civililor din Gaza. Cu toate acestea, este evident că nu există un substitut semnificativ pentru rutele terestre prin Egipt și Iordania și punctele de intrare din Israel în Gaza pentru livrarea de ajutoare la scară largă. Coridorul maritim nu poate fi decât o parte a unui efort susținut de a aduce ajutoare umanitare și mărfuri comerciale în Gaza prin toate căile posibile.  În conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar, solicit Israelului să extindă livrările pe cale terestră și să deschidă imediat puncte de trecere suplimentare pentru a introduce mai multe ajutoare în Gaza și în întreaga Gaza fără obstacole”, a menționat comisarul european într-un comunicat al instituției omonime.

Centrul de coordonare a răspunsurilor de urgență al UE rămâne în strânsă legătură cu statele membre și cu partenerii umanitari pentru a mobiliza ofertele de asistență prin intermediul coridorului maritim, în vederea creșterii numărului de ajutoare.

Această nouă livrare de ajutor pe cale maritimă se adaugă celor peste 2 000 de tone de ajutoare livrate deja prin intermediul zborurilor de pe puntea aeriană umanitară a UE și la cele 193 de milioane de euro de finanțare umanitară a UE alocate în acest an pentru palestinienii aflați în dificultate.

Coridorul maritim este complementar și nu este menit să înlocuiască rutele terestre existente către Gaza, cum ar fi cele prin punctele de trecere Kerem Shalom și Rafah. UE solicită Israelului să acorde un acces susținut folosind noi rute, cum ar fi prin punctul de trecere Erez și prin utilizarea portului Ashdod.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu îl felicită pe Andrej Plenkovic pentru reconfirmarea în funcția de prim-ministru al Croației: Aștept cu nerăbdare să consolidăm colaborarea noastră în UE și NATO

Published

on

© colaj foto ( Guvernul României - European Union, 2023)

Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis lui Andrej Plenkovic ”calde felicitări” după ce acesta din urmă a fost cofirmat pentru a treia oară în funcția de prim-ministru al Croației. 

”Aștept cu nerăbdare să consolidăm în continuare cooperarea bilaterală româno-croată, precum și colaborarea noastră în cadrul UE și NATO”, a menționat Ciolacu într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

Parlamentul croat a aprobat vineri un guvern dominat de partidul conservator proeuropean HDZ, condus de premierul Andrej Plenkovic, care a ajuns la al treilea mandat în această funcție, în urma alegerilor parlamentare de luna trecută, informează Reuters.

Partidul HDZ (Uniunea Democratică Croată), aflat la guvernare de mult timp, a reușit anul trecut să obțină aderarea țării de 3,8 milioane de locuitori, membră NATO, la spațiul de liberă circulație Schengen și la zona euro. HDZ a format o coaliție cu Mișcarea pentru Patrie (DF), de extremă dreapta. Mișcarea Patria va avea trei miniștri în guvernul format din 18 membri.

”Vrem o Croație de succes, dinamică, dreaptă, durabilă și suverană”, a declarat Plenkovic în fața parlamentarilor cărora le-a programul de guvernare.

Dintre cei 141 de parlamentari prezenți, 79 au votat pentru, 61 împotriva guvernului și s-a înregistrat o abținere.

Mișcarea pentru Patrie, care este împotriva imigranților, a dus o campanie axată pe apărarea valorilor familiei tradiționale și împotriva permiterii ca partidul minoritar sârb să se alăture oricărei viitoare coaliții, ceea ce ridică temeri că noul cabinet va fi orientat mai mult spre dreapta.

Dar, conform acordului de coaliție dintre cele două partide, HDZ își va păstra miniștrii afacerilor interne și culturii, ceea ce înseamnă că politicile în sectoare cheie privind politica de migrație și drepturile minorităților nu se vor schimba, spun analiștii.

Continue Reading

ROMÂNIA

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

Published

on

© ICI București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București a punctat Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale prin workshopul ”Comunicații pentru Viitor: Inovație și Cercetare în Era Digitală” desfășurat vineri, 17 mai 2024, la Palatul Parlamentului.

”Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, rolul nostru, ca institut de cercetare-dezvoltare, este esențial. Misiunea noastră este să inovăm, să explorăm noi orizonturi și să contribuim activ la dezvoltarea unor tehnologii care să modeleze viitorul comunicațiilor. Suntem aici pentru a dezvolta soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne și pentru a sprijini colaborarea între cercetători, industrie și instituții guvernamentale” a susținut Adrian-Victor Vevera, director general ICI București, în deschiderea evenimentului.

Potrivit unui comunicat al institutului, în cadrul workshopului, au fost dezbătute tendințe actuale și viitoare în domeniul comunicațiilor, precum și perspective asupra direcției în care se îndreaptă cercetarea și inovația în telecomunicații.

Cele două paneluri ”Tranziția către Radioul Digital și Impactul 5G Broadcasting în România” și ”Viitorul Comunicațiilor 5G și Impactul asupra Societății: De la Automatizare la Interacțiune Umană” au analizat aspecte esențiale ale evoluției domeniului media în țara noastră, dezvoltările recente în tehnologia 5G și modul în care acestea influențează sectoarele cheie ale economiei și viața cotidiană.

Evenimentul a oferit o platformă pentru schimbul de idei și perspective între participanți și vorbitori, ICI București încurajând colaborarea în domeniul comunicațiilor și pregătind terenul pentru un viitor mai conectat, mai eficient și mai incluziv.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.12 hours ago

Reacție comună Macron-Scholz privind legea “influenței străine” de la Tbilisi: “Calea europeană a Georgiei a fost trasată. Viteza și direcția de înaintare depind de Georgia”

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Volodimir Zelenski respinge propunerea lui Macron de suspendare a ostilităților pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris: ”Suntem împotriva oricărui armistițiu care face jocul inamicului”

ROMÂNIA13 hours ago

Mecanismul de protecție civilă al UE: România a furnizat civililor palestinieni din Gaza un ajutor umanitar format din 88.000 de conserve

ROMÂNIA15 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu îl felicită pe Andrej Plenkovic pentru reconfirmarea în funcția de prim-ministru al Croației: Aștept cu nerăbdare să consolidăm colaborarea noastră în UE și NATO

CONSILIUL EUROPEAN17 hours ago

Charles Michel cere politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”: Mențineți țara pe ”direcția europeană”

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Președinta Georgiei se opune printr-un veto mai mult simbolic legii “agenților străini” și îi cere lui Macron să vină la Tbilisi pentru a scoate Caucazul de sub influența rusă

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Maia Sandu a primit, la Leipzig, premiul inaugural Robert Blum pentru democrație pentru “angajamentul său de neclintit față de democrație și cooperarea europeană”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.2 days ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

ROMÂNIA2 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA3 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL4 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA7 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending