Connect with us

EDUCAȚIE

România şi R. Moldova vor găzdui Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna începând cu luna iulie a acestui an, anunță ministra Ligia Deca

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

România și Republica Moldova vor prelua Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna pentru perioada iulie 2024 – iunie 2027, anunță Ministerul Educației într-un comunicat.

”Mă bucur pentru această oportunitate pe care România o are în consolidarea poziției în cadrul comunității europene cu atât mai mult cu cât între 2010 și 2012 am avut onoarea să coordonez echipa Secretariatului Bologna. Voi continua, alături de experți în domeniu, eforturile atât pentru promovarea unui învățământ de calitate, echitabil și coerent, adaptat nevoilor studenților și personalului academic, cât și pentru facilitarea mobilităților internaționale. Încă o veste bună pentru consolidarea poziției României în cadrul cooperării transnaționale: în anul 2027, țara noastră va organiza, împreună cu Republica Moldova, la Iași, respectiv la Chișinău, Conferința ministerială a Spațiului European al Învățământului Superior!”, a subliniat Ligia Deca, ministra Educației.

Candidatura comună a fost transmisă co-președinților Spațiului european al învățământului superior, în decembrie 2023. Aceasta a fost discutată în cadrul reuniunii BFUG din februarie 2024 și validată la reuniunea BFUG din aprilie 2024.

Aprobarea formală va avea loc în cadrul Conferinței ministeriale a Spațiului european al învățământului superior de la Tirana, 29-30 mai 2024.

Conform detaliilor oferite de minister, Secretariatul BFUG va avea sediul la București, în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), aflată în subordinea Ministerului Educației.

Secretariatul va fi compus din 8-12 persoane, incluzând experți români și experți desemnați de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova.

Experții vor sprijini activitatea BFUG și a substructurilor BFUG atât în termeni de politică, cât și din punct de vedere logistic, precum și în privința aspectelor ce țin de IT (website, arhivă) și comunicare.

EDUCAȚIE

Universitatea din București, prima universitate din România și în primele 101 – 200 de universități din lume privind dezvoltarea durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2024

Published

on

© Universitatea din București

Universitatea din București (UB) se regăsește printre universitățile cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile, conform ediției din 2024 a Times Higher Education Impact Rankings, unul dintre cele mai cunoscute clasamente din spațiul academic internațional, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Universitatea din București este poziționată în primele 101 – 200 universități din lume, din 1.963 de instituții care au fost incluse în clasamentul ajuns la a șasea ediție în acest an.

La nivel național, dintre cele 19 universități incluse în clasament, Universitatea din București se află pe primul loc, urmată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și de Academia de Studii Economice din București, ambele situate în intervalul 401 – 600 la nivel internațional.

Criteriile în funcție de care sunt evaluate instituțiile de învățământ superior în acest clasament au la bază cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) incluse în Agenda 2030. Metodologia de clasificare ia în calcul pentru fiecare instituție punctajele pentru primele trei cel mai bine poziționate obiective, la care se adaugă, în mod obligatoriu, „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”.

Pentru ediția din acest an, Universitatea din București a raportat pentru 9 dintre cele 17 obiective. În cazul a opt dintre cele nouă Obiective raportate, Universitatea din București se află pe prima poziție la nivel național.

Este vorba despre „Obiectivul 1 – Fără sărăcie”, „Obiectivul 4 – Educație de calitate”, „Obiectivul 5 – Egalitate de Gen”, „Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică”, „Obiectivul 10 – Inegalități reduse”, „Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile”, „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”. Acestora li se adaugă „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”, unde rezultatele universităților din România, afișate în ordine alfabetică, poziționează Universitatea din București și Academia de Studii Economice din București pe primul loc la nivel național și în intervalul 201 – 300 la nivel internațional.

La nivel internațional, UB se află pe locul 13 din 1.086 de instituții la „Obiectivul 16 – Pace, justiție și instituții eficiente”, pe locul 50 din 1.681 de instituții la „Obiectivul 4  – Educație de calitate”, pe locul 38  din 1361 de instituții la „Obiectivul 5 – Egalitate de Gen” și pe poziția 65 din totalul de 1.026 instituții la „Obiectivul 11 – Orașe și comunități durabile”.

De asemenea, în ceea ce privește „Obiectivul 8 – Muncă decentă și creștere economică”, Universitatea din București se situează pe poziția 81 din 1.149 de instituții, în timp ce „Obiectivul 1 – Fără sărăcie” poziționează UB în intervalul 101 – 200, din totalul de 1.093 de instituții care au raportat pentru acesta.

Nu în ultimul rând, Universitatea din București se situează în intervalul 201 – 300 din 2.031 de instituții la „Obiectivul 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor”, în intervalul 301 – 400 din 1.108 de instituții la „Obiectivul 10 – Inegalități reduse”, în timp ce rezultatul pentru „Obiectivul 3 – Sănătate și bunăstare” poziționează UB în intervalul 401 – 600 dintr-un total de 1.498 de instituții.

Aceste rezultate confirmă angajamentul ferm și eficient al Universității din București față de obiectivele de dezvoltare durabilă. Poziționarea în clasamentul internațional este, încă o dată, dovada faptului că UB, prin valorile și demersurile sale sustenabile, susține educația de calitate, într-un mediu incluziv, durabil și egalitar.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Universitatea din București ocupă prima poziție pe plan național în clasamentul RUR World University Rankings în ceea ce privește cercetarea

Published

on

© Universitatea din București

Universitatea din București ocupă, în ediția de anul acesta a clasamentului Round University Ranking (RUR) World University Rankings, prima poziție pe plan național în ceea ce privește cercetarea, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. Prezentă în clasamentul RUR World University Rankings încă din 2010, de la lansarea acestuia, Universitatea din București este poziționată, la nivel internațional, în ceea ce privește cercetarea, pe locul 540.

Clasamentul din 2024, acreditat de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, evaluează performanțele a peste 1.100 de universități, având la bază 20 de indicatori grupați în 4 domenii-cheie ale activității universitare: predare, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară. Rankingul se adresează atât comunității academice, cât și reprezentanților angajatorilor sau factorilor de decizie politică.

În clasamentul general, Universitatea din București este precedată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, și urmată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș.

Citiți și Universitatea din București ocupă prima poziție pe plan național în clasamentul RUR World University Rankings în ceea ce privește cercetarea

Principalele domenii evaluate de clasament sunt predarea (40%) și cercetarea (40%), urmate de diversitatea internațională (10%) și de sustenabilitatea financiară (10%), care sunt considerate domenii auxiliare, așa cum se precizează în metodologia de realizare a RUR World University Rankings. Pentru fiecare domeniu, clasamentul urmărește o serie de indicatori, printre care pregătirea și reputația internațională a cadrelor didactice, numărul de citări ale publicațiilor personalului didactic și de cercetare, reputația internațională a cercetărilor realizate în universități, numărul de studenți și de membri ai personalului administrativ care beneficiază de stagii internaționale, dar și veniturile instituționale pentru personalul academic sau pentru studenți. Clasamentul complet și metodologia de realizare a acestuia pot fi accesate aici și, respectiv, aici.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Universitatea din București ocupă prima poziție pe plan național în clasamentul RUR World University Rankings în ceea ce privește cercetarea

Published

on

© Universitatea din București

Universitatea din București ocupă, în ediția de anul acesta a clasamentului Round University Ranking (RUR) World University Rankings, prima poziție pe plan național în ceea ce privește cercetarea.

Prezentă în clasamentul RUR World University Rankings încă din 2010, de la lansarea acestuia, Universitatea din București este poziționată, la nivel internațional, în ceea ce privește cercetarea, pe locul 540.

Potrivit unui comunicat, clasamentul din 2024, acreditat de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, evaluează performanțele a peste 1.100 de universități, având la bază 20 de indicatori grupați în 4 domenii-cheie ale activității universitare: predare, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară. Rankingul se adresează atât comunității academice, cât și reprezentanților angajatorilor sau factorilor de decizie politică.

În clasamentul general, Universitatea din București este precedată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, și urmată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș.

Principalele domenii evaluate de clasament sunt predarea (40%) și cercetarea (40%), urmate de diversitatea internațională (10%) și de sustenabilitatea financiară (10%), care sunt considerate domenii auxiliare, așa cum se precizează în metodologia de realizare a RUR World University Rankings.

Pentru fiecare domeniu, clasamentul urmărește o serie de indicatori, printre care pregătirea și reputația internațională a cadrelor didactice, numărul de citări ale publicațiilor personalului didactic și de cercetare, reputația internațională a cercetărilor realizate în universități, numărul de studenți și de membri ai personalului administrativ care beneficiază de stagii internaționale, dar și veniturile instituționale pentru personalul academic sau pentru studenți.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO30 mins ago

Germania și Polonia nu mai pot furniza Ucrainei sisteme Patriot suplimentare. Pistorius: Alţi aliaţi pot face mai mult

ROMÂNIA38 mins ago

România, partener al Coaliției Globale pentru Justiție Socială. Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Luăm măsuri active pentru a avea locuri de muncă decente, mai bine plătite, precum și o societate incluzivă

U.E.52 mins ago

Extrema-dreaptă poate fi “izolată” în Germania, susține Martin Schulz, în timp ce admite o “divizare între germanii din vest și cei din fosta Germanie de Est”

U.E.2 hours ago

Prima lege europeană privind combaterea violenței împotriva femeilor a intrat în vigoare

CONSILIUL UE2 hours ago

Călător în UE și dincolo de ea. Consiliul UE dă undă verde finală noului regulament care asigură o conectivitate mai bună și durabilă în Europa și care extinde rețeaua TEN-T către Ucraina și R. Moldova

U.E.3 hours ago

Martin Schulz o consideră pe Ursula von der Leyen un “candidat artificial” la șefia Comisiei Europene: Consiliul European și-a recăpătat puterea pe care Parlamentul i-o luase în 2014

CONSILIUL UE3 hours ago

Țările UE aprobă un sprijin de 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor: Libertatea și democrația par a fi garantate de la sine. Realitățile ne dovedesc că oricând pot apărea pericole

U.E.3 hours ago

CJUE amendează Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru că a încălcat legislația UE privind azilul. Budapesta trebuie să plătească penalități de 1 milion de euro pe zi până la respectarea prevederilor

ROMÂNIA4 hours ago

România și alte șapte țări membre solicită limitarea circulației diplomaților ruși în interiorul UE pentru a zădărnici ”activitățile maligne”: Circulația lor ar trebui să fie redusă la statele în care sunt acreditați

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL1 day ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO2 days ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE4 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA4 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending