Connect with us

EDUCAȚIE

România şi R. Moldova vor găzdui Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna începând cu luna iulie a acestui an, anunță ministra Ligia Deca

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

România și Republica Moldova vor prelua Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna pentru perioada iulie 2024 – iunie 2027, anunță Ministerul Educației într-un comunicat.

”Mă bucur pentru această oportunitate pe care România o are în consolidarea poziției în cadrul comunității europene cu atât mai mult cu cât între 2010 și 2012 am avut onoarea să coordonez echipa Secretariatului Bologna. Voi continua, alături de experți în domeniu, eforturile atât pentru promovarea unui învățământ de calitate, echitabil și coerent, adaptat nevoilor studenților și personalului academic, cât și pentru facilitarea mobilităților internaționale. Încă o veste bună pentru consolidarea poziției României în cadrul cooperării transnaționale: în anul 2027, țara noastră va organiza, împreună cu Republica Moldova, la Iași, respectiv la Chișinău, Conferința ministerială a Spațiului European al Învățământului Superior!”, a subliniat Ligia Deca, ministra Educației.

Candidatura comună a fost transmisă co-președinților Spațiului european al învățământului superior, în decembrie 2023. Aceasta a fost discutată în cadrul reuniunii BFUG din februarie 2024 și validată la reuniunea BFUG din aprilie 2024.

Aprobarea formală va avea loc în cadrul Conferinței ministeriale a Spațiului european al învățământului superior de la Tirana, 29-30 mai 2024.

Conform detaliilor oferite de minister, Secretariatul BFUG va avea sediul la București, în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), aflată în subordinea Ministerului Educației.

Secretariatul va fi compus din 8-12 persoane, incluzând experți români și experți desemnați de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova.

Experții vor sprijini activitatea BFUG și a substructurilor BFUG atât în termeni de politică, cât și din punct de vedere logistic, precum și în privința aspectelor ce țin de IT (website, arhivă) și comunicare.

EDUCAȚIE

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Cortina de Fier separa cele două emisfere

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea Universității din București, șeful statului subliniind că instituția academică “a reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident”, chiar și în perioada în care “Cortina de Fier separa cele două emisfere”.

Mesajul prezidențial a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul instituției.

“Mă bucur să aduc astăzi un omagiu acestei instituții de învățământ superior care a demonstrat un angajament constant pentru excelență în educație și cercetare și care s-a afirmat ca un reper esențial în construirea și consolidarea României moderne și democratice,” a spus președintele în mesajul său.

El a subliniat importanța istorică a Universității din București, înființată prin decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza în 1864, și legătura sa cu Academia Domnească întemeiată în 1694 de Constantin Brâncoveanu.

Președintele Iohannis a evidențiat rolul crucial al Universității din București în formarea unei școli de gândire care a definit idealul național prin contribuții remarcabile în toate sferele cunoașterii. El a lăudat capacitatea instituției de a dăinui și a se dezvolta organic chiar și în cele mai dificile perioade istorice.

“Universitatea din București este o dovadă clară că ceea ce se dezvoltă organic dăinuie chiar și în cele mai dificile perioade”, a afirmat președintele, adăugând că aceasta nu susține doar excelența în educație și cercetare, ci se implică activ și în susținerea valorilor civice.

Președintele a menționat că, în ultimii 35 de ani, Universitatea din București a devenit “Kilometrul 0 al democrației,” subliniind rolul studenților săi în promovarea democrației liberale și a statului de drept.

Pe întreaga durată a istoriei sale, Universitatea din București a reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident. Atunci când Cortina de Fier separa cele două emisfere, Universitatea a fost un spațiu al rezistenței pașnice prin cultură și umanism”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a evidențiat, de asemenea, contribuțiile actuale ale studenților Universității din București în diverse domenii, de la participarea la Summituri digitale și dezbateri legate de problemele de mediu, la explorarea aplicațiilor inteligenței artificiale în îngrijirea vârstnicilor.

Citiți și Universitatea din București celebrează 160 de ani de la înființare cu evenimente precum conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru

“Ceea ce leagă trecutul și prezentul acestei mari instituții a culturii române este orientarea spre viitor, angajamentul de a fi în avangarda cunoașterii,” a subliniat Iohannis. El și-a exprimat încrederea că soluțiile și liderii capabili să ghideze tranzițiile viitoare se află în rândurile Universității din București.

În încheiere, șeful statului a mulțumit tuturor celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea și prestigiul Universității din București, îndemnându-i pe toți să onoreze această istorie deosebită și să continue tradiția de a urmări excelența.

“La mulți ani, Universitatea din București!” a încheiat Klaus Iohannis mesajul său.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Programul FLEX ABROAD se va desfășura și în România după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat protocolul de colaborare

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Ministrul Educației, Ligia Deca, și Eliza Chirilă-Pop, directorul executiv al American Councils for International Education din România, au semnat un protocol de colaborare privind derularea, în țara noastră, a Programului FLEX ABROAD.

Protocolul permite primirea în România, în familii gazdă, a unor elevi americani care vor studia, pe durata unui an școlar, în licee din țara noastră.

”Ieri am semnat, împreună cu doamna Eliza Chirilă-Pop, directorul executiv al American Councils for International Education din România, Protocolul de colaborare privind derularea, în țara noastră, a Programului FLEX ABROAD”, a anunțat Deca într-un mesaj publicat pe Facebook.

Anual, un număr de 30 de liceeni români beneficiază de burse în cadrul programului Future Leaders Exchange (FLEX), pentru parcurgerea unui an școlar în licee din Statele Unite ale Americii.

România este parte a programului FLEX din 2015.

Programul este finanțat de Departamentul de Stat al Guvernului SUA și gestionat de American Councils for International Education și contribuie la dezvoltarea și consolidarea relațiilor pe termen lung între cetățenii Statelor Unite și cei ai altor state.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Universitatea din București celebrează 160 de ani de la înființare cu evenimente precum conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru

Published

on

© Universitatea din București

Universitatea din București (UB) va organiza, în perioada 16 – 19 iulie 2024, mai multe evenimente menite să marcheze împlinirea a 160 de ani de la înființare și 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. Printre acestea se numără conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri și piese de teatru, un treasure hunt educativ, workshop-uri creative de chitară, precum și o emisiune filatelică aniversară.

Seria de evenimente va fi deschisă marți, 16 iulie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Opera Națională din București. Aceasta va aduce împreună cadre didactice, cercetători și studenți, reprezentanți ai societății civile, creatori de politici publice și reprezentanți ai autorităților centrale și locale din România și va reprezenta un cadru de întâlnire, conectare și discuție cu privire la trecutul, prezentul și viitorul învățământului superior românesc. Programul ceremoniei oficiale include, pe lângă alocuțiunile și discursurile oficiale, mai multe de momente de retrospectivă a celor 160 de ani de existență a UB, prezentări cu privire la evoluția studenților noștri, lecturi de poezie, precum și lansarea emisiunii filatelice „UB 160”. De asemenea, ca parte a evenimentului central, Universitatea din București a pregătit participanților tururi ghidate în locuri ale memoriei din București, vizite ghidate la Muzeul Universității din București și la Muzeul Botanic, precum și o recepție oficială la Grădina Botanică „Dimitrie Brandza” a UB.

Miercuri, 17 iulie 2024, Casa Universitarilor va găzdui conferința „Universitatea din București – 160 – catalizator al modernizării României”, eveniment cu caracter interdisciplinar, care va reuni specialiști din diverse domenii pentru a discuta și analiza evoluția învățământului superior românesc. Scopul principal al conferinței este de a genera noi abordări analitice și metodologice privind istoria învățământului, cu un accent deosebit pe dezvoltarea instituțională a Universității din București ca principal vector de progres în spațiul românesc.

De asemenea, în cadrul conferinței va fi lansat și volumul „Universitatea din București: 1864 – 2024”, o nouă ediție revizuită și adăugită a volumului aniversar lansat acum un deceniu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea UB.

Ziua de joi, 18 iulie 2024, aduce la Rectoratul Universității din București, în cadrul evenimentului „160 de ani de internaționalizare. UB și alianțele universitare europene și internaționale”, reprezentanți ai rețelelor internaționale din care Universitatea din București face parte, precum CIVIS, alături de decidenți din instituțiile naționale relevante în relația cu Uniunea Europeană pentru a analiza și identifica soluții la provocările societale actuale.

Tot joi, 18 iulie 2024, studenți ai Facultății de Istorie a UB vor organiza un treasure hunt educativ la Palatul Universității din București, provocând comunitatea UB să descopere, într-un mod inedit, istoria clădirii proiectate de Alexandru Orăscu.

Vineri, 19 iulie 2024, comunitatea universitară a UB este invitată în Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”, unde va avea loc, în zona de picnic, un eveniment care încheie săptămâna dedicată celebrării celor 160 de ani de la înființarea UB și celor 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. Realizat în parteneriat cu studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) și ai Asociației Studenților din Universitatea din București  (ASUB), precum și cu echipa proiectului SciResCareer, evenimentul propune participanților un workshop creativ de chitară, photo corner, o capsulă a timpului, precum și un perete pentru mesaje inspiraționale. Elementul central al evenimentului va fi piesa de teatru „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu, care îi va aduce în fața publicului, începând cu ora 19:00, pe Vlad Anghel, Adriana Mitu, Silvia-Alexandra Bem, Paul Pristavu și Fabian Ciobanu, studente și studenți ai UNATC.

Seria de evenimente dedicate împlinirii a 160 de ani de la înființarea Universității din București și a 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc se desfășoară sub patronajul Ministerului Educației și cu sprijinul Băncii Comerciale Române – BCR, KPMG România, Kaufland România, Societății Civile de Avocați „Stoica & Asociații” și Aqua Carpatica.

Cu această ocazie aniversară, Universitatea din București oferă, în perioada 16 – 18 iulie 2024, acces gratuit în spațiile Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” și invită iubitorii de natură să descopere cele peste 3.500 de plante pe care le adăpostește.

Nu în ultimul rând, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, Art Safari, își deschide porțile pentru comunitatea UB și oferă acces gratuit marți, 16 iulie 2024, tuturor studenților Universității din București la expozițiile din seria „Taine și comori”. Astfel, iubitorii UB de artă sunt așteptați la Palatul „Dacia-România” (Str. Lipscani nr. 18 – 20, din București) să descopere expozițiile „Istoria României în 100 de portrete”, „Aurul de la Brukenthal”, „Muzeul secret”, „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației” și „Atelierele din Pangratti”. Accesul gratuit va fi posibil în baza prezentării, la intrare, a legitimației de student.

Mai multe detalii cu privire la seria de evenimente organizate de UB cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființare pot fi consultate pe site-ul special dedicat aniversării, 160.unibuc.ro.

Universitatea din București a fost înființată prin Decretul nr. 765 din 4 / 16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București a contribuit și contribuie în mod decisiv la dezvoltarea și modernizarea învățământului, științei și culturii românești.

Universitatea are astăzi 19 facultăți care oferă 95 de programe de licență, 223 de programe de masterat, 23 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și nouă stațiuni de cercetare.

Începând cu anul 2019, UB face parte din Universitatea Civică Europeană CIVIS alături de alte zece universități europene de prestigiu, Universitatea Aix-Marseille, Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea Autonomă din Madrid, Universitatea „Sapienza” din Roma, Universitatea din Stockholm, Universitatea „Eberhard Karls” din Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea din Lausanne, și Universitatea „Paris Lodron” din Salzburg.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE20 seconds ago

Cătălin Predoiu: România este mai bine plasată, față de 2023, pentru aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre

U.E.14 hours ago

Uniunea Europeană devine participant cu drepturi depline în cadrul Registrului Daunelor pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Meta are termen până la 1 septembrie să prezinte Comisiei Europene soluții pentru a îmbunătăți modelul de ”plată sau consimțământ” impus consumatorilor din UE, altfel riscă sancțiuni

CHINA17 hours ago

Ministrul ucrainean de externe merge la Beijing la invitația omologului chinez Wang Yi. Va fi discutat rolul Chinei în obținerea unei „păci stabile și drepte” în războiul cu Rusia

CONSILIUL UE17 hours ago

UE este alături de Ucraina și reînnoiește sancțiunile economice contra Rusiei pentru încă 6 luni, până la 31 ianuarie 2025

ROMÂNIA18 hours ago

Reacția României la retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: SUA sunt și rămân partener strategic pentru România și UE

CONSILIUL UE19 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Netanyahu: Israel va rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale

ENERGIE19 hours ago

Secretarul american al energiei vine la București. România găzduiește reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei

U.E.19 hours ago

Șeful diplomației ungare, pregătit pentru confruntarea cu omologii din UE: Criticile Bruxelles-ului sunt motivate de frustrare și invidie

CONSILIUL UE19 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.3 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA5 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA5 days ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

Trending