Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Oportunitate pentru tineri – Deputatul european Siegfried Mureșan lansează a doua ediție a Programului de stagii „Primul pas în cariera europeană”

Published

on

Siegfried MURESAN in Plenary session week 28 2015 in StrasbourgDeputatul european Siegfried Mureșan organizează în perioada 4 ianuarie – 30 iunie 2016 cea de-a doua ediție a programului de stagii de practică „Primul pas în cariera europeană” în cadrul biroului parlamentar din București. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 19 și 28 de ani care doresc să se familiarizeze cu activitățile Parlamentului European și, totodată, să acumuleze cunoștințe și experiență profesională în domeniul politicilor europene.

„Prima ediție a programului de stagii a fost de real interes pentru tinerii din România. Mi-a fost greu să aleg din zecile de candidaturi primite pentru anul acesta.

Vreau ca și în 2016 să ofer tinerilor bine pregătiți şansa de a se familiariza cu  activităţile din Parlamentul European, și, în special, cu cele din cadrul biroului de eurodeputat.

epp group logoStagiarii vor avea ocazia să mă însoţească la întâlniri în ţară, să interacţioneze cu cetăţenii, să pregătească materiale informative pentru mass-media, dar şi să efectueze o vizită de lucru la Parlamentul European pentru a vedea îndeaproape ce înseamnă munca într-o instituție europeană”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

„România are nevoie de o generație de tineri bine pregătiți și, de aceea, ori de câte ori am ocazia, vin în sprijinul lor cu astfel de inițiative”, a adăugat eurodeputatul român.

Programul de stagii de practică se va desfășura în trei perioade: 4 ianuarie – 29 februarie 2016, 1 martie – 30 aprilie 2016 și 1 mai – 30 iunie 2016, urmând a fi selectați câte doi stagiari pentru fiecare dintre perioadele menționate.

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 19 și 28 de ani sunt invitați să trimită dosarul de candidat până în data de 7 decembrie 2015 la adresa de e-mail internship@siegfriedmuresan.eu.

Candidații trebuie să fie studenți sau absolvenți de studii superioare în domenii ce vizează activitatea Parlamentului European (științe politice, relații internaționale și integrare europeană, științe juridice, studii economice, științe ale comunicării). Dosarul de participare trebuie să conțină CV (format european), foaia matricolă a studiilor universitare (sau oricare document eliberat de universitate care atestă situația notelor) și o scrisoare de intenție. Participanții mai trebuie să specifice în ce perioadă preferă să efectueze stagiul de practică: 4 ianuarie – 29 februarie 2016, 1 martie – 30 aprilie 2016, respectiv 1 mai – 30 iunie 2016. Dosarele incomplete nu vor fi luate în considerare.

Anunțarea candidaților selectați se va face în 16 decembrie 2015, urmând ca persoanele selectate să confirme până în data de 18 decembrie 2015. Stagiatura nu este remunerată, dar la sfârșitul perioadei de practică, fiecare stagiar va primi o adeverință care atestă efectuarea stagiului. 

______________________

A doua ediție a Programului „Primul pas în cariera europeană” – stagii de practică în cadrul biroului din București al deputatului european Siegfried Mureșan

Calendarul de selecție pentru programul de stagii de practică:

 27 noiembrie 2015 – lansarea celei de-a doua ediții a programului;

7 decembrie 2015 – termenul limită pentru înscrieri;

8 – 10 decembrie 2015 – evaluarea dosarelor pentru preselecția candidaților;

14 – 15 decembrie 2015 – intervievarea candidaților care au trecut de preselecție;

16 decembrie 2015 – notificarea candidaților acceptați;

17 – 18 decembrie 2015 – perioada de confirmare din partea candidaților acceptați;

4 ianuarie – 29 februarie 2016 – prima perioadă de practică;

1 martie – 30 aprilie 2016 – a doua perioadă de practică;

1 mai – 30 iunie 2016 – a treia perioadă de practică;

Documente necesare:

 Curriculum Vitae (format european);

Foaie matricolă a studiilor universitare sau o adeverință de la facultate care să ateste media notelor pe fiecare an de studiu;

Scrisoare de intenție.

Criterii de selecție:

Tânăr cu vârsta curpinsă între 19 și 28 de ani;

Student sau absolvent de studii superioare în domenii ce vizează activitatea Parlamentului European (științe politice, relații internaționale și integrare europeană, științe juridice, studii economice, științe ale comunicării);

Cunoștințe solide privind actualitatea politică națională și europeană;

Cunoașterea unei limbi de circulație internațională.

Candidații vor menționa în cadrul aplicației în ce perioadă preferă să efectueze stagiul: 4 ianuarie  – 29 februarie 2016, 1 martie – 30 aprilie 2016, respectiv, 1 mai – 30 iunie 2016, urmând a fi selectați câte doi stagiari pentru fiecare dintre perioadele menționate. 

Responsabilitați stagiar:

Însoțirea deputatului european Siegfried Mureșan la întâlniri și evenimente în România;

Dialog cu cetățenii, înregistrare solicitări, organizare audiențe;

Propuneri de luări de poziție pe teme de interes public;

Pregătire materiale informative;

Monitorizare evenimente interne și internaționale.

Beneficii: 

Posibilitatea de a lucra într-un mediu instituțional dinamic și serios;

Posibilitatea de a interacționa cu profesioniști și experți ai instituțiilor europene;

Acumularea de experiență în domeniul în care dorești să te dezvolți profesional;

Vizită de lucru la Bruxelles sau Strasbourg;

Adeverință care atestă efectuarea stagiului de practică.

Candidații pot trimite dosarele de participare la adresa de e-mail: internship@siegfriedmuresan.eu.

Fiecare înscriere validă va primi un e-mail de confirmare înainte de începerea preselecției.

Mențiuni:

•         Stagiul de practică nu este remunerat;

•         Dosarele incomplete nu vor fi luate în considerare.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dragoș Pîslaru

Dragoș Pîslaru susține crearea unei Bănci Naționale de Dezvoltare care să reducă dependența de instituțiile financiare internaționale

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) susține crearea unei Bănci Naționale de Dezvoltare care să reducă dependența de instituțiile financiare internaționale, potrivit unor declarații făcute în cadrul evenimentului online “vorbIMM despre PNRR”, organizat joi de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), relatează Agerpres.

Totodată, Pîslaru a apreciat că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a performat în ultima vreme, precum şi zona de contragarantare, dar „avem nevoie de mai mult de atât”.

“Ceea ce a făcut până acum FNGCIMM este un lucru absolut excelent, dar cred că avem nevoie de mai mult de atât. Eu cred că avem nevoie de o Bancă Naţională de Dezvoltare care să pună cap la cap zona de garanţii de exporturi, să ia zona de garanţii şi instrumente pe care FNGCIMM a performat în ultima vreme şi să ia zona de contragarantare – dacă avem Banca Naţională de Dezvoltare şi relaţia directă cu BEI-ul, nu am mai avea nevoie de această zonă”, a spus Dragoş Pîslaru, în cadrul unei videoconferinţe despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Eurodeputatul este de părere că ar trebui creat „pilonul care ne-a lipsit până acum şi care să ne permită să nu mai fim dependenţi de instituţiile financiare internaţionale, ci în conlucrare cu ele”.

„Ce reuşeşte FNGCIMM să dezvolte în această perioadă este o aliniere între o activitate a Fondului Naţional de a pregăti terenul şi o activitate, în paralel, de a construi eşafodajul şi Banca Naţională de Dezvoltare”, a mai declarat Dragoş Pîslaru.

Continue Reading

S&D

Miniștrii educației din PES: Redresarea trebuie să restaureze oportunitățile educaționale pentru toți și să sprijine stagiarii și ucenicii în cadrul economiei fragile a UE

Published

on

© PES

După mai bine de un an de perturbări pentru cursanți, redresarea trebuie să restaureze oportunitățile educaționale pentru toți și să sprijine stagiarii și ucenicii în cadrul economiei fragile a Europei, au declarat miercuri miniștrii educației din cadrul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), potrivit unui comunicat.

Miniștrii s-au întâlnit în urma Summitului social de la Porto, unde, ca parte a Declarației de la Porto privind drepturile sociale, prim-miniștrii și șefii de stat au convenit să plaseze educația și competențele în centrul acțiunii lor politice.

Investițiile în educație, formarea profesională, învățarea pe tot parcursul vieții, precum și în perfecționarea și recalificarea profesională vor fi vitale pentru succesul Europei în tranziția ecologică și digitală.

Președintele reuniunii și ministrul suedez al educației, Anna Ekström, a declarat:

„Este din ce în ce mai clar că educația și formarea profesională trebuie să fie un punct central al redresării. Sprijinul pentru învățare este o temă centrală în Declarația de la Porto. Rolul său în redresare este clar: capacitatea noastră de a parcurge cu succes tranzițiile ecologică și digitală depinde de competențele și talentele forței noastre de muncă. Acum este momentul să sprijinim învățământul superior și formarea profesională, care au fost grav perturbate în ultimul an. Mulți studenți nu au reușit să facă față provocărilor educaționale și emoționale ale învățării la distanță. Mulți dintre cei care se bazează pe locuri de muncă cu fracțiune de normă pentru a se întreține se confruntă cu dificultăți financiare. Iar pentru stagiari și ucenici, mulți angajatori pur și simplu nu recrutează. Redresarea noastră depinde de restabilirea urgentă a oportunităților educaționale pentru acești cursanți.”

Ministrul suedez al învățământului superior și cercetării, Matilda Ernkrans, a participat, de asemenea, la reuniune și a declarat:

„Trebuie să lucrăm pentru un acces egal la educație de înaltă calitate și pentru condiții bune de studiu pentru toți. De asemenea, cred că aceasta ar trebui să fie și o oportunitate pentru noi de a lua atitudine în favoarea libertății academice. Cred că Agenda de transformare a învățământului superior ar trebui să reflecte pe deplin importanța pe care o acordăm libertății academice.”

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a participat la reuniune pentru a face schimb de opinii cu miniștrii cu privire la Summitul de la Porto și pentru a discuta despre următoarele etape de punere în aplicare a Pilonului Social European.

Comisarul Schmit a informat, de asemenea, participanții la reuniune cu privire la propunerile de dezvoltare a unui adevărat Spațiu European al Educației. Miniștrii au susținut o agendă de transformare a învățământului superior din UE bazată pe valori progresiste clare: acces egal la educație, apreciere egală pentru universități și instituții de educație și formare profesională și condiții bune de studiu pentru toți.

Menționăm că la reuniune a participat și eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și educație, Grupul S&D din Parlamentul European.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, la o dezbatere cu IMM-urile: Sunteți coloana vertebrală a economiei. PNRR reprezintă o șansă istorică de reducere a decalajelor

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu a participat joi la dezbaterea organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, pe marginea PNRR, la invitația lui Florin Jianu, președinte al CNIPMMR.

“În intervenția mea, am menționat faptul că săptămâna viitoare, în plenul Parlamentului European, s-a propus realizarea unei dezbateri de urgență pe tema Programelor de Redresare și Reziliență, precum și adoptarea unei Moțiuni prin care se solicită Comisiei Europene să prezinte în forul legislativ european stadiul de negociere a acestor programe cu fiecare țară în parte”, a spus Crețu, ulterior, într-o postare pe Facebook.

 

Ea a indicat că PNRR reprezintă o șansă istorică de reducere a decalajelor dintre state și din interiorul țării.

“Am fost Raportor din partea Parlamentului European pentru acest Mecanism și sunt bucuroasă că am reușit să facem unele schimbări în sensul extinderii datelor de angajare (până la 31 decembrie 2024) și a datelor de finalizare a lucrărilor (31 decembrie 2026), față de cele inițiale care erau mult mai strânse”, a continuat aceasta.

Corina Crețu a mai subliniat că IMM-urile sunt coloana vertebrală a oricărei economii, acesta fiind și motivul pentru care în 2016 a aprobat în Programul Operațional Regional Inițiativa pentru IMM-uri, iar în 2018 a aprobat o realocare cu peste 150 milioane EUR

“Așteptăm acum forma finală a PNRR. Cele mai multe țări au primit deja acceptul Comisiei Europene, și sper ca Guvernul României să finalizeze PNRR-ul în urma dezbaterilor din această săptămână cu Comisia Europeană”, a conchis Corina Crețu.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

FONDURI EUROPENE8 mins ago

Ce reforme au agreat România și Comisia Europeană: 50% din fondurile PNRR merg în domeniile transporturilor, educației și sănătății; 600 de milioane de euro alocate digitalizării mediului de afaceri

Dragoș Pîslaru1 hour ago

Dragoș Pîslaru susține crearea unei Bănci Naționale de Dezvoltare care să reducă dependența de instituțiile financiare internaționale

POLITICĂ1 hour ago

Marcel Ciolacu: Am discutat cu Frans Timmermans. Comisia Europeană a dat dreptate PSD și l-a trimis pe Florin Cîțu să prezinte PNRR în Parlament

FONDURI EUROPENE2 hours ago

Florin Cîțu, după vizita la Bruxelles: România va depune la Comisia European un PNRR cu toată suma alocată – 29,2 miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare publică cu privire la principiile și valorile UE în spațiul digital

U.E.3 hours ago

Organizația Europeană de Cancer: Din cauza pandemiei, un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate, la nivel european

SUA3 hours ago

Joe Biden a transmis sprijinul SUA pentru securitatea Israelului și pentru dreptul său de a se apăra

ROMÂNIA3 hours ago

CNCAV: O nouă tranșă de vaccin produs de compania Moderna, constând în 128.400 de doze, a ajuns în România

ROMÂNIA3 hours ago

Noul Ambasador al României la Londra: Aprofundarea relațiilor româno-britanice și a Parteneriatului Strategic, una dintre prioritățile mele

S&D3 hours ago

Miniștrii educației din PES: Redresarea trebuie să restaureze oportunitățile educaționale pentru toți și să sprijine stagiarii și ucenicii în cadrul economiei fragile a UE

Mircea Hava2 days ago

Mircea Hava regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema PNRR: Dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lui mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 mld. de euro

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO3 days ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO3 days ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

Advertisement
Advertisement

Trending