Cătălin Ivan
Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate inițiativa europarlamentarului Cătălin Ivan privind recuperarea averilor ilicite scoase în afara UE
Published
7 years agoon
By
Teodora Ion
Plenul Parlamentului European a adoptat joi, la Strasbourg, raportul prezentat de europarlamentarul Cătălin Ivan, intitulat ”Protejarea intereselor financiare ale UE. Recuperarea sumelor de bani şi activelor de la ţările terţe în cazuri de fraudă”, a anunțat europarlamentul Cătălin Ivan în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, care era însoțită de o intervenție video.
”La nivel european, trebuie luată decizia ca faptele de corupţie să nu se prescrie niciodată. Şi peste 10, şi peste 15, şi peste 25 de ani, dacă aflăm de fapte de corupţie, să recuperăm averile provenite din asemenea fapte, indiferent că le-am aflat la a doua sau la a treia generaţie. Cei care fură din bani publici, să ştie că nu pot scăpa niciodată de ochiul vigilent al legii”, subliniază europarlamentarul român despre documentul adoptat cu 502 voturi pentru, din 617 posibile.
În cadrul raportului prezentat europarlamentarul Cătălin Ivan a spus că ”acest raport trebuie văzut din trei perspective: în primul rând, o perspectivă socială – aproape 70% din cetăţenii UE spun că ţările lor sunt afectate grav şi foarte grav de corupţie. Apoi, dintr-o perspectivă economică, pentru că între 700 şi 1800 de miliarde de euro reprezintă valoarea banilor spălaţi la nivel mondial. Din păcate, nu avem o cifră la nivelul Uniunii Europene. Între 2 şi 5% din produsul global brut reprezintă bani spălaţi. În al treilea rând, dintr-o perspectivă politică – în acest moment, nu există, la nivel european, voinţă politică, în niciun stat membru al UE, ca recuperarea averilor scoase în afara Uniunii Europene să fie soluţionată. Nu există voinţă politică întrucât în multe ţări europene, politicienii şi-au obţinut averile din afaceri ilegale, au ajuns în funcţii importante în statele respective şi au spălat această provenienţă a banilor câştigând alegeri prin mecanismele democratice pe care le ştim, iar acum controlează guverne, controlează parlamente, dau legi care protejează corupţia în state membre ale UE.”
Cătălin Ivan a subliniat că întrebările pe care şi le pun cei 70% dintre cetăţenii europeni sunt ”UE luptă într-adevăr cu corupţia? Are UE mecanisme concrete pentru a stopa acest fenomen al corupţiei?”.
Eurodeputatul Cătălin Ivan anunță că raportul vine în completarea unor paşi deja făcuţi de UE şi propune câteva lucruri concrete:
”- La nivelul Uniunii Europene să existe o hartă de risc a legislaţiilor statelor membre, acele ”scăpări” – căci ele sunt gândite bine – prin care banii sunt scoşi în afara spaţiului UE.
– Să se creeze baze de date interconectate, cu date colectate într-un mod standardizat, cu o comunicare reală între statele membre UE, astfel încât să cunoaştem în timp real informaţii din toate statele membre. Există state în UE în care avem două sau trei oficii pentru recuperarea averilor ilicite, dar aceste oficii nu comunică între ele. Dacă nu comunică între ele la nivel de stat membru, cum o să comunice la nivel european?
– Uniunea Europeană să vorbească pe o singură voce cu statele terţe atunci când se pune în discuţie recuperarea averilor ilegale. În acest moment, UE are doar patru tratate semnate – cu Japonia, cu SUA, cu Norvegia şi cu Liechtenstein. Este foarte, foarte puţin.
– Parchetul European să fie în centrul acestui mecanism pentru ca UE să poată vorbi pe o singură voce în privinţa recuperării averilor ilicite scoase în afara Uniunii.
– La nivel european, trebuie să luăm decizia ca faptele de corupţie să nu se prescrie niciodată. Şi peste 10, şi peste 15, şi peste 25 de ani, dacă aflăm de fapte de corupţie, să recuperăm averile provenite din aceste fapte de corupţie, indiferent că le-am aflat la a doua sau la a treia generaţie. Cei care fură din bani publici, să ştie că nu pot scăpa niciodată de ochiul vigilent al legii”, conchide deputatul european în intervenția sa video.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice
Comisia Europeană a demarat discuțiile cu părțile interesate în vederea elaborării unui pachet privind mobilitatea militară, fundamental pentru securitatea UE
Statele membre acordă echivalența UE pentru anumite importuri de semințe din Ucraina și Republica Moldova
Suedia face presiuni la vârful UE pentru sancționarea miniștrilor israelieni care incită la ură împotriva palestinienilor
UE consideră că nu are prerogativa de a decide interzicerea accesului minorilor la rețelele de socializare, cerută de Macron, dar lasă libertatea statelor membre să ia o astfel de măsură la nivel național
„Un moment cu adevărat istoric”. UE și Regatul Unit au semnat un acord post-Brexit de liberă circulație între Spania și Gibraltar
Cătălin Ivan
Europarlamentarul Cătălin Ivan: În viitor, politicienii și funcționarii îmbogățiți din bani publici nu vor mai avea unde să își ascundă banii
Published
7 years agoon
September 27, 2018By
Violeta Dan
Eurodeputatul Cătălin Ivan a anunțat că în viitor banii câștigați prin intermediul afacerilor ilegale vor putea fi recuperați în urma unui raport elaborat de către acesta în Parlamentul European.
“In Comisia de Control Bugetar a fost votata initiativa mea in Parlamentul European pentru crearea unui mecanism european de recuperare a averilor ilegale scoase in afara Uniunii Europene. 19 voturi pentru, doar un vot impotriva si o abtinere”, a scris europarlamentarul pe o rețea de socializare.
“Sunt mai bine de doi ani de munca pentru ca acest vot sa aiba loc. Sunt bucuros si increzator ca vom trai zilele in care politicienii si functionarii imbogatiti peste noapte, din bani publici, nu vor mai avea unde sa-si mai ascunda banii. Sunt optimist ca banii furati vor fi recuperati, oricat de greu pare de crezut acum”, a conchis acesta.
–
Cătălin Ivan
Europarlamentarul Cătălin Ivan: OUG 13 a fost dată pe ascuns, fără explicaţii nici măcar în Guvern sau în PSD. Protestatarii au dreptate
Published
8 years agoon
February 7, 2017
Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat la RFI că nimeni din PSD nu a știut despre ordonanța 13 privind modificarea Codurilor Penale și că nu înțelege de ce s-a acționat în secret sau ”ce a urmărit ministrul Justiţiei prin secretomania” privind OUG 13. Cătălin Ivan a susținut, totodată, că “nemulţumirile şi îngrijorările oamenilor din stradă sunt reale”.
“Problema a apărut de la o discuţie care trebuia să fie una tehnică, despre nişte modificări pe care trebuia să le facă orice guvern ar fi fost la Palatul Victoria, pentru că aşa cerea Curtea Constituţională, dar nişte modificări care nu au fost explicate nimănui niciodată, nici măcar celor din PSD, nici măcar celor din guvern. A fost făcut într-un mod ciudat, pe ascuns. Nu înţeleg ce a urmărit ministrul Justiţiei prin lipsa asta de comunicare şi secretomania asta în jurul ordonanţelor, pentru că, dacă vorbiţi cu jurişti, şi nu cu jurişti din PSD, ci jurişti fără culoare politică, avocaţi, judecători, veţi vedea că textul ordonanţelor este unul bun şi România are nevoie de aceste ordonanţe. Trebuiau trimise în Parlament, trebuiau dezbătute în Parlament şi de acolo să iasă un text pe care să lucreze toate partidele politice”, a declarat Cătălin Ivan.
”Eu cred că plătim toţi foarte scump o iniţiativă a unui singur membru al cabinetului Grindeanu. Dacă ne uităm pe măsurile pe care acest cabinet le-a luat în acest scurt timp, doar trei săptămâni de când a fost investit, veţi vedea că este un guvern cu performanţe, un guvern care respectă toate angajamentele pe care ni le-am luat în campania electorală. Este păcat că premierul Grindeanu, un politician tânăr, foarte ambiţios şi foarte bine pregătit şi cu bune intenţii, este pus acum în această situaţie: să treacă printr-o moţiune de cenzură, să fie oamenii în stradă cerându-i demisia, eu cred că este un lucru nemeritat”, a mai declarat europarlamentarul PSD.
”Sigur că protestatarii au dreptate, dacă un lucru nu este explicat nu poate fi înţeles, dacă nu este înţeles, nu poate fi susţinut,… preşedintele PSD a anunţat deja că niciun membru PSD nu a avut acces la ministrul justiţiei şi nu s-a discutat cu nimeni din partid despre aceste ordonanţe. Acum faptul că PSD îşi asumă răspunderea pe un lucru despre care nu a ştiut nu este corect, dar până la urmă este vina partidului, pentru că acest cabinet a rezultat dintr-o majoritate pe care PSD o are cu ALDE în Parlament. A fost o greşeală de comunicare şi de procedură, nu de conţinut…”, a transmis eurodeputatul.
.
Cătălin Ivan
ANALIZA Eduard Hellvig, propus șef la SRI. Europarlamentarii români, cheia spre EUROPENIZAREA României?
Published
10 years agoon
February 20, 2015
Robert LUPIȚU
Propunerea pe care a făcut-o aseară președintele Klaus Iohannis, și anume nominalizarea europarlamentarului PNL Eduard Hellvig la funcția de director al Serviciului Român de Informații a fost pusă de șeful statului sub motivația modernizării și mai ales EUROPENIZĂRII Serviciului. În acest context, observăm cum din 2007 încoace mai mulți români, membri ai Parlamentului European au fost nominalizați sau numiți pentru posturi cheie sau au deținut și încă dețin funcții importante în viața politică românească. Astfel, CaleaEuropeana.ro vă propune o scurtă analiză a celor care au jucat un rol în orientarea europeană a politicii românești, fie ca deputați, consilieri prezidențiale, miniștri sau prim-miniștri.
În primul rând, omul momentului în România, Eduard Hellvig, este europarlamentar încă din 2013 după ce a preluat unul din locurile rămase vacante după numirea Ramonei Mănescu ca ministru al Transporturilor. Totodată, la 25 mai 2014 a fost ales de pe listele PNL pentru un nou mandat de eurodeputat, fiind actualmente membru în Comisia pentru Piața Internă a PE dar și al Delegației pentru relațiile cu Canada. Hellvig este și membru supleant al Subcomisiei pentru Apărare și Securitate a PE.
Un alt europarlamentar român, cu o experiență încă din 2007 pe ruta europeană Strasbourg-Bruxelles este social-democrata Corina Crețu, care începând cu 1 noiembrie 2014 este comisar din partea României pentru Politică Regională. Aceasta are o experiență de 7 ani în Parlamentul European, dar și de fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt la Cotroceni.
Cel mai vârstnic europarlamentar român, Theodor Stolojan a fost prim-ministrul României, în perioada octombrie 1991 – noiembrie 1992, anterior fiind ministru de Finanțe, între iunie 1990 si aprilie 1991, în guvernul primului premier al României postdecembriste, Petre Roman. Europarlamentarul a candidat pentru Președintie din partea PNL, în anul 2000, obținând 11,78% din voturi și ocupând locul al treilea, în primul tur, după Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor. În anul 2004, deși intrat în cursa prezidențială, s-a retras în favoarea lui Traian Basescu, candidatul PD, al cărui consilier pe probleme economice a devenit după alegerile prezidențiale. Din 2007 este membru al Parlamentului European, iar actualmente face parte printre altele, din Comisia pentru afaceri economice și monetare a PE
Și Cristian Bușoi, actualmente europarlamentar PNL/PPE a renunțat la postul de eurodeputat în august 2013 când a fost numit președinte al Companiei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acesta este membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Ucraina.
Într-o situația similară s-a aflat și Ramona Mănescu, care în august 2013 a renunțat la cel de-al doilea mandat de eurodeputat, fiind numită ministru al Transporturilor. La alegerile din mai 2014, aceasta a revenit în Parlamentul European, ca membru în comisii importante precum cea de Afaceri Externe și vicepreședinte a Delegației pentru relațiile cu țările din Mashrek.
Un alt eurodeputat, social-democratul Cătălin Ivan, aflat în Parlamentul European din 2009, a fost până nu demult omul de comunicare al Partidului Social Democrat, fiind purtător de cuvânt al formațiunii. Acesta este membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare și în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia.
Alți europarlamentari, precum Ioan Mircea Pașcu, Monica Macovei sau Dan Nica s-au aflat în situații diferite. După ce au fost personalități importante în viața politică interne, ministrul Apărării Naționale în perioada aderării la NATO și fost consilier prezidențial (Pașcu), ministrul Justiției (Macovei) sau ministru al Comunicațiilor în guvernele Năstase și Ponta I și II (Nica) aceștia au ales să își continue cariera politică la nivel continental iar în baza experienței dobândite în administrația centrală din România, au continuat să sprijine conturarea profilului european al României.
De menționat că și Leonard Orban (primul comisar european din partea României) a devenit consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, după ce anterior ocupase aceeași funcție și într-unul din mandatele lui Traian Băsescu. Totodată acesta a fost și ministrul afacerilor europene în trei guverne: Boc, Ungureanu și Ponta I. Însă, probabil cel mai important, este postul de negociator șef al aderării României la Uniunea Europeană între 2004-2005, după ce anterior fusese negociator șef adjunct.
Observăm astfel, cum un număr semnificativ de oameni politici și specialiști au pendulat în ultimii zece ani între instituții importante europene, Parlamentul și Comisia, și funcții sau posturi la nivelul administrației interne pentru a furniza expertiză și a oferi o valoare adăugată în problematica europenizării României. În cele din urmă, EUROPENIZAREA subliniată în conferința de presă de la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis pare a deveni o tema de un substanțial interes în spațiul public românesc.
.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice

Germania și Franța propun un canal TV european împotriva dezinformării dinspre Rusia și China: Europa trebuie “să își facă vocea auzită mai tare în lume”

Comisia Europeană a demarat discuțiile cu părțile interesate în vederea elaborării unui pachet privind mobilitatea militară, fundamental pentru securitatea UE

Zelenski regretă că întâlnirea sa cu Trump din Biroul Oval a scăpat de sub control, dar continuă să exercite presiuni asupra președintelui american: „Viteza cu care se iau deciziile depinde de el”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate