Prim-ministrul Dacian Cioloș efectuează vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, în perioada 22-25 mai. Marți, în cea de-a treia zi a vizitei, premierul va avea o întrevedere cu vicepreședintele SUA, Joseph Biden, la Casa Albă (Eisenhower Executive Building), conform programului oficial.
Premierul român va fi însoțit de ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, de ministrul energiei, Victor Grigorescu, de șeful Cancelariei primului ministru, Dragoș Tudorache, și de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, precizează Agerpres.ro.
Întâlnirea cu vicepreședintele american va fi precedată de alte două întrevederi: cu secretarul agriculturii, Tom Vilsack, și cu secretarul comerțului, Penny Pritzker.
După discuția cu Joe Biden, Dacian Cioloș va fi prezent la o masă rotundă cu personalități din mediul de reflecție organizată de Atlantic Council.
De la ora 18:30, premierul participă la o recepție la Ambasada României din SUA, la care sunt așteptați peste 100 de membri ai comunității românești din zona Washington.
Luni, Cioloș a vizitat centrul de cercetare-inovare al companiei Ford Motor și a discutat cu preşedintele grupului, Mark Fields.

Foto: gov.ro
Conceptul vizitei este construit în jurul sintagmei From shared security to shared prosperity. Scopul este evidențierea succesului Parteneriatului Strategic cu SUA în domeniul securității, precum și articularea unei dimensiuni economice de o ambiție similară, pornind de la profilul de astăzi al României, caracterizat prin creștere economică, stabilitate și predictibilitate, mai precizează sursa citată.
Din delegația oficială condusă de prim-ministrul Dacian Cioloș fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Dragoş Tudorache, și secretarul de stat, Manuel Costescu, Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat.
Vizita lui Cioloş în Statele Unite are loc la numai două săptămâni de la inaugurarea scutului anti-rachetă de la Deveselu, în prezenţa mai multor oficiali americani şi ai NATO, inclusiv a secretarului general al alianţei, Jens Stoltenberg (mai multe detalii despre protocolul de funcționare al facilității antibalistice aici).
Până în prezent, premierul Dacian Cioloș a efectuat trei vizite bilaterale (Germania, Franța și Olanda), a participat la două reuniuni ale Consiliului European și a avut întrevederi la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Urmăriți și VIDEO&TEXT Corespondență. De la New York la Washington: Klaus Iohannis l-a invitat la București pe vicepreședintele SUA, Joe Biden
Urmăriți și VIDEO Corespondență de la Washington. Klaus Iohannis: Președintele Obama mi-a mulțumit pentru parteneriatul pe care îl avem
Până acum, președintele Klaus Iohannis a efectuat două vizite în Statele Unite, ambele cu profil multilateral. În septembrie 2015 a participat la lucrările celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale ONU la New York, deplasându-se și la Washington pentru o întrevedere cu vicepreședintele SUA, Joe Biden. Ulterior, în 31 martie-1 aprilie 2016 a participat la Summitul Securității Nucleare de la Washington, la invitația președintelui SUA, Barack Obama.
Relațiile bilaterale România – SUA
România şi Statele Unite ale Americii au stabilit relaţii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenţie diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legaţie. Relaţiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 şi au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legaţie. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă.
La 13 septembrie 2011, la Washington DC, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia confirmă Parteneriatul excelent, pe termen lung şi în continuă dezvoltare, dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură. În contextul adoptării Declaraţiei Comune, s-a decis constituirea unui Grup de lucru (Task Force) pentru implementarea principiilor convenite în cadrul acestui document. Prima reuniune a Task Force-ului româno-american a avut loc la 31 octombrie 2012.
La 13 septembrie 2011, ministrul afacerilor externe român Teodor Baconschi și secretarul de stat american Hillary Clinton au semnat, la Washington DC, Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, sistem inaugurat pe 12 mai 2016 la Deveselu.
Conform datelor din statistica vamală americană, la 31 decembrie 2015, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu SUA s-a cifrat la 2890 milioane USD, din care 2136 milioane USD au reprezentat exporturile româneşti, iar 754 milioane USD, importurile din SUA. Schimburile bilaterale la sfârşitul anului 2014 au fost de 3080 milioane USD, din care 2103 milioane USD valoarea exporturilor şi 977 milioane USD valoarea importurilor. In 2015 exporturile româneşti pe piaţa americană au crescut, faţă de anul 2014, cu cca 1,56%, iar importurile au scăzut cu cca 22,8%.
Mai multe detalii despre relația bilaterală aici.
.
.