Connect with us

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România și NATO securitatea în regiunea Mării Negre prezintă o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică

Published

on

Pentru România, ca stat aliat, și pentru NATO în ansamblul său, securitatea în regiunea Mării Negre prezintă o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică, a transmis președintele României, Klaus Iohannis, prin vocea consilierului de stat Constantin Ionescu, în cadrul ceremoniei de deschidere a programului de formare ”Security in the Black Sea Region. Shared challenges, sustainable future”, ediţia a VI-a, organizată de către Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul” în cooperare cu Universitatea Harvard, din Statele Unite ale Americii.

În viziunea șefului statului, răspunsul la provocările specifice zonei, precum ”războiul hibrid din Ucraina, asertivitatea Rusiei, terorismul internațional, conflictele înghețate, criza migrației, agresiunile cibernetice și comunicaționale”, poate fi sintetizat pe două direcții: ”coeziune (în cel mai larg sens) și adaptare (la noile realități ale mediului de securitate)”, transmite Administrația Prezidențială printr-un comunicat

”Dorim și este necesar ca regiunea Mării Negre și regiunea Balcanilor să rămână un spațiu stabil și predictibil. Consider că tema programului din acest an – «The New Great Game – Connecting the Black Sea and the Balkans» – este inspirată și de actualitate. Avem nevoie, în continuare, de o abordare pe mai multe niveluri pentru consolidarea relațiilor și a cooperării transfrontaliere dintre statele din regiunea Balcanilor și a Mării Negre, precum și – în mod prioritar – a legăturii transatlantice. Regiunea noastră – frontieră a Organizației Tratatului Nord-Atlantic și a Uniunii Europene și un spațiu de intersectare a unor civilizaţii, culturi şi interese diferite şi diverse – a dobândit o greutate aparte în ecuația de securitate la nivel internațional, fiind marcată, de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimii ani, de provocări multiple și tot mai complexe”, a mai citat consilierul Constantin Ionescu.

Șeful statului a mai transmis că România sprijină menținerea pe agenda de priorități a UE regiunea Balcanilor de Vest și subliniază importanța unor rezultate concrete, pe măsura progreselor individuale, urmărind, totodată, reafirmarea Mării Negre pe agenda Uniunii Europene, printr-un nou impuls acordat implicării sporite a UE în proiecte de cooperare sectoriale, pe baza Agendei Maritime a Regiunii.

Președintele Klaus Iohannis a punctat că este importantă ”consolidarea profilului țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană, precum şi a parteneriatului strategic cu SUA constituie pilonii de bază ai politicii externe și de securitate a țării noastre. În același timp, România acționează pentru asumarea unui rol activ și constructiv în regiunea Mării Negre”.

”În calitate sa de furnizor regional de securitate, România consideră o prioritate strategică asigurarea stabilităţii regionale. Din această perspectivă, este necesară intensificarea colaborării regionale, bazată pe respectarea strictă a normelor dreptului internațional, prin dialog politic și soluționare pe cale pașnică a divergențelor. În același timp, amplificarea colaborării regionale pe dimensiunea economică poate aduce beneficii pentru toate statele implicate”, a mai spus șeful statului prin vocea consilierului Constantin Ionescu.

Președintele Iohannis a mai transmis că ”transformarea acestei regiuni nu va putea fi înfăptuită fără investiții majore în educație, privită ca un proces cuprinzător de conștientizare, adaptare și creștere a rezilienței la toate nivelurile. Cred cu fermitate că asigurarea unui nivel adecvat de cultură de securitate reprezintă cheia gestionării noilor realități și trebuie să constituie o preocupare majoră a tuturor actorilor implicați, de la mediul guvernamental, la simplii cetățeni. Ideile generate în cadrul programului dumneavoastră au adus în ultimii ani o contribuţie consistentă la nivelul de cunoaştere în domeniul securităţii regionale, europene şi euroatlantice”.

În încheiere, șeful statului și-a exprimat convingerea că ediția din acest an a programului va constitui, de asemenea, un referențial de expertiză util în sintetizarea unor soluţii viabile care să sporească rezilienţa societăţilor noastre în fața provocărilor regionale și, totodată, va stimula identificarea de soluții pentru valorificarea optimă a oportunităților.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

#RO2019EU

Premierul Viorica Dăncilă a deschis dineul oferit participanților la reuniunea Reprezentanților Speciali pentru combaterea Antisemitismului

Published

on

© Guvernul României

Premierul Viorica Dăncilă a deschis, în seara de 17 iunie, dineul oferit participanților la reuniunea Reprezentanților Speciali pentru combaterea Antisemitismului, organizată pentru prima dată la București, în perioada 17-18 iunie 2019, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Cu acest prilej, premierul a transmis un mesaj de susținere din partea României a soluțiilor concrete menite să conducă la consolidarea luptei împotriva antisemitismului în Europa, dar și la nivel global.

Viorica Dăncilă a vorbit, în primul rând, despre unitate în fața provocărilor din domeniul drepturilor omului la nivel global.

,,Prezența dumneavoastră la București și fondul discuțiilor capătă o relevanță aparte pentru viitorul societății globale în care trăim. Provocările din domeniul drepturilor omului din țările de unde veniți, din Europa, America, Asia, Australia, Africa, ne determină să devenim mai uniți ca niciodată în a apăra valorile care definesc o societate democratică: libertățile fundamentale, pluralismul și toleranța”

© Guvernul României

În aceste context, premierul României a amintit rolul determinant al educației în combaterea și descurajarea manifestărilor discriminatorii de orice natură.

,,În combaterea și descurajarea manifestărilor antisemite, rasiste și xenofobe, educația în sensul ei larg – tradițională și non-tradițională – are un rol covârșitor. Dar educația nu poate reprezenta un pilon singular în prevenirea și combaterea antisemitismului.

De asemenea, Viorica Dăncilă a vorbit și despre soluțiile care pot fi create la nivel intern și extern pentru prevenirea comportamentelor rasiste, antisemite sau xenofobe

,,Consider că avem nevoie de instrumente complementare în plan național și internațional – prin crearea de coaliții internaționale, prin luări de poziție ferme, prin schimbarea unei legi, prin demararea de proiecte și programe menite să prevină exacerbarea atitudinilor rasiste, antisemite, xenofobe”.

La finalul intervenției sale, primul ministru a dat asigurări celor prezenți că ,,Guvernul României va susține inițiativele care își propun să reafirme valorile democratice universale”.

Acest eveniment se înscrie în rândul reuniunilor la nivel înalt dedicate prevenirii și combaterii antisemitismului organizate sub mandatul Președinției române a Consiliului UE.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurostat: România este pe primul loc în UE la creşterea costurilor cu forţa de muncă

Published

on

Costul total al forței de muncă în România a înregistrat cea mai mare creștere în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în primul trimestru din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, potrivit datelor publicate luni de Eurostat.

Costul orar al forţei de muncă a crescut în primele trei luni din acest an cu 2.6% în Uniunea Europeană şi cu 2.4% în zona euro, comparativ cu perioada similară din 2018. În trimestrul patru din 2018 s-a înregistrat un avans de 2.8% în UE şi de 2.3% în zona euro.

În primul trimestru din 2019, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în România (16.3%) şi Bulgaria (12.9%), singurul declin fiind în Grecia (minus 0.2%).

În primul trimestru din 2019, avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează în principal creşterii cu 23.5% a costului orar al forţei de muncă în domeniul non-business. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 18.6% în construcţii, cu 12.7% în industrie şi cu 13.5% în servicii.

Continue Reading

NEWS

Trei liceeni din Sibiu concurează la Olimpiada Geniilor din Statele Unite. Ce invenții vor prezenta elevii sibieni

Published

on

© cnogsibiu.ro

Trei liceeni ai Colegiului Național ”Octavian Goga” din Sibiu participă, începând de luni, la Olimpiada Geniilor, un concurs organizat de Oswego State University of New York, între 17 și 22 iunie, anunță Agerpres.

Alexandru Rădac, Daniel Marpozan şi Codrin Muntean sunt elevi în clasa a X-a la matematică-informatică şi formează echipa herotech, coordonată de profesoara de fizică Florentina Ileşan.

Cei trei elevi sibieni vor prezenta în SUA două invenţii proprii, un robot şi un sistem inteligent de economisire a energiei electrice.

Liceenii au reușit să creeze un robot pompier care să salveze oamenii dintr-un incendiu, fără a pune în pericol viața salvatorilor. Practic, robotul creat de cei trei tineri din Sibiu este prevăzut cu un braţ, care se poate prelungi, cu care pot fi scoşi oameni afectaţi de un incendiu, fără ca pompierii să înfrunte flăcările.

”Scopul nostru este să aducem la lumină creativitatea, inteligenţa şi spiritul de echipă şi în final să ne facem remarcaţi, atât ca echipă, cât şi ca naţiune. Participarea la acest eveniment ar fi o oportunitate de a ne întâlni atât cu tehnologii noi, cât şi cu oamenii importanţi din spatele acestora. Prezenţa echipei noastre la concurs ar putea aduce o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte dezvoltarea locală a echipamentelor tehnologice, preluând informaţii din această sferă atât de la organizatori, cât şi de la participanţi”, arată cei trei liceeni, în prezentarea proiectului lor.

Pentru Secţiunea Science-Innovation, echipa herotech va prezenta un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care va controla luminile dintr-o casă, prin intermediul unei reţele de senzori. Cei trei au creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroşu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuinţă şi care ţine evidenţa numărului de persoane din încăpere.

Acest proiect a fost premiat în România, de o companie din domeniul energiei.

Echipa sibiană a fost ajutată să ajungă la concursul din SUA de către sponsori. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending