Connect with us

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România și NATO securitatea în regiunea Mării Negre prezintă o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică

Published

on

Pentru România, ca stat aliat, și pentru NATO în ansamblul său, securitatea în regiunea Mării Negre prezintă o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică, a transmis președintele României, Klaus Iohannis, prin vocea consilierului de stat Constantin Ionescu, în cadrul ceremoniei de deschidere a programului de formare ”Security in the Black Sea Region. Shared challenges, sustainable future”, ediţia a VI-a, organizată de către Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul” în cooperare cu Universitatea Harvard, din Statele Unite ale Americii.

În viziunea șefului statului, răspunsul la provocările specifice zonei, precum ”războiul hibrid din Ucraina, asertivitatea Rusiei, terorismul internațional, conflictele înghețate, criza migrației, agresiunile cibernetice și comunicaționale”, poate fi sintetizat pe două direcții: ”coeziune (în cel mai larg sens) și adaptare (la noile realități ale mediului de securitate)”, transmite Administrația Prezidențială printr-un comunicat

”Dorim și este necesar ca regiunea Mării Negre și regiunea Balcanilor să rămână un spațiu stabil și predictibil. Consider că tema programului din acest an – «The New Great Game – Connecting the Black Sea and the Balkans» – este inspirată și de actualitate. Avem nevoie, în continuare, de o abordare pe mai multe niveluri pentru consolidarea relațiilor și a cooperării transfrontaliere dintre statele din regiunea Balcanilor și a Mării Negre, precum și – în mod prioritar – a legăturii transatlantice. Regiunea noastră – frontieră a Organizației Tratatului Nord-Atlantic și a Uniunii Europene și un spațiu de intersectare a unor civilizaţii, culturi şi interese diferite şi diverse – a dobândit o greutate aparte în ecuația de securitate la nivel internațional, fiind marcată, de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimii ani, de provocări multiple și tot mai complexe”, a mai citat consilierul Constantin Ionescu.

Șeful statului a mai transmis că România sprijină menținerea pe agenda de priorități a UE regiunea Balcanilor de Vest și subliniază importanța unor rezultate concrete, pe măsura progreselor individuale, urmărind, totodată, reafirmarea Mării Negre pe agenda Uniunii Europene, printr-un nou impuls acordat implicării sporite a UE în proiecte de cooperare sectoriale, pe baza Agendei Maritime a Regiunii.

Președintele Klaus Iohannis a punctat că este importantă ”consolidarea profilului țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană, precum şi a parteneriatului strategic cu SUA constituie pilonii de bază ai politicii externe și de securitate a țării noastre. În același timp, România acționează pentru asumarea unui rol activ și constructiv în regiunea Mării Negre”.

”În calitate sa de furnizor regional de securitate, România consideră o prioritate strategică asigurarea stabilităţii regionale. Din această perspectivă, este necesară intensificarea colaborării regionale, bazată pe respectarea strictă a normelor dreptului internațional, prin dialog politic și soluționare pe cale pașnică a divergențelor. În același timp, amplificarea colaborării regionale pe dimensiunea economică poate aduce beneficii pentru toate statele implicate”, a mai spus șeful statului prin vocea consilierului Constantin Ionescu.

Președintele Iohannis a mai transmis că ”transformarea acestei regiuni nu va putea fi înfăptuită fără investiții majore în educație, privită ca un proces cuprinzător de conștientizare, adaptare și creștere a rezilienței la toate nivelurile. Cred cu fermitate că asigurarea unui nivel adecvat de cultură de securitate reprezintă cheia gestionării noilor realități și trebuie să constituie o preocupare majoră a tuturor actorilor implicați, de la mediul guvernamental, la simplii cetățeni. Ideile generate în cadrul programului dumneavoastră au adus în ultimii ani o contribuţie consistentă la nivelul de cunoaştere în domeniul securităţii regionale, europene şi euroatlantice”.

În încheiere, șeful statului și-a exprimat convingerea că ediția din acest an a programului va constitui, de asemenea, un referențial de expertiză util în sintetizarea unor soluţii viabile care să sporească rezilienţa societăţilor noastre în fața provocărilor regionale și, totodată, va stimula identificarea de soluții pentru valorificarea optimă a oportunităților.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, discuție cu ambasadorul SUA Adrian Zuckerman despre facilitarea accesului României în programul Visa Waiver

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, posibilitățile concrete de cooperare în vederea unei mai bune informări, la nivelul opiniei publice din România, pe tema procedurilor pentru obținerea vizelor de intrare în SUA pentru cetățenii români, în scopul de a facilita accesul României în programul Visa Waiver, transmite un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. 

Bogdan Aurescu l-a primit marți, 28 ianuarie 2020, pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, pentru a discuta în mod concret asupra planului de lucru privind prioritățile comune de pe agenda bilaterală româno-americană în anul 2020, inclusiv asupra dialogului politic.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Zuckerman au trecut în revistă stadiul pregătirilor pentru sesiunea din 2020 a Dialogului Strategic România-SUA, care este planificată să se desfășoare în prima parte a anului la Washington. Totodată, au avut un schimb de opinii privind modalitățile de marcare comună, în 2020, a împlinirii celor 140 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale. În plus, au fost explorate oportunitatea și posibilitățile concrete de cooperare în vederea unei mai bune informări, la nivelul opiniei publice din România, pe tema procedurilor pentru obținerea vizelor de intrare în SUA pentru cetățenii români, în scopul de a facilita accesul României în programul Visa Waiver.

Au fost discutate și aspecte privind cooperarea în domeniul apărării și al securității, fiind reiterată de către ministrul român al afacerilor externe importanța creșterii prezenței militare americane în România, ca modalitate concretă de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO.

De asemenea, a fost pus accentul pe obținerea unor rezultate concrete în domeniul cooperării pe tema securității energetice și a securității cibernetice, cu accent pe 5G.  

Cei doi oficiali au făcut și o trecere în revistă a colaborării România-SUA în plan regional și european, fiind punctat faptul că România este un stat care susține în mod ferm unitatea transatlantică și o cooperare cât mai strânsă între UE și SUA.

Totodată, a existat un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din Republica Moldova, fiind reiterată poziția cunoscută a României și agreată continuarea coordonarii apropiate dintre România și SUA pe subiect.

Continue Reading

ROMÂNIA

Banca Mondială consultă mediul social pentru Strategia de dezvoltare a județului Ilfov

Published

on

© Consiliul Județean Ilfov

Experții Băncii Mondiale se vor afla, miercuri, 29 ianuarie, începând cu ora 10.30, față în față cu primarii din Ilfov, profesori, medici, reprezentanți ai direcțiilor de asistență socială și ai companiilor de utilitate publică din județ, informează un comunicat al Consiliului Județean (CJ) Ilfov, remis caleaeuropeana.ro.

Experții Băncii Mondiale lucrează la Strategia de dezvoltare a județului Ilfov pentru perioada 2020- 2030. Înainte de a pune în dezbatere publică documentul, specialiștii vor să afle părerea cetățenilor din județ și a mediului de afaceri.

La discuții participă Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, Sorina Racoviceanu coordonatorul echipei de elaborare a Strategiei de Dezvoltare și, prin videoconferință, Marcel Heroiu și Marius Cristea, experți ai Băncii Mondiale.

Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache și Tatiana Proskuryakova, Manager de Țară pentru România și Ungaria, în cadrul Băncii Mondiale au semnat în noiembrie 2018 Acordul de asistență tehnică și consultanță pentru Programul de Dezvoltare Regională a Județului Ilfov 2020 -2030.

Acordul de asistență tehnică și consultanță dintre Consiliul Județean Ilfov și Banca Mondială pentru Programul de Dezvoltare Regională a Județului Ilfov 2020 -2030 cuprinde patru direcții de acțiune: Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov pentru perioada 2020-2030; Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Ilfov; Prioritizarea intervențiilor strategice și Strategia de dezvoltare aplicată pentru zona Măgurele.

Potrivit comunicatului, la finalizarea discuțiilor, după ora 12.00, președintele CJ Ilfov Marian Petrache va răspunde la întrebările jurnaliștilor, la sediul Băncii Mondiale, din str. Vasile Lascar 31, București, etajul 9.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul apărării Nicolae Ciucă, discuție cu omologul portughez João Gomes Cravinho despre etapele prezente şi viitoare ale cooperării militare dintre România și Portugalia

Published

on

Ministrul apărării Nicolae Ciucă a discutat cu omologul portughez despre etapele prezente şi viitoare ale cooperării militare dintre România și Portugalia, consolidată deja prin achiziția unui nou lot de 5 aeronave F-16 Fighting de la partenerii portughezi, se precizează într-o postare pe Facebook. 

„Împreună cu omologul, João Gomes Cravinho, am discutat  care a intrat într-o nouă etapă, după ce Parlamentul României a adoptat legea în baza căreia se permite achiziţionarea de la partenerul portughez a încă cinci avioane F-16 şi a unui pachet de bunuri şi servicii, care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române (Mid-Life Upgrade / SUA), inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora”, transmite ministrul apărării pe Facebook. 

© Screenshot Nicolae Ciucă/Facebook

Potrivit acestuia, întrevederea cu omologul portughez contribuie la consolidarea relaţiei militare a României cu Portugalia, relaţie care are ca element principal achiziţionarea şi operaţionalizarea aeronavelor F-16, în cadrul programului major de înzestrare “Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, se află, de luni, în vizită oficială în Republica Portugheză, la invitaţia omologului său, João Gomes Cravinho.


Elementul central în cooperarea româno-portugheză în domeniul apărării îl reprezintă achiziţionarea şi operaţionalizarea aeronavelor F-16 în cadrul programului major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

Faza I a prevăzut achiziţia şi operaţionalizarea primei escadrile dotate cu 12 avioane F-16 Mid-Life Update (MLU) din excedentul Forţelor Aeriene din Portugalia, iar faza a II – a prevede completarea flotei cu încă 5 aeronave F-16.

Astfel, la data de 11 decembrie 2019, Parlamentul României a adoptat legea în baza căreia se permite achiziţionarea de la partenerul portughez a încă cinci avioane F-16 şi a unui pachet de bunuri şi servicii, care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române (Mid-Life Upgrade / SUA), inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending