Connect with us

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România și NATO securitatea în regiunea Mării Negre prezintă o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică

Published

on

Pentru România, ca stat aliat, și pentru NATO în ansamblul său, securitatea în regiunea Mării Negre prezintă o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică, a transmis președintele României, Klaus Iohannis, prin vocea consilierului de stat Constantin Ionescu, în cadrul ceremoniei de deschidere a programului de formare ”Security in the Black Sea Region. Shared challenges, sustainable future”, ediţia a VI-a, organizată de către Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul” în cooperare cu Universitatea Harvard, din Statele Unite ale Americii.

În viziunea șefului statului, răspunsul la provocările specifice zonei, precum ”războiul hibrid din Ucraina, asertivitatea Rusiei, terorismul internațional, conflictele înghețate, criza migrației, agresiunile cibernetice și comunicaționale”, poate fi sintetizat pe două direcții: ”coeziune (în cel mai larg sens) și adaptare (la noile realități ale mediului de securitate)”, transmite Administrația Prezidențială printr-un comunicat

”Dorim și este necesar ca regiunea Mării Negre și regiunea Balcanilor să rămână un spațiu stabil și predictibil. Consider că tema programului din acest an – «The New Great Game – Connecting the Black Sea and the Balkans» – este inspirată și de actualitate. Avem nevoie, în continuare, de o abordare pe mai multe niveluri pentru consolidarea relațiilor și a cooperării transfrontaliere dintre statele din regiunea Balcanilor și a Mării Negre, precum și – în mod prioritar – a legăturii transatlantice. Regiunea noastră – frontieră a Organizației Tratatului Nord-Atlantic și a Uniunii Europene și un spațiu de intersectare a unor civilizaţii, culturi şi interese diferite şi diverse – a dobândit o greutate aparte în ecuația de securitate la nivel internațional, fiind marcată, de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimii ani, de provocări multiple și tot mai complexe”, a mai citat consilierul Constantin Ionescu.

Șeful statului a mai transmis că România sprijină menținerea pe agenda de priorități a UE regiunea Balcanilor de Vest și subliniază importanța unor rezultate concrete, pe măsura progreselor individuale, urmărind, totodată, reafirmarea Mării Negre pe agenda Uniunii Europene, printr-un nou impuls acordat implicării sporite a UE în proiecte de cooperare sectoriale, pe baza Agendei Maritime a Regiunii.

Președintele Klaus Iohannis a punctat că este importantă ”consolidarea profilului țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană, precum şi a parteneriatului strategic cu SUA constituie pilonii de bază ai politicii externe și de securitate a țării noastre. În același timp, România acționează pentru asumarea unui rol activ și constructiv în regiunea Mării Negre”.

”În calitate sa de furnizor regional de securitate, România consideră o prioritate strategică asigurarea stabilităţii regionale. Din această perspectivă, este necesară intensificarea colaborării regionale, bazată pe respectarea strictă a normelor dreptului internațional, prin dialog politic și soluționare pe cale pașnică a divergențelor. În același timp, amplificarea colaborării regionale pe dimensiunea economică poate aduce beneficii pentru toate statele implicate”, a mai spus șeful statului prin vocea consilierului Constantin Ionescu.

Președintele Iohannis a mai transmis că ”transformarea acestei regiuni nu va putea fi înfăptuită fără investiții majore în educație, privită ca un proces cuprinzător de conștientizare, adaptare și creștere a rezilienței la toate nivelurile. Cred cu fermitate că asigurarea unui nivel adecvat de cultură de securitate reprezintă cheia gestionării noilor realități și trebuie să constituie o preocupare majoră a tuturor actorilor implicați, de la mediul guvernamental, la simplii cetățeni. Ideile generate în cadrul programului dumneavoastră au adus în ultimii ani o contribuţie consistentă la nivelul de cunoaştere în domeniul securităţii regionale, europene şi euroatlantice”.

În încheiere, șeful statului și-a exprimat convingerea că ediția din acest an a programului va constitui, de asemenea, un referențial de expertiză util în sintetizarea unor soluţii viabile care să sporească rezilienţa societăţilor noastre în fața provocărilor regionale și, totodată, va stimula identificarea de soluții pentru valorificarea optimă a oportunităților.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Theodor Paleologu este candidatul Partidului Mișcarea Populară la alegerile prezidențiale

Published

on

©️ Partidul Mișcarea Populară/ Facebook

Conducerea Partidului Mișcarea Populară a adoptat prin vot propunerea președintelui de onoare al PMP, Traian Băsescu, de a-l susține pe Theodor Paleologu drept candidat al formațiunii la laegerile prezidențiale ce vor avea loc în această toamnă.

”Candidatul PMP la alegerile prezidențiale este Theodor Paleologu. Purtatorul de cuvânt al campaniei prezidențiale si al partidului este Mihail Neamțu”, s-a anunțat pe contul de Facebook al PMP.

Fost ministru al Culturii în perioada perioada 2008-2009, Theodor Paleologu a avut două mandate de deputat, în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016, potrivit Digi24.

În perioada 2005-2008, acesta a ambasador al României la Copenhaga (Danemarca) și, ulterior, la Reykjavík (Islanda).

Fondar al Casei Paleologu, școală privată care găzduirește cursuri în domeniile umaniste, fost elev al Ecole Normale Supérieure, Theodor Paleologu  a studiat filozofia la celebra Universitate Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München, potrvit contului său de Linkedin

Candidatul PMP la alegerile prezindețiale a fost lector la Boston College în 1999 și 2000, devenind ulterior, în perioada 2003-2005, profesor asistent și director al școlii de vară la European College of Liberal Arts din Berlin. A fost fellow la Universitatea Notre-Dame în intervalul 2001-2002, Universitatea Harvard (2002-2003) și la Wissenschaftskolleg zu Berlin, fiind și profesor invitat la Deep Springs College în Statele Unite ale Americii.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Congresul PSD. Viorica Dăncilă a fost desemnată candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidențiale

Published

on

Viorica Dăncilă, prim-ministru şi preşedinte al Partidului Social Democrat, a fost desemnată, sâmbătă, candidat al PSD pentru alegerile prezidenţiale, informează Agerpres.

Decizia a fost luată în cadrul Congresului extraordinar al Partidului Social Democrat.

Cei prezenţi au votat în unanimitate pentru pentru desemnarea Vioricăi Dăncilă, votul fiind exprimat prin ridicarea mâinii.

Amintim că la 23 iulie, Viorica Dăncilă a fost aleasă în Biroul Politic Național candidatul Partidului Social Democrat pentru alegerile prezidențiale ce vor avea loc în această toamnă.

Prim-ministru din ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a devenit liderul de facto al Partidului Social-Democrat după ce fostul președinte PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

Ulterior, la 29 iunie 2019, Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD la Congresul extraordinar al formațiunii.

Viorica Dăncilă ocupă funcția de prim-ministru al României din 29 ianuarie 2018. Este prima femeie din istoria României care ocupă această funcție. A deținut anterior două mandate succesive de deputat în Parlamentul European din partea PSD.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Președintele PES Serghei Stanișev, la Congresul PSD: Sunt aici pentru a închide un capitol care nu a fost unul uşor şi pentru a deschide o nouă pagină

Published

on

Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES) Serghei Stanișev, prezent sâmbătă la Congresul extraordinar al PSD, și-a exprimat susținerea pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la Președinția României, precizând că aceașta ”şi-a asumat conducerea partidului într-un moment dificil”, informează Agerpres.

Acesta a completat că PSD este un partid ”puternic, cu rădăcini adânci, care poate depăşi orice fel de probleme şi poate trece peste tot felul de schimbări”. Liderul PES a dorit, de asemenea, să exprime ”admiraţia” sa personală şi a familiei social-democrate europene pentru Viorica Dăncilă.

”Viorica şi-a asumat conducerea partidului într-un moment dificil şi a demonstrat de atunci că are şi curajul şi capacitatea de a-i uni în jurul său pe membrii partidului şi de a răspunde la promisiunile pe care le-a făcut. Nu este un secret faptul că au existat probleme şi dificultăţi în dialogul dintre PSD şi familia social-democrat europeană în ultima vreme. Trebuie să o felicităm pe doamna Viorica Dăncilă pentru că, în luna iunie, Partidul Socialiştilor Europeni a recunoscut din nou statul de membru plin al PSD. Am făcut aceasta pentru că avem încredere în angajamentul dumneaei, în angajamentul în favoarea politicilor sociale europene, în activitatea sa ca lider şi prim-ministru. Sunt aici ca lider al Partidului Socialiştilor Europeni pentru a închide un capitol care nu a fost un capitol uşor şi pentru a deschide o nouă pagină. Îmi exprim solidaritatea şi sprijinul pentru doamna Viorica Dăncilă în calitatea sa de candidată pentru Preşedinţia republicii”, a spus Serghei Stanişev.

Acesta a adăugat că aceste alegeri sunt importante nu doar pentru PSD, ci și pentru familia social-democrată europeană, astfel încât democrația europeană ”să fie din nou măreață, să aibă un efect asupra vieţii de zi cu zi a tuturor oamenilor”. Stanişev a mai precizat că, în ultimii doi ani şi jumătate, PSD a făcut multe lucruri pentru dezvoltarea economică şi prosperitatea României, dar şi pentru a creşte nivelul de viaţă al cetăţenilor.

Citiți și: 
Viorica Dăncilă dorește o normalizare a relațiilor dintre PSD și socialiștii europeni: Voi merge la Bruxelles să am această discuţie cu Frans Timmermans și cu Serghei Stanişev

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending