Connect with us

ROMÂNIA

Raport al Comisiei Europene: România rămâne cu mult în urmă la capitolul digitalizare

Published

on

©️ Pixabay License

Potrivit unui raport publicat de Executivul comunitar, România înregistrează cele mai bune rezultate la dimensiunea “Conectivitate”, datorită disponibilităţii pe scară largă a reţelelor fixe de bandă largă de mare şi foarte mare viteză (în special în zonele urbane). Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condiţiile în care mai mult de o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul şi mai puţin de o treime au competenţe digitale elementare.

Indicele economiei și societății digitale (DESI) este un index compozit publicat în fiecare an de Comisia Europeană începând cu anul 2014, care măsoară progresul țărilor UE în direcția unei economii digitale și a societății.  Acesta reunește un set de 5 indicatori relevanți privind mixul actual al politicilor digitale din Europa, precum: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și servicii publice digitale. 

Ediția din acest an arată că toate statele membre înregistrează îmbunătățiri în rezultatele DESI. Finlanda, Suedia, Olanda și Danemarca au obținut cel mai ridicat scor sunt printre liderii mondiali în domeniul digitalizării. Acestea sunt urmate de Regatul Unit, Luxemburg, Irlanda, Estonia și Belgia.

Cum funcționează statele membre în ceea ce privește cele cinci dimensiuni ale indicelui?

Conectivitatea la rețelele în bandă largă

În ceea ce privește conectivitatea la rețelele în bandă largă, Luxemburg, Țările de Jos și Suedia prezintă cel mai înalt nivel de conectivitate.

Banda largă fixă este disponibilă pentru 97% dintre europeni, iar 83% din casele europene sunt acoperite de bandă largă rapidă (cu o viteză de cel puțin 30 Mbps). Conectivitatea ultra-rapidă – măsurată pentru prima dată de DESI (cu o viteză de cel puțin cel puțin 100 Mbps) – este disponibilă pentru 60% dintre europeni.

Nivelul mediu de acoperire mobilă 4G se aplică la 94% din populația UE (o creștere de la 85% în 2016), în timp ce există o medie de 96 de abonamente mobile pentru servicii de bandă largă la 100 de persoane (creștere de la 67 de persoane în 2014).

Rezultatele arată, de asemenea, că o conexiune ultra-rapidă în bandă largă este tot mai frecventă. 20% din gospodării se abonează la bandă largă ultrarapidă, o pondere de patru ori mai mare decât în 2014.

În ceea ce privește pregătirea pentru 5G, 12 state membre au alocate deja părți din spectrul benzilor de pionierat 5G.

În cazul României, 45% din locuinţe sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză, ţara clasându-se astfel pe locul al treilea în UE.

Dimensiunea capitalului uman

În ceea ce privește dimensiunea capitalului uman, 43% dintre europeni încă nu dispun de competențe digitale de bază. În anul 2017, în UE erau 8,4 milioane de specialiști în domeniul TIC, în creștere de la 7,5 milioane cu 3 ani în urmă. Finlanda, Suedia și Luxemburg au cele mai mari scoruri în această dimensiune.

România se situează pe locul 27 în rândul ţărilor UE, cu mult sub media UE. Nivelurile competenţelor digitale de bază şi avansate rămân cele mai scăzute în rândul statelor membre ale UE. Doar 2% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani au competenţe digitale de bază (57% la nivelul UE în ansamblu) iar 10% au competenţe digitale avansate (faţă de o medie a UE de 31%). În pofida creşterii procentului de specialişti în domeniul TIC de anul trecut, aceştia reprezintă o proporţie mai mică din forţa de muncă în comparaţie cu ansamblul UE (2,1% faţă de media UE de 3,7%).

Utilizarea internetului

În ceea ce privește utilizarea internetului, raportul a mai arătat că 83% dintre europeni accesează internetul în mod regulat (cel puțin o dată pe săptămână), ceea ce înseamna o creșetere de 2 pp față de anul precedent. Procentul utilizatorilor de internet implicați în diferite activități online a crescut în general ușor în comparație cu rezultatele DESI din 2018.

Astfel, 81% dintre utilizatorii de internet asculta muzică, vizionează videoclipuri sau joacă jocuri online, 72% dintre utilizatorii de internet citesc știri online, 49% inițiază apeluri video sau audio, 65% utilizează rețele sociale, 69% fac cumpărături online și 64% utilizează serviciile de online banking.

În cazul României, se înregistrează în continuare cel mai scăzut nivel de utilizare a serviciilor de internet dintre statele membre ale UE. 21% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani nu au utilizat niciodată internetul (faţă de media UE de 11%). În România, oamenii sunt dornici să se implice în diverse activităţi online, în special reţele sociale şi apeluri video. Utilizarea reţelelor sociale este mai răspândită decât în toate celelalte ţări ale UE, România situându-se pe primul loc la acest capitol; astfel, 86% dintre utilizatorii de internet utilizează reţelele sociale (faţă de 65 % în UE). De asemenea, cetăţenii români au utilizat apeluri video (51%) peste media UE (49%). Cu toate acestea, utilizarea serviciilor bancare şi a celor de cumpărături, muzică, materiale video şi jocuri (10%, 26% şi, respectiv, 63 %) este sub media UE, în principal din cauza lipsei de încredere în tehnologia digitală.

Integrarea tehnologiei digitale

În ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale, întreprinderile europene adoptă tot mai mult tehnologiile digitale. Aceasta include utilizarea de software profesional pentru partajarea informațiilor electronice (o creștere de la 26% în 2013 la 34% în 2017), cloud computing (de la 11% în 2014 la 18% în 2018) și utilizarea rețelelor sociale pentru a interacționa cu partenerii sau clienții (de la 15% în 2013 la 21% în 2017). Această tendință este cea mai avansată în Irlanda, Țările de Jos și Belgia.

În plus, utilizarea comerțului electronic în IMM-uri a crescut ușor (de la 14% în 2013 la 17% în 2017). Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre cei care fac comerț online vând către alte state membre ale UE.64% dintre utilizatorii de internet care trimit formulare administrației publice au utilizat canalul online în 2018 (57% în 2014).

Utilizarea serviciilor publice digitale

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Premierul Viorica Dăncilă a deschis dineul oferit participanților la reuniunea Reprezentanților Speciali pentru combaterea Antisemitismului

Published

on

© Guvernul României

Premierul Viorica Dăncilă a deschis, în seara de 17 iunie, dineul oferit participanților la reuniunea Reprezentanților Speciali pentru combaterea Antisemitismului, organizată pentru prima dată la București, în perioada 17-18 iunie 2019, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Cu acest prilej, premierul a transmis un mesaj de susținere din partea României a soluțiilor concrete menite să conducă la consolidarea luptei împotriva antisemitismului în Europa, dar și la nivel global.

Viorica Dăncilă a vorbit, în primul rând, despre unitate în fața provocărilor din domeniul drepturilor omului la nivel global.

,,Prezența dumneavoastră la București și fondul discuțiilor capătă o relevanță aparte pentru viitorul societății globale în care trăim. Provocările din domeniul drepturilor omului din țările de unde veniți, din Europa, America, Asia, Australia, Africa, ne determină să devenim mai uniți ca niciodată în a apăra valorile care definesc o societate democratică: libertățile fundamentale, pluralismul și toleranța”

© Guvernul României

În aceste context, premierul României a amintit rolul determinant al educației în combaterea și descurajarea manifestărilor discriminatorii de orice natură.

,,În combaterea și descurajarea manifestărilor antisemite, rasiste și xenofobe, educația în sensul ei larg – tradițională și non-tradițională – are un rol covârșitor. Dar educația nu poate reprezenta un pilon singular în prevenirea și combaterea antisemitismului.

De asemenea, Viorica Dăncilă a vorbit și despre soluțiile care pot fi create la nivel intern și extern pentru prevenirea comportamentelor rasiste, antisemite sau xenofobe

,,Consider că avem nevoie de instrumente complementare în plan național și internațional – prin crearea de coaliții internaționale, prin luări de poziție ferme, prin schimbarea unei legi, prin demararea de proiecte și programe menite să prevină exacerbarea atitudinilor rasiste, antisemite, xenofobe”.

La finalul intervenției sale, primul ministru a dat asigurări celor prezenți că ,,Guvernul României va susține inițiativele care își propun să reafirme valorile democratice universale”.

Acest eveniment se înscrie în rândul reuniunilor la nivel înalt dedicate prevenirii și combaterii antisemitismului organizate sub mandatul Președinției române a Consiliului UE.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurostat: România este pe primul loc în UE la creşterea costurilor cu forţa de muncă

Published

on

Costul total al forței de muncă în România a înregistrat cea mai mare creștere în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în primul trimestru din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, potrivit datelor publicate luni de Eurostat.

Costul orar al forţei de muncă a crescut în primele trei luni din acest an cu 2.6% în Uniunea Europeană şi cu 2.4% în zona euro, comparativ cu perioada similară din 2018. În trimestrul patru din 2018 s-a înregistrat un avans de 2.8% în UE şi de 2.3% în zona euro.

În primul trimestru din 2019, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în România (16.3%) şi Bulgaria (12.9%), singurul declin fiind în Grecia (minus 0.2%).

În primul trimestru din 2019, avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează în principal creşterii cu 23.5% a costului orar al forţei de muncă în domeniul non-business. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 18.6% în construcţii, cu 12.7% în industrie şi cu 13.5% în servicii.

Continue Reading

NEWS

Trei liceeni din Sibiu concurează la Olimpiada Geniilor din Statele Unite. Ce invenții vor prezenta elevii sibieni

Published

on

© cnogsibiu.ro

Trei liceeni ai Colegiului Național ”Octavian Goga” din Sibiu participă, începând de luni, la Olimpiada Geniilor, un concurs organizat de Oswego State University of New York, între 17 și 22 iunie, anunță Agerpres.

Alexandru Rădac, Daniel Marpozan şi Codrin Muntean sunt elevi în clasa a X-a la matematică-informatică şi formează echipa herotech, coordonată de profesoara de fizică Florentina Ileşan.

Cei trei elevi sibieni vor prezenta în SUA două invenţii proprii, un robot şi un sistem inteligent de economisire a energiei electrice.

Liceenii au reușit să creeze un robot pompier care să salveze oamenii dintr-un incendiu, fără a pune în pericol viața salvatorilor. Practic, robotul creat de cei trei tineri din Sibiu este prevăzut cu un braţ, care se poate prelungi, cu care pot fi scoşi oameni afectaţi de un incendiu, fără ca pompierii să înfrunte flăcările.

”Scopul nostru este să aducem la lumină creativitatea, inteligenţa şi spiritul de echipă şi în final să ne facem remarcaţi, atât ca echipă, cât şi ca naţiune. Participarea la acest eveniment ar fi o oportunitate de a ne întâlni atât cu tehnologii noi, cât şi cu oamenii importanţi din spatele acestora. Prezenţa echipei noastre la concurs ar putea aduce o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte dezvoltarea locală a echipamentelor tehnologice, preluând informaţii din această sferă atât de la organizatori, cât şi de la participanţi”, arată cei trei liceeni, în prezentarea proiectului lor.

Pentru Secţiunea Science-Innovation, echipa herotech va prezenta un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care va controla luminile dintr-o casă, prin intermediul unei reţele de senzori. Cei trei au creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroşu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuinţă şi care ţine evidenţa numărului de persoane din încăpere.

Acest proiect a fost premiat în România, de o companie din domeniul energiei.

Echipa sibiană a fost ajutată să ajungă la concursul din SUA de către sponsori. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending