Connect with us

ROMÂNIA

Raport al Comisiei Europene: România rămâne cu mult în urmă la capitolul digitalizare

Published

on

©️ Pixabay License

Potrivit unui raport publicat de Executivul comunitar, România înregistrează cele mai bune rezultate la dimensiunea “Conectivitate”, datorită disponibilităţii pe scară largă a reţelelor fixe de bandă largă de mare şi foarte mare viteză (în special în zonele urbane). Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condiţiile în care mai mult de o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul şi mai puţin de o treime au competenţe digitale elementare.

Indicele economiei și societății digitale (DESI) este un index compozit publicat în fiecare an de Comisia Europeană începând cu anul 2014, care măsoară progresul țărilor UE în direcția unei economii digitale și a societății.  Acesta reunește un set de 5 indicatori relevanți privind mixul actual al politicilor digitale din Europa, precum: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și servicii publice digitale. 

Ediția din acest an arată că toate statele membre înregistrează îmbunătățiri în rezultatele DESI. Finlanda, Suedia, Olanda și Danemarca au obținut cel mai ridicat scor sunt printre liderii mondiali în domeniul digitalizării. Acestea sunt urmate de Regatul Unit, Luxemburg, Irlanda, Estonia și Belgia.

Cum funcționează statele membre în ceea ce privește cele cinci dimensiuni ale indicelui?

Conectivitatea la rețelele în bandă largă

În ceea ce privește conectivitatea la rețelele în bandă largă, Luxemburg, Țările de Jos și Suedia prezintă cel mai înalt nivel de conectivitate.

Banda largă fixă este disponibilă pentru 97% dintre europeni, iar 83% din casele europene sunt acoperite de bandă largă rapidă (cu o viteză de cel puțin 30 Mbps). Conectivitatea ultra-rapidă – măsurată pentru prima dată de DESI (cu o viteză de cel puțin cel puțin 100 Mbps) – este disponibilă pentru 60% dintre europeni.

Nivelul mediu de acoperire mobilă 4G se aplică la 94% din populația UE (o creștere de la 85% în 2016), în timp ce există o medie de 96 de abonamente mobile pentru servicii de bandă largă la 100 de persoane (creștere de la 67 de persoane în 2014).

Rezultatele arată, de asemenea, că o conexiune ultra-rapidă în bandă largă este tot mai frecventă. 20% din gospodării se abonează la bandă largă ultrarapidă, o pondere de patru ori mai mare decât în 2014.

În ceea ce privește pregătirea pentru 5G, 12 state membre au alocate deja părți din spectrul benzilor de pionierat 5G.

În cazul României, 45% din locuinţe sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză, ţara clasându-se astfel pe locul al treilea în UE.

Dimensiunea capitalului uman

În ceea ce privește dimensiunea capitalului uman, 43% dintre europeni încă nu dispun de competențe digitale de bază. În anul 2017, în UE erau 8,4 milioane de specialiști în domeniul TIC, în creștere de la 7,5 milioane cu 3 ani în urmă. Finlanda, Suedia și Luxemburg au cele mai mari scoruri în această dimensiune.

România se situează pe locul 27 în rândul ţărilor UE, cu mult sub media UE. Nivelurile competenţelor digitale de bază şi avansate rămân cele mai scăzute în rândul statelor membre ale UE. Doar 2% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani au competenţe digitale de bază (57% la nivelul UE în ansamblu) iar 10% au competenţe digitale avansate (faţă de o medie a UE de 31%). În pofida creşterii procentului de specialişti în domeniul TIC de anul trecut, aceştia reprezintă o proporţie mai mică din forţa de muncă în comparaţie cu ansamblul UE (2,1% faţă de media UE de 3,7%).

Utilizarea internetului

În ceea ce privește utilizarea internetului, raportul a mai arătat că 83% dintre europeni accesează internetul în mod regulat (cel puțin o dată pe săptămână), ceea ce înseamna o creșetere de 2 pp față de anul precedent. Procentul utilizatorilor de internet implicați în diferite activități online a crescut în general ușor în comparație cu rezultatele DESI din 2018.

Astfel, 81% dintre utilizatorii de internet asculta muzică, vizionează videoclipuri sau joacă jocuri online, 72% dintre utilizatorii de internet citesc știri online, 49% inițiază apeluri video sau audio, 65% utilizează rețele sociale, 69% fac cumpărături online și 64% utilizează serviciile de online banking.

În cazul României, se înregistrează în continuare cel mai scăzut nivel de utilizare a serviciilor de internet dintre statele membre ale UE. 21% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani nu au utilizat niciodată internetul (faţă de media UE de 11%). În România, oamenii sunt dornici să se implice în diverse activităţi online, în special reţele sociale şi apeluri video. Utilizarea reţelelor sociale este mai răspândită decât în toate celelalte ţări ale UE, România situându-se pe primul loc la acest capitol; astfel, 86% dintre utilizatorii de internet utilizează reţelele sociale (faţă de 65 % în UE). De asemenea, cetăţenii români au utilizat apeluri video (51%) peste media UE (49%). Cu toate acestea, utilizarea serviciilor bancare şi a celor de cumpărături, muzică, materiale video şi jocuri (10%, 26% şi, respectiv, 63 %) este sub media UE, în principal din cauza lipsei de încredere în tehnologia digitală.

Integrarea tehnologiei digitale

În ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale, întreprinderile europene adoptă tot mai mult tehnologiile digitale. Aceasta include utilizarea de software profesional pentru partajarea informațiilor electronice (o creștere de la 26% în 2013 la 34% în 2017), cloud computing (de la 11% în 2014 la 18% în 2018) și utilizarea rețelelor sociale pentru a interacționa cu partenerii sau clienții (de la 15% în 2013 la 21% în 2017). Această tendință este cea mai avansată în Irlanda, Țările de Jos și Belgia.

În plus, utilizarea comerțului electronic în IMM-uri a crescut ușor (de la 14% în 2013 la 17% în 2017). Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre cei care fac comerț online vând către alte state membre ale UE.64% dintre utilizatorii de internet care trimit formulare administrației publice au utilizat canalul online în 2018 (57% în 2014).

Utilizarea serviciilor publice digitale

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Theodor Paleologu este candidatul Partidului Mișcarea Populară la alegerile prezidențiale

Published

on

©️ Partidul Mișcarea Populară/ Facebook

Conducerea Partidului Mișcarea Populară a adoptat prin vot propunerea președintelui de onoare al PMP, Traian Băsescu, de a-l susține pe Theodor Paleologu drept candidat al formațiunii la laegerile prezidențiale ce vor avea loc în această toamnă.

”Candidatul PMP la alegerile prezidențiale este Theodor Paleologu. Purtatorul de cuvânt al campaniei prezidențiale si al partidului este Mihail Neamțu”, s-a anunțat pe contul de Facebook al PMP.

Fost ministru al Culturii în perioada perioada 2008-2009, Theodor Paleologu a avut două mandate de deputat, în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016, potrivit Digi24.

În perioada 2005-2008, acesta a ambasador al României la Copenhaga (Danemarca) și, ulterior, la Reykjavík (Islanda).

Fondar al Casei Paleologu, școală privată care găzduirește cursuri în domeniile umaniste, fost elev al Ecole Normale Supérieure, Theodor Paleologu  a studiat filozofia la celebra Universitate Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München, potrvit contului său de Linkedin

Candidatul PMP la alegerile prezindețiale a fost lector la Boston College în 1999 și 2000, devenind ulterior, în perioada 2003-2005, profesor asistent și director al școlii de vară la European College of Liberal Arts din Berlin. A fost fellow la Universitatea Notre-Dame în intervalul 2001-2002, Universitatea Harvard (2002-2003) și la Wissenschaftskolleg zu Berlin, fiind și profesor invitat la Deep Springs College în Statele Unite ale Americii.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Congresul PSD. Viorica Dăncilă a fost desemnată candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidențiale

Published

on

Viorica Dăncilă, prim-ministru şi preşedinte al Partidului Social Democrat, a fost desemnată, sâmbătă, candidat al PSD pentru alegerile prezidenţiale, informează Agerpres.

Decizia a fost luată în cadrul Congresului extraordinar al Partidului Social Democrat.

Cei prezenţi au votat în unanimitate pentru pentru desemnarea Vioricăi Dăncilă, votul fiind exprimat prin ridicarea mâinii.

Amintim că la 23 iulie, Viorica Dăncilă a fost aleasă în Biroul Politic Național candidatul Partidului Social Democrat pentru alegerile prezidențiale ce vor avea loc în această toamnă.

Prim-ministru din ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a devenit liderul de facto al Partidului Social-Democrat după ce fostul președinte PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

Ulterior, la 29 iunie 2019, Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD la Congresul extraordinar al formațiunii.

Viorica Dăncilă ocupă funcția de prim-ministru al României din 29 ianuarie 2018. Este prima femeie din istoria României care ocupă această funcție. A deținut anterior două mandate succesive de deputat în Parlamentul European din partea PSD.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Președintele PES Serghei Stanișev, la Congresul PSD: Sunt aici pentru a închide un capitol care nu a fost unul uşor şi pentru a deschide o nouă pagină

Published

on

Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES) Serghei Stanișev, prezent sâmbătă la Congresul extraordinar al PSD, și-a exprimat susținerea pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la Președinția României, precizând că aceașta ”şi-a asumat conducerea partidului într-un moment dificil”, informează Agerpres.

Acesta a completat că PSD este un partid ”puternic, cu rădăcini adânci, care poate depăşi orice fel de probleme şi poate trece peste tot felul de schimbări”. Liderul PES a dorit, de asemenea, să exprime ”admiraţia” sa personală şi a familiei social-democrate europene pentru Viorica Dăncilă.

”Viorica şi-a asumat conducerea partidului într-un moment dificil şi a demonstrat de atunci că are şi curajul şi capacitatea de a-i uni în jurul său pe membrii partidului şi de a răspunde la promisiunile pe care le-a făcut. Nu este un secret faptul că au existat probleme şi dificultăţi în dialogul dintre PSD şi familia social-democrat europeană în ultima vreme. Trebuie să o felicităm pe doamna Viorica Dăncilă pentru că, în luna iunie, Partidul Socialiştilor Europeni a recunoscut din nou statul de membru plin al PSD. Am făcut aceasta pentru că avem încredere în angajamentul dumneaei, în angajamentul în favoarea politicilor sociale europene, în activitatea sa ca lider şi prim-ministru. Sunt aici ca lider al Partidului Socialiştilor Europeni pentru a închide un capitol care nu a fost un capitol uşor şi pentru a deschide o nouă pagină. Îmi exprim solidaritatea şi sprijinul pentru doamna Viorica Dăncilă în calitatea sa de candidată pentru Preşedinţia republicii”, a spus Serghei Stanişev.

Acesta a adăugat că aceste alegeri sunt importante nu doar pentru PSD, ci și pentru familia social-democrată europeană, astfel încât democrația europeană ”să fie din nou măreață, să aibă un efect asupra vieţii de zi cu zi a tuturor oamenilor”. Stanişev a mai precizat că, în ultimii doi ani şi jumătate, PSD a făcut multe lucruri pentru dezvoltarea economică şi prosperitatea României, dar şi pentru a creşte nivelul de viaţă al cetăţenilor.

Citiți și: 
Viorica Dăncilă dorește o normalizare a relațiilor dintre PSD și socialiștii europeni: Voi merge la Bruxelles să am această discuţie cu Frans Timmermans și cu Serghei Stanişev

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending