ROMÂNIA
Prin lansarea EIT Community Hub România, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) devine un nod strategic în ecosistemul european de inovare
Published
1 month agoon
By
Diana Zaim
România devine un nod strategic în ecosistemul european de inovare prin lansarea EIT Community Hub România, parte a unui amplu efort european de reducere a decalajelor regionale în inovare. Inițiativa este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) și face parte din rețeaua celor 17 hub-uri europene pentru a sprijini dezvoltarea ecosistemelor locale și pentru a facilita accesul la finanțare, parteneriate și expertiză internațională, informează un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.
Evenimentul de lansare va avea loc pe 20 martie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, în prezenta ministrului educației si cercetării Daniel David, a bordului Agentiei Europene pentru Tehnologie și Inovare (EIT) și a peste 250 de reprezentanti ai start up-urilor românesti și europene sprijinite de Agenția Europeană care se ocupă de Tehnologie și Inovare (EIT).
Participarea la evenimentul de lansare este gratuită, dar locurile în sală sunt limitate. Înscrierea se poate face accesând acest link.:https://t.ly/fxxA5
De asemenea, bordul EIT se va ține în premieră în România, fiind ultima întâlnire la care participă fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu, aflat la finalul mandatului de patru ani în bordul EIT.
În ziua de vineri, înalti oficiali europeni vor vizita și fabrica româneasca de baterii Li-Io, construită cu sprijinul EIT, la Cernica, o investitie de 250 milioane de euro ce are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial romanesc de după Revoluție.
Un pas esențial pentru conectarea României la rețelele de inovare europene
„România are nevoie de o strategie solidă pentru a deveni un actor important în peisajul european al inovării. Prin EIT Community Hub România, oferim un punct unic de acces către resurse europene, finanțare și colaborare intersectorială. Acest demers este un catalizator al transformării inovației românești, care va sprijini direct antreprenorii, companii, organizatiilede cercetare și autoritățile publice să se conecteze la oportunitățile europene”, a declarat Silvia Ursu, reprezentant EIT Community Hub România.
Lansarea EIT Community Hub România vine într-un moment crucial pentru ecosistemul național, oferind oportunități concrete pentru inovatori:
- Acces la finanțare europeană prin programele EIT, parte din Horizon Europe, cu un buget de 3 miliarde de euro;
- Conectarea startup-urilor și IMM-urilor românești la rețelele europene de inovare, accelerare și comercializare a soluțiilor;
- Facilitarea colaborării intersectoriale între companii – startupuri și IMM-uri, universități, administrație publică și investitori;
- Implementarea de proiecte concrete pentru dezvoltare regională, pe modelul celor existentedin Brașov și Bacău, unde inițiativele EIT au contribuit semnificativ la modernizarea ecosistemului local.
România, parte a unui efort european amplu de reducere a decalajului în inovare
Lansarea EIT Community Hub România este parte a strategiei europene de consolidare a ecosistemelor de inovare din regiunile cu performanțe moderate, alături de alte 16 hub-uri EIT deschise în Europa Centrală, de Est și de Sud, în anul 2024.
În prezent, EIT, prin Horizon Europe, contribuie activ la reducerea decalajului de inovare din Europa, investind peste 1 miliard de euro în consolidarea ecosistemelor de inovare la nivel european.
În ultimii 10 ani, prin EIT Regional Innovation Scheme:
- Peste 700 de proiecte de inovare au fost susținute;
- Peste 500 de produse și servicii au fost lansate pe piață;
- Peste 3.360 de startup-uri și scale-up-uri au beneficiat de sprijin, inclusiv prin crearea a peste 250 de noi startup-uri.
Pe lângă cele 17 hub-uri EIT Community deja lansate, pe parcursul anului 2025 vor fi deschise noi hub-uri de inovare în Albania, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Slovacia, Serbia și Franța, extinzând astfel sprijinul pentru regiunile emergente din Europa.
Acest hub va facilita integrarea inovatorilor, companiilor, universităților și administrației publice într-o rețea europeană puternică, oferind oportunități concrete pentru dezvoltare și scalare.Punctul de contact pentru hub va fi echipa coordonatoare din partea Iceberg+, companie de consultanță pe piața europeană, cu experiență de peste 15 ani în crearea și consolidarea centrelor de inovare, transfer tehnologic și acces la finanțare.
„Pentru Iceberg+, coordonarea EIT Community Hub România e o continuare naturală a experienței noastre în dezvoltarea și gestionarea centrelor de inovare la nivel național și european. Coordonăm de câțiva ani, deja, EIT Urban Mobility și EIT Manufacturing în România. Prin EIT Community Hub România, ne propunem să facilităm accesul inovatorilor români la rețele, resurse și oportunități de finanțare – ca punct unic de contact către tot ecosistemul EIT, astfel încât susțină creșterea,” a declarat Ionuț Țața, CEO Iceberg+.
DESPRE ICEBERG+
Iceberg+, companie de referință în consultanță pe piața europeană, cu experiență de peste 15 ani în crearea și consolidarea centrelor de inovare, facilitează accesul la finanțare și transfer tehnologic pentru beneficiari publici și privați.
Cei peste 30 de consultanți și 100 de colaboratori experți ai Iceberg Plus reușesc prin abilități și experiență să ofere o abordare integrată și interdisciplinară, acoperind, astfel, un spectru larg de domenii, de la cercetare în tehnologie, deep tech, digital pharma, e-health, industrii creative, manufacturing, mobilitate urbană și turism 4.0.
Iceberg+ a dezvoltat proiecte numeroase pentru instituții internaționale, guverne, corporații mari, IMM-uri și startup-uri din Europa Centrală și de Est.
În prezent, Iceberg+ administrează centrul de transfer de tehnologie CITT-I4T, specializat în Smart City, Industry 4.0 și e-Health, și implementează trei centre de inovare digitală: FIT Digital Innovation Hub, DIZ Digital Innovation Hub și CityInnoHub DIH.
De asemenea, Iceberg+ a fost aleasă să aibă rolul de EIT Community Office în România pentru Institutul European de Inovație și Tehnologie (EIT) și coordonează hub-urile românești: EIT Urban Mobility (din 2021), EIT Manufacturing (din 2020), reprezentant EIT Culture & Creativity (din 2025).
Totodată, Iceberg+ este coordonator local al Enterprise Europe Network (EEN), cea mai mare rețea globală de suport pentru IMM-uri care vor să se extindă internațional.
Iceberg+ își propune să extindă colaborările europene și să promoveze sustenabilitatea în toate inițiativele sale.
Despre Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT)
Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) consolidează capacitatea Europei de a inova, oferind soluții pentru provocările globale și sprijinind dezvoltarea talentului antreprenorial pentru a genera creștere sustenabilă și locuri de muncă de înaltă calificare în Europa. EIT este un organism al Uniunii Europene și face parte integrantă din Horizon Europe, Programul-Cadru al UE pentru Cercetare și Inovare.
Institutul susține parteneriate pan-europene dinamice – Comunitățile de Cunoaștere și Inovare ale EIT (EIT KICs)– formate din companii de top, centre de cercetare și universități. În prezent, EIT sprijină nouă comunități de inovare: EIT Climate-KIC, EIT Digital, EIT InnoEnergy, EIT Health, EIT RawMaterials, EIT Food, EIT Manufacturing, EIT Urban Mobility și cea mai recentă adiție, EIT Culture & Creativity.
Împreună cu partenerii săi, EIT oferă o gamă largă de activități dedicate inovației și antreprenoriatului în întreaga Europă, inclusiv cursuri de educație antreprenorială, servicii de accelerare și sprijin pentru dezvoltarea afacerilor, precum și proiecte de cercetare orientate spre inovație.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Răzvan Nicolescu: Am reușit să lansăm HUB-ul de inovare EIT la București. Mi-aș dori ca vibranta comunitate românească de IT-iști să creeze o platformă socială europeană de succes
Un fost ministru român al energiei cere o investigație europeană privind posibila manipulare a prețurilor la gaz în regiune și blocare a livrărilor din SUA
Răzvan Nicolescu avertizează că România riscă să piardă sute de milioane de euro din fonduri UE din cauza numirilor ilegale în companiile de stat
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție
CE lansează Rețeaua Investitorilor de Încredere, unindându-și forțele cu capitalul de risc pentru a sprijini inovarea în domeniul ”deep tech” din Europa
UE trebuie să majoreze bugetul pentru cercetare și inovare la 220 miliarde de euro pentru a nu pierde cursa cu China și SUA, avertizează un raport comandat de CE
POLITICĂ
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
Published
3 hours agoon
April 22, 2025
Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a prezentat marți programul prezidențial, care se numește “România onestă”, cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri, acesta conținând mai multe reforme precum cea administrativ-teritorial, cea a sistemului electoral și cea a Curții Constituționale, relatează Hotnews.
“Întreaga administrație publică este anchilozată. Orice încercare o face, o face în același ritm birocratic și lipsit de eficiență, chiar când are bune intenții”, a afirmat Nicușor Dan, apreciind că “statul român nu are resurse pentru a se regenera el însuși”.
“De asta o să vedeți în programul pe care îl prezint că vorbesc foarte, foarte mult de cooptarea specialiștilor din zona privată, din zona de asociații profesionale, din zona de consultanță, pentru a da o direcție adecvată pentru statul român”, a punctat el.
Viziunea actualului primar pentru țară cuprinde 60 de puncte în care Dan arată că, în calitate de președinte, se va lupta “cu marea corupţie”, ceea ce “nu se poate face decât prin schimbarea de optică a Parchetelor, care în ziua de azi nu se duc exact, sistematic, în zonele mari de corupţie”.
Primarul Capitalei a vorbit și despre modificarea legii de funcționare a legii de funcționare a Curții Constituționale (CCR).
Modificarea ar consta în faptul că judecătorii vor fi numiți doar din rândul magistraților care au experiență, dar în continuare vor fi aleși de președinte și de cele două Camere ale Parlamentului, așa cum prevede Constituția.
“Nu e normal ca, pentru un furt de bicicletă, să ai garanţia că te judecă un judecător care a avut un tip de formare, dar, pentru cele mai importante probleme ale statului, să nu ai această garanţie”, a explicat Nicușor Dan.
Nicușor Dan a vorbit și despre o reformă a sistemului electoral, a sistemului de vot, astfel încât să nu mai existe discuții „despre cum s-au mutat nişte buletine de vot dintr-o parte în alta”.
El a menționat și faptul că va face demersurile necesare astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. Acesta mai dorește să modifice Codul Electoral astfel încât să fie redus numărul de semnături necesar pentru a candida și să crească numărul de parlamentari care să reprezinte diaspora.
“Un nou cod electoral care să unifice toate tipurile de alegeri. Alegerea primarilor în două tururi, nu mai e nevoie să spun de ce. Reducerea numărului de semnături şi creşterea reprezentativităţii diasporei, pentru că numărul de deputaţi şi de senatori este total discriminat faţă de numărul lor şi de problemele pe care ei le au”, a adăugat primarul Capitalei.
Cât despre reforma administrativ-teritorială, Nicușor Dan a precizat că e nevoie de o redesenare administrativă a României în funcție de polii de creștere, adică marile orașe.
În plus, el a spus că dorește și eficientizarea serviciului public, mai exact, comasarea comunelor cu puțini locuitori.
Primarul Capitalei a precizat că reforma trebuie făcută, “dar nu pe genunchi, ci cu studii și cu specialiști”.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni
Published
4 hours agoon
April 22, 2025
Președinta Parlamentului European Roberta Metsola s-a declarat marți onorată că va primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European, salutând susținerea timișorenilor pentru valorile care “ne definesc ca europeni”.
“Foarte onorată să accept Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European. Sunt recunoscătoare primarului Dominic Fritz și oamenilor din Timișoara pentru promovarea și susținerea valorilor noastre comune care ne definesc ca europeni. Aștept cu nerăbdare să mă alătur vouă când voi vizita frumoasa Timișoara luna viitoare”, a scris Metsola, pe rețeaua socială X.
Very much honoured to accept the Timișoara Award for European Values on behalf of @Europarl_EN.
Grateful to Mayor @DominicFritzTM and the people of Timișoara for promoting and upholding our shared values that define us as Europeans.
I look forward to join you when I visit… https://t.co/9Z87M2bN70
— Roberta Metsola (@EP_President) April 22, 2025
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este laureata de anul acesta a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, înființat de Municipiul Timișoara, premiul urmând a fi înmânat la Timișoara în cadrul unei ceremonii de gală, care va avea loc în data de 22 mai, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Premiul a fost atribuit de un juriu format din personalități de vârf ale corpului profesional românesc în diverse domenii. În desemnarea Excelenței Sale, juriul apreciază că prin leadership-ul său puternic și viziunea clară asupra unei Europe unite și reziliente, a demonstrat că politica poate fi un instrument de progres și speranță. Într-un moment de provocări majore pentru Europa, Roberta Metsola a avut un rol esențial în mobilizarea sprijinului european pentru Ucraina, promovând măsuri concrete de asistență umanitară și militară, dar și susținând integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei. Juriul este impresionat de poziția fermă a Robertei Metsola de aliat de încredere al României în eforturile de aderare la spațiul Schengen, reafirmând constant că locul țării noastre este alături de celelalte state membre în această zonă de liberă circulație.
Juriul a fost unanim în alegerea președintei Roberta Metsola pentru acest premiu.
Membrii juriului sunt: Iulia Motoc (Haga), judecător al Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), ambasador, preşedinte al Conferinței generale a UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (München), regizoare și scenaristă; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar; și Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.
Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat de către Municipiul Timișoara pentru a onora personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Prima laureată a premiului a fost Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la Timișoara anul trecut, pentru înmânarea premiului.
Premiul este dotat cu 30.000 Euro din contribuții ale unor companii private; sponsor principal este compania PROFI. Evenimentul este organizat de Municipiul Timișoara prin Visit Timișoara, asociația de promovare a orașului.
ROMÂNIA
Ziua Pământului. Președintele interimar Ilie Bolojan: Un sistem energetic sigur și sustenabil nu mai poate fi doar un obiectiv opțional, ci trebuie să devină o prioritate globală
Published
7 hours agoon
April 22, 2025By
Teodora Ion
Un sistem energetic sigur și sustenabil nu mai poate fi doar un obiectiv opțional, ci trebuie să devină o prioritate globală, a subliniat președintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Pământului.
”Astăzi este Ziua Internațională a Pământului, un bun prilej să ne reamintim cât de important este să avem grijă de mediu, nu doar pentru noi, ci și pentru cei care vin după noi. Un mediu curat este o condiție esențială pentru calitatea vieții, sănătatea noastră și dezvoltarea durabilă a societății. Tema din acest an, <<Our Power, Our Planet>>, subliniază legătura directă dintre modul în care gestionăm resursele, în special cele energetice, și viitorul planetei”, a evidențiat Bolojan, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro.
Acesta a amintit că, în ultimul an, ”România a adoptat un nou Cod Silvic, care întărește regimul de protecție a pădurilor, a extins și a perfecționat Sistemul de Garanție-Returnare pentru reciclarea ambalajelor și a avansat în consolidarea educației pentru mediu, prin politici și instrumente de finanțare dedicate”.
”În domeniul energetic, țara noastră a continuat tranziția către energie verde. Numărul prosumatorilor a continuat să crească, în special prin programe precum Casa Verde Fotovoltaice, iar datele arată că mixul energetic național devine tot mai sustenabil. Tot în 2024 au fost puse în funcțiune cele mai multe parcuri solare și eoliene din ultimii 8 ani, iar România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”, a punctat președintele interimar.
Ilie Bolojan a pledat pentru dialog și acțiune comună între autorități publice, mediul de afaceri și societatea civilă pentru a construi ”un sistem energetic rezilient”.
”Acesta este un obiectiv strategic al României, pentru atingerea căruia este imperativ să fie depășite toate diferențele de opinie și obstacolele logistice, astfel încât dezvoltarea economică și protecția mediului să se susțină reciproc. România are resurse naturale semnificative, de la Munții Carpați la Delta Dunării, iar protejarea lor este în responsabilitatea noastră. În acest sens, trebuie să pregătim planuri eficiente pentru utilizarea lor chibzuită, concomitent cu reducerea surselor de poluare”, a arătat președintele interimar.
În egală măsură, el a arătat că ”educația joacă un rol esențial, nu doar pentru a transmite informații despre protecția mediului, ci și pentru a motiva noile generații să se implice activ și să facă o diferență”.
”Să contribuim zilnic la protejarea naturii, fiecare dintre noi, prin alegerile responsabile pe care le facem”, a conchis Ilie Bolojan.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO7 days ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- ROMÂNIA1 week ago
Prima vizită oficială americană în România după instalarea administrației Trump: O delegație a Congresului SUA se întâlnește cu Bolojan și Ciolacu