Connect with us

U.E.

Reacții în UE după victoria electorală a lui Viktor Orban. Liderii formațiunilor eurosceptice, printre primii care au transmis felicitări

Published

on

Victoria de duminică a premierului Viktor Orban în alegerile legislative din Ungaria a generat reacții diverse în cadrul Uniunii Europene. În timp ce Comisia Europeană, prin vocea prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au cerut Budapestei să apere valorile democrației şi să menţină unitatea în cadrul blocului comunitar, formațiunile eurosceptice au fost printre primele care i-au transmis lui Orban mesaje de felicitare. 

Donald Tusk, președintele Consiliului European: Pe durata unui nou mandat de prim-ministru, contez pe faptul că veţi avea un rol constructiv în menţinerea unităţii noastre în cadrul UE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis o scrisoare de felicitare premierului ungar Viktor Orban pentru succesul din alegerile parlamentare.

„În numele Consiliului European, doresc să vă felicit pentru rezultatul din cadrul alegerilor de ieri. Pe durata unui nou mandat de prim-ministru, contez pe faptul că veţi avea un rol constructiv în menţinerea unităţii noastre în cadrul UE. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu dumneavostră în cadrul Consiliului European”, a spus Tusk.

Comisia Europeană: UE are datoria de a preveni reinstaurarea dictaturii în spaţiul comunitar

FOTO: EU Council

UE are „datoria”  de a preveni reinstaurarea dictaturii în spaţiul comunitar, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, făcând referire la situaţia din Ungaria şi Polonia, informează site-ul de ştiri EUobserver. “Am văzut Europa în diferitele sale forme. Am venit în această ţară (Polonia) când încă era o dictatură (comunistă). De asemenea, am fost în Ungaria când încă era o dictatură. Sunteţi la o vârstă la care nu aţi văzut niciodată asta, şi noi, europenii, avem datoria fermă să ne asigurăm că nu vom mai vedea şi nici copii mei nu vor mai vedea niciodată asa ceva revenind”, a răspuns Timmermans la solicitarea unui jurnalist de a comenta situaţia din Polonia şi victoria în alegerile din Ungaria a premierului Viktor Orban.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că „UE este o uniune de democraţie şi valori”, adăugând că executivul european şi preşedintele acestuia, Jean-Claude Juncker, cred că apărarea acestor valori este „o datorie comună a tuturor statelor membre, fără nicio excepţie”.

 

Liderii formațiunilor eurosceptice, printre primii care au dorit să îl felicite pe Viktor Orban

Liderii formaţiunilor de dreapta şi eurosceptice jubilau luni după victoria electorală a premierului Viktor Orban, probabil adversarul cel mai eurosceptic al imigraţiei, comentează dpa, potrivit Agerpres.

Lideri de dreapta din Franţa, Italia, Olanda, Austria şi Germania l-au felicitat pe Orban, care va guverna Ungaria pentru al treilea mandat consecutiv.

Foto: Kremlin.ru

Lidera Adunării Naţionale (fostul Front Naţional, extrema dreaptă), Marine Le Pen, a salutat rezultatul de duminică drept „o victorie mare şi clară„. „Valorile anapoda şi imigraţia în masă predicate de UE au fost încă o dată respinse. Naţionaliştii pot obţine majoritatea în Europa la alegerile europene din 2019!”, a scris Le Pen pe Twitter.

“Ungaria a votat cu inima şi cu mintea, ignorând ameninţările Bruxellesului şi miliardele lui Soros. Mult noroc, preşedinte (şef al guvernului – n.r.) Orban, sper să ne întâlnim curând, eu în calitate de premier al Italiei”, a scris tot pe Twitter şeful partidului Liga (extrema dreaptă) din Italia, Matteo Salvini.

Populistul de dreapta Geert Wilders, şeful Partidului Libertăţii din Olanda, a calificat rezultatul votului din Ungaria drept “excelent” şi “binemeritat”.

Un mesaj de felicitare a venit și din partea ministrului german de interne Horst Seehofer care a salutat luni victoria electorală a prim-ministrului ungar Viktor Orban şi a îndemnat Uniunea Europeană să renunţe la ceea ce el a numit o „politică de aroganţă şi condescendenţă” faţă de membri mai mici precum Ungaria

Corului de felicitări i s-a alăturat şi eurodeputatul eurofob din Partidul pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP), Nigel Farage. “Viktor Orban este cel mai puternic lider din Europa şi cel mai mare coşmar al Uniunii Europene”, a scris tot pe Facebook Farage, principalul avocat al Brexitului.

FOTO: EPP Group

Şi Partidul Popular European (PPE), din care Fidesz face parte, l-a felicitat pe Orban. Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, şi-a exprimat speranţa că “va continua să lucreze (cu Orban) pentru găsirea de soluţii comune pentru provocările europene”.

Au fost însă și voci critice la adresa lui Viktor Orban. Partidul Socialiștilor Europeni, Grupul Verzilor și ALDE din Parlamentul European atrag atenția asupra respectării drepturilor fundamentale în UE. 

Grupul europarlamentar al Verzilor a atras atenţia, prin intermediul copreşedinţilor săi – Philippe Lamberts şi Ska Keller – că triumful electoral al lui Orban demonstrează importanţa “apărării democraţiei şi drepturilor fundamentale în toate părţile Uniunii Europene”. „Este adevărat, Orban a obţinut majoritatea. Dar nu trebuie să uităm că guvernul lui Orban a reuşit să pună botniţă presei şi opoziţiei, a ocupat o mulţime de posturi-cheie cu persoane care au dus o campanie agresivă sub semnul ştirilor false atunci când venea vorba despre imigraţie”, au insistat Verzii.

Acest grup parlamentar a cerut din nou aplicarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei, pentru a împiedica Budapesta să voteze la reuniunile Consiliului UE, aşa cum a mai făcut-o şi în plenul legislativului european în 2017. În acest sens, joia viitoare, Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie (LIBE) a PE va dezbate un raport despre situaţia din Ungaria în care se evaluează dacă această ţară riscă să încalce valorile UE.

Foto: Flickr/PES

Partidul Socialiștilor Europeni „regretă victoria lui Viktor Orban și Fidesz în alegerile din Ungaria, în special datorită retoricii xenofobe, antisemite și anti-europene folosite în campanie și în guvern”, se arată într-un comunicat remis presei, semnat de liderul formațiunii Serghei Stanișev. PES îl critică pe Orban spunând că ”acesta este omul care a schimbat constituția ignorând total opoziția, cel care a distrus independența mass-media din Ungaria și a sistemului judiciar, și omul care atacă în mod obișnuit minoritățile și rivalii politici și principiile UE”.

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, liderul Grupului ALDE din Parlamentul European comentează rezultatul alegerilor legislative din Ungaria, criticând faptul că discursul plin de ură al premierului Viktor Orban este acceptat la Bruxelles. „O campanie în care evreii bogaţi au fost acuzaţi de toate problemele din lume a funcţionat încă o dată, conducând la cea mai întunecată epocă pe care a cunoscut-o vreodată Europa. Este cu atât mai îngrijorător faptul că discursul urii practicat de Orbán este acceptat şi, în consecinţă, legitimat de familia sa politică, PPE. Ungaria şi Europa merită mai mult”, a scris Verhofstadt pe pagina sa de Facebook.

Biroul Naţional Electoral din Ungaria a confirmat luni că, după numărarea a 98% din voturi, Fidesz a câştigat scrutinul legislativ cu 48,9% din sufragii.

 

 

.

JAPONIA

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

Published

on

© Thierry Breton/ X

Uniunea Europeană și Japonia au organizat la Bruxelles cel de-al doilea Consiliu de parteneriat digital.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Consiliul a fost coprezidat de comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, și de ministrul japonez pentru transformare digitală, Taro Kono, de ministrul afacerilor interne și comunicațiilor, Takeaki Matsumoto, și de viceministrul parlamentar al economiei, comerțului și industriei, Taku Ishii.

UE și Japonia au reafirmat importanța parteneriatului lor strategic pentru a-și promova valorile comune și viziunea pentru o transformare digitală care să plaseze oamenii în centrul atenției și să respecte drepturile fundamentale.

”Astăzi am reafirmat parteneriatul nostru strategic din ce în ce mai strâns cu Japonia. Împreună, promovăm interoperabilitatea și cooperarea în ceea ce privește identitatea digitală, datele, tehnologiile emergente, semiconductorii, IA și platformele online. Eforturile în direcția unor standarde comune vor facilita schimburile digitale fără sincope, vor sprijini inovarea și competitivitatea și vor crea noi oportunități pentru economiile noastre”, a subliniat Thierry Breton, comisar pentru piața internă.

Partenerii au salutat punerea în aplicare cu succes a parteneriatului digital și au trecut în revistă progresele înregistrate de la primul Consiliu de parteneriat digital din 2023.

Aceștia au convenit asupra unei liste de noi rezultate pentru a coopera în continuare cu privire la tehnologiile digitale de bază, cum ar fi inteligența artificială (IA), 5G, 6G, semiconductorii, calculul de înaltă performanță (HPC) și tehnologia cuantică, consolidând colaborarea în economia datelor și a platformelor, cablurile submarine, identificarea electronică și securitatea cibernetică.

UE și Japonia au semnat astăzi un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere.

Acest memorandum va crea o înțelegere comună a inițiativelor privind identitatea digitală între UE și Japonia, generând beneficii pentru comerțul electronic și oportunități de afaceri prin reducerea birocrației și sporirea eficienței.

Memorandumul va facilita libera circulație a datelor în condiții de încredere prin cooperare și cazuri de utilizare pe baza portofelului de identitate digitală al UE și a serviciilor de încredere. Se preconizează că acesta va fi prezentat ca o ”bună practică comună” la următoarea reuniune ministerială a OCDE, care va avea loc la 2 și 3 mai 2024.

În domeniul semiconductorilor, UE și Japonia au decis să înființeze o echipă de experți care să dezvolte un program de cercetare pentru punerea în aplicare a Memorandumului de cooperare privind semiconductorii din iulie 2023. Acestea pregătesc, de asemenea, un acord administrativ pentru a încuraja schimbul de informații privind schemele de sprijin public.

UE și Japonia își vor continua activitatea comună privind calculul de înaltă performanță ( HPC) și au identificat aplicații hibride cuantice și cazuri de utilizare pentru a coopera în continuare. Aceștia vor lua în considerare subiecte pentru proiecte comune în domeniul cercetării de bază în domeniul cuantic. Cei doi parteneri explorează, de asemenea, cooperarea în materie de securitate cibernetică, inclusiv standarde și modalități de abordare a lacunelor în materie de competențe.

În ceea ce privește tehnologia 6G, UE și Japonia au lansat proiecte de cercetare în colaborare și intenționează să sprijine inițiativele globale de standardizare, esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor 6G. Ambele părți și-au reafirmat viziunea comună asupra unor rețele deschise și reziliente.

În plus, partenerii și-au anunțat intenția de a intensifica cooperarea dintre Biroul UE pentru Inteligență Artificială și Institutul japonez pentru Siguranța Inteligenței Artificiale.

Aceștia vor continua să susțină procesul și codul de conduită G7 de la Hiroshima privind IA, în vederea formării unei guvernanțe globale de încredere în materie de IA. De asemenea, UE a încurajat companiile japoneze să participe la Pactul privind IA lansat de Comisie pentru a promova respectarea rapidă a dispozițiilor-cheie ale Legii privind IA pe bază de voluntariat înainte ca aceasta să intre în vigoare și să devină general aplicabilă.

UE și Japonia au confirmat importanța instalării unor infrastructuri de cabluri submarine sigure și reziliente, în conformitate cu Memorandumul de cooperare privind cablurile submarine pentru o conectivitate globală sigură, rezilientă și durabilă, semnat la 3 iulie 2023, între Comisia Europeană și Ministerul Afacerilor Interne și al Comunicațiilor. Ambele părți vor continua cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea legăturilor de conectivitate directă între Europa și Japonia, de exemplu, prin intermediul regiunii arctice, pentru a promova oportunități comerciale, fluxuri transfrontaliere de date fiabile și cercetare oceanografică.

În cele din urmă, pentru a asigura un mediu online sigur în care este garantată libertatea de exprimare, UE și Japonia au convenit să analizeze posibilitatea instituirii unui canal periodic de schimb de informații cu privire la reglementările privind platformele online, cum ar fi Actul legislativ european privind serviciile digitale și piețele digitale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a anunțat marți, 30 aprilie, că a început oficial procedurile de evaluare pentru a determina dacă Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale.

Acest demers survine în urma unor preocupări legate de politici și practici ale Meta referitoare la publicitatea înșelătoare, conținutul politic, disponibilitatea discursului civic în timp real și instrumentele eficiente de monitorizare a alegerilor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat angajamentul Comisiei pentru protejaprea cetățenilor europeni împotriva dezinformării și manipulărilor, mai ales în timpul alegerilor democratice. Aceasta a menționat că platformele digitale mari precum Meta trebuie să își asume responsabilitatea și să aloce suficiente resurse pentru a respecta normele, subliniind că protejarea democrațiilor este o luptă comună.

Comisia suspectează că Meta ar fi încălcat mai multe prevederi ale Actului legislativ privind serviciile digitale, inclusiv în ceea ce privește reclamele înșelătoare și dezinformarea, vizibilitatea conținutului politic, disponibilitatea discursului civic în timp real și mecanismele de semnalare a conținutului ilegal. Se așteaptă ca Meta să coopereze cu Comisia și să ia măsuri imediate pentru a asigura conformitatea cu regulile.

Comisia a subliniat că deschiderea acestei proceduri oficiale nu exclude inițierea altor proceduri în viitor legate de alte posibile încălcări ale Actului legislativ privind serviciile digitale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat marți, 30 aprilie, două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale (DSA), respectiv în temeiul Actului privind piețele digitale (DMA), potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. Aceste instrumente vor permite părților interesate să furnizeze, fără teamă de represalii, informații pentru a identifica și expune practicile dăunătoare ale platformelor online foarte mari (VLOP) sau ale motoarelor de căutare (VLOSE) desemnate în temeiul DSA, sau orice încălcare a obligațiilor care le revin operatorilor de acces în temeiul DMA.

Avertizorii vor putea furniza informații relevante în mod anonim sau nu, în orice limbă oficială a UE și în orice format relevant (de exemplu, rapoarte, memo-uri, schimburi de e-mailuri, măsurători de date, cercetări interne, decizii sau orice alt document relevant).

Instrumentele de alertă vor oferi un mijloc sigur de raportare a acestor informații. Toate datele vor fi criptate, asigurând o protecție solidă și conformitatea cu cadrele juridice standard. Instrumentele au fost certificate de o terță parte independentă, care va garanta confidențialitatea totală a avertizorului în toate comunicările cu Comisia.

Persoanele care se confruntă cu practici dăunătoare din partea VLOP sau VLOSE în cadrul DMA vor putea, de asemenea, să depună plângeri la coordonatorul lor național de servicii digitale. Orice caz de nerespectare a DMA de către controlorii de acces poate fi raportat la punctul de contact specific al Comisiei sau la autoritățile naționale de concurență din statul membru în care este stabilit reclamantul. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul web al Comisiei privind instrumentele de alertă DSA și DMA.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA31 mins ago

România are șansa să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază Alexandru Rafila, care speră că va demara licitația cel târziu în august

JAPONIA2 hours ago

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA5 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

EDUCAȚIE5 hours ago

Rectorul Universității din București: Rolul universităților este să producă elite. Dacă România și R. Moldova doresc guvernanți competenți în viitor, datoria este să susțină universitățile de top

ROMÂNIA6 hours ago

ICI București, prezent la evenimentul de diseminare a rezultatelor Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate CF SEDSS

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO1 day ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending