Connect with us

ROMÂNIA

Sezonul România-Franța 2019 s-a încheiat de Ziua Națională a Franței. MAE: ”Proiectul diplomatic reafirmă atașamentul nostru față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării”

Published

on

© https://sezonulromaniafranta.ro/

Ministerul Afacerilor Externe anunță încheierea ”Sezonului România-Franța”, cel mai amplu proiect de diplomaţie publică şi culturală desfăşurat de cele două ţări, care s-a incheiat pe 14 iulie, de Ziua Națională a Franței, după ce, timp de opt luni, românii şi francezii s-au (re)descoperit în peste 400 de proiecte şi mai mult de 800 de evenimente de teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziţii, dezbateri, gastronomie sau chiar economie şi turism.

“Parcul Carol şi Clubul Expirat au îmbrăcat culorile Sezonului România-Franţa pentru un eveniment inedit. Spectacolele de stradă, zona gastronomică şi concertele Vunk, Cali, Delia şi Hyphen Hyphen au încântat publicul întreaga zi. Seara, cerul Capitalei a fost luminat de spectacolul de artificii şi acrobaţie semnat de Groupe F, organizatori ai unor evenimente pirotehnice de talie mondială. Sezonul a fost încheiat oficial de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, şi de secretarul de stat Alexandru Victor Micula”, se arată în comunicatul MAE remis CaleaEuropeană.ro.

Sezonul și-a propus să împlinească mai multe scopuri: actualizarea imaginii și percepției celor doua popoare unul față de celălalt și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale ce leagă cele două țări în mod istoric.

“Sezonul România – Franța a dezvăluit dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, ancorate în secolul XXI, dar urmărind istoria împărtășită și francofonia comună. Astfel, a reafirmat atașamentul nostru față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării”, relatează site-ul oficial al evenimentului.

Motivele care au stat la baza organizării Sezonului au fost istorice și politice, celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului primului Război Mondial. De asemenea, desfășurarea sezonului coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. “Au existat și motive mai intime, țesute de-a lungul secolelor, între țările noastre, printr-o mică și mare istorie”, se arată pe site-ul Sezonului Cultural.

Cei doi comisari generali, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, și-au propus să structureze Sezonul în jurul a patru teme:       

  • Două țări având culturi plurale și latinitate comun
  • Un secol de schimburi, împărtășiri și cooperare
  • Perioade recurente de transformări în oglindă de-a lungul unui secol (1918 – 2018)
  • Orașe de mâine și noi teritorii – ce rol au cultura, știința, creatorii și societatea civilă în acest nou context național și european

 Cele patru teme vor constitui firul roșu pentru elaborarea unei programări care va fi structurată , pentru coerență și claritate, în jurul a trei capitole:

  • Occident-Orient: pe urmele istoriilor noastre, latinității și francofoniei împărtășite
  • Mutații: căi posibile către o nouă ecologie a ideilor și a vieții în Europa 
  • Sezonul Virtual: între virtual și real, inovația la baza unei intimități regăsite

”Sezonul, inaugurat de Ziua Naţională a României la Paris, a fost momentul unor premiere absolute. În Franţa au fost organizate prima expoziţie a României la Muzeul Luvru de la Paris, primul Sezon expoziţional al României la Centrul Pompidou şi primul concert al unei orchestre române la Filarmonica din Paris. În România, a fost inaugurate: primul muzeu digital – Micro-Folie Sibiu, după modelul unei structuri franceze, dar şi Uzina Filmelor de Amatori deschisă la Cluj care oferă un nou tip de divertisment creativ”, specifică MAE.

Ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis, a spus ca Sezonul reprezintă începutul unei relații reînnoite și consolidate între cele două țări și s-a declarat mulțumită de numărul de tineri prezenți.

Sezonul România-Franţa 2019 a fost organizat de opt ministere, de Ambasada României la Paris şi de Institutul Cultural Român, din partea României. Din partea Franţei organizatorii au fost: Institutul Francez cu sprijinul a șapte ministere și al Ambasadei Franţei la Bucureşti, al reţelei filialelor Institutului Francez din România şi al Alianţelor franceze.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Theodor Paleologu este candidatul Partidului Mișcarea Populară la alegerile prezidențiale

Published

on

©️ Partidul Mișcarea Populară/ Facebook

Conducerea Partidului Mișcarea Populară a adoptat prin vot propunerea președintelui de onoare al PMP, Traian Băsescu, de a-l susține pe Theodor Paleologu drept candidat al formațiunii la laegerile prezidențiale ce vor avea loc în această toamnă.

”Candidatul PMP la alegerile prezidențiale este Theodor Paleologu. Purtatorul de cuvânt al campaniei prezidențiale si al partidului este Mihail Neamțu”, s-a anunțat pe contul de Facebook al PMP.

Fost ministru al Culturii în perioada perioada 2008-2009, Theodor Paleologu a avut două mandate de deputat, în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016, potrivit Digi24.

În perioada 2005-2008, acesta a ambasador al României la Copenhaga (Danemarca) și, ulterior, la Reykjavík (Islanda).

Fondar al Casei Paleologu, școală privată care găzduirește cursuri în domeniile umaniste, fost elev al Ecole Normale Supérieure, Theodor Paleologu  a studiat filozofia la celebra Universitate Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München, potrvit contului său de Linkedin

Candidatul PMP la alegerile prezindețiale a fost lector la Boston College în 1999 și 2000, devenind ulterior, în perioada 2003-2005, profesor asistent și director al școlii de vară la European College of Liberal Arts din Berlin. A fost fellow la Universitatea Notre-Dame în intervalul 2001-2002, Universitatea Harvard (2002-2003) și la Wissenschaftskolleg zu Berlin, fiind și profesor invitat la Deep Springs College în Statele Unite ale Americii.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Congresul PSD. Viorica Dăncilă a fost desemnată candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidențiale

Published

on

Viorica Dăncilă, prim-ministru şi preşedinte al Partidului Social Democrat, a fost desemnată, sâmbătă, candidat al PSD pentru alegerile prezidenţiale, informează Agerpres.

Decizia a fost luată în cadrul Congresului extraordinar al Partidului Social Democrat.

Cei prezenţi au votat în unanimitate pentru pentru desemnarea Vioricăi Dăncilă, votul fiind exprimat prin ridicarea mâinii.

Amintim că la 23 iulie, Viorica Dăncilă a fost aleasă în Biroul Politic Național candidatul Partidului Social Democrat pentru alegerile prezidențiale ce vor avea loc în această toamnă.

Prim-ministru din ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a devenit liderul de facto al Partidului Social-Democrat după ce fostul președinte PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

Ulterior, la 29 iunie 2019, Dăncilă a fost aleasă președinte al PSD la Congresul extraordinar al formațiunii.

Viorica Dăncilă ocupă funcția de prim-ministru al României din 29 ianuarie 2018. Este prima femeie din istoria României care ocupă această funcție. A deținut anterior două mandate succesive de deputat în Parlamentul European din partea PSD.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Președintele PES Serghei Stanișev, la Congresul PSD: Sunt aici pentru a închide un capitol care nu a fost unul uşor şi pentru a deschide o nouă pagină

Published

on

Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES) Serghei Stanișev, prezent sâmbătă la Congresul extraordinar al PSD, și-a exprimat susținerea pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la Președinția României, precizând că aceașta ”şi-a asumat conducerea partidului într-un moment dificil”, informează Agerpres.

Acesta a completat că PSD este un partid ”puternic, cu rădăcini adânci, care poate depăşi orice fel de probleme şi poate trece peste tot felul de schimbări”. Liderul PES a dorit, de asemenea, să exprime ”admiraţia” sa personală şi a familiei social-democrate europene pentru Viorica Dăncilă.

”Viorica şi-a asumat conducerea partidului într-un moment dificil şi a demonstrat de atunci că are şi curajul şi capacitatea de a-i uni în jurul său pe membrii partidului şi de a răspunde la promisiunile pe care le-a făcut. Nu este un secret faptul că au existat probleme şi dificultăţi în dialogul dintre PSD şi familia social-democrat europeană în ultima vreme. Trebuie să o felicităm pe doamna Viorica Dăncilă pentru că, în luna iunie, Partidul Socialiştilor Europeni a recunoscut din nou statul de membru plin al PSD. Am făcut aceasta pentru că avem încredere în angajamentul dumneaei, în angajamentul în favoarea politicilor sociale europene, în activitatea sa ca lider şi prim-ministru. Sunt aici ca lider al Partidului Socialiştilor Europeni pentru a închide un capitol care nu a fost un capitol uşor şi pentru a deschide o nouă pagină. Îmi exprim solidaritatea şi sprijinul pentru doamna Viorica Dăncilă în calitatea sa de candidată pentru Preşedinţia republicii”, a spus Serghei Stanişev.

Acesta a adăugat că aceste alegeri sunt importante nu doar pentru PSD, ci și pentru familia social-democrată europeană, astfel încât democrația europeană ”să fie din nou măreață, să aibă un efect asupra vieţii de zi cu zi a tuturor oamenilor”. Stanişev a mai precizat că, în ultimii doi ani şi jumătate, PSD a făcut multe lucruri pentru dezvoltarea economică şi prosperitatea României, dar şi pentru a creşte nivelul de viaţă al cetăţenilor.

Citiți și: 
Viorica Dăncilă dorește o normalizare a relațiilor dintre PSD și socialiștii europeni: Voi merge la Bruxelles să am această discuţie cu Frans Timmermans și cu Serghei Stanişev

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending