Connect with us

ROMÂNIA

Sezonul România-Franța 2019 s-a încheiat de Ziua Națională a Franței. MAE: ”Proiectul diplomatic reafirmă atașamentul nostru față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării”

Published

on

© https://sezonulromaniafranta.ro/

Ministerul Afacerilor Externe anunță încheierea ”Sezonului România-Franța”, cel mai amplu proiect de diplomaţie publică şi culturală desfăşurat de cele două ţări, care s-a incheiat pe 14 iulie, de Ziua Națională a Franței, după ce, timp de opt luni, românii şi francezii s-au (re)descoperit în peste 400 de proiecte şi mai mult de 800 de evenimente de teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziţii, dezbateri, gastronomie sau chiar economie şi turism.

“Parcul Carol şi Clubul Expirat au îmbrăcat culorile Sezonului România-Franţa pentru un eveniment inedit. Spectacolele de stradă, zona gastronomică şi concertele Vunk, Cali, Delia şi Hyphen Hyphen au încântat publicul întreaga zi. Seara, cerul Capitalei a fost luminat de spectacolul de artificii şi acrobaţie semnat de Groupe F, organizatori ai unor evenimente pirotehnice de talie mondială. Sezonul a fost încheiat oficial de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, şi de secretarul de stat Alexandru Victor Micula”, se arată în comunicatul MAE remis CaleaEuropeană.ro.

Sezonul și-a propus să împlinească mai multe scopuri: actualizarea imaginii și percepției celor doua popoare unul față de celălalt și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale ce leagă cele două țări în mod istoric.

“Sezonul România – Franța a dezvăluit dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, ancorate în secolul XXI, dar urmărind istoria împărtășită și francofonia comună. Astfel, a reafirmat atașamentul nostru față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării”, relatează site-ul oficial al evenimentului.

Motivele care au stat la baza organizării Sezonului au fost istorice și politice, celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului primului Război Mondial. De asemenea, desfășurarea sezonului coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. “Au existat și motive mai intime, țesute de-a lungul secolelor, între țările noastre, printr-o mică și mare istorie”, se arată pe site-ul Sezonului Cultural.

Cei doi comisari generali, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, și-au propus să structureze Sezonul în jurul a patru teme:       

  • Două țări având culturi plurale și latinitate comun
  • Un secol de schimburi, împărtășiri și cooperare
  • Perioade recurente de transformări în oglindă de-a lungul unui secol (1918 – 2018)
  • Orașe de mâine și noi teritorii – ce rol au cultura, știința, creatorii și societatea civilă în acest nou context național și european

 Cele patru teme vor constitui firul roșu pentru elaborarea unei programări care va fi structurată , pentru coerență și claritate, în jurul a trei capitole:

  • Occident-Orient: pe urmele istoriilor noastre, latinității și francofoniei împărtășite
  • Mutații: căi posibile către o nouă ecologie a ideilor și a vieții în Europa 
  • Sezonul Virtual: între virtual și real, inovația la baza unei intimități regăsite

”Sezonul, inaugurat de Ziua Naţională a României la Paris, a fost momentul unor premiere absolute. În Franţa au fost organizate prima expoziţie a României la Muzeul Luvru de la Paris, primul Sezon expoziţional al României la Centrul Pompidou şi primul concert al unei orchestre române la Filarmonica din Paris. În România, a fost inaugurate: primul muzeu digital – Micro-Folie Sibiu, după modelul unei structuri franceze, dar şi Uzina Filmelor de Amatori deschisă la Cluj care oferă un nou tip de divertisment creativ”, specifică MAE.

Ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis, a spus ca Sezonul reprezintă începutul unei relații reînnoite și consolidate între cele două țări și s-a declarat mulțumită de numărul de tineri prezenți.

Sezonul România-Franţa 2019 a fost organizat de opt ministere, de Ambasada României la Paris şi de Institutul Cultural Român, din partea României. Din partea Franţei organizatorii au fost: Institutul Francez cu sprijinul a șapte ministere și al Ambasadei Franţei la Bucureşti, al reţelei filialelor Institutului Francez din România şi al Alianţelor franceze.

ROMÂNIA

Ministrul apărării Nicolae Ciucă, vizită oficială în Portugalia, la invitaţia omologului său, João Gomes Cranvinho

Published

on

© Ministerul Apărării Naționale

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, efectuează, în zilele 27 și 28 ianuarie, o vizită oficială în Republica Portugheză, la invitaţia omologului său, João Gomes Cranvinho, informează un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, principalele subiecte pe care cei doi demnitari le vor aborda sunt cooperarea în domeniul învăţământului militar, al exerciţiilor militare bilaterale şi multinaţionale și modalităţile de colaborare în domeniul industriei de apărare.

Cu acest prilej, cei doi miniștri se vor deplasa la Baza militară Monte Real pentru a participa la un briefing de informare, susținut de specialiștii Forțelor Aeriene Portugheze.

În luna decembrie 2019, cele două părți au semnat contractul pentru achiziția unui nou lot de 5 aeronave F-16 Fighting, care vin în completarea celor 12 achiziționate în perioada 2014-2017 și fac parte din programul major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

Programul vizitei include şi o întâlnire bilaterală cu şeful Statului Major General portughez, amiral António Silva Ribeiro.


Elementul central în cooperarea româno-portugheză în domeniul apărării îl reprezintă achiziţionarea şi operaţionalizarea aeronavelor F-16 în cadrul programului major de înzestrare ,,Avion multirol al Forţelor Aeriene Române”.

Faza I a prevăzut achiziţia şi operaţionalizarea primei escadrile dotate cu 12 avioane F-16 Mid-Life Update (MLU) din excedentul Forţelor Aeriene din Portugalia, iar faza a II – a prevede completarea flotei cu încă 5 aeronave F-16.

Astfel, la data de 11 decembrie 2019, Parlamentul României a adoptat legea în baza căreia se permite achiziţionarea de la partenerul portughez a încă cinci avioane F-16 şi a unui pachet de bunuri şi servicii, care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române (Mid-Life Upgrade / SUA), inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu, către omologii din UE: Ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene

Published

on

© European Union

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu le-a subliniat omologilor europeni, la Zagreb, că „ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene, pentru a evita apariția dublului standard”, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

În perioada 23-24 ianuarie 2020, Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a participat la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată la Zagreb, Croația.

La finalul reuniunii, ministrul Justiției a declarat că a adus în discuție crearea unui mecanism de evaluare a respectării statului de drept cu aplicare egală pentru toate statele membre și a subliniat că  „susținerea pentru operaționalizarea Parchetului European va fi un test pentru angajamentul real al tuturor guvernelor statelor membre pentru aceleași standarde de integritate în toate țările membre, pentru protejarea intereselor europene și combatarea corupției cu fonduri europene”.

În acest sens, oficialul român a punctat că „ar fi bine ca toate țările membre ale UE să combată corupția așa cum o face România, inclusiv în domeniul fondurilor europene”, pentru a evita ajungerea la „duble standarde în mecanismele de absorbție”.

Cătălin Predoiu a mai precizat că nu s-a adus în discuție MCV, dorința tuturor celor prezenți fiind de a se concentra mai întâi pe problemele stringente din domeniul justiției la nivel european, „pentru că este foarte mult de făcut pentru justiție în toate țările europene”.

„Independența justiției, spațiul de libertate, securitate și justiție din UE sunt principalele valori care diferențiază pozitiv construcția europeană pe plan global. De aceea, ele trebuie protejate și consolidate printr-o permanentă modernizare și rafinare”, a explicat acesta.

Potrivit comunicatului, la reuniunea informală de la Zagreb, miniștrii justiției din țările membre ale UE au discutat despre progresul privind orientările strategice din domeniul libertății, securității și justiției, formarea judiciară, importanța rețelei judiciare europene în domeniul civil și comercial, precum și a rețelelor naționale.

De asemenea, în intervenția sa, ministrul român a susținut temele aflate pe Agenda Strategică 2019-2024 din aria de libertate, securitate și justiție.

Principiile dezvoltării viitoarei cooperări judiciare, a arătat ministrul român, trebuie să rămână aceleași: să fie centrate asupra cetățenilor Uniunii, să asigure facilitarea accesului la justiție, să fie bazate pe respectarea valorilor comune, a drepturilor și libertăților fundamentale și a statului de drept și să asigure consolidarea încrederii reciproce în sistemele de justiție ale statelor membre.

În marja ședinței, Cătălin Predoiu a avut întâlniri bilaterale cu miniștrii și delegațiile Germaniei, Suediei și Poloniei și, de asemenea, discuții tête-à-tête cu miniștrii Finlandei, Croației și Austriei, precum și cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Reuniunea bilaterală cu Didier Reynders a reliefat convergențele în ce privește dosarele care figurează pe agenda europeană în domeniul justiției, informează sursa citată.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Ludovic Orban, vizită în Polonia pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Ludovic Orban va participa la ceremonia oficială pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau, organizată de autoritățile polone în 27 ianuarie, cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, potrivit unui comunicat al Guvernului.

La ceremonia care se va desfășura sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, vor participa oficiali din mai multe state, supraviețuitori ai Holocaustului, membri ai asociațiilor evreiești.

Guvernul României reconfirmă angajamentul de a continua demersurile în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending