SONDAJ AVANGARDE. 72% dintre români nu au încredere în Guvern

victor pontaRomânii cred, majoritar, că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită, arată un sondaj Avangarde efectuat în perioada 12-20 ianuarie. În plus, Guvernul a ajuns una dintre instituțiile cu un nivel scăzut de încredere, mult sub presă, DNA sau SRI, arată sondajul, potrivit EVZ.ro.

Conform barometrului, 68% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită. Numai 20% cred că direția este bună. Principalele probleme indicate de români sunt influențate de mersul economiei: 28% invocă probleme financiare, iar 17% se plâng de lipsa locurilor de muncă. Pe următoarele locuri se situează  problemele cu sănătatea – 11% – sau cu infrastructura – 7%.

Poate tocmai din acest motiv, Guvernul, ca principal responsabil de mersul economiei, se plasează în coada topului încrederii în instituții. 72% nu au încredere în guvern și numai 28% au încredere.

Votanții USL vor liste comune

Dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri, 42% ar vota cu alianța PSD-PC-UNPR. PNL ar obține 20%, în timp ce PDL s-ar clasa pe locul trei, cu 18%.

Urmează UNPR, cu 5%, și PMP cu 4%, dar trebuie menționat că sondajul nu a prins momentul înregistrării Mișcării Populare și valul de demisii din PDL care a urmat.

SRI, DNA și presa, mai de încredere decât Guvernul

Parlamentul rămâne cel mai hulit, stârnind neîncredere în 81% dintre subiecți.

Pe primele locuri se situează neașteptat pompierii (93% încredere), armata (81%), Biserica (78%). În ciuda scandalurilor din ultima perioadă, oamenii declară că au încredere în școală, cel puțin 73% dintre ei.

Nu este o surpriză că primarii localităților sunt considerați a fi de încredere (57%). Pe un loc bun în top se află SRI (59%), dar și DNA (45%) și judecătoria (42%). Presa este și ea peste Guvern, cu o cotă de încredere de 43%.

Sondajul a fost efectuat în perioada 12-20 ianuarie, pe un eșantion de 1500 de persoane, prin interviuri față în față. Marja de eroare este de 2,53%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.