Pe ce vrea să cheltuiască România cele 39,8 miliarde de euro, bani europeni alocaţi până în 2014

500_Euro_BanknotenAutostrăzile, infrastructura feroviară, proiectele de mediu, programele pentru romi şi lucrările de dezvoltare la nivel local şi judeţean sunt cele pentru care Guvernul solicită Comisiei Europene cele mai mari alocări bugetare nerambursabile pentru perioada 2007-2014, notează Gandul.info.

Potrivit cifrelor făcute publice de premierul Victor Ponta, după o şedinţă cu miniştrii implicaţi în gestionarea programelor europene, ca urmare a criticilor formulate la Bruxelles după discuţiile preliminare legate de Acordul de Parteneriat 2007-2014, Guvernul va solicita ca spre Transporturi să meargă cea mai mare parte din cele 39,897 miliarde de euro negociate în Consiliul European în februarie 2013. Astfel, în dreptul autostrăzilor, a infrastructurii feroviare şi celei aeroportuare ar urma să fie rezervate 5,7 miliarde de euro, împărţiţi între programele gestionate de Dan Şova şi cele supervizate de Ramona Mănescu.

Programele de mediu, aflate pe locul al doilea în lista priorităţilor asumată de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ar însuma 3 miliarde de euro, dacă acestea vor fi absorbite integral.

Câte 1 miliard de euro ar urma să meargă spre programele de asistenţă socială a categoriilor defavorizate, “mai ales pentru romi”, cum a precizat Victor Ponta, spre angajarea tinerilor şi spre Educaţie. Infrastructura din Educaţie ar avea rezervate, separat, 350 de milioane de euro, iar Cercetarea 700 de milioane.

Sume importante solicită Guvernul a fi alocate în continuare şi programelor de Dezvoltare, gestionate de ministrul Liviu Dragnea. Astfel, Executivul propune alocarea a 1.100.000.000 de euro pentru drumuri judeţene, refăcute prin Consiliile Judeţene, şi a 1.200.000 .000 de euro pentru proiectele gestionate de primării.

În eficienţa energetică se plănuieşte investirea a 250 de miliaone de euro, sumă similară celei pentrru programele Forţelor de Muncă.

800 de milioane de euro ar urma să meargă spre susţinerea IMM şi tot atât spre Asistenţă Tehnică, proigram din care Guvernul negociază la Bruxelles alocarea unor sume lunare pentru acordarea unor stimulente primarilor care şi-au implicat autorităţile locale în derularea unor proiecte finanţate cu banii UE.

Câte 500 de milioane de euro sunt solicitate pentru proiectele de IT, respectiv pentru Sănătate, “ca să ne permită să construim cele trei spitale regionale: Iaşi, Cluj şi Craoiva”, a mai spus Ponta.

Finanţarea cadastrului în mediul rural nu va primi 500 de milioane de euro, aşa cum dorea iniţial Guvernul, ci maximum 300 de milioane.

După semnarea Acordului de Parteneriat, aflat încă în negociere, banii vor fi alocaţi pe domenii până în 2014, dar pot fi cheltuiţi încă trei ani după încheierea exerciţiului bugetar în curs.

Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.