UE se schimba. Ce risca Romania?

Uniunea Europeana se indreapta spre o schimbare fundamentala, la initiativa Frantei si Germaniei, care cer revizuirea tratatului comunitar pentru introducerea unor elemente de guvernare fiscala si monetara, scrie site-ul ziare.com.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au spus ca prefera ca toate cele 27 de state membre UE sa semneze un nou tratat, dar ca, daca nu se ajunge la un acord, se va crea o uniune fiscala alcatuita doar din cele 17 state membre ale zonei euro. O mare parte a specialistilor si politicienilor cred ca astfel s-ar crea o “Europa cu doua viteze”, in care tarile non-euro, printre care si Romania, sa fie grav dezavantajate.

Initiativa liderilor UE, punctul principal de discutie al summit-ului Consiliului European desfasurat in perioada 8-9 decembrie vine pe fondul intentiilor agentiei de rating Standard and Poor’s de a degrada cele mai importante economii europene.

Politicienii romani, in frunte cu Traian Basescu, cer o mai mare integrare europeana, dar fara ca statele nou-intrate sa fie afectate, considerand ca exista un pericol real pentru Romania. Fostul sef de stat, Ion Iliescu, crede, de asemenea ca e nevoie de adancirea integrarii europene, desi, in opinia sa, Romania are o anumita marja de protectie, nefiind in zona euro.

Liderul grupului PDL din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu, spune si el ca exista un pericol nu doar pentru Romania, ci si pentru celelalte “state noi” ale UE, insa nu crede ca se va ajunge la asa ceva. In schimb, se arata de parere ca Statele Unite ale Europei se construiesc, cu sau fara modificarea tratatelor.

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, Titus Corlatean, spune ca Romania poate ajunge in “a doua liga valorica” si sa piarda influenta si bani in cazul unei “Europe cu doua viteze” si ii acuza pentru asta in principal pe actualii guvernanti.

Liderul grupului europarlamentarilor PDL, Marian Jean Marinescu, s-a aratat de parere ca planurile liderilor UE sunt un pas spre crearea Statelor Unite ale Europei, despre care spune ca oricum se face, cu fiecare decizie de la Bruxelles. In opinia sa, Romania are de pierdut daca se face o “Europa cu doua viteze”, insa nu crede ca acest lucru se va realiza.

“Nu cred ca exista un pericol pentru Romania in special, ci pericolul e ca ce se propune sa fie valabil numai pentru cele 17 state din zona euro si sa nu fie valabil pentru celelalte 10. Cele mai multe voci cer ca, daca se adopta legislatie, sa se adopte pentru toate. Nu cred ca se va ajunge la o Europa cu doua viteze, se poate preintampina, nu cred ca e o problema, chiar daca exista astfel de propuneri”, a afirmat Marinescu, pentru Ziare.com.

El a dezvaluit faptul ca sunt discutii nu doar despre cum sa se faca aceste modificari ale tratatului UE, ci daca sa se faca, totusi, in ciuda presiunii Frantei si Germaniei.

“Dupa parerea mea, nu exista in acest moment un pericol, dar exista discutii despre cum se poate face aceasta modificare a tratatului de baza. Sunt discutii mai ales despre DACA trebuie facuta aceasta modificare a tratatelor. Sunt indoieli – in primul rand va dura foarte mult, in al doilea, vor trebui aduse in fata votului popular, ceea ce in aceasta perioada nu e foarte bine, iar criza nu sta pe loc. Ceea ce se vorbeste ca trebuie modificat este bine sa se modifice, sa se dea mai multa putere institutiilor europene, sa exista mai multa integrare si cooperare intre state, sa existe o guvernare economica mult mai buna.

Sunt voci care spun acum ca ar trebui utilizat tratatul de baza actual la maxim posibil, adica pe baza articolelor din tratat sa se faca exact aceleasi lucruri care ar vrea sa fie facute prin modificarea tratatului, astfel incat sa nu se piarda vreme, sa fim in pas cu criza si sa si preintampinam situatii similare. Parlamentul European cere ca noile propuneri legislative ale Comisiei sa fie mai mult regulamente decat directive, pentru ca regulamentele se aplica imediat”, a mai spus eurodeputatul PDL.

Intrebat daca schimbarea tratatelor in sensul in care doresc Franta si Germania poate fi considerat un pas spre Statele Unite ale Europei, Marinescu s-a aratat de acord si a spus ca e nevoie de asa ceva.

“Poate fi considerat un pas spre Statele Unite ale Europei. Dar orice piesa legislativa e un pas spre Statele Unite ale Europei. Inca nu in toate domeniile, dar pas cu pas, fiecare directiva sau regulament e un pas inainte spre integrarea mai puternica a statelor membre.

Din cauza nu atat a crizei, cat a faptului ca prin criza s-a ajuns sa fie publice toate aceste date referitoare la datorie si la deficit si sa se recunoasca faptul ca in Europa s-a consumat mai mult decat s-a produs, a determinat sa se ia masuri ca, atunci cand ai moneda unica, sa ai si o guvernare fiscala unica. Altfel, apar aceste suspiciuni ca un stat poate prejudicia alt stat prin politica economica pe care o duce sau politica monetara. Pana la urma, e real ce spun unii. Atat timp cat ai o moneda unica, dar ai varsta de pensionare diferita, ore de munca diferite, nu e foarte normal. Si atunci trebuie sa se ajunga sa existe un echilibru”, a conchis Marinescu.

Articolul integral poate fi citit accesand ZIARE.com

Sursa foto: the666.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.