Connect with us

ROMÂNIA

Un raport oficial francez confirmă “manipularea pe scară largă” a alegerilor din România, primele alegeri democratice majore din Europa anulate din cauza ingerințelor străine

Published

on

© France Diplomatie/ Twitter

Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa care au fost anulate pe fondul suspiciunilor de ingerință străină, “marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale”, potrivit unui raport realizat de Serviciul de supraveghere și protecție împotriva ingerințelor digitale străine (VIGINUM) din Franța, un studiu centrat pe modul care a fost manipulat algoritmul TikTok în campania pentru prezidențialele din România, manipulare făcută în favoarea lui Călin Georgescu. 

VIGINUM este o instituție din cadrul Secretariatului General al Apărării și Siguranței Naționale, care funcționează în subordinea guvernului francez. Studiul “Manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor. Concluzii desprinse din alegerile prezidențiale din România și riscuri pentru Franța” a fost publicat pe site-ul Secretariatului în două variante lingvistice, una în limba franceză și una în limba română.

Este primul studiu documentat de acest fel la nivel guvernamental după decizia fără precedent a Curții Constituționale a României din data de 6 decembrie 2024, care a anulat întregul proces electoral pentru alegerea președintelui României, constatând că procesul a fost viciat. Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența străină în procesul electoral. Mai mult, studiul vine pe fondul faptului că președintele francez Emmanuel Macron a fost unul dintre liderii care s-a referit în multiple ocazii la alegerile anulate din România. În discursul de la începutul anului adresat ambasadorilor francezi, el a precizat că România a anulat scrutinul prezidențial “din cauza unor ingerințe atribuite în mod clar Rusiei”. Prima dată când s-a exprimat pe această temă, în luna decembrie, la Varșovia, Emmanuel Macron a pledat pentru măsuri în Europa împotriva atacurilor informaționale ale Rusiei care “au determinat Curtea Constituțională din România să suspende procesul electoral”.

În preambulul studiului, VIGINUM justifică investigarea alegerilor din România prin faptul că trebuie să analizeze manipularea online și în alte contexte, pentru a preveni ingerința digitală cu metode similare și în Franța.

“Descrierea manipulării observate pe TikTok în România se bazează în principal pe analize efectuate de părți terțe și accesibile din surse deschise. Este vorba de note declasificate comunicate de administrația română, de rapoarte ale observatorilor și ale structurilor specializate în lupta împotriva dezinformării, de rapoarte furnizate de TikTok, precum și de anchete realizate de presa română și franceză. Acest raport include, de asemenea, informații tehnice suplimentare rezultate din investigațiile VIGINUM asupra entităților care au contactat influenceri pe căi netransparente”, scrie în studiu.

“O campanie sofisticată de astroturfing”

Existența unei campanii de manipulare a algortimului TikTok poate fi demonstrată de faptul că numărul de abonați și vizualizări de pe contul de TikTok al lui Călin Georgescu s-a triplat în intervalul 10-24 noiembrie 2024, iar hashtagul #calingeorgescu a înregistrat 73,2 milioane de vizualizări în doar șapte zile, scrie Hotnews.ro pe seama studiului.

“Creșterea fulminantă a vizibilității candidatului pe platformă pare să fi fost realizată datorită unei campanii sofisticate de astroturfing, constând în manipularea coordonată a algoritmului de recomandare prin publicarea masivă de videoclipuri și comentarii care conțin anumite hashtag-uri și cuvinte-cheie. De fapt, această campanie s-a bazat, pe de o parte, pe acțiunea coordonată a unor rețele de conturi și, pe de altă parte, pe exploatarea popularității unor influenceri care au fost plătiți în mod mascat. Utilizarea acestor moduri de operare arată că autorii campaniei cunoșteau bine dinamica specifică platformei și că stăpâneau perfect metodele de eludare a politicilor de moderare”, scriu experții VIGINUM.

Astroturfingul este “un mod de operare care constă în a da vizibilitate unui subiect, făcându-l să pară un fenomen de masă, chiar dacă el provine din coordonarea a doar câteva conturi care produc un volum mare de postări pe același subiect.”

Cum a fost păcălit TikTok-ul

Sunt menționate cele 25.000 de conturi TikTok pro-Georgescu, invocate de serviciile române de informații, precum și existența unor canale Discord și grupuri Telegram, unele fiind prepoziționate încă din septembrie 2022, care au coordonat strategia de amplificare artificială a conținutului pe TikTok.

“Canalele Discord și Telegram menționate mai sus aveau rolul de a distribui către publicul lor instrucțiuni precise cu privire la conținutul care trebuia partajat, precum și instrucțiuni cu privire la modul de manipulare a algoritmului platformei fără a fi detectat de instrumentele de moderare ale acesteia. Aceste canale partajau conținut gata de publicare și îi sfătuiau pe utilizatori să editeze aceste videoclipuri cu ajutorul instrumentelor de editare oferite de TikTok sau Instagram, astfel încât să fie percepute drept conținut original, neprelucrat, pentru a evita penalizarea de către platformă.

De asemenea, au fost date instrucțiuni cu privire la modul de publicare a comentariilor favorabile candidatului GEORGESCU la postări populare în România, în special la cele ale altor candidați, sugerând utilizarea unor hashtag-uri sau emoji specifice”, relevă studiul.

Astfel, platforma nu a putut detecta modul în care au apărut și s-au difuzat postările și nu l-a putut eticheta ca neautentic.

“În concluzie, acest proces ajută la păcălirea algoritmului, generând în mod artificial o tendință emergentă în jurul unui subiect (în acest caz, candidatul GEORGESCU și programul său), inclusiv în cadrul comunităților care urmăresc videoclipuri pe alte teme. Algoritmul va oferi mult mai regulat utilizatorilor conținut video legat de aceste teme, care sunt astfel supra-reprezentate”, menționează sursa citată.

VIGINUM precizează că operațiunile de acest tip sunt interzise de TikTok și susține că supraexpunerea unui candidat „nu este suficientă” pentru a explica votul în favoarea lui.

“De asemenea, se pune problema identificării comanditarului din spatele acestei operațiuni coordonate, autoritățile române sugerând doar implicarea unui actor străin. În fine, deși acest mod de operare urmărea să ofere vizibilitate unui anumit candidat în contextul unui proces electoral, el ar putea fi reprodus și pentru a promova conținuturi cu alte obiective”, se mai arată în studiul citat.

Filiera prin care au fost plătiți influencerii duce în Ucraina

O altă modalitatea de promovare pe TikTok a candidaturii lui Călin Georgescu a fost recrutarea a peste 100 de influenceri, cu un număr total de 8.000.000 de abonați activi.

“Influencerii au fost recrutați prin intermediul platformei românești de marketing de influență FameUp, care pune în legătură advertiserii care doresc să desfășoare campanii publicitare pe TikTok și YouTube cu influenceri care le pot transmite mesajele în schimbul unei plăți. FameUp ar fi fost folosită de două organizații: Progresia și Fundament. Acestea au propus influencerilor să publice conținut în schimbul unei plăți, respectând un anume script și anumite instrucțiuni”, susțin autoritățile franceze.

De asemenea, sunt reluate notele serviciilor de informații românești legate de plata netransparentă a influencerilor implicați, unii dintre ei prin intermediul unei firme sud-africane de comunicare FA Agency. O anchetă a publicației Le Monde a indicat că firma este o societate paravan administrată de filiala poloneză a Gambling Media Group (GMG), o firmă specializată în servicii de marketing pentru cazinouri online, care ar face parte dintro „constelație de firme” care au legătură cu o agenție de publicitate ucraineană care se numește Zlodei.

“Investigațiile efectuate în paralel de VIGINUM au permis stabilirea unor legături tehnice între FA Agency, GMG și Zlodei. O primă analiză a numelui de domeniu FA Agency (faagency.org), detectat de jurnaliștii de la cotidianul Le Monde, a arătat că acesta prezenta mai multe caracteristici tehnice comune cu influue.agency. Mai exact, aceste două nume de domenii sunt găzduite pe aceeași adresă IP și utilizează același mecanism de obfuscare a adresei de e-mail în codul sursă respectiv. Astfel, Influe UE Agency se prezintă ca o agenție de marketing digital, dar nu pare să aibă o existență legală. Cu toate acestea, descrierea firmei de pe site-ul său internet este aproape identică cu cea a GMG, ale cărei siteuri oficiale par a fi gmg.win și boostaxis.click”, arată instituția franceză.

Zlodei și GMG sunt înregistrate la aceeași adresă fizică, și anume Mechnykova Street, 2, Kiev, Ucraina, 02000, în birouri comune cu alte firme. Zlodei este o firmă de marketing digital condusă de Dmitri Makarov, un antreprenor ucrainean în vârstă de 32 de ani care a sprijinit deja oficial Ucraina în fața agresiunii ruse.

Împreună cu Oleksandr Dovjenko, directorul comercial al Zlodei, Makarov administrează un site de jocuri de noroc online. Sediul Zlodei a fost percheziționat în 2020 în cadrul unei anchete privind crearea de jocuri de noroc online și spălarea de bani proveniți din activități infracționale.

Comanditarul campaniei rămâne necunoscut

“În acest stadiu, comanditarul din spatele campaniei pro-GEORGESCU rămâne necunoscut, la fel ca și rolul exact jucat de FA Agency și de firmele afiliate cu Zlodei pe toată durata campaniei candidatului român, cu excepția recrutării de influenceri prin e-mail”, concluzionează VIGINUM.

Instituția avertizează că, deși utilizarea TikTok în Franța este mai redusă, există riscul replicării unor campanii de dezinformare politică pe același model și în Hexagon.

“În timp ce alegerile din Georgia și Republica Moldova de la sfârșitul anului 2024 făcuseră deja obiectul unor acțiuni hibride, alegerile prezidențiale din România par să fi fost ținta unei campanii digitale mai sofisticate, axată pe manipularea algoritmului unei platforme deosebit de populare în România, TikTok, și implicând ecosisteme prepoziționate precum și recrutarea de influenceri. Această manipulare evidențiază, pe de o parte, ușurința cu care, în prezent, se poate impune utilizatorilor vizibilitatea unui subiect pe o rețea de socializare precum TikTok, fără ca platforma să modereze conținutul prezentat sau să-l considere fals și, pe de altă parte, rolul și vulnerabilitatea influencerilor, expuși unui risc tot mai mare de manipulare de către actori ostili”, se mai spune în studiul VIGINUM.

Context

Curtea Constituțională a României a anulat la data de 6 decembrie 2024, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României.

Decizia de anulare a alegerilor a venit ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.

Președintele Klaus Iohannis declasificase anterior documente din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, organizată în data de 28 noiembrie.

Informațiile desecretizate au indicat că au fost obținute date certe care relevă intențiile unor persoane de pe teritoriul României de a afecta suveranitatea statului român, “stabilindu-și obiectivul comun de a sprijini demersurile politice ale candidatului Călin Georgescu de a accede pe funcția de președinte al României”. Informațiile declasificate au arătat cum conturi de pe rețeaua de socializare TikTok au fost instrumentalizate și activate în acest scop. TikTok nu l-a marcat pe Călin Georgescu drept candidat politic, iar conținutul asociat hashtag-urilor campaniei lui Georgescu a ajuns pe locul 9 la nivel mondial în topul trendurilor de promovare. Totodată, un finanțator a plătit 381.000 de dolari către utilizatori TikTok care să-l promoveze pe Călin Georgescu, iar infrastructura procesului electoral s-a aflat sub presiune, România fiind țintită de 85.000 de atacuri cibernetice prin platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, care au fost lansate prin sisteme informatice din peste 33 de țări.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a avut luni, la Varșovia, prima întâlnire cu omologul din Statele Unite ale Americii, Christopher Allen Wright, în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări, el arătând că a fost o discuţie esenţială pentru viitorul energetic al României şi al regiunii noastre.

Burduja a anunțat, într-o postare pe Facebook, că a avut o întâlnire bilaterală “excelentă” la Varșovia, în marja Three Seas Summit, cu omologul său american.

”Astăzi, la Varşovia, în marja Three Seas Summit, am avut o întâlnire bilaterală excelentă, pe larg, cu ministrul omolog din Statele Unite ale Americii, Christopher Allen Wright, Secretar al Departamentului pentru Energie. Absolvent al prestigioaselor universităţi MIT şi Berkeley, este unul dintre cele mai respectate personalităţi în sectorul energetic din SUA, adept al unei linii pragmatice, identică cu poziţia mea: avem nevoie de energie sigură, ieftină şi curată — în această ordine de priorităţi”, a scris Burduja.

 

Ministrul energiei a subliniat că discuția a fost esențială pentru viitorul energetic al României și al întregii regiuni.

”Am reafirmat angajamentul comun pentru dezvoltarea proiectelor strategice care ne vor aduce mai aproape de un obiectiv major: transformarea României într-un hub energetic regional, puternic, rezilient şi sustenabil, în parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii”, a punctat Sebastian Burduja.

Agenda discuțiilor a inclus mai multe proiecte-cheie:

  • Reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești — viitorul energiei nucleare sigure și curate, cu tehnologie americană de ultimă generație (NuScale);
  • Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă — proiect strategic pentru care România a semnat la finalul anului trecut contractul EPCM, inclusiv cu două mari companii americane (Fluor și Sargent & Lundy);
  • Proiectul HVDC — interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu, vital pentru integrarea regenerabilelor și consolidarea rețelei, proiect la care Fluor este de asemenea partener;
  • Hidrocentralele cu acumulare prin pompaj (CHEAP) — dezvoltarea unui lanț de astfel de “baterii verzi” în Arcul Carpatic, prin colaborarea între Hidroelectrica și prestigiosul National Renewable Energy Laboratory (NREL) din cadrul Departamentului Energiei al SUA.

”Vă anunţ în premieră că săptămânile trecute am semnat un memorandum între NREL şi Hidroelectrica, demers care pune România în avangarda Europei în stocarea energiei verzi prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în tot lanţul Carpatic. Urmează studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, dezvoltate cu sprijin american”, a declarat Burduja.

Alte teme abordate au fost:

  • Energia geotermală — acordul ELCEN cu partenerii americani pentru cartografierea și dezvoltarea potențialului geotermal în București, proiect susținut prin Fondul pentru Modernizare;
  • Producția de gaze — România este deja cel mai mare producător din UE și își va dubla producția începând din 2027 prin proiectul Neptun Deep, unde platforma americană Transocean Barents execută forajele.

Potrivit ministrului, discuțiile au pornit de la realitățile actuale ale Europei: creșterea prețurilor la energie din cauza lipsei de interconectare între state, închiderea centralelor pe cărbune fără alternative viabile și costurile ridicate ale certificatelor de CO₂, care afectează competitivitatea.

”America ştie: o Europă puternică şi competitivă este un garant al stabilităţii globale. Pentru asta, avem nevoie să trecem de la Green Deal la Smart Deal. România îşi asumă parteneriatul strategic cu SUA la nivel politic şi militar, şi îl duce şi în zona vitală de business, acolo unde se construiesc viitorul economic şi securitatea energetică. Aşa cum am mai spus, relaţia bilaterală România-SUA în sectorul energetic este de excepţie, dovadă fiind şi întâlnirea de astăzi. Proiectele majore au fost, de altfel, începute în timpul primei administraţii Trump. Am reafirmat determinarea noastră de a colabora în spiritul valorilor democratice şi al libertăţii economice care definesc alianţa SUA-România”, a afirmat Burduja.

În încheiere, ministrul energiei a transmis un mesaj optimist:

”Împreună, România şi Statele Unite deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie. Sunt mai încrezător decât oricând în viitorul comun al energiei sigure, ieftine şi curate — repet, în această ordine de priorităţi. Înainte, împreună!”, a conchis el.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat luni, 28 aprilie 2025, decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK), potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale,

Astfel, în semn de apreciere pentru meritele deosebite avute în cei peste 20 de ani în care a jucat un rol determinant în consolidarea relațiilor strategice comerciale și investiționale româno-germane, implicându-se activ în susținerea companiilor, în îmbunătățirea condițiilor de afaceri din România și în afirmarea Republicii Federale Germania drept principalul investitor străin în economia țării noastre, președintele Ilie Bolojan a conferit Ordinul „Meritul Industrial și Comercial” în grad de Ofițer Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK).

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane în România. AHK România, înfiinţată în 2002, numără peste 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.

Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele interimar Ilie Bolojan participă luni și marți, la Varșovia, la summitul aniversar de zece ani al Inițiativei celor Trei Mări

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar Ilie Bolojan va participa luni și marți, la Varșovia, la cel de-al zecelea summit al Inițiativei celor Trei Mări, o reuniune aniversară care va aduce laolaltă liderii din cele 13 țări UE participante la Inițiative din jurul celor trei mări – Adriatică, Baltică și Neagră -, reprezentând peste 120 milioane de cetățeni.

Conform programului difuzat de Administrația Prezidențială, șeful interimar al statului va participa luni la dineul oficial găzdui de președintele polonez Andrzej Duda la Palatul Prezidențial, iar marți va fi prezent la segmentul dedicat șefilor de stat și de guvern din cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări și la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.

Luni începe la Varșovia cel de-al 10-lea Summit al celor Trei Mări. Reuniunea jubiliară va fi găzduită de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, aflat la final de mandat. Sesiunea plenară principală, la care participă șefii de stat și de guvern din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, va avea loc marți la Castelul Regal.

Statele Unite, partener strategic al I3M, vor fi reprezentate de secretarul energiei Chris Wright.

Creată în 2015 la inițiativa Poloniei și a Croației, Inițiativa celor Trei Mări reunește acum 13 țări membre ale UE cuprinse între mările Adriatică, Baltică și Neagră, două state participante asociate (Ucraina și Republica Moldova) și are trei parteneri strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania).

Precedentul summit din Polonia a avut loc în 2017, iar atunci SUA au fost reprezentate de președintele Donald Trump, aflat în prima jumătate de an a primului său mandat.

Polonia este a doua dintre țările participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Inițiativei. În ultimii zece ani, România a găzduit de două ori summitul Inițiativei celor Trei Mări prin președintele Klaus Iohannis. 

La primul summit găzduit de România, 17-18 septembrie 2018, au fost adoptate decizii esențiale pentru viitorul Inițiativei, precum lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (cu peste 600 oficiali şi reprezentanți ai mediului de afaceri din statele participante la Inițiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanți ai UE şi ai instituțiilor financiare europene şi internaționale); lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele de către 7 Camere de Comerț din cele 12 state participante); inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M de către 6 instituții de profil din cele 12 state participante). De asemenea, pentru prima dată în istoria Inițiativei, la summitul din 2018 au participat, alături de SUA, Germania și Comisia Europeană, în calitate de parteneri ai formatului.

La cel de-al doilea summit găzduit de România, 5-6 septembrie 2023, Grecia a devenit cel de-al 13-lea stat participant la Iniţiativă, iar Ucraina şi Republica Moldova au obţinut calitatea de state asociate. Un alt rezultat important al Summitului de la Bucureşti a fost actualizarea listei proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul Summitului precedent de la Bucureşti, din 2018. În total, țările participante la Inițiativa celor Trei Mări sunt ancorate în 143 de proiecte prioritare. De asemenea, a fost adoptată o Declaraţie Comună care a constituit un reper important pentru viitorul şi dezvoltarea Iniţiativei, mai ales în ceea ce priveşte interconectările transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei şi al digitalizării, dar şi privind consolidarea şi diversificarea instrumentelor financiare ale Iniţiativei. 

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care a reunit la început 12 state membre ale Uniunii Europene (acum 13 prin cooptarea Greciei) aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.12 minutes ago

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

ENERGIE28 minutes ago

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

U.E.31 minutes ago

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

COMISIA EUROPEANA50 minutes ago

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

INTERNAȚIONAL1 hour ago

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

EVENIMENTE1 hour ago

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

U.E.2 hours ago

Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

SUA3 hours ago

Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii

ROMÂNIA4 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO6 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending